|

De top 10 van de beste boeken over hechten 2024

Als je last hebt van problemen in de hechting, Denk hierbij aan emotionele verwaarlozing of hechtingsproblemen dan kan het je helpen om hier over te lezen. Er zijn de laatste jaren vele boeken geschreven en uitgebracht die te maken hebben met hechten en alles wat er bij komt kijken. Voor deze pagina heb ik de 10 beste boeken over hechten voor je op een rij gezet.

De boeken worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven, voor extra informatie over het boek heb ik een link van Bol.com geplaatst. Via de link kun je het boek over hechten eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Eerste hulp bij hechting

Eerste hulp bij hechting is een pleidooi voor effectieve hulp aan ouders en hun jonge kinderen, wanneer zij onvoldoende op elkaar afgestemd raken.
Factoren van buitenaf spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van de verstoring in de hechting: een vroeggeboorte, een moeilijke zwangerschap, familieproblemen of onveilige hechtingspatronen van de ouders in hun eigen jeugd zijn hier voorbeelden van. Het risico is aanwezig dat negatieve interactiepatronen zich mettertijd zullen versterken. Daarom is het onderkennen ervan in een vroeg stadium belangrijk. Evenals het bieden van hulp daarbij.

Paulien Kuipers gaat diepgaand in op de essentie van het werk van de ‘hechtingstherapeut’. Ze beschrijft hoe de therapeut de band tussen ouders en kind positief kan beïnvloeden en hoe in een hulptraject bestaande uit één tot vijf stappen ouders en kind beter op elkaar afgestemd kunnen raken. Aan de hand van de vele praktijkvoorbeelden maakt ze duidelijk hoe de taal – woorden van het hart – kan helpen om de band tussen ouders en kind te helen en de liefde tussen hen opnieuw te laten stromen. Het blijkt dat ook het jonge kind van meet af aan gevoelig is voor taal en de diepere betekenis van woorden.
Nieuw is het ééngespreksmodel en het vijfstappenmodel voor de hulpverlener, die zij in dit boek presenteert.

Dit boek is bestemd voor ouders, opvoeders, psychologen, pedagogen, jeugd- en kinderartsen, jeugdverpleegkundigen en jeugd- en jongerenwerkers.

Professionals kunnen een essentiële bijdrage leveren aan het herstellen of versterken van de verbinding tussen ouders en kinderen. In de therapeutische praktijk komen de pijn en de negatieve patronen tussen generaties aan het licht. Dit boek laat zien hoe de therapeut vorm kan geven aan het echt helpen ‘zien’ van kind en ouder en raakt daarmee een diepere laag van het professioneel pedagogisch werken, die onze aandacht behoeft.
Dr. Christa Nieuwboer, lector Fontys Hogeschool Pedagogiek

Als wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van ouder-kindrelaties ben ik verheugd dat er professionals zijn die de theorie van de Britse psychiater John Bowlby kunnen omzetten in handreikingen voor de praktijk en hierdoor wetenschappelijke kennis eenvoudig toegankelijk maken voor hulpverleners en gezinnen. Het zijn uiteindelijk de ouders en kinderen die baat hebben bij dit uiterst inspirerende boek. Zij kunnen de toekomst weer hoopvol, met energie en met plezier in elkaar tegemoet zien.
Prof.dr. Hedwig van Bakel, hoogleraar Infant Mental Health, Tranzo – Tilburg University


Als hechten niet vanzelf gaat

Ben jij ouder van een kind met hechtingsproblemen en ben jij op zoek naar tips, tools en opvoedmethoden die wél helpen bij het opvoeden van jouw kind? Of ben je professional en wil je meer weten over dit onderwerp? Dan is dit boek voor jou! Esther geeft je 50 tips en tools om kinderen met hechtingsproblemen liefdevol op te voeden.

In dit boek leer je: hechtingsproblemen, en dus ook je kind, beter te begrijpen hoe je het lastige gedrag van je kind omdenkt, zodat je het op de juiste manier kunt helpen weer plezier te krijgen in het opvoeden van je kind met krachtige methodes het brein van je kind op de juiste manier te reguleren weer nieuwe hoop te creëren voor de toekomst Elk kind verdient een fijne, veilige en liefdevolle opvoeding. Je vindt in dit boek geen eindeloze theorieën over onderzoeken naar vroegkinderlijk trauma en hechtingsproblemen, maar praktische tips en tools waarmee je met meer plezier en minder moeite kinderen met hechtingsproblemen kunt opvoeden.

Daarnaast lees je verhalen van andere ouders van kinderen met deze diagnose. Kinderen met hechtingsproblemen zijn niet lastig, ze hébben het lastig!


A-ggZ – Omgaan met hechtingsproblemen

Liefde is het mooiste wat er is. Toch gaat ‘houden van’ lang niet altijd vanzelf. Liefde geven en nemen kan behoorlijk wat problemen opleveren. Je kunt het bijvoorbeeld moeilijk vinden om je gevoelens te delen of last hebben van bindings- of verlatingsangst.

Dergelijke hechtingsproblemen kunnen je leven flink verzieken en er bijvoorbeeld voor zorgen dat je relatie op de klippen loopt, ook al houd je nog zoveel van je partner.De inhoud van deze editie is door Pieternel Dijkstra volledig up-to-date gemaakt. Nieuwe inzichten in de oorzaken, gevolgen en behandelmogelijkheden van hechtingsproblemen komen aan de orde. Wat is ‘hechten’ eigenlijk? Op welke manieren kun je dat doen?

In deze herziening wordt niet alleen ingegaan op de gevolgen van hechtingsproblemen voor je relatie, maar ook voor jezelf en je relaties met anderen. Ook nieuwe behandelingen en andere meetinstrumenten en mindfulnesstips komen aan bod in deze nieuwe druk.Omgaan met hechtingsproblemen verschijnt in de reeks Van A tot ggZ. Meer informatie over deze reeks is te vinden op www.a-ggz.nl


Hecht niet – Verbeter je relaties als hechten echt niet lukt

Je probeert keer op keer een intieme relatie vol te houden, maar het lukt steeds niet. Of je denkt dat deze lost soul zich met jou wel gaat verbinden, maar deze ziel hecht niet. Er zijn mensen die echt niet hechten. Wat ze ook willen of proberen. Hoeveel ze ook in hun verleden graven en therapeutisch proberen te verwerken. Hoelang en hoe liefdevol hun partner het ook met hen volhoudt. Hoe goed en oprecht hun intenties ook zijn.

Wat bestsellers over liefde en relaties ook mogen beweren en wat therapeuten ook beloven: sommige mensen hechten echt niet. Appelo introduceert een methode om beter om te gaan met een hechtingshandicap, waarbij de focus vooral ligt op het sturen van gedachten en gedrag. Hij roept de lezers die het aangaat op om te (h)erkennen dat ze niet hechten en daarvoor verantwoordelijkheid te nemen. Accepteer je hechtingshandicap en ga je ernaar gedragen. Deze boodschap en doelstelling worden onderbouwd met wetenschappelijke feiten en geïllustreerd met treffende voorbeelden uit de therapeutische praktijk van de auteur.

Het boek is geschreven voor mensen die met zichzelf overhoopliggen omdat ze (liefdes)relaties niet volhouden. Het is ook bestemd voor mensen die het steeds weer met hen proberen, en voor hulpverleners die denken dat niet hechten te genezen is.


Verbonden

Bepaal je eigen hechtingsstijl (angstig, vermijdend of veilig) en die van je (toekomstige) partner en leer begrijpen waarom de liefde altijd zo’n emotionele achtbaan is.

