De top 10 van de beste boeken over het verzet 2024
Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er overal in Europa personen en organisaties die zich verzetten tegen de Duitse bezetters. Ook in Nederland was er een verzet. Het verzet werd ook wel de ¨Ondergrondse¨ genoemd. Het verzet saboteerde het beleid van de bezetters in de tweede wereldoorlog waren dat de nazi´s. De sabotage was heel uitlopend tot het stelen van geld tot het doden en het plegen van aanslagen.
Op deze pagina heb ik de 10 beste boeken over het verzet voor je op een rij gezet. Naast een boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
Een familie in het verzet
Moed en verraad tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Wanneer Annette Oudejans op 10-jarige leeftijd bij haar ouders op zolder een aantal dozen vindt met oude kranten, documenten en foto’s, is haar nieuwsgierigheid gewekt. Wie is die vrouw die zo op haar oma lijkt, en waarom staat zij in de krant? De vrouw blijkt haar overgrootmoeder, wier man, twee zoons en een dochter zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Ze werden vermoord omdat ze betrokken waren bij het verzet tegen de Duitsers.
Ruim 25 jaar later, wanneer Annettes eigen zoon voor school aan een project over de Tweede Wereldoorlog werkt, wordt haar drang om uit te zoeken wat er precies gebeurd is opnieuw aangewakkerd. Oudejans duikt in archieven, weet de hand te leggen op brieven en verslagen, spreekt overlevenden en probeert te achterhalen wat er in de oorlog met haar familie gebeurd is. Hoe is het mogelijk dat vier leden van dezelfde familie door de Duitsers werden geëxecuteerd? Waarom werd aan het eind van de oorlog een jonge vrouw zomaar vermoord? En wie heeft de familie Klingen kort voor de bevrijding verraden?
Tegen de achtergrond van de slag bij Arnhem, het Englandspiel en de radiotoespraken van Koningin Wilhelmina ontvouwt zich een verhaal over moed, verzet en verraad dat bij vlagen leest als een spannend jongensboek.
De Tweede Wereldoorlog en het verzet
‘De Tweede Wereldoorlog en het verzet’ van Egbert van de Schootbrugge is een overzicht in woord en beeld van het verzet tegen de bezetter in Nederland in de jaren 1940-’45.
In ‘De Tweede Wereldoorlog en het verzet’ geeft Egbert van de Schootbrugge een overzicht in woord en beeld van het verzet in Nederland. Na de bevrijding ontstond al snel het beeld dat de Nederlandse bevolking zich in de Tweede Wereldoorlog op grote schaal tegen de bezetter had geweerd. Nu overheerst het idee dat de Nederlanders zich braaf aanpasten en de Duitsers daarmee zeer van dienst waren. Beide visies doen geen recht aan de tienduizenden die zich op alle mogelijke manieren tegen de Duitsers hebben verzet, en daar vaak voor betaalden met hun leven. Dit boek zet de kopstukken van de verzetsgroepen op een rij en geeft aan de hand van de gebeurtenissen een helder overzicht. Met veel foto’s van verzetshelden.
De levensroman van Johannes Post
‘De levensroman van Johannes Post’ is het waargebeurde en spannende verhaal van een Nederlandse verzetsheld, opgetekend door Anne de Vries.
Boeiende roman over het leven van een van de grootste leiders uit het Nederlandse verzet. Johannes Post wordt geboren in 1906 in het Drentse Hollandscheveld als zoon van een arme zandboer. Hij is geen uitblinker op school, maar wel een handig zakenman met leiderschapskwaliteiten. Hij wordt actief in de politiek en schopt het tot wethouder.
In mei 1940 is hij één van de eersten die zich aansluit bij het verzet. Jarenlang blijft hij uit handen van de Duitsers. Totdat hij verraden wordt op 14 juli 1944, als de oorlog bijna afgelopen is. Anne de Vries tekent in dit ontroerende en spannende boek het levensverhaal op van een van Nederlands bekendste verzetshelden.
De grootste bankoverval aller tijden
Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. De tijd van onzichtbaar en klein verzet is voorbij. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring.
Hun leider is Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker en gezocht door de nazi’s. Na de hete verzetszomer van 1944 krijgt hij een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash. Een plan wordt gesmeed. Door de spoorwegstaking is voor de hulp aan onderduikers dringend geld nodig. Veel geld. Na toestemming uit Londen slaan ze toe.
De kisten vol buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen veilig in een hooiberg. Zelfs Churchill wordt op de hoogte gebracht van wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn. De euforie is groot, maar niet overal. De Duitsers zijn beschaamd en woedend tegelijk. Ze zetten alles op alles om het geld terug te krijgen en de daders te pakken. Een beruchte oud-Gestapo officier van de Sicherheitsdienst krijgt de leiding over het onderzoek. De jacht is begonnen…
De grootste bankoverval aller tijden vertelt het waargebeurde verhaal van een groep jonge mensen die zich verenigen in hun verzet tegen de bezetters. Van ongekende dapperheid, onvoorwaardelijke vriendschap en een ontluikende liefde, tegen de achtergrond van een alles verscheurende oorlog.
De boekhandel van het verzet
Een spannende historische roman over het verzet in Parijs tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In ‘De boekhandel van het verzet’ van Sarah Sundin neemt de Amerikaanse ballerina Lucie haar favoriete Engelstalige boekhandel over, zodat de Joodse eigenaren kunnen ontsnappen. Ze helpt het verzet door geheime boodschappen tussen de bladzijden van de boeken te verstoppen.
Als ze landgenoot Paul Aubrey ontmoet, bloeit er iets moois op. Lucie denkt alleen dat Paul onder een hoedje speelt met de Duitsers…en hij kan haar het werkelijke doel van zijn missie niet vertellen.
Desnoods met wapens
Drie jonge vrouwen in het gewapende verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog – Desnoods met wapens vertelt hun uitzonderlijke verhaal
Vrijwel iedereen kent verzetsicoon Hannie Schaft, maar niet veel mensen weten dat ze intensief samenwerkte met twee zussen: Truus en Freddie Oversteegen. Desnoods met wapens is het verhaal van deze drie vrouwen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de wapens opnamen tegen de nazi’s – zeer uitzonderlijk voor vrouwen in die tijd. Ze waren piepjong: Hannie was negentien en de zussen waren zestien en veertien toen ze actief werden in het verzet. Ze verleidden hooggeplaatste nazi-officieren, lokten hen het bos in en doodden ze. Ook brachten ze Joodse kinderen naar onderduikadressen en verzamelden ze inlichtingen voor het verzet. Ze deden dit alles ‘omdat het moest gebeuren’. Maar ze probeerden vooral, onder onmenselijke omstandigheden, mens te blijven.
Hannie Schaft werd drie weken voor het einde van de oorlog geëxecuteerd en zou uitgroeien tot het symbool van vrouwelijk Nederlands verzet. Truus en Freddie Oversteegen overleefden de oorlog, maar werden hun hele leven achtervolgd door de vreselijkste herinneringen aan die tijd. Desnoods met wapens vertelt hun uitzonderlijke verhaal.
‘Sophie Poldermans schrijft recht op haar doel af, bezield door hetzelfde gevoel voor rechtvaardigheid als waardoor de onvoorstelbaar dappere vrouwen en mannen in deze meeslepende geschiedenis werden voortgestuwd.’ Wim de Wagt, auteur van Vijfhonderd meter namen, De Holocaust en de pijn van de herinnering
‘Een must-read over vrouwenverzet.’ Jan de Roos, historicus
‘In Desnoods met wapens beschrijft Sophie Poldermans in heldere taal de levens van drie vrouwen in het gewapende verzet: vol verlangens, hoop, angsten, twijfel, moed, maar bovenal de vastberadenheid om letterlijk te vechten tegen onrecht. Hiermee heeft Poldermans op prachtige wijze een belangrijk papieren monument voor de vrouwen opgericht.’ Alexander Reeuwijk, auteur en presentator
Kinderen in het verzet 1 – Eerste acties
Juni 1940. Het Franse leger kan de Duitse stoottroepen niet langer afhouden. Een deel van de bevolking vlucht naar het zuiden. Maarschalk Pétain tekent een staakt-het-vuren met nazi-Duitsland en neemt de leiding van het bezette Frankrijk op zich.In een klein dorpje in het oosten van Frankrijk zijn twee jongens en een meisje, alle drie net dertien geworden, niet van plan om dat over hun kant te laten gaan. Als de Duitse soldaten door de straten marcheren, slaan de jongens hun ogen niet neer zoals de andere dorpsgenoten. Nee nee, borst vooruit! Met hun drieën beramen ze kleine verzetsdaden om zo aan alle doemdenkers te tonen dat Frankrijk misschien wel een slag heeft verloren, maar de oorlog nog lang niet!
Vlucht en verzet
Marechaussee Piet Stavast (1920-1988) uit Nieuwe Pekela werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen genomen in Groningen, was geïnterneerd in de kampen Vught en Sint-Michielsgestel, ontsnapte uit de gevangenis in Utrecht en bracht het laatste deel van de oorlog als KP’er door in Friesland (KP = knokploeg van het Nederlandse verzet). Hij was een van de deelnemers aan de roemruchte overval op de Leeuwarder gevangenis op 8 december 1944.
In dit boek beschrijft Piet Stavast zonder franje of dikdoenerij zijn belevenissen tijdens de oorlog. Het maakt duidelijk dat KP’ers geen helden waren, maar ‘doodgewone’ jongens, die deden wat gedaan moest worden.
Dr. Lou de Jong van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie schreef in 1964, toen het manuscript voor dit boek al was voltooid: ‘Er is mij uit de hele literatuur geen enkel relaas bekend dat een zo duidelijk beeld geeft van het bestaan van de KP’er en in het algemeen van de ondergedoken illegale strijder.’Eerdere drukken van ‘Vlucht en verzet’ dateren uit 1983 en 1985. Midden jaren zestig verscheen het boek onder de titel ‘Een doodgewone KP’er.
Hortense Daman, meisje in het verzet
Hortense Daman uit Leuven was dertien toen de oorlog uitbrak. Via haar broer François kwam ze in het verzet terecht. Haar dekmantel was het werk voor de groentewinkel van haar ouders; onder de aardappelen en eieren in haar fietsmandje lagen vaak rapporten of wapens voor de verzetslieden.
Ze wist zich meestal uit hachelijke situaties en Duitse controles te redden dankzij haar jeugdige vrouwelijke flair, gespeelde onschuld én stalen zenuwen. Maar op Valentijnsdag 1944 liep het mis en viel ze samen met haar ouders in handen van de Gestapo. Na eindeloze ondervragingen kwamen Hortense en haar moeder in het concentratiekamp van Ravensbrück – l’enfer des femmes – terecht, waar ze gruwelijke medische proeven ondergingen. Haar vader werd naar Buchenwald gedeporteerd. Hortense en haar ouders wisten de hel te doorstaan, maar betaalden er een zware prijs voor.
Na de oorlog ging Hortense met haar man, een Engelse officier, in Engeland wonen. Ze kregen een dochter en een zoon. Hortense overleed op 18 december 2006 op 80-jarige leeftijd. Op 17 oktober 2021 werd op initiatief van buurtbewoners van de Leuvense Plein- en Bierkbeekstraat en met steun van de stad Leuven een muurschildering van Hortense van de hand van Gerolf Van de Perre ingehuldigd. De wijkgroep maakte ook een website en organiseert gegidste wandelingen langs belangrijke plaatsen uit het leven van Hortense, waarvoor veel belangstelling is van scholen.
De vermeende verzetsman
In ‘De vermeende verzetsman’ reconstrueert Martine Letterie het levensverhaal van Jan Duijkers. Na zijn dood op 3 mei 1945 werd hij geroemd als verzetsman. Wie was hij werkelijk?
Rob Duijkers had altijd geleden onder het gemis aan zijn heldhaftige vader Jan. Die verzetsman was van kamp Amersfoort overgebracht naar concentratiekamp Neuengamme en kwam op 3 mei 1945 om het leven toen de Britten bij vergissing het schip Cap Arcona bombardeerden.
Na de dood van Rob ontdekt zijn dochter op zolder een leren koffer met het archief van opa Jan. Daaruit bleek dat opa geen verzetsstrijder was maar op hoog niveau werkte voor nazi’s als Seyss-Inquart en Rauter.
In ‘De vermeende verzetsman’ reconstrueert Martine Letterie het levensverhaal van Jan Duijkers.