De top 10 van de beste boeken over het brein (geheugen) 2024
Ons brein is iets heel boeiends, gelukkig is er ook veel overgeschreven om nog meer te weten te komen over onze brein (hersenen). De boeken die ik geselecteerd heb voor de top 10 van beste boeken over onze hersenen, geheugen en brein zijn heel divers. Van leuke weetjes, de psychologie ervan maar ook de wetenschap die erachter zit.
Om je een goed beeld te geven van de 10 boeken heb ik naast een uitgebreide boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link verteld meer informatie over de auteur en zijn geschreven boeken, maar ook over het boek zelf zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je eenvoudig en snel het boek bestellen.
Wij zijn ons brein
‘Wij zijn ons brein’ is een van de meest invloedrijke boeken over onze hersenen. Na lezing van dit boek zul je beter begrijpen waarom je bent wie je bent.
Het verhaal van je leven is het verhaal van je brein. Dick Swaab volgt de mens, en dan vooral zijn hersenen, vanaf de conceptie tot en met de dood. Alles komt voorbij in ‘Wij zijn ons brein’: puberteit, seksualiteit, anorexia, alzheimer, medicatie, criminaliteit, geloof, hersenbeschadiging, psychische problemen en bijna-doodervaringen. Na lezing van dit boek zal je beter begrijpen waarom je bent wie je bent.
Brein in aanbouw
Eindelijk een (vrouwelijke) neurowetenschapper die op humoristische en begrijpelijke wijze uitlegt hoe ons brein zich ontwikkelt van foetus tot volwassene!
Dr. Marcia Goddard neemt je in Brein in aanbouw mee op een chronologische reis door het brein. Hoe worden onze hersenen ‘gebouwd’? Wat gebeurt er in het brein van een baby, kleuter, vijfjarige of tiener? En kunnen we op basis van die kennis bepaalde verschijnselen verklaren, zoals de sugar rush, zwangerschapsdementie, autisme en het couvadesyndroom?
In dit boek legt de Nederlandse neurowetenschapper op humoristische en toegankelijke manier de wetenschap achter de ontwikkeling van ons brein uit. Ze vertelt niet alleen wat er gebeurt in het brein van een baby, maar ook dat van de vader en moeder. Op basis van de wetenschap zoekt dr. Marcia Goddard uit hoe het zit met mysteries en opvattingen over bijvoorbeerbeeld cravings tijdens de zwangerschap, tweetalig opvoeden en de peuterpuberteit. Een boek boordevol interessante weetjes, grappige onderzoeken en vragen waar je écht het antwoord op wilt weten!
Laat je verrassen en verbazen door de hersenen van je kind – en die van jezelf!
Ons creatieve brein
In Ons creatieve brein toont Dick Swaab wat ons tot mensen maakt: de interactie van de hersenen met onze omgeving. De omgeving draagt niet alleen bij aan de unieke ontwikkeling van ieder brein, maar ook aan het ontstaan van hersenziekten en aan de genezing hiervan. Muziek en beeldende kunst zijn niet alleen creatieve vormen van communicatie, maar blijken ook van therapeutische waarde te kunnen zijn bij hersenziekten.
De manier waarop onze hersenen zich ontwikkelen, beïnvloedt onze beroepskeuze en ons beroep heeft ook een effect op de structuur en functie van onze hersenen. Hoe wordt ieder brein anders? ? Hoe wordt het werk van kunstenaars beïnvloed door hun hersenziekten? Waarom vinden sommige mensen atonale muziek mooi? Hoe kan de omgeving als medicijn werken? Hoe kun je de ziekte van Alzheimer uitstellen? Wat is creativiteit en hoe kunnen we het stimuleren? Hoe komen we van het stigma af dat een hersenziekte aankleeft?
Dick Swaab bewijst opnieuw zijn ongeëvenaarde talent om moeilijke materie op een toegankelijke, spannende en onderhoudende manier over het voetlicht te brengen. Swaab lezen is als kijken naar een röntgenfoto van je geest. Een onmisbaar boek
Atlas van ons brein
Alles wat je denkt en doet, bij welk lied je huilt en zelfs van wie je houdt, wordt gestuurd door die grote machine in je hoofd: jouw brein. Onze hersenen blijven in vele opzichten een mysterie, maar we leren snel bij. In de Atlas van ons brein verzamelt Lara Wierenga alle recentste inzichten in de radartjes die je hersenen doen draaien. Dirma Janse brengt ze visueel tot leven.
- Hoe komt het dat je je niets meer herinnert van je babytijd?
- Waarin verschillen de hersenen van vrouwen en mannen?
- Waarom zijn pubers altijd zo moe ’s morgens?
- Is muzikaal talent aangeboren of aangeleerd?
- Had Albert Einstein een groter brein dan normaal?
- Veranderen sociale media onze hersenen?
Deze atlas laat zien dat je geen hersenwetenschapper hoeft te zijn om ons brein te doorgronden. Aan de hand van boeiende breinvragen en honderden speciaal voor dit boek ontworpen visualisaties kom je alles te weten over je hersenen en jezelf. Want als je weet hoe je brein werkt, begrijp je beter wie je bent, hoe je je voelt en waarin je van anderen verschilt.
Na een jarenlange samenwerking gunnen een neurowetenschapper en een grafisch ontwerper ons nu een unieke blik in onze hersenpan. De combinatie van no-brainers, breinbrekers en originele illustraties maken op verrassende wijze zichtbaar wat anders onzichtbaar blijft.
Haal meer uit je hersenen
Hoe kun je een boek in de helft van de tijd lezen, maar met een beter tekstbegrip? Hoe kun je meer onthouden, en je hersenen tegelijkertijd rust gunnen? En hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je geconcentreerd blijft tijdens het opnemen en verwerken van informatie? Kortom, hoe verbeter je de werking van je hersenen?
In Haal meer uit je hersenen zoekt Mark Tigchelaar de grenzen van de hersencapaciteit op en laat hij zien hoe je je hersenen optimaal kunt laten functioneren.
Op een toegankelijke manier beschrijft Tigchelaar de resultaten van wetenschappelijk onderzoek en transponeert hij deze naar de praktijk. Haal meer uit je hersenen is een informatief, inventief en baanbrekend handboek voor iedereen die meer uit zijn hersenen wil halen.
Mark Tigchelaar studeerde psychologie, is breinexpert, geeft veel trainingen over deze onderwerpen en is daarnaast betrokken bij verschillende tv-programma’s over het brein. Eerder schreef hij de boeken Speed reading en Speed learning. Inmiddels heeft Tigchelaar meer dan 70.000 mensen mogen opleiden in de technieken om meer uit het brein te halen.
Hack je brein
oals een hacker de code van een computer kan veranderen, zo kun jij je denken herprogrammeren met verbluffende resultaten. Dit boek bevat 50 neurowetenschappelijke tips en technieken om vaste patronen in je brein te doorbreken. Ontdek hoe je sneller kunt leren, moeiteloos kunt afvallen, je geheugencapaciteit kunt verdubbelen, hoe je je productiviteit en je zelfvertrouwen kunt verhogen, hoe je gelukkiger en creatiever kunt worden en nog veel meer.
Aan de hand van actueel psychologisch en neurowetenschappelijk onderzoek laat Leo Pot zien hoe simpele brein-hacks veel kunnen opleveren. Een must-read voor iedereen die zijn leven naar zijn hand wil zetten. Leo Pot is de auteur van de bestsellers ‘Hoe pak je een oen zijn poen?’ en ‘Hoe krijg je altijd gelijk’. Lezers schreven: ‘Kort en krachtig, een must-read!’ ‘Compact en interessant!’ ‘Heel vreselijk nuttig!’ ‘Een echte eye-opener!’ ‘Hilarisch, praktisch en gewoon awesome om toe te passen’ ‘Toegankelijk en super interessant voor wie van psychologie houdt’
Overprikkeld brein
Het handboek ‘Overprikkeld brein’ van Brain Balance Expert Charlotte Labee biedt concrete handvatten voor meer rust en balans.
Brain Balance Expert Charlotte Labee deelt in ‘Overprikkeld brein’ de laatste wetenschappelijke kennis over ons vaak overprikkelde en oververmoeide brein. Charlotte helpt je om symptomen van overprikkeling te herkennen en geeft concrete handvatten om je brein en leven weer in balans te krijgen. Ze laat zien hoe je door aan de slag te gaan met voeding, beweging, ontspanning en verbinding binnen 10 weken meer rust ervaart en je energie terugkrijgt.
Met:
- Inzichtelijke informatie over je brein en wat het nodig heeft
- Belangrijke en bruikbare theorie over overprikkeling
- 10-wekenplan om alle kennis toe te passen
- Aanvullende opdrachten voor je brein via online platform
Haperende hersenen
Als er iets in onze hersenen verandert, veranderen wij zelf. Dat maakt hersenaandoeningen zo ingrijpend. Vrijwel iedereen krijgt in zijn leven te maken met een of andere hersenaandoening: zelf, of in de naaste omgeving. Toch is er bij de meeste mensen maar weinig over bekend. In dit boek geeft Iris Sommer mensen met verschillende aandoeningen een gezicht en een stem. Aan de hand van hun ervaringen worden ontstaan, verschijnselen, diagnostiek en behandeling toegelicht.
Of het nu gaat om de ziekte van Parkinson, schizofrenie, bipolaire stoornis, alzheimer, multiple sclerose, niet-aangeboren hersenaandoeningen, dwangstoornis, de ziekte van Huntington of een tic stoornis: hersenaandoeningen hebben veel met elkaar gemeen. Ze leiden tot klachten die tot op zekere hoogte vergelijkbaar zijn, net als de mogelijkheden tot preventie en behandeling. En dat is geen wonder, want deze aandoeningen treffen allemaal hetzelfde brein.
Haperende hersenen is geschreven in samenwerking met de Hersenstichting en wordt ingeleid door Dick Swaab. Het bevat alle informatie die artsen een patiënt en zijn familie zouden willen geven wanneer een consult de hele middag kon duren. Het werpt ook een blik in de toekomst: wat valt er op korte en lange termijn aan medische ontwikkelingen te verwachten?
Laat je hersenen niet zitten
Dat lichaamsbeweging niet alleen ons lijf maar ook ons brein in conditie houdt, blijkt steeds duidelijker uit wetenschappelijk onderzoek. Beweging baat het brein, en daarmee de gezondheid, van de wieg tot het graf. Als kinderen sporten worden ze slimmer, en wie meer beweegt verkleint de risico’s op het ontwikkelen van dementie.
Toch worden we wereldwijd steeds minder actief, steeds luier. Dit boek is een bevlogen pleidooi om weer ‘gewoon’ te gaan bewegen, om een half uurtje per dag uit die luie stoel te komen. Het beoefenen van topsport is echt niet nodig.
‘Of het nu bij televisieoptredens is of op tournee met Dick Swaab en Ard Schenk: met groot gevoel voor humor en enorm veel elan blijft Erik Scherder zijn onheilstijding verspreiden. En zo is het ook met dit boek dat van begin tot einde boeit.’ Bram Bakker in de Volkskrant
‘Dit is een boek om mee weg te lopen.’ NRC next
‘Erik Scherder schudt je wakker!’ Psychologie magazine
Uw brein als medicijn
Uw brein als medicijn door Dr. David Servan-Schreiber is een klassieker op het gebied van de natuurlijke behandelingswijze. Stress, angst en depressieve klachten kunnen ook zonder medicijnen, op een natuurlijke manier worden behandeld. De zeven natuurlijke behandelingsmethoden die in dit boek worden beschreven gaan allemaal uit van de helende kracht van de hersenen.