De top 10 van de beste boeken over het weer 2024
Het weer heeft mij jaren i.v.m. mijn werkzaamheden bezig gehouden. Nog steeds volg ik het weer, maar alleen niet meer zo fanatiek als een paar jaar geleden. Op het Internet is veel over het weer te vinden, maar dit geldt ook zeker voor de vele boeken die over ons klimaat en het weer gaan.
De 10 beste boeken over het weer heb ik voor je op een rij gezet. De boeken worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven van de boeken. Naast een boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek zoals de waarderingen en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig bestellen.
Het weerboekje
Geen twee wolken zien er hetzelfde uit en de lucht ziet er elke dag weer anders uit. Het weerboekje behandelt een groot aantal van deze verschijnselen: van wolken tot poollicht, van tornados tot bijzonnen, van bliksem tot parelmoerwolken.
De volgende onderwerpen worden behandeld: de indeling van de wolken, hoe u de verschillende wolkentypen kunt herkennen en welk weer u daarbij kunt verwachten, wolkenvorming, optische verschijnselen, neerslag, wind, zwaar weer en weersystemen.
Met de vele kleurenfotos en tekeningen is Het weerboekje het perfecte middel om te begrijpen hoe het weer in elkaar zit en om te voorspellen of u een paraplu bij de hand moet houden.
De Bosatlas van weer en klimaat
Een reis door de wereld van weer en klimaat in kaarten, infographics en foto’s.
In samenwerking met het KNMI
De Bosatlas van weer en klimaat laat zien hoe ons weer de afgelopen decennia is veranderd en hoe het weer invloed heeft op de samenleving en alledaagse bezigheden, op feestdagen en op sportevenementen. Maar ook gaat de atlas in op de basis: hoe wordt het dagelijkse weer voorspeld, hoe was het weer een paar eeuwen terug, wat is een hogedrukgebied en welke wolken betekenen wat? Daarnaast is er ruime aandacht voor klimaatverandering en de rol van mens en natuur hierbij. De atlas laat actuele effecten van klimaatverandering zien en de gevolgen op de langere termijn als het tij niet keert. Of juist wel.
Dit alles weergegeven in de kenmerkende Bosatlaskaarten, aangevuld met verhelderende infographics, aantrekkelijke spreads en prachtige foto’s.
Het weer begrijpen en voorspellen
Stralende zon, mist of stortbuien? Maak uw eigen weersvoorspellingen! Het weer is ongetwijfeld het populairste gespreksonderwerp van de dag. Het heeft dan ook veel invloed op ons dagelijks leven. Wat trek ik aan vandaag? Neem ik de fiets of toch maar de auto? Moet de paraplu mee als ik ga wandelen, of liever een zonnebril? Deze weergids zal u helpen om al deze vragen voortaan gemakkelijk te beantwoorden. U krijgt inzicht in de weersomstandigheden aan de hand van uw eigen observaties. De wolken, de wind, maar ook de planten en dieren geven betrouwbare informatie die u in staat stellen zelf weersvoorspellingen te doen. Zo weet u elke dag wat u moet aantrekken.
Het weer voor Dummies
Het weer heeft een enorme invloed op ons leven. Het weerbericht vertelt je of je met een paraplu of juist een zonnebril de deur uit moet gaan, maar weet je ook wat er achter zo’n voorspelling schuilt? Wat gebeurt er precies als het regent, stormt of onweert? En wat is een lagedrukgebied eigenlijk?
Het weer voor Dummies geeft antwoord op al deze vragen en nog veel meer. Het leert je alles over verschillende typen weer en weersverschijnselen, wat het verschil is tussen weer en klimaat en hoe het klimaat verandert.
Met dit boek heeft het weer voor jou geen geheimen meer! John D. Cox studeerde aan de Harvard Universiteit en MIT en heeft verschillende boeken over weer en klimaat geschreven.
Storm
Dramatische foto’s van wolkenformaties helpen de lezer het weer te voorspellen. In heldere taal geeft Alan Watts aan onder welke omstandigheden storm en ander heel slecht weer te verwachten is. Hoe bouwt een storm zich op?