We vertrouwen op de wetenschap om te bepalen wat we eten en hoe vaak we sporten, maar hoe zit het met relaties? Is er een wetenschappelijke verklaring voor het feit dat sommige mensen schijnbaar moeiteloos een partner vinden, terwijl anderen elke relatie stuk zien lopen? Die is er zeker, volgens de vooraanstaande Amerikaanse psychiater Amir Levine en psycholoog Rachel Heller.

In Verbonden laten zij zien hoe het begrijpen van je hechtingsstijl en die van je (toekomstige) partner kan helpen een goede relatie te krijgen én te behouden. Zij onderscheiden drie hechtingsstijlen:
Angstig: houdt mijn partner wel genoeg van mij?
Vermijdend : intimiteit betekent verlies van onafhankelijkheid.
Veilig: geen moeite met intimiteit en van nature warm en liefdevol.

Wetenschappelijke feiten worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden van succesvolle en minder succesvolle relaties. Ontdek aan de hand van de (zelf)test wat je eigen hechtingsstijl is, en die van je partner. Leer wanneer alle alarmbellen moeten gaan rinkelen en hoe je een ‘veilige’ partner kunt herkennen. Maar onthoud vooral: ook jij kunt de liefde vinden én behouden.

‘Goed wetenschappelijk onderbouwd en leest als een trein. […] Je leert begrijpen waarom je altijd voor de verkeerde valt, of waarom je steeds weer afknapt op je geliefde wanneer de relatie hechter wordt.’
Psychologie Magazine


Bestaansleegte

‘Bestaansleegte’ gaat over twee leegtes waar we ons voortdurend tussen bewegen en die een cruciale rol spelen in ons leven. Het is een spanningsveld tussen bestaan en niet-bestaan, tussen het vormen van een identiteit en de angst om deze te verliezen. We staan er niet altijd bij stil, maar met een identiteit houden we ons staande in het leven. Helaas zijn er ook mensen die hier geen evenwicht in kunnen vinden. Veelal omdat zij in de kinderjaren onvoldoende kans hebben gehad een zelfgevoel te vormen in een veilige hechting. Dit kan een voedingsbodem zijn voor psychiatrische nood en leiden tot bestaansleegte.

Monique de Heij beschrijft deze leegte als een bewustzijnstoestand waarin zowel de identiteit, de overlevingsstijl als de bezieling dreigen op te lossen. Bestaansleegte is de tegenpool van Oerleegte, het domein van bezieling, overgave en inspiratie. Dat brengt de volgende vraag met zich mee: ‘Zou hechting bezieling bewerkstelligen, of is bezieling een autonoom fenomeen dat zonder menselijke identiteit kan functioneren?’

In ‘Bestaansleegte’ wordt het verband duidelijk tussen het symptoom leegte, hechting, identiteitsontwikkeling, bewustzijn, psychose en bezieling. Daarmee geeft Monique de Heij zowel de Helper als de Vrager en zijn omgeving een handreiking om de bestaansleegte te begrijpen, te verdragen en te overwinnen. De auteur doet dit door autobiografische elementen, filosofische beschouwingen en praktijkvoorbeelden af te wisselen.


Hechtingsproblemen bij kinderen

Problematische gehechtheid heeft grote, negatieve invloed op bijna alle terreinen van de ontwikkeling van een kind. Voor zowel (pleeg)ouders als voor het kind zelf maakt deze vorm van gehechtheid het leven zwaar. Daarom is vroegtijdige signalering en behandeling van groot belang.

Hechtingsproblemen bij kinderen geeft een beschrijving van de behandelingen die er zijn en de vele voorbeelden illustreren de problemen waar kinderen en hun omgeving mee te maken hebben. Bovendien worden er handvatten gegeven hoe je om kunt gaan met een kind dat niet veilig is gehecht. In deze nieuwe druk zijn de hoofdstukken bijgewerkt naar de laatste inzichten.


Spelenderwijs verbinden en hechten

Geef je kind een bal en ga samen spelen! Door de eeuwen heen en in alle culturen vormen spel en speelsheid het meest natuurlijke ontwikkelingsmiddel voor kinderen. Ongeacht hun afkomst, ongeacht wie ze zijn. Dit boek toont dat ouders, opvoeders die actief en met plezier investeren in een hechte relatie met hun kind, bouwen aan een waardevol fundament. Als kinderen in hun eerste levensjaren in een liefdevolle, stabiele omgeving opgroeien, wordt een gezonde basis gelegd voor hun verdere leven.

Het stimuleert actief de hersenontwikkeling en vergroot zo hun toekomstperspectief. De stevige band met hun opvoeders zorgt voor vertrouwen in zichzelf, anderen en de wereld. En het mooie is: iedereen, van ouder, verzorger tot leerkracht, pleegouders of therapeut, kan hieraan bijdragen. Spelenderwijs. Elke dag opnieuw. In Spelenderwijs verbinden en hechten gaan achtergrond en écht doen hand in hand. Het is een inspiratiebron met zeker honderd spelvoorbeelden die het hechtingsproces bevorderen en helen.

Door elke dag opnieuw samen te spelen en te beleven. Het is een boek voor iedereen die met kinderen werkt en leeft. Daarnaast kan het worden gebruikt door Theraplay®-therapeuten en als praktisch naslagwerk tijdens opleidingen en nascholingstrajecten waarbij hechting aan bod komt. Spelenderwijs verbinden en hechten wil inspireren, maar vooral motiveren om actief en met veel plezier aan de gang te gaan.

Kinderen en spelen zijn al bijna een heel leven de grote passie van Micheline Mets. Ze werkt als speltherapeute, heeft haar eigen praktijk Ilmatar en was lange tijd verbonden aan Het Haags Kinder- en Jeugdtherapeuticum: Top Referent Trauma Centrum van Intermetzo. Micheline Mets is een van de eerste in Nederland gecertificeerde Theraplay®- therapeuten.


Breekbaar verbonden

Hechting is de manier waarop je je emotioneel met iemand verbindt. Helaas verloopt de hechting in de eerste levensjaren niet bij iedereen goed. Dat maakt het aangaan van relaties later in het leven vaak moeilijk. Dit betreft relaties met mensen, maar ook een relatie met God. Hechtingsproblemen raken dus ook je geloofsleven.

In dit boek gaan verschillende auteurs in op hechtingsproblemen en de gevolgen hiervan voor geloven. Ook behandelt dit boek de vraag hoe de kerkelijke gemeente goed kan omgaan met mensen met hechtingsproblemen en hoe hiervoor aandacht kan zijn in pastoraat en prediking. Het boek start met unieke, sprekende interviews met ervaringsdeskundigen. Zij laten indringend zien wat de gevolgen zijn van een verkeerde hechting in de jonge jaren. Het boek is geschreven voor mensen met hechtingsproblemen en hun familie, en voor pastoraal werkers en ambtsdragers.


Liefde kun je leren

Liefde kun je leren, de zeven sleutels voor een hechte relatie van relatietherapeut Jacoline Steegstra.

Dit is het boek dat relatietherapeut Jacoline Steegstra zelf had willen lezen voordat ze trouwde, nu 28 jaar geleden. In ‘Liefde kun je leren’ vertelt ze alles wat zij heeft geleerd: uit eigen ervaring, uit opleiding en trainingen, én uit de talloze gesprekken met stellen in haar praktijk. Getrouwd zijn voor het leven is een kunst, maar het is beslist haalbaar wanneer je onvoorwaardelijk voor elkaar kiest en bereid bent je te verdiepen in hoe de liefde werkt. Jacoline Steegstra reikt in ‘Liefde kun je leren’ zeven verrassend bruikbare sleutels aan voor een hechte relatie en helpt je om je relatie opnieuw – of misschien wel voor het eerst – bewust vorm te geven.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten