|

De top 8 van beste boeken over Jazz muziek 2024

Jazz is ontstaan in de Afro-Amerikaanse gemeenschap van New Orleans en is een combinatie van ragtime, folk, negrospirituals en blues, jazz heeft West-Afrikaans ritmes. De betekenis van Jazz is een zeer energieke dans.

In de begin jaren werd Jazz niet omarmt door het grote publiek, Benny Goodman bracht hier vanaf de jaren 30 verandering in. Jazz is nu niet meer weg te denken, in de loop van de jaren zijn er ook diverse nieuwe stromingen bijgekomen. Daar is meer over te lezen in de 8 boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina.

De boeken zijn heel divers, maar hebben allemaal te maken met de muziekstroom Jazz. Om je een goed beeld te geven heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com toegevoegd. De link geeft veel extra informatie over het boek, zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het goed ook eenvoudig bestellen.

De Gouden Eeuw Van De Jazz

De gouden eeuw van de Jazz beschrijft de geschiedenis van de jazz aan de hand van portretten. De jazz is wel het ‘elixer van het Amerikaanse leven’ en de enige puur Amerikaanse kunstvorm genoemd.

De briljante foto’s van William Gottlieb brengen de naoorlogse wereld van rokerige, schaars verlichte New Yorkse jazzclubs tot leven. Zijn beelden worden aangevuld met de muziek van de mensen die hij fotografeerde. U kunt over de levens en de carrières van de musici lezen en tegelijk hun originele muziek op de cd beluisteren.


De Jazz Parade

New Orleans staat bekend als de bakermat van de jazz, maar ook als een stad met een literaire traditie. Het is een wonderlijk amalgaam van Franse, Spaanse, Caraïbische, Italiaanse, Joodse, Indiaanse, Afrikaanse én Angelsaksische invloeden, dat de rest van het Noord-Amerikaanse continent tot enige nederheid zou moeten stemmen.

In de verhalen en reportages van Rob van Scheers komen we vele bekenden tegen onder wie Louis Armstrong, Sidney Bechet, Little Richard, Mahalia Jackson, Bob Dylan, The Beatles, voodoo-koningin Marie Laveau, Truman Capote, Tennessee Williams, Cosimo Matassa, Fats Domino, Professor Longhair, Dr. John, Jelly Roll Morton, James Booker, Hank Williams, Allen Toussaint, Bo Dollis, Steve McQueen én de Zulu King.

Rob van Scheers heeft met zijn Parades een nieuw genre aan de non-fictieliteratuur toegevoegd. Na De Grote Parade en De kleine parade zet hij zijn zegetocht voort met De Jazz Parade, een verborgen geschiedenis van New Orleans en zijn muziek.


Jazz in 30 seconden

Jazz in 30 seconden onthult de geheimen van de jazz. Het boek loopt van de Afro- Amerikaanse wortels van de jazz tot het mondiale mengsel van stijlen en artiesten van nu. Onderweg kijken we naar de typische vormen, stijlen en instrumenten, naar sleutelfiguren en opnames uit de jazzcanon.

Daarnaast blikken we vooruit naar wat we nog mogen verwachten van deze meest gevarieerde van alle muziekvormen. Puntige en aantrekkelijke hoofdstukjes helpen u om de basis in slechts 30 seconden onder de knie te krijgen, wat dit de ultieme gids maakt voor nieuwkomers in de instinctieve en gevarieerde wereld van de jazz.


Whisky & Jazz

Je zult vreemd opkijken als de ober aan je vraagt: welke muziek wilt u bij deze whisky horen? Whisky & Jazz geeft het antwoord. Tien excellente single malts krijgen een heel nieuwe dimensie wanneer zij gematcht worden met tien legendarische jazzmuzikanten.

Lees over de levensloop van onder meer Charlie Parker, Miles Davis en Stan Getz. Maar ook de geschiedenis van distilleerderijen als Bowmore, Glenrothes en Jura komen uitgebreid aan bod. The Institute of Jazz Studies leverde unieke foto’s van jazzlegendes en kunstenaar Gijs Dragt maakte prachtige foto’s van de gedistilleerdrijen.

Deze historische context geeft een extra dimensie aan Whisky & Jazz. Daarmee spreekt het zowel liefhebbers van whisky als die van de geschiedenis en (jazz) muziek aan.


Jazz geschiedenis instrumenten

Het allesomvattende naslagwerk ( multomap) voor alle jazzliefhebbers.Bevat een geillustreerd overzicht van de 250 beste en klassieke jazzplaten en CD’s.Met veel informatie over de speciale speeltechnieken en de instrumenten die door de jazzmusici worden gebruikt, gedemonstreerd door diverse toonaangevende hedendaagse musici.


New Orleans – de hartslag van de jazz

JAZZ WERD GEBOREN IN NEW ORLEANS.

Iedere straattegel en huisgevel, elke lommerrijke patio van the Big Easy vertelt over de heroïsche tijden van de pioniers. Ze maakten muziek die eenvoudig en oprecht was, recht uit het hart kwam en recht naar het hart ging. Met de typische New Orleansbeat.

DEZE MUZIEK is als een rode draad in de jazz geschiedenis blijven bestaan: van de legendarische Buddy Bolden en succesjaren in het Chicago van de twenties met o.a Joe ‘King’ Oliver, via het ambassadeurswerk van Louis Armstrong en de glorierijke revival met Bunk Johnson en George Lewis tot de Britse tradjazz en tot wat vandaag in België en Naderland gebeurt.

JP DE SMET lagt het hele parcours van de authentieke jazz af. Daaruit groeit een boek van ontmoetingen met merkwaardige mensen (Bill Russell, ‘Sweet’ Emma Berrett, George Buck, Barry Martyn, Sammy Rimington, Pierre Claessens, Rudy Balliu en tientallen anderen) en van beschrijvingen van markante plekken en monenten (Preservation Hall, het Jazz and Heritage Festival, Congo Square, het New Orleans Jazzmuseum, het jazzarchief van Tulane University..).

Jean Pierre ‘JP’ De Smet is ereburger van New Orleans. Burgemeester Marc Morial noemde hem zijn ‘Belgian Ambassador’. Hij gidst al bijna 30 jaar groepsreizen naar het Diepe Zuiden. In 1991 verscheen zijn boek New Orleans, Parel van hat Diepe Zuiden. Hij stond mee aan de wieg van de Lazy River Jazzclub, van de succesrijke Gentse Jazz-kroegentocht, van de Delta en Magnolia Brassbands, en van Lace (Louisiana Centre).


North Sea Jazz Festival

Impresario en jazzliefhebber Paul Acket begon in 1976 in Den Haag met het North Sea Jazz Festival. Het driedaagse festival in Nederlands Congresgebouw startte met 6 podia en ruim 9000 bezoekers en groeide in dertig jaar tijd uit naar festival met 13 podia, 1200 optredende artiesten en 23.000 bezoekers per dag.

Theo van den Hoek raakte in 1977 betrokken bij het festival en is dat tot en met de verhuizing in 2005 van Den Haag naar Rotterdam gebleven. Na het overlijden van zijn leermeester Paul Acket in 1992 werd hij in 1993 de directeur van het festival. In die hoedanigheid heeft hij de noodzakelijke verhuizing van de Hofstad naar de Havenstad voorbereid en uitgevoerd. Vanaf het begin zijn er over die verhuizing vele geruchten ontstaan.

In dit boek legt Theo van den Hoek uit waarom die verhuizing na 30 succesvolle Haagse jaren noodzakelijk was. Hij geeft een kijkje in de keuken van het slepende proces dat daaraan voorafging en de rol die onder andere de Haagse politiek daarin heeft gespeeld. Tevens vertelt hij verhalen en anekdotes die hij in zijn Haagse jaren met de artiesten achter de schermen heeft meegemaakt en blikt hij terug op de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van het festival in die eerste dertig jaar.

Dit is het verhaal van de Haagse jaren van het North Sea Jazz Festival. Behalve een beschrijving van een bijzondere periode in de Nederlandse muziekgeschiedenis is het ook een ode geworden aan Paul en Jos Acket die vanaf het begin zijn blijven geloven in de formule van het North Sea Jazz Festival dat is uitgegroeid tot het grootste indoor-jazzfestival ter wereld.

De verhalen van Theo van den Hoek zijn in dit boek opgeschreven door journalist/schrijver en jazzliefhebber Max van den Broek.


All That Jazz

De verhalen worden geschreven door Nederlandse journalisten die allen gelden als toonaangevend op dit gebied. De fotografie en vormgeving zijn van hoogwaardige kwaliteit van eigen bodem. Het boek is grofweg onder te verdelen in drie blokken:

  • Jazz lifestyle: uitgaan, festivals, eten, kleding
  • Jazz geschiedenis: van Coltrane naar Keys in overzichtelijke stukken
  • Jazz cross: over dwarsverbanden met blues, gospel, funk, soul, hiphop, r&b, world beat en latin

Het boek is gemaakt door de redactie van Jazz Magazine, het beste jazz tijdschrift van Nederland, aangesterkt door de ervaring & kennis van de redactie OOR Popencyclopedie, de popmuziekbijbel waarvan de afgelopen jaren honderdduizenden exemplaren over de toonbank gingen.

Hun expertise gecombineerd met de ervaring van de redactie van het beste Jazzblad van Nederland zorgt voor een trendsettend en gezaghebbend boek waarin jazz in al haar facetten zal worden belicht.

De moderne jazzliefhebbers zijn goed verdienende en hoog opgeleide mannen en vrouwen. Er wordt geleefd: verre en nabije reisbestemmingen, literatuur, uitgaan, festivals, eten en drinken, concerten en mode hebben hun aandacht. Ze verkennen nieuwe grenzen binnen het muziekgenre, zijn geïnteresseerd in zowel historische Jazz van John Coltrane als contemporaine Jazzvariaties van artiesten als Norah Jones en Alicia Keys.


Billie en de president

Billie en de president is de kroniek van jazzliefhebber Schouten, zijn herinneringen, interviewflarden, analyses, reportages, een tijdsbeeld.

‘Een van de beste boeken die, waar dan ook en wanneer dan ook, over jazz zijn geschreven.’ – NRC Handelsblad De enige die het gelukt is om over jazz te schrijven op een respectvolle en poëtische, maar niet aanstellerige manier is Martin Schouten.’ – De Groene Amsterdammer

‘Superieur boek over jazz. Schouten kan even scherpzinnig vertellen over een solo van Lester Young als over wat jazz kan betekenen voor een jongen uit het Apeldoorn van de jaren vijftig.’ – Peter Buwalda ‘Billie en de president is moeiteloos het mooiste boek dat ooit over muziek is gepubliceerd.’ – De literatuurkrant


“””100 Jaar”” Jazz In Den Haag”

Er ligt weer een nieuwe 21 eeuw voor ons. De jazzsituatie in Den Haag ziet er gunstig uit. Juist door het professionele niveau heeft Jazz in Den Haag meer kansen dan ooit. Maar ook op amateurbasis liggen er in Den Haag nog legio mogelijkheden. De geschiedenis leert dat ook ‘amateurs’ kunnen uitgroeien tot belangrijke namen. Den Haag heeft een interessante historie op dit gebied en dat moet in ere worden gehouden.


Waarom? daarom! – jazz voor kinderen

Ze bestaan: swingende kinderliedjes die ook voor volwassenen leuk blijven om te luisteren. Waarom? Daarom! is een tijdloze jazzplaat van MrLuca die leuk is voor kinderen – én de ouders! Ziehier elf verrassende jazzliedjes met gekke teksten van de jonge vaders van MrLuca in hun kenmerkende, frisse stijl.

Vraag jij je ook wel eens af wie er al jaren onder je bed wonen? En waarom eet er eigenlijk niemand dropjes op zijn brood? Zing en swing maar lekker mee. Prikkel al jullie zintuigen met dit feestelijke kinderboek vol fantasierijke tekeningen, gemaakt door Wouter Tulp. Veel plezier samen met de belevenissen van de kleine Luca in dit jazzavontuur!


Vergelijkbare berichten