Hoe kunnen we zo snel mogelijk inschatten hoe erg het gaat worden? In dit boek komen alle ernstige vormen van slecht weer aan de orde: de stormdepressie, de orkaan, de tornado en de windhoos, plus bijbehorende verschijnselen als onweer en bliksem, lawines, hagel, zandstormen en stormvloeden. Iedereen die zich buiten de deur begeeft, zal profijt hebben van dit boekje, dat bedoeld is voor bergbeklimmers, buitensporters, zeilers, fietsers, kampeerders, kanoers, wandelaars, roeiers, zwemmers, renners en mountainbikers, maar ook voor boeren en buitenlui.
Duizend jaar weer wind en water in de Lage Landen 8
In ‘Duizend jaar weer, wind, en water in de Lage Landen’ geeft Jan Buisman een indrukwekkend en zeer gedetailleerd overzicht van het weer in de noordelijke en zuidelijke Nederlanden door de eeuwen heen.
Aan deel 8 wordt op dit moment door de auteur gewerkt. Dit achtste deel kunt u vast reserveren.
Jan Buisman werkt sinds jaren met grote vasthoudendheid aan zijn grote reeks over de geschiedenis van het weer. De hele serie gaat waarschijnlijk uit tien delen bestaan van elk tussen de 750 en 1000 bladzijden. Over het jaar van verschijnen van deze delen, waaraan naast Buisman ook andere auteurs meewerken, valt nog weinig met zekerheid te zeggen.
Het weer en de sterren met Helga van Leur & Govert Schilling 2
Prachtig lees- en kijkboek over het weer en de sterren in elk jaargetijde, voor jong en oud, van de auteurs van het succesvolle Dag & nacht (meer dan 15.000 exemplaren verkocht).
- Wanneer begint de lente?
- Blijven zomerse onweersbuien echt hangen boven rivieren?
- Welke wolken zie je het meest in de herfst?
- Hoe ziet de sterrenhemel eruit in de winter?
Meteoroloog Helga van Leur en wetenschapsjournalist Govert Schilling nemen je mee door de seizoenen en verklaren de alledaagse én bijzondere meteorologische en astronomische verschijnselen van elk jaargetijde. Welke invloed heeft het weer op aarde en hoe zijn sterren en planeten aanwezig in ons bestaan? Met deskundige en heldere uitleg en volledig geïllustreerd met prachtige foto’s biedt dit boek een fascinerende kijk op hemel en aarde.
Dat hadden ze niet voorspeld
Wat weten we over het weer? Niets is zo veranderlijk als het weer, maar wat is het weer eigenlijk? Het weer is niet hetzelfde als het klimaat. Soms is de gevoelstemperatuur voor de een anders dan voor de ander. In dit boek neemt RTL-weerman William Huizinga ons mee inde raadselachtige wereld van het weer. Hij legt uit wat het weer nou precies is en toont ons de grootste misverstanden die erover bestaan. De weersverschijnselen waar iedereen, soms tegen wil en dank, bekend mee is, worden besproken en verklaard. Zo leren we dankzij dit boek eindelijk alles wat we moeten weten over het weer en zien we hoe het van invloed is op ons dagelijkse leven.
Extreem weer
In een uitvoerige inleiding bespreekt Buisman de ontwikkelingen rond weer en klimaat door de eeuwen heen. Daarnaast passeren een kleine honderd extreme weerjaren de revue, van het grote zonnejaar van 1540 tot de Witte Pasen van 2008. Bij elk jaar komt een paginagrote afbeelding, vaak in kleur.
Extreem weer! maakt als extra deel onderdeel uit van Jan Buismans enorme achtdelige standaardwerk Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen.
Wolken En Het Weer
“Niets is zo gedetailleerd, variabel en rijk aan kleurnuances als een wolkenlucht. Aldus samengevat vormt deze zin het thema van dit bijzondere boek. Gebaseerd op zijn succesvolle lezing “”De Taal der Wolken”” heeft de auteur een algemene inleiding geschreven op het fenomeen wolken en hun betekenis voor het weer. De tientallen illustraties – steeds duidelijk verklaard – bieden een visuele ondersteuning aan de informatieve tekst, waarin Nederland – Wolkenland centraal staat.”