De top 10 van de beste boeken over het syndroom Asperger 2024
Het syndroom van Asperger wordt vaak afgekort tot Asperger, het is één van de vormen van Autisme. Kenmerkend voor Asperger is dat je goed kunt praten en leren. De intelligentie is normaal of zelfs bovengemiddeld. Het probleem is vaak in het omgaan met anderen, vaak is het lastig om te begrijpen wat andere mensen denken, voelen en bedoelen. Het opbouwen en onderhouden van vriendschappen kan lastig zijn met het Asperger syndroom.
Gelukkig is er tegenwoordig veel informatie en zijn er handvatten die jou en jouw omgeving kan helpen. De 7 beste boeken die hier zeker een bijdrage aan kunnen leveren heb ik voor je op een rij gezet. De boeken zijn ondanks hetzelfde onderwerp en doel heel divers.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl
- Als je partner Asperger-syndroom heeft
- Hulpgids Asperger-syndroom
- Werken aan je Asperger-relatie
- Een Aspergers begrip – Begrijpend denken
- Mafkezen en het Asperger-syndroom – een handleiding voor de puberteit
- Seks, drugs en Asperger
- Opvoedwijzer Asperger
- Een Asperger-relatie
- Aspergirls
- Omgaan met Asperger in de klas
Als je partner Asperger-syndroom heeft
‘Geschreven in duidelijke en heldere taal. Het licht de sluier op van de raadselen en de eenzaamheid die deze problematische relaties vaak omgeven.’ – Engagement met autisme ‘Bijzonder helder en positief geformuleerd.’ – Nederlands Dagblad Als je partner Asperger-syndroom heeft is een praktische gids voor iedereen die een relatie heeft met iemand met het Asperger-syndroom, een autismespectrumstoornis.
Deze tweede editie is geheel herzien en geactualiseerd. De eerste editie richtte zich voornamelijk op vrouwen met mannelijke partners met Asperger, terwijl in deze editie ook aandacht is voor homoseksuele relaties en relaties waarin de vrouw Asperger heeft. Daarnaast bespreekt Aston onderwerpen als ontkenning, zintuiglijke gevoeligheid en moederschap. Aston maakt duidelijk dat niet alle spanningen in een relatie te wijten zijn aan het Asperger-syndroom, en geeft tips om het beste uit je relatie te halen.
Het eerste deel biedt informatie en feiten over het Asperger-syndroom en bespreekt achtergronden, kenmerken, diagnose en het zoeken van hulp. Het tweede deel behandelt onderwerpen als: – Wat kun je doen om de communicatie met je partner te verbeteren? – Hoe kun je sociale situaties voor je partner vergemakkelijken? – Hoe ga je om met vaste gewoonten en obsessies van je partner? – Wat betekent Asperger voor de omgang met de kinderen? – Hoe ga je om met een gebrek aan empathie? – Wat zijn de positieve eigenschappen van je partner?
Maxine Aston is relatieconsulent in Coventry, Engeland, en gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met Asperger-syndroom.
Hulpgids Asperger-syndroom
ACHTERGRONDEN, DIAGNOSE, BEHANDELING
Tony Attwood is internationaal de grootste autoriteit op het gebied van het Aspergersyndroom. In deze toegankelijke gids geeft hij inzicht in de stand van zaken op het gebied van deze stoornis in het autistisch spectrum.
Alle aspecten van het Aspergersyndroom – bij kinderen en volwassenen – komen aan bod:
- Kenmerken en oorzaken
- Diagnose en het effect daarvan
- Sociaal inzicht en vriendschap
- Plagen en pesten
- Theory of mind (Tom)
- Perceptie van eigen en andermans emoties
- Speciale interesses
- Taal en spraak
- Cognitieve vaardigheden
- Beweging en coordinate
- Sensorische problemen
- Studie-en loopbaanmogelijkheden
- Liefde
- Psychotherapie
- Veelgestelde vragen, nuttige literatuur en websites
De Hulpgids Asperger-syndroom is de complete en meest gezaghebbende gids voor mensen met het Asperger-syndroom en iedereen die ermee te maken heeft: ouders, hulpverleners, therapeuten en docenten.
Tony Attwood geeft wereldwijd workshops en is directeur van een kliniek voor diagnose en behandelingvan kinderen en volwassenen met het Asperger-syndroom in Brisbane, Australie.
Werken aan je Asperger-relatie
Het Asperger-syndroom heeft invloed op de basisvoorwaarden voor een goede relatie: inlevingsvermogen, wederzijds begrip en communicatie. In een Asperger-relatie lopen beide partners daarom vaak tegen problemen en misverstanden aan.
Lijkt het af en toe of jij en je partner van twee verschillende planeten komen? Worden jouw behoeften en gevoelens niet herkend? Voel je je vaak bekritiseerd door je partner?
In Werken aan je Asperger-relatie vind je adviezen, praktische tips en concrete invuloefeningen om deze problemen op te lossen. Aan bod komen:
- Voorkomen van miscommunicatie
- Omgaan met vrienden en familie
- Elkaars behoeften begrijpen
- Seksualiteit
- Samen de kinderen opvoeden
- Inrichten van het gezinsleven
- Prioriteiten stellen
Dit werkboek is de perfecte leidraad om samen al dan niet met een relatietherapeut je relatie te verbeteren.
Maxine C. Aston is een Britse relatieconsulent voor mensen met Asperger-syndroom Eerder verscheen van haar bij Nieuwezijds Als je partner Asperger-syndroom heeft.
Een Aspergers begrip – Begrijpend denken
Het boek gaat over het Aspergersyndroom, een vorm van autisme. Het is beschreven vanuit het perspectief van een Asperger zelf. Zijn begrijpende manier van denken weerspiegelt zich in begrijpelijke woorden en beelden.
Het brein komt aan bod, als ook het begrip van de wereld om hem heen. In alles probeert hij het verschil aan te geven tussen personen mét en zonder het syndroom. Het wordt autobiografisch afgesloten. Hierbij komen ervaringen ter sprake van de vroege jeugd tot aan het heden.
Dit zijn tekortkomingen, maar ook veel specialismen. Gaande de jaren leert hij omgaan met zijn eigenaardigheden. Momenteel is er nog weinig vreemds te zien aan hem.
Mafkezen en het Asperger-syndroom – een handleiding voor de puberteit
Ben je ooit voor mafkees uitgemaakt? Heb je je ooit een mafkees gevoeld? Luke Jackson is 13 jaar en heeft het Asperger-syndroom — een milde vorm van autisme.
Op humoristische wijze beschrijft hij welke uitdagingen het leven biedt aan de vele jongeren met het Asperger-syndroom. Hij vertelt over obsessies, zintuigen, diëten, slaapproblemen en morele dilemma’s; over communicatie, school en vriendschap en over gepest worden en verliefd zijn. De tienerjaren zijn een mijnenveld van emoties.
Als een tiener ook nog het Asperger-syndroom heeft, is het resultaat vaak explosief. Mafkezen en het Asperger-syndroom is een nuttig boek voor Asperger-jongeren — die zich zullen identificeren met Luke — en voor hun ouders, leraren en therapeuten — die beter zullen begrijpen wat er in kinderen met het Asperger-syndroom omgaat.
Seks, drugs en Asperger
Luke Jackson schrijft genadeloos openhartig en vol humor over het leven met een autismespectrumstoornis. Aan de hand van zijn persoonlijke ervaringen bereidt Jackson je voor op de uitdagingen van het volwassen leven. Hij bespreekt alles wat je moet weten over vriendschap, pesten, drugs, relaties, seks en het vinden – en behouden – van je eerste baan.
Met niets verhullende eerlijkheid gidst Jackson je langs de valkuilen op de weg naar volwassenheid. Een waardevol boek voor jongeren en volwassenen met Asperger, en voor hun ouders, familie, leraren, werkgevers, begeleiders, vrienden en partners.
Luke Jackson (1988) heeft het Asperger-syndroom. Eerder verscheen van hem bij Uitgeverij Nieuwezijds de bestseller ‘Mafkezen en het Asperger-syndroom’, die hij schreef toen hij 13 jaar oud was.
Met een voorwoord van Tony Attwood.
Opvoedwijzer Asperger
Ouders van kinderen met Asperger kennen het maar al te goed: het gevoel dat je je kind niet of nauwelijks kunt bereiken. Door hun geheel eigen manier van denken is het vaak niet makkelijk om met een kind met Asperger te communiceren. Hierdoor hebben veel ouders en leerkrachten het gevoel dat ze het kind niet begrijpen. En omgekeerd …
In Opvoedwijzer Asperger biedt Richard Bromfield praktische tips en heldere strategieën om het contact met kinderen met Asperger te verbeteren. Op basis van zijn ruime ervaring biedt hij niet alleen inzicht in wat Asperger is, maar ook hoe wederzijds begrip kan worden vergroot.
In zeer leesbare en toegankelijke hoofdstukken laat Bromfield zien hoe angst en een overvloed aan prikkels kunnen worden verminderd. Hoe je kinderen kunt leren met hun gevoelens om te gaan en hoe vriendschap en communicatie kunnen worden bevorderd. Omdat steeds meer wordt ingezien dat ook meisjes Asperger kunnen hebben, besteedt Bromfield een geheel hoofdstuk aan hun specifieke problematiek. Tot slot staat hij ook stil bij de manier waarop andere kinderen reageren op een kind met Asperger en wat je als ouder of leerkracht dan het beste kunt doen.
Opvoedwijzer Asperger is onmisbaar voor ouders, leerkrachten en andere professionele opvoeders die met kinderen met Asperger te maken hebben
Richard Bromfield heeft een eigen praktijk in Boston en is verbonden aan Harvard Medical School. Hij heeft verschillende boeken over Asperger en opvoeden geschreven en schrijft voor zowel professionele als populaire tijdschriften.
Een Asperger-relatie
Drie jaar nadat hij trouwde, kreeg Chris Slater-Walker de diagnose Asperger-syndroom. Voor hem verklaarde dat waarom hij zich altijd sociaal gehandicapt had gevoeld. Voor zijn vrouw Gisela betekende het dat ze moest leren aanvaarden dat er nooit sprake zou zijn van het intuïtief herkennen van elkaars gevoelens, ondanks alle goede bedoelingen.
Chris en Gisela geven in eenentwintig hoofdstukken om beurten hun kijk op belangrijke aspecten van hun relatie. Aanvankelijk had Gisela vooral oog voor de aantrekkelijke kanten van Chris’ afwijkende gedrag, maar geleidelijk kwamen ook de problemen naar voren. Openhartig beschrijven beiden hoe zenuwslopend communicatie met een Asperger is, en hoeveel geduld en doortastendheid van de naaste wordt gevraagd.
Daarnaast gaan zij in op onderwerpen als affectie, intimiteit, romantiek, seks, samenwonen, ouderschap, sociaal leven en werk — met indrukwekkende voorbeelden van situaties die onvermijdelijk voorkomen in een Asperger-relatie.
“Dit is het eerste boek waarin een geslaagd huwelijk vanuit het gezichtspunt van beide partners wordt bekeken. Het biedt veel wetenswaardigs, niet alleen voor stellen in dezelfde situatie of voor individuen met Asperger die een relatie overwegen, maar ook voor de organisaties die dit soort relaties ondersteunen.”” — uit het voorwoord van Tony Attwood
Aspergirls
Vrouwen worden minder vaak dan mannen gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger. Niet alleen omdat Asperger minder vaak voorkomt bij vrouwen, maar ook omdat de kenmerken bij vrouwen anders worden waargenomen. Bovendien kunnen vrouwen de symptomen vaak beter maskeren.
Dat de diagnose minder vaak wordt gesteld, betekent helaas dat veel vrouwen met Asperger niet of nauwelijks worden begrepen. Door zichzelf, maar ook door hun omgeving. En als de diagnose uiteindelijk is gesteld, dan is er meestal weinig hulp en informatie voor handen.
Daar komt met Aspergirls gelukkig verandering in. Aan de hand van persoonlijke verhalen van meer dan 35 vrouwen met Asperger bespreekt Rudy Simone alle aspecten van het leven: van vreemde talenten en eerste gevoelens van schuld en schaamte tot vriendschap en romantiek. Van pubertijd en school tot werk en carrière. Van rituelen, emoties en woedeaanvallen tot gezondheid, kinderen krijgen en ouder worden. De humorvolle, liefdevolle en respectvolle wijze waarop Simone over deze onderwerpen schrijft, zullen Aspergirls van alle leeftijden tot grote steun zijn.
Aspergirls is daadwerkelijk een bijzonder boek. Het maakt duidelijk waarin vrouwen met Asperger verschillen van vrouwen die niet op het spectrum zitten. Het boek draagt daardoor niet alleen bij aan een groter begrip, maar het laat ook zien hoe bijzonder Aspergirls zijn.
‘Nieuwe boeken zijn altijd spannend, maar er zijn er maar een paar die je bijblijven. Tot de laatste categorie behoort Aspergirls. […] Je hebt een briljant boek in handen.’ Liane Holliday Willey
Aspergirls is een feest der herkenning voor elke vrouw met Asperger. Het boek is echter ook zeer geschikt voor ouders, partners én professionals.
Rudy Simone is schrijfster en begeleidt mensen met Asperger in San Francisco. Zij heeft zelf ook Asperger.
Omgaan met Asperger in de klas
In ieder klaslokaal zullen een of meer leerlingen te vinden zijn met de diagnose Asperger. Iedere leerkracht zal dan ook over een zekere basiskennis moeten beschikken over de eigenschappen van het syndroom van Asperger en hoe Aspergerleerlingen het beste te ondersteunen zijn. Op beknopte en heldere wijze geeft dit boek inzicht en informatie over Asperger.
Het beschrijft de kenmerken en biedt eenvoudige strategieën om tegemoet te komen aan de leerbehoeften van leerlingen met Asperger. Deze gids staat boordevol handige, direct toepasbare tips en praktische adviezen voor zowel het jonge als iets oudere kind.
Het gaat in op vragen als ‘Ben ik wel in staat om dit kind les te geven’ en ‘Hoe kan ik de leerling met Asperger helpen met leren’. Het boek gaat ook in op een schoolbrede aanpak om leerlingen met Asperger te ondersteunen.