|

De top 10 van de beste boeken over Indonesië 2024

Op 17 augustus 1945 werd Republiek Indonesië uitgeroepen, dit was 2 dagen na het begin van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog op 15 augustus. In December 1949 is Nederlands Indië officieel Indonesië geworden en is het onafhankelijk en zelfstandig.

Tussen 1945 tot 1949 is er veel gebeurd in het voormalig Nederlands-Indië, maar ook in de jaren daarna tot op heden. De 10 boeken die ik geselecteerd heb voor de top 10 van beste boeken over Indonesië vertellen je veel onder de rijke geschiedenis, maar ook over het heden en de mooiste plekken en bezienswaardigheden over Indonesië.

Om je een goed beeld te geven van de zeer diverse boeken over Indonesië heb ik naast een officiële boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek waaronder de waardering en recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig en snel bestellen.

Geschiedenis van Indonesië

“Geschiedenis van Indonesië” vertelt het fascinerende verhaal van een land van enorme contrasten. De Indonesische archipel herbergt een grote verscheidenheid aan bevolkingsgroepen met elk een eigen culturele en religieuze identiteit. Het ‘vreedzaamste volk op aarde’ (volgens een typering uit de koloniale periode) kan behalve lijdzaam onderdanig ook intens gewelddadig zijn.

Dit werk belicht zowel de oudste als de nieuwste geschiedenis van Indonesië. Aan de orde komen onder andere de grote en machtige rijken in de archipel voor de komst van de Europeanen, de introductie en de expansie van de islam en de moeizame verhouding tussen de koninkrijken op Java en de VOC in de zeventiende en achttiende eeuw.

Ook de koloniale tijd, de Japanse bezetting, de onafhankelijkheidsstrijd en vervolgens de overdracht van Nieuw-Guinea in 1962 worden uitvoerig belicht. Veel aandacht wordt besteed aan de Indische Nederlanders die aan het begin van de twintigste eeuw ingeklemd raakten tussen de blanke koloniale bovenlaag en de overgrote meerderheid van de Indonesische bevolking.

De periode rond de Tweede Wereldoorlog en vervolgens de moeilijke keuze voor een van beide vaderlanden hebben de geschiedenis van deze groep bijzonder bewogen gemaakt.

“Geschiedenis van Indonesië” is een meeslepend en helder geschreven standaardwerk, waarin grote aandacht is voor verschillende visies op allerlei onderwerpen uit het Indonesische verleden. Het is rijk geïllustreerd in kleur en zwart-wit en brengt een complete geschiedenis tot leven leven die eeuwenlang nauw met de Nederlandse verbonden is.


Revolusi – Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld

Het monumentale boek van David Van Reybrouck over Indonesië

Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Zo toont hij hoe een nieuwe wereld vorm kreeg: in bloed, in pijn, met hoop.

De onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, die zijn hoogtepunt bereikte in de jaren veertig van de vorige eeuw, is lang gezien als een conflict tussen kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië. Maar in werkelijkheid was het wereldgeschiedenis. David Van Reybroucks Revolusi is het eerste boek dat de strijd lostrekt uit het nationale perspectief en het belang ervan toont als mondiale gebeurtenis.

Indonesië was het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog zijn onafhankelijkheid uitriep. Na de Japanse bezetting verzetten jonge rebellen zich gewapenderhand tegen elke nieuwe vorm van overheersing. Britse, Australische en vooral Nederlandse troepen moesten rust en orde brengen, maar hun aanwezigheid leidde juist tot het ontvlammen van de eerste moderne dekolonisatieoorlog. Die strijd inspireerde onafhankelijkheidsbewegingen in Azië, Afrika en de Arabische wereld, ze

ker toen het vrije Indonesië in 1955 de legendarische Bandung-conferentie organiseerde, het eerste wereldcongres zonder het Westen. De wereld had zich met de Revolusi bemoeid en de wereld was erdoor veranderd.


Fantastische verhalen uit Indonesië

Indonesië is een lappendeken van culturen en dat levert vele meeslepende sprookjes, mythen en legenden op. Deze fantastische verhalen dompelen je onder in een magische wereld. “Geen bloemen, noch wierook, noch vruchten zal je mij als offer brengen, sprak de zeegeest. `Jij Rasoel bin Rachman, zult na zeven jaar zelf het offer zijn.”

De tropische eilanden van Indonesië staan garant voor spannende sprookjes en volksverhalen: Rasoel, Woeloer, apen, tijgers en kwaadaardige radjas nemen het op tegen elkaar en zichzelf. Laat je fantasie de vrije loop in de wonderlijke wereld van de Indonesische archipel!


ANWB Wereldreisgids – Indonesië

ANWB WERELDREISGIDS INDONESIË De ANWB Wereldreisgids Indonesië is compleet vernieuwd. Indonesië is het land van oude tempels op steenworp afstand van een azuurblauwe zee en het Nationaal Park Bali Barat. Maar ook van grote steden vol bezienswaardigheden zoals het stadhuis van Jakarta en het Geologisch Museum in Bandung.

De uitgebreide Indonesië reisgids telt bijna 600 pagina’s boordevol hoogtepunten, originele tips, schitterende wandelroutes en alles over de achtergronden van land en volk. Daarnaast alle praktische informatie zoals openingstijden van musea, tips voor overnachtingen en vervoerstijden.

Inclusief stadsplattegronden, overzichtskaarten en achterin een kleine atlas. Kortom: een onmisbare ANWB gids voor een geweldige rondreis door Indonesië.


Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 1945-1950 – Over de grens

Op 17 augustus 1945, twee dagen na de Japanse capitulatie, verklaarde Indonesië zich onafhankelijk. Nederland erkende dit niet en trachtte met geweld zelf de regie te voeren over het onvermijdelijke proces van dekolonisatie. Dit leidde tot vier jaren van moeizame onderhandelingen en bittere oorlogvoering.

In 2005 verklaarde de Nederlandse regering dat Nederland die oorlog niet had moeten voeren. Over het geweld dat de Nederlandse militairen tijdens deze oorlog hadden toegepast, staat echter nog altijd het regeringsstandpunt uit 1969 overeind: er waren wel ‘excessen’, maar de krijgsmacht had zich in de regel ‘correct’ gedragen.

Naarmate de aanwijzingen van extreem Nederlands geweld zich opstapelden, bleek dit officiële standpunt steeds moeilijker vol te houden. De Nederlandse regering besloot daarom in 2016 tot financiering van een groot onderzoeksprogramma. De belangrijkste conclusies daarvan zijn in dit boek te vinden.

De auteurs maken aannemelijk dat de Nederlandse krijgsmacht op structurele basis extreem geweld toepaste en dat dit toen en ook lang daarna op allerlei manieren werd toegedekt. Dit alles past slecht bij een rooskleurig nationaal zelfbeeld – zoals eigenlijk de hele koloniale geschiedenis met dat zelfbeeld schuurt.


Indonesie

Schrijver en acteur (Soldaat van Oranje,Zwartboek) Dolf de Vries neemt u in Indonesië mee naar dit mysterieuze land. Hij begint in Jakarta en reist naar de groene regenwouden van Kalimantan (Borneo), naar het schitterende Masarang-gebergte van Sulawesi (Celebes) en naar kleinere Molukse eilanden.

In zijn geheel eigen persoonlijke stijl met vooral oog voor de mensen maar ook voor de geschiedenis en de cultuur? beschrijft hij zijn reis over de grote en kleine eilanden van deze kleurrijke archipel.

Dit boek is een feest voor wie dit land wil bezoeken, wie er al eens is geweest en wie gewoon thuis iets te weten wil komen over Indonesië Van Indonesië zijn meer dan 10.000 exemplaren verkocht.


Gids historische stadswandelingen Indonesië

Historische steden in Indonesië hebben een duidelijk herkenbare koloniale geschiedenis. Sinds de onafhankelijkheid van het land zijn ze uitgegroeid tot dynamische steden vol tegenstellingen: verleden en heden komen hier dagelijks met elkaar in aanraking. Hoe kan men de veelzijdigheid van de stad, de charme van een verborgen steegje, de intieme doorkijk van een tempelpoort en de geuren van de straat beter ervaren dan als ongehaaste wandelaar?

Deze gids biedt: -16 wandelroutes langs de belangrijkste bezienswaardig heden in de oude binnensteden, stadse kampongs en historische wijken; Praktische informatie over musea en attracties en bijzondere aandacht voor geschiedenis, architectuur, stedenbouw en actuele sociale ontwikkelingen; -Uitgebreide historische informatie, duidelijke plattegronden, bijzondere driedimensionale tekeningen en een schat aan oude en nieuwe foto’s.


Groot Indonesisch kookboek

Het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk is al meer dan 30 jaar het kookboek over de Indonesische keuken, voor beginner en gevorderde. Het Groot Indonesisch Kookboek telt honderden recepten voor de lekkerste Soto Ajam, spekkoek en babi ketjap, maar ook tahoe bakso en eend met Balinese kruiden vind je in dit allesomvattende, onmisbare kookboek.

Hele generaties Nederlanders hebben dankzij deze klassieker van Beb Vuyk de Indonesische keuken leren kennen. Het Groot Indonesisch Kookboek biedt naast honderden gevarieerde recepten ook een uitgebreid overzicht van de ingrediënten. En door de handige tips van Beb Vuyk is dit kookboek geschikt voor elke kok.

Het Groot Indonesisch Kookboek is nu verkrijgbaar als schitterende luxe-editie. ‘Met een handvol ingrediënten bereid je een gamma aan authentieke gerechten. Een must-have.’ Algemeen Dagblad


Insight guides – Indonesië

Indonesië is een schatkamer met een grote variatie aan unieke plaatsen, boeiende volken, betoverende dans en muziek, heerlijk eten en een wonderschone natuur. Al deze zaken waren voor de auteurs en fotografen een bron van inspiratie en zij laten u op de bekende, onovertroffen en veelvuldig bekroonde Insight Guide-wijze in woord en beeld kennismaken met de grootste archipel ter wereld waar reizen nog een avontuur is.

In het eerste gedeelte leest u alles over de boeiende geschiedenis, bevolking en cultuur. Het tweede gedeelte neemt u mee op reis door Indonesië. Van de metropool Jakarta tot de eeuwenoude beschaving van Java en van het Tobameer naar de Borobudur. Het mystieke Bali en de wildernis van Irian Jaya; het komt allemaal aan bod. Deze hoofdstukken worden afgewisseld met thema- en wetenswaardpagina’s over onder andere ‘Natuurbehoud’, ‘De symboliek van de Kris’, ‘Batik: kunst op Stof’ en de ‘Minangkabauers’. De gedetailleerde kaarten en prachtige kleurenfoto’s maken deze gids compleet.

In het gedeelte ‘Reisinformatie’ vindt u alles over vervoer, accommodatie, restaurants, reisbenodigdheden, noodgevallen, gezondheid, toeristische tips, uitgaan, klimaat, winkelen, nuttige adressen en talloze andere wetenswaardigheden. Insight Guide Indonesië is hierdoor niet alleen een bron van informatie en inspiratie, maar ook een bijzonder praktische reisgids.


Indonesië all-in

Topvertaler en taalvirtuoos Hans Boland is niet geboren in Nederland. ‘Indonesië is mijn geboortegrond, mijn moederland. Pas in de vierde klas van de lagere school kwam ik terecht in mijn vaderland,’ schrijft Hans Boland in de inleiding bij tien brieven, bol van vertelkunst, die hij stuurde aan familie en vrienden.

In het voorjaar van 2013 reisde Boland twee maanden door Sumatra, Sulawesi (‘het oude’ Celebes) en de Molukken – hij ontmoette vele mensen en zag hun gebruiken en, hoe kan het ook anders, leerde ook zichzelf kennen tijdens deze odyssee.

Net als Bolands roman De zachte held zijn de brieven die hij uit Indonesië aan het thuisfront stuurde spannend (soms zelfs bloedstollend) en ontspannend, interessant en grappig (ook als er misschien niets te lachen valt), dwaas en wijs.

Indonesië all-in biedt een indringend en dikwijls overrompelend inzicht in de samenleving en de beschaving van het rijk van onze tegenvoeters, waarmee we dankzij onze geschiedenis voorgoed een speciale band hebben.


Vergelijkbare berichten