De top 10 van de beste Nederlandstalige boeken over indianen 2024
Indianen zijn de oorspronkelijk inheemse bevolking van Amerika. Columbus dacht in 1492 in Indië beland te zijn, maar kwam terecht in Amerika en noemde de bewoners Indios (Indianen). Helaas is er nog weinig over van de oorspronkelijk cultuur, dit betekent niet dat er geen interesse is als het gaat om indianen.
Er zijn vele films, series en verhalen gemaakt met indianen in de hoofdrol, maar ook veel boeken geschreven die te maken hebben met de tradities, geschiedenis en de indianen zelf.
Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de 10 beste Nederlandstalige boeken over de indianen. De boeken in de top 10 gaan direct en indirect over de indianen en hun leven. De boeken zijn heel divers en worden uitgebreid beschreven.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl
Over de indianen van Noord-Amerka
George Catlin, beroepsavonturier en schilder, reisde als een van de weinigen in 1835 onder de indianen van de Noord-Amerikaanse prairie rond.
Hij trok het verre Westen in, gewapend, uitgerust en bevoorraad met penseel en verf, en legde de gebruiken en leefwijzen van onder anderen de Crows, Blackfeet, Lakota, Pawnee en Comanche vast, zowel in woorden als in portret- en landschapsschilderijen. Hun manier van leven zou een paar decennia na Catlins veldwerk nagenoeg worden uitgeroeid.
Zijn levens- en reisverslag verscheen in 1841 en vormt de eerste, laatste en enige volledige documentatie van de cultuur van de indianen van het Noord-Amerikaanse Westen.
De aarde huilt
De aarde huilt vertelt het meeslepende verhaal van de decennialange strijd tussen het Amerikaanse leger en de stammen van de Great Plains en de Rocky Mountains aan het eind van de negentiende eeuw. Na afloop van de Burgeroorlog zette het Amerikaanse leger zich aan de taak om het tot dan toe grotendeels onontgonnen Westen te veroveren – een tragische episode in de ontstaansgeschiedenis van de Verenigde Staten. De cultuur en levenswijze van de oorspronkelijke bewoners moesten plaatsmaken voor die van de kolonisten.
Cozzens toont ons niet alleen de veldslagen en campagnes, maar ook de slechte leefomstandigheden van de soldaten aan het front. We lezen over de waardeloze verdragen, de onderlinge strijd tussen stammen en facties, de mentaliteit van de indiaanse krijgers en de ethische vragen die de betrokken officieren van het Amerikaanse leger zich stelden.
In dit epische relaas van de Verovering van het Westen trekken beroemde en beruchte personages voorbij als Custer, Grant, Sherman, Woest Paard, Geronimo en Zittende Stier, maar ook talloze minder bekende betrokkenen, waardoor de lezer de gebeurtenissen van zeer nabij beleeft.
Indianen – Beelden van een niet-verdwenen volk
Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Amerika, zijn niet verdwenen. Hun traditionele cultuur leeft en is prachtig en kleurrijk. De unieke portretten in dit boek vertellen het verhaal van trotse mensen. Ze zijn indiaan om het behoud van hun cultuur en het behoud van Moeder Aarde.
Voor dit boek reisde Serv Wiemers naar de prairies van Noord-Amerika, verbleef bij diverse stammen en maakte schitterende foto’s – ook van de dieren die traditionele indianen als hun mede-volkeren beschouwen. Reis mee naar de wereld van de indianen! Serv Wiemers is schrijver, oud-diplomaat en al zijn hele leven betrokken bij inheemse volken.
Zijn foto’s van indianen verschenen eerder in Volkskrant Magazine, HP/De Tijd en Yoga Magazine. Hij is onder meer auteur van ‘Veerkracht. Indianen van nu over de wereld van morgen’.
Indianen
Interactief – Leerzaam – Ongelofelijk – Compleet Waar leven de indianen? Wat eten ze en hoe voeden ze hun kinderen op? Wat is een totempaal? Wanneer werd de vredespijp gerookt? Wat is een reservaat? Ben je nieuwsgierig naar de antwoorden op deze en nog veel andere vragen? Sla dan snel dit boek open en ga mee op ontdekkingsreis in de fascinerende wereld van de indianen. – Informatieve feiten om je over te verbazen – Leuke weetjes – Grappige stripverhalen – Interessante vragen om je kennis te toetsen.
Mijn indianennaam was “Blanke Appel”
Dorothea Born, een Nederlandse blanke vrouw, ontmoet tijdens haar reis door Arizona een traditionele Navajo-indiaan, Jamison die in Monument Valley woont. Vanaf dat moment neemt haar leven een hele bijzondere wending. Ze worden verliefd op elkaar en Dorothea besluit in Monument Valley te blijven. Ze krijgt de unieke kans om lange tijd op een paardenranch te werken en op een zeer traditionele manier, zonder stromend water en elektriciteit met Jamison in het prachtige Monument Valley te wonen.
“Mijn indianennaam was Blanke Appel”, is een liefdesverhaal, over de bijzondere liefde tussen twee mensen uit twee totaal verschillende werelden, die samen vele obstakels moeten zien te overwinnen om bij elkaar te kunnen zijn. Een verhaal over een unieke ervaring van een Nederlandse vrouw die zich zo goed mogelijk probeert staande te houden in de “Navajo Way of Life”.
In het boek komen alle mooie, grappige, emotionele, bijzondere maar ook angstige momenten die zij meemaakt voorbij. Dorothea wordt geconfronteerd met verschillende vormen van discriminatie en er worden zelfs ceremonies gehouden door de familie van Jamison om haar uit Monument Valley te verdrijven. Ze beschrijft op een makkelijk leesbare manier de blunders die ze af en toe maakt, de onmacht die ze soms voelt, maar ook de verrijking die deze unieke ervaring haar geeft en de acceptatie die ze uiteindelijk toch krijgt.
Het boek geeft de lezer een uniek kijkje achter de schermen van de fascinerende Navajo-cultuur waar buitenstaanders niet zomaar worden geaccepteerd. “Mijn indianennaam was Blanke Appel”, is dan ook tevens een verhaal over vastberadenheid en het niet opgeven van je dromen ondanks tegenslagen en obstakels die op je pad komen. Een verhaal over het volgen van je eigen weg en het vinden van je eigen power!
Dorothea Born Dorothea Born studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht. Tijdens haar studie kreeg ze de kans om een aantal maanden in het Amerikaanse Boston te gaan werken. Van daaruit maakte zij haar reis naar Arizona. Na haar terugkomst studeert ze af op de weefkunst van de Navajo vrouwen, een combinatie van kunstgeschiedenis, vrouwenstudies en antropologie.
In de jaren daarop volgend geeft ze lezingen over de weefkunst en organiseert en begeleidt ze reizen naar en door het gebied van de Navajo indianen in Arizona. Zij woont momenteel in Nederland, maar ze zal altijd verbonden blijven met de Navajo cultuur en Monument Valley in het bijzond
Veerkracht – Indianen van nu over de wereld van morgen
Ze leken verdwenen, uitgeroeid: indianen, de oorspronkelijke bewoners van Amerika. En met hen hun culturen, talen en verhalen. Maar ze vertonen Veerkracht en laten weer van zich horen. Ze eisen hun rechten op en hebben een boodschap die wereldwijd weerklank vindt, zeker nu in tijden van klimaatverandering: mensen zijn gelijkwaardig aan al het andere dat leeft en moeten daarom in balans leven met natuur en milieu.
Het protest van de Lakota Sioux indianen van Standing Rock tegen de Dakota Access oliepijpleiding kreeg snel steun van alle andere stammen en vervolgens vanuit de hele wereld. Ook vanuit Nederland.
Was Standing Rock éénmalig? Of gaat de strijd door? Wat betekent het vandaag de dag indiaan te zijn? Wat is er over van hun culturen, talen en verhalen? Hoe vechten ze voor zelfbeschikking en Moeder Aarde, zeker in tijden van Trump? Wat kunnen wij van hen leren?
Voor dit boek bezocht Serv Wiemers dertig indianenreservaten en sprak hij vele indiaanse leiders
Begraaf Mijn Hart Bij De Bocht Rivier
Begraaf mijn hart bij de bocht van de rivier verhaalt, na een inleidend hoofdstuk tot 1492, van de periode van 1830-1890, het tijdvak waarin een definitief einde kwam aan de vrijheid van de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten van Amerika. Dee Brown heeft die catastrofale periode beschreven vanuit het gezichtspunt van de Indianen.
«Dit is het einde van een legende, de onthulling van een bittere waarheid, nooit tevoren werden de ontzettende gebeurtenissen beschreven als in deze Indiaanse geschiedenis van hun ondergang. Met bloed en tranen is dit boek beschreven.» – C.W. Ceram
«Een op historische stukken en getuigenissen steunende documentaire, maar duizendmaal spannender en dramatischer dan welk wild-westverhaal voor de televisie ook, of alle zeventig boek van Karl May. Een huiveringwekkende tragedie.» – Willem Brandt
«Los van zijn waarde als leesevenement heeft het gigantische succes van dit boek de mythe doen wijken voor de historische waarheid.» – Elseviers Literair Supplement
«Een hard verslag over de ontsluiting van het Amerikaanse westen, en een van de beste boeken op dit gebied.» – De Volkskrant
Stemmen van Indiaanse vrouwen
Stemmen van indiaanse vrouwen laat een wereld zien die verdwenen is. Deze wereld word door middel van foto¿s tot leven geroepen en laat je een glimp zien van de 19e-eeuwse indiaanse vrouw. De vrouwen in dit boek maakten allemaal deel uit van nomadische indianenstammen en door de combinatie van foto¿s samen met de wijze woorden van hun leiders krijg je een goed beeld van het vrouwelijke culturele ideaal. Dit boek is een eerbetoon aan deze vrouwen en beschrijft de belangrijke rol die ze hebben gespeeld in het leven van hun stamoudsten en hoe ze hen perfect aanvulden. Een eerbetoon aan de wijsheid, kracht en schoonheid van de Indiaanse vrouw.
Indianen van Suriname
Indianen van Suriname De indianen van Suriname zijn trots op hun land en hun tradities. De vondst van het Penardmanuscript uit 1908 over hun cultuur plaatst dit erfgoed in een nieuw daglicht.
Een goede reden om op zoek te gaan naar hun huidige manier van leven. De focus ligt op het Paradistrict, waar indianen deel uitmaken van de moderne samenleving en tegelijk hun tradities willen behouden. Echter, hoe geven erfgoeddragers en jonge bruggenbouwers hier vorm aan? Opvallend is hun bereidwilligheid hierover in gesprek te gaan met auteur Petra Nelstein (zelf deels indiaans) en fotograaf Diederik van Goethem. Het resultaat is een uniek boek met schitterende foto’s en levendige portretten.
Verhalen waarin het warme witte zand van de indiaanse dorpen voelbaar wordt en de kracht van de natuurelementen het leven kleur en geur geeft. Waar de mystiek diep verweven is in het bestaan en in kunst en cultuur tot uiting komt.
Auteur Petra Nelstein is behalve auteur, psychosociaal therapeut en palliatief begeleider. Vanwege haar Caribisch-indiaanse afkomst heeft ze een bijzondere interesse in sjamanisme. Nelstein, zelf geïnitieerd tot medicijnvrouw, kreeg van haar Surinaamse oom onderricht in verschillende ceremoniële rituelen. Ze woonde jarenlang in het Amazonegebied en schreef diverse boeken, waaronder Mijn leven als diersjamaan.
Fotografie Diederik van Goethem (1947) volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Hij specialiseerde zich in fotografie en is inmiddels al ruim 40 jaar werkzaam als zelfstandig fotograaf. Van Goethems werk wordt aangeboden door diverse internationale fotobureaus, waaronder Hollandse Hoogte
Indianen
Inuit, Navajo, Irokezen of Azteken over het leven van de oorspronkelijke inwoners van Amerika zijn talloze verhalen verteld. Maar hoe zag hun alledaagse leven er werkelijk uit? De prairie-indianen trokken de bizonkuddes achterna en moesten tijdens de jacht of de strijd hun moed bewijzen. Andere stammen gingen met wendbare boten vis vangen, of ze fokten paarden.
De Mayas en Incas in Zuid-Amerika bouwden prachtige steden en schitterende tempels van steen, waarin ze hun goden vereerden. Maar alles veranderde toen de Europese veroveraars het continent bereikten …
Boeiende feiten over de indianen in Noord-, Zuid- en Midden-Amerika Met flappen, schuifjes en vele extra´s. Kleurrijke en gedetailleerde illustraties brengen de geschiedenis tot leven.