|

De top 5 van de beste boeken over het voedselbos 2024

Een voedselbos is eigenlijk niet anders tuin of bos met dan onderhoudsarme, duurzame, plantaardige voedselproductie op basis van bosecosystemen. Waarbij fruit- en notenbomen, struiken, vaste planten worden gepland, met als doel te zorgen voor consumptie of andere doeleinden voor de mens.

De 5 prachtige boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina vertellen je meer over voedselbossen en hoe je deze zelf kan maken. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.

BoekenBoeken

Voedselbos

Voedselbossen staan volop in de belangstelling, omdat ze bijdragen aan een duurzame voedselproductie. Ze kennen een hoge biodiversiteit en verrijken de bodem; ze zijn volledig zelfvoorzienend en klimaatbestendig. Pioniers op het gebied van voedselbossen toonden al aan dat hun percelen meer gezonde opbrengst leverden tegen lagere kosten. Daarmee vormen voedselbossen een volwaardig alternatief voor gangbare landbouw.

Dit boek is de ideale kennis- en inspiratiebron voor ieder die een professioneel voedselbos wil aanleggen. Voor eigenaars en/of beheerders van natuurterreinen of bospercelen, particuliere grond- of landgoedeigenaren, bos- en natuurbeheerders, ambtenaren, boeren, tuinders en permaculturisten is dit boek interessant.

“Iedereen die aan de slag wil in zijn eigen groene terrein heeft met dit boek een prachtige inspiratiebron in handen.“ – Taco Blom, Permacultuur School Nederland.

Het boek bevat een schat aan achtergrondinformatie en geeft waardevolle tips op het gebied van ecologie en landschap, dierenleven, beheer, opbrengst en nog veel meer.

  • Brede achtergrondinformatie
  • Ontwerpen, plannen en planten van een voedselbos
  • Handige lijstjes en tips
  • 18 voorbeeldprojecten inclusief plattegronden en plantenlijsten
  • Met losse plantengids met 250 eetbare soorten.

Praktisch Handboek Voedselbossen

‘De vertaling van dit complete en praktische standaardwerk komt als geroepen. Het aantal voedselbosbouwers in Nederland groeit in rap tempo! Dagelijks krijgen wij vragen als ‘We hebben een stuk land van 1 hectare en willen een voedselbos aanleggen, waar moeten we beginnen?’

Hoe fijn is het om een lekker handboek te kunnen aanbevelen waar mensen echt zelf mee aan de slag kunnen om een voedselbos te ontwerpen en aan te leggen!’ Stichting Voedselbosbouw Nederland, www.voedselbosbouw.org Voedselbostuinieren is een inspirerende manier om eetbare gewassen te verbouwen – waarbij de natuur de kans krijgt om het meeste werk te doen. De groeiwijze van jong, open, natuurlijk bos wordt nagebootst, met een grote diversiteit aan meerjarige gewassen in groeilagen van verschillende hoogte.

Een weldoordacht ontwerp leidt ertoe dat er weinig aanleiding is tot bodemomkering, onkruid wieden of plaagbeheersing. Door een zorgvuldig afgestemde soortenkeus wordt een gezond en veerkrachtig systeem gevormd waarin het bodemleven zich herstelt en de bodemvruchtbaarheid op natuurlijke wijze in stand wordt gehouden. Voedend en weldadig als natuurlijke leefruimte voor mensen, vogels, insecten en andere dieren en een genot voor alle zintuigen.

In Praktisch Handboek Voedselbossen lees je alles wat je moet weten, voor de herbestemming van je achtertuin of de inrichting van een groter perceel. Met adviezen over planning, ontwerp (toegepaste permacultuur principes), aanplant en onderhoud. Ook worden ruim 450 geschikte gewassen besproken voor de diverse groeilagen – vrijwel allemaal eetbaar en een vitale verrijking van het menu met tal van onbekende smaken.


Ontwerp je eigen voedselbos

Eetbare landschappen, bostuinen, plukbosjes of nog beter: een voedselbos. Klinkt heerlijk toch? Voedselbossen worden hoe langer hoe populairder als invulling van de tuin of grotere landschappen. Het is een landschapsinrichting waarbij voedselproductie, beleving en natuur samen komen. Een voedselbos dompelt je onder in je eigen groene oase met gratis, super lekker en gezonde groenten en fruit. Een mooie, natuurlijke, biodiverse omgeving met verschillende soorten planten, bijen, vlinders, vogels, egels …

In dit standaardwerk neemt voedselbosontwerper Louis De Jaeger je mee door alle stappen van het realiseren van je eigen paradijs op aarde. Van ontwerp en aanplant tot onderhoud, oogsten en verwerken tot zelfs verkopen. Louis De Jaeger richtte het Food Forest Institute op en stichtte het tuin- en landschapsarchitectenbureau Commensalist waarmee hij voedselbossen en eetbare landschappen van 20 vierkante meter tot projecten van 400 hectare ontwerpt.

Nu zet hij zich in om zoveel mogelijk oppervlakte grond te transformeren in voedselbossen en agro-ecologie. In dit boek nodigt Louis De Jaeger de lezer aan om systematisch het voedselbos van zijn dromen te ontwerpen – Martin Crawford, Food Forest Expert De details zijn zeer indrukwekkend in dit boek – Geoff Lawton, Permaculture expert Louis de Jaeger’s boek is fantastisch. Het is de meest gedetailleerde kijk op plantafstanden die ik ooit heb gezien.


Voedselbosrand

Voor een echt voedselbos zijn de meeste tuinen te klein, maar een voedselbosrand biedt een haalbaar alternatief. In voedselbosranden kun je een natuurlijke omgeving combineren met het telen van eetbare gewassen.

‘Voedselbosrand’ is een inspirerend boek voor iedereen die met de principes van permacultuur aan de slag wil. Met het bestaande landschap als uitgangspunt laat Madelon Oostwoud de mogelijkheden zien voor voedselbosranden: randen en rijen oogstgevende planten en bomen, met een divers aanbod aan voedsel voor mens en dier. Denk aan hagen van grotere tuinen en perceelafscheidingen van boerenland tussen akkers en weilanden. In ‘Voedselbosrand’ legt

Madelon Oostwoud het verschil in werkwijze uit bij uiteenlopende uitgangssituaties en verschillende soorten bodems. Met voorbeelden van bestaande projecten, toegelicht door de eigenaars en ontwerpers. Oplossingen voor problemen rondom biodiversiteit, CO2-uitstoot en voedselproductie liggen voor het oprapen. De auteur brengt deze oplossingen op een plezierige, heldere en voor iedereen toe te passen manier in kaart. Bij deze publicatie hoort een losse plantenlijst


Het voedselbos

De wereld heeft dringend behoefte aan alternatieven voor de gangbare landbouw. Voedselbossen produceren eten door met de natuur mee te werken, in plaats van ertegenin te gaan. Volkskrant-journalist Mac van Dinther liep – als pionier – een jaar lang rond in voedselbos Ketelbroek in Groesbeek om te praten, te kijken en te proeven. Daarvan deed hij verslag in een vierdelige reeks artikelen in de Volkskrant: Herfst, Winter, Lente en Zomer. Die reportages zijn nu gebundeld, aangevuld met een voorwoord, epiloog, recepten, plantenkaders en prachtige foto’s van Henk Wildschut.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten