De 7 beste boeken over het schrijven van een scriptie 2024
Het schrijven van een scriptie is een uitdagende taak die vaak gepaard gaat met veel vragen en onzekerheden. Gelukkig zijn er talloze boeken die specifiek gericht zijn op het begeleiden van studenten door dit complexe proces. Of je nu aan het begin van je onderzoeksavontuur staat of op zoek bent naar specifieke strategieën om je schrijfvaardigheden te verbeteren, de boeken op deze pagina bieden je waardevolle inzichten en praktische tips.
De boeken worden aangeboden met een link van Bol.com. De link geeft veel extra informatie en ook de boekomschrijving geeft je een goed beeld van het boek. Voor dat ik met de top 7 van de beste boeken voor het schrijven van een scriptie begin heb ik eerst nog 3 handige tips voor je.
- Duidelijke Onderzoeksvraag: Formuleer een heldere onderzoeksvraag om je focus te behouden.
- Effectieve Organisatie: Zorg voor een goed georganiseerde structuur in je scriptie om de leesbaarheid te verbeteren.
- Durven Vragen: Aarzel niet om hulp te vragen wanneer nodig; docenten en medestudenten kunnen waardevolle inzichten bieden.
Je scriptie de baas
De scriptie: het meestgevreesde onderdeel van je studie. Je moet in je eentje een onderwerp bedenken, hoofd- en deelvragen maken, theorie lezen, onderzoek doen, en al die pagina’s volschrijven. Hoe breng je je scriptie tot een goed einde? Welke valkuilen moet je vermijden? Dit boek is een concrete handleiding voor alle studenten die een scriptie moeten schrijven.
Het boek levert geen eindeloze teksten en filosofische grondslagen, maar juist bondige uitleg met planschema’s die helpen bij het onder controle houden van je scriptieproces.
Een leesbare scriptie
Iedere student krijgt ermee te maken: theses, scripties en essays. En bijna iedere student kent het moeizame zoeken naar de juiste probleemstelling, het getob met de theorie en het geworstel met stijl- en vormkwesties. Een leesbare scriptie heeft velen al uitkomst geboden.
Deze meest verkochte gids voor het maken van scripties en theses in het Nederlandse taalgebied is opnieuw geactualiseerd en aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen in het wetenschappelijk en hoger beroepsonderwijs. Zo is er veel aandacht voor het zoeken naar literatuur op internet en in elektronische catalogi. Ook komen de mogelijkheden van sociale media en het schrijven in de Engelse taal aan de orde. Gebleven is de heldere vorm en de praktische inslag die Een leesbare scriptie tot zo’n succes hebben gemaakt.
Onderwerp, probleemstelling en opbouw van de scriptie komen uitvoerig aan de orde en journalist en wetenschapsman Warna Oosterbaan geeft zijn gouden tips voor een heldere schrijfstijl en het overwinnen van schrijfproblemen. Warna Oosterbaan is wetenschapsjournalist. Hij was vele jaren redacteur van nrc Handelsblad en was als bijzonder hoogleraar journalistiek en samenleving verbonden aan de Erasmus Universiteit.
En nu die scriptie nog
Studeer je op een hogeschool of universiteit dan is het schrijven van een afstudeerscriptie de afronding van je studie. Het is een van de moeilijkste onderdelen. Hoe pak je die klus aan? Met dit boekje heb je een gids in handen die je stap voor stap naar een mooi eindresultaat leidt. Het maakt het schrijven van een scriptie niet alleen overzichtelijker maar zeker ook leuker.
Aan bod komen de keuze van een goed onderwerp, de keuze van het type scriptie dat bij jou past, een goede vraagstelling, hoe je die vraagstelling uitwerkt, hoe je informatie verzamelt en ordent. Het geeft een overzicht van de onderdelen van een scriptie, welke informatie er in die verschillende onderdelen thuis hoort en hoe je die opneemt, legt uit hoe je helder formuleert en hoe je correct verwijst naar (internet)bronnen. Ook vind je er tips voor de omgang met je scriptiebegeleider en handige checklists zodat je niets vergeet. Kortom alles wat bij het schrijven van een afstudeerscriptie komt kijken.
Marjan Palm-Hoebé is communicatie-expert en heeft jarenlange ervaring in het geven van communicatietrainingen en het begeleiden van studenten, onder andere op Universiteit Nyenrode en de Hogeschool Utrecht. Zij is ook auteur van het succesvolle Effectieve zakenbrieven.
De afstudeerscriptie
Zélf je afstudeerscriptie schrijven en honderden euro’s besparen op commerciële bureaus!
Hè, hè, bijna klaar met mijn studie. Nu alleen nog even de afstudeerscriptie. Was dat maar ‘even’! Bijna altijd vraagt het opzetten, indelen en schrijven ervan meer tijd dan gedacht en gepland. En dat kan vervelende consequenties hebben: nog eens collegegeld betalen, een hogere studieschuld opbouwen en/of de dure hulp van een commercieel scriptiebureau inroepen. Dit boek beoogt je te helpen dat te voorkomen. Het doet dat aan de hand van talrijke tips die gebaseerd zijn op de langdurige ervaring van de auteur als begeleider van afstudeerstudenten in het Hoger Onderwijs. Die tips worden rijk geïllustreerd met voorbeelden uit de bachelor- en mastertheses van diverse studierichtingen. Wat kun je in De Afstudeerscriptie verwachten?
Antwoord op de volgende vragen: • Hoe kom ik aan een geschikt onderwerp voor mijn afstudeerscriptie?
• Aan welke eisen moeten de daaruit af te leiden doel- en vraagstelling en onderzoeksstrategie voldoen? • Wat zijn de belangrijkste componenten van een duidelijk en haalbaar scriptieplan/onderzoeksvoorstel? • Waar en hoe vind ik in de bibliotheek/mediatheek en op internet relevante en betrouwbare informatie over mijn onderwerp? • Op welke wijze verwerk ik de door mij gevonden informatie in aantekeningen? • Welke mogelijkheden zijn er om mijn tekst in te delen? Welke standaardstructuren kunnen mij daarbij helpen? Op welke valkuilen moet ik bij de indeling beducht zijn? • Wat zet ik in de hoofdonderdelen van mijn scriptie: Inleiding, Theoretisch Kader, Onderzoeksopzet/Methode, Resultaten, Discussie, Conclusies, Aanbevelingen? • Hoe ga ik om met de bijkomende onderdelen: Omslag, Titelpagina, Voorwoord, Inhoudsopgave, Samenvatting, Aangehaalde literatuur/Literatuuropgave? • Waarom is het belangrijk mijn tekst weloverwogen in alinea’s op te splitsen? Hoe maak ik van deze alinea’s samenhangende, afgeronde en overzichtelijke eenheden? • Met welke stilistische technieken zorg ik voor een begrijpelijke en prettig leesbare tekst? Hoe om te gaan met opsommingen? Met ‘ik’ of ‘wij’? Met de lijdende vorm (passieve formuleringen) of de bedrijvende vorm (actieve formuleringen)? Met tangconstructies? Met de naamwoordstijl?
Peter Nederhoed helpt studenten in het hbo en wo bij het plannen, uitvoeren en beschrijven van afstudeeronderzoek. Hij is auteur van o.a. Helder Rapporteren, al jarenlang een van de meest gebruikte boeken over het schrijven van scripties (ruim 80.000 verkochte exemplaren!). Peter Nederhoed was gastdocent in Griekenland en verzorgde lezingen in Spanje en Zuid-Afrika. Daarnaast geeft hij rapportagetrainingen aan medewerkers van bedrijven en overheidsinstellingen.
Scoren met je scriptie
Een schrijfopdracht (een scriptie, verslag, rapport, project …) is voor vele studenten in een professionele of academische bachelor- of masteropleiding een heuse uitdaging. Ook voor lesgevers die zich eerder focussen op de inhoud en niet op de vorm (taal, opmaak, bron) is de begeleiding van die schrijftaken niet eenvoudig.
Dit volledig geactualiseerd handboek, voorzien van ontelbare hedendaagse en relevante voorbeelden uit scripties, behandelt uitgebreid de volgende deeldomeinen:
- Hoe begin ik te schrijven?
- Welke structuur resulteert in een duidelijke en overzichtelijke scriptie?
- Hoe schrijf ik taalkundig correct?
- Welke schrijfstijl past bij een schrijfopdracht in het hoger onderwijs?
- Hoe verwijs ik naar geraadpleegde bronnen volgens de meest recente APA-refereerstijl – zevende druk (2020)?
- Op welke manier stel ik gegevens grafisch voor en hoe beschrijf ik die grafieken, diagrammen, tekeningen, schema’s, foto’s, tabellen … helder?
- Welke opmaak garandeert een leesbare en aantrekkelijke scriptie?
- Hoe schrijf ik een wetenschappelijk en een populairwetenschappelijk artikel? Hoe stel ik een academische poster op?
Een duidelijk stappenplan voor bronvermelding, vaak voorkomende fouten tegen bronvermelding, inclusief oplossingen én een lijst van standaardzinnen die vaak worden gebruikt in de context van een scriptie maken van dit boek een toegankelijk en praktisch standaardwerk.
Dit eigentijds vormgegeven handboek bevat ook nog omvangrijk online leermateriaal, rechtstreeks raadpleegbaar via QR-codes in het boek zelf: van heldere en eenvoudige instructiefilmpjes tot talloze interactieve oefeningen over alle facetten van het boek.
Kortom, dit handboek is de ultieme gids voor een geslaagde scriptie, waarmee je vast en zeker zal scoren. Scoren met je scriptie … dat wil jij toch ook?
Snel afstuderen!
Hoe bedenk ik een ijzersterke probleemstelling? Hoe doe ik resultaatgericht onderzoek? Hoe maak ik een planning die echt werkt? Hoe schrijf ik een heldere tekst die staat als een huis? Hoe blijf ik gemotiveerd ondanks een tegenslag? Hoe krijg ik een goed scriptiecijfer? Dit zijn allemaal vragen waar je als schrijver van een bachelor- of masterscriptie mee kunt worstelen. Dit boek geeft je er antwoord op.
Snel afstuderen! geeft je praktische technieken waarmee je stap voor stap lastige scriptieproblemen kunt overwinnen. Trucs, stappenplannen en checklists die je direct in kunt zetten. En die zich in de praktijk hebben bewezen bij het succesvol afronden van scripties op vrijwel alle vakgebieden.
Snel afstuderen! gaat over de inhoud van je scriptie, hoe je van een vaag idee tot een heldere tekst komt. Maar ook over het proces en je motivatie, hoe je doorbijt als het even tegenzit bijvoorbeeld, en hoe je je begeleider tevreden houdt. Met dit boek ben je in staat sneller af te studeren met een hoger cijfer. En met meer plezier!
Snel afstuderen! is geschreven voor hbo en universitaire studenten die zich in hun afstudeerfase bevinden. Ook kan dit boek een handig hulpmiddel zijn voor diegenen die studenten begeleiden bij het afstuderen, zoals decanen en afstudeerdocenten.
Hoe schrijf ik een scriptie of these?
Het schrijven van een scriptie of these is een belangrijk onderdeel van de studie, maar zeker niet het gemakkelijkste. Je moet als student laten zien dat je thuis bent in een bepaald vakgebied en zelfstandig kunt werken. Dit betekent dat je zelf het onderwerp kiest, de probleemstelling formuleert, de onderzoeksopzet maakt, de onderzoeksstrategie ontwerpt, theorieën opspoort en tot een samenhangend geheel verwoordt, de gegevens verzamelt en bewerkt, en het betoog opbouwt.
De auteur van deze uitgave beoogt daarbij een gids te zijn. Hij signaleert veelvoorkomende problemen, verduidelijkt deze en reikt oplossingen aan. Hierbij worden kort en bondig adviezen en aanwijzingen gegeven. Zij zijn voor elke student relevant, of er nu een literatuuronderzoek, een historisch-analytisch, een vergelijkend of een hypothesetoetsend onderzoek wordt verricht. De problemen die zich daarbij aandienen, zijn doorgaans dezelfde.
Voor het schrijven van een scriptie geldt een aantal vuistregels. Zij zijn vanuit de praktijk verzameld. Door jarenlange ervaring weet de auteur waar voor de studenten de voetangels en klemmen liggen, welke problemen vaak voorkomen en welke oplossingen met succes zijn beproefd. De uitgave is zowel geschikt voor het universitaire als voor het hbo-onderwijs.