|

De top 7 van de beste boeken over Long-Covid 2024

Sommige mensen houden langdurig klachten nadat ze COVID-19 (Corona) hebben gehad. Dat wordt ‘Long COVID’ of Post-COVID. Klachten die horen bij long covid zijn o.a. vermoeidheid, benauwdheid en pijn. Helaas is er nog niet heel veel bekend over Long-Covid.

Gelukkig is er al wel veel geschreven over Long-Covid en deze boeken kunnen je goed helpen als jij zelf of een dierbare hier mee te maken heeft. De 7 beste boeken over Long-Covid heb ik voor jou op een rij gezet en uitgebreid beschreven.

Naast een boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek over long covid eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Long covid zelfhulpgids

De ‘Long covid zelfhulpgids’ is het langverwachte handboek met alle belangrijke informatie voor iedereen die na corona kampt met long covid-klachten.

De ‘Long covid zelfhulpgids’ is het eerste Nederlandstalige boek dat voor jou alle beschikbare en betrouwbare informatie over long covid bundelt. Dit boek is geschreven door de experts van de post-covidkliniek in Oxford én long covid-patiënten. Het bevat praktisch advies over hoe om te gaan met klachten als vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn of zelfs depressie.


Een koekoek, een virusje, mama en ik

Hoe zorgt je mama voor jou en hoe zorgt de koekoek voor haar jong? Wat gebeurt er als mama door Long Covid erg ziek wordt, wat moet jij dan allemaal doen en laten? De koekoek laat zijn kind in de steek, mama doet dat niet, maar kan ineens veel minder dan vroeger en ze reageert anders dan hiervoor.

Je kunt dan zelf ook anders reageren, bijvoorbeeld boos en/of verdrietig. Je moet ineens veel meer zelf doen, wat jullie anders altijd samen deden. Het leven van een kind verandert ook als je ouder ziek wordt, hierbij kan dit boek helpen als leidraad en verwerking.


Stilgezet – Gedichten over long covid

zo vreemd waar ik nu in zit
zo raar wat me nu overkomt
zo moeilijk uit te leggen
zo… tot stilstand gebracht

Als Marieke Schoenmakers maar niet opknapt van een coronabesmetting, wordt haar wereld steeds kleiner. Door de intense moeheid en overprikkeling sluit ze zich noodgedwongen af van alles wat eerder haar identiteit vormde. Van het werk en van haar sociale leven, maar gedeeltelijk ook van haar gezin. In de onzekere maanden die volgen raakt ze steeds een beetje meer van zichzelf kwijt. Toch is deze periode niet alleen maar negatief. Langzaam ontdekt ze dat ziek zijn haar ook wat brengt; momenten van bezinning en de kans om los te laten wat haar niet meer dient.

Marieke Schoenmakers werkt als geestelijk verzorger in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Daar zoekt ze samen met patiënten naar woorden voor wat hen overkomt. In de bundel ‘stilgezet’ is ze zelf de patiënt en dicht ze over haar eigen ziekte, de onzekerheid en de wanhoop. Maar ook over wat haar kracht geeft om vol te houden. De teksten zijn zeer herkenbaar voor iedereen die ziek is of met zieke mensen werkt.


Long Covid? Hoe ik dat beleef.

Ik ben Sandra van den Heuvel, 46 jaar en woon in Oss. Samen met Chris en onze dochters Mees (14) en Fee (12) waar we ontzettend trots op zijn.

Vóór 8 april 2021 was ik een actieve, sportieve, sociale vrouw die gezond leefde en genoot van familie, vrienden, sporten, vakanties, wandelen in de natuur en niet te vergeten een flinke dosis sociale gezelligheid. Ik werkte gemiddeld ruim 4 dagen per week als (team) coach en HBO docent. De balans en combi tussen privé en werk, met fantastische collega’s en mooie uitdagende opdrachten, was precies zoals ik het graag wilde.

Ná 8 april 2021 is er niets meer over van dit leven. De diagnose Long Covid heeft ervoor gezorgd dat ik noodgedwongen een totaal ander leven leid. In dit boekje lees je hoe ik deze radicale wijziging qua leven ervaar. En hoe ik deze rollercoaster beleef, met alle ups en downs die daarbij horen.

Ik wens met dit boekje meer bekendheid te geven aan Long Covid, zodat er hopelijk snel een oplossing komt voor de grote en groei-ende groep mensen die door het virus ernstig beperkt is en wordt. Want ik wil er echt weer toe doen!


Je ziet er gezond uit

Als je lichaam niet meer kan wat altijd zo gewoon was. De harde realiteit van Long Covid. Duidelijke, eenvoudige uitleg over de aandoening, herstelzorg en meer. Lees hoe Long Covid je leven overneemt.

Je hebt een zeer geschikt boek in handen als je geïnteresseerd bent in de complexe aandoening Long Covid / Post Covid Syndroom. Lees wat het covid-virus kan aanrichten in een lichaam en welke klachten dit veroorzaakt. Heb je Long Covid of twijfel je hierover, dan is duidelijkheid en weten wat je zelf kunt doen belangrijk. Dit boek geeft naast duidelijke informatie over de aandoening, paramedische herstelzorg en onderzoeken, een terugblik op de coronapandemie. Lees ook mijn persoonlijke verhaal, waarin de impact op het dagelijks leven en de harde realiteit van leven met Long Covid naar voren komt.


Het leven moet maar even wachten

Een verhaal over de omgang met de ziekte long covid. Onzekerheid en tegenslagen worden uiteindelijk opgevolgd door acceptatie en een andere inrichting van het leven. Dat blijkt de sleutel tot herstel. ‘Het leven moet maar even wachten’ is het verslag van Bregje Bleeker over haar omgang met deze nog niet lang bekende ziekte.

Half maart 2020 reed schrijfster Bregje Bleeker na een sabbatical van ruim een jaar vanuit Zuid-Frankrijk terug naar Amsterdam. Ze arriveerde in Amsterdam precies op de dag waarop Nederland voor de eerste keer op slot ging. Terwijl Bregje de stad inreed begon ze zich steeds minder lekker te voelen. Hooikoorts? Een griepje? Het jaar dat erop volgde was ze extreem moe en kreeg last van veel symptomen van wat we nu long covid noemen.

Ze schrijft prachtig over het verstrijken van de tijd gedurende haar ziekte, de onzekerheid, het beter willen worden, de tegenslagen en uiteindelijk acceptatie en een andere inrichting van het leven. Dat blijkt de sleutel tot herstel. Haar verhaal laakt het gebrek aan medische en maatschappelijke aandacht voor long covid en staat vol praktische tips om met de ziekte om te gaan.


Bergaf bergop

Ik heb long covid. Long zoals in langdurig, niet van het orgaan. Long zoals 15 maanden nadat ik besmet raakte met corona. Nog elke week moet ik uitleggen wat er mis is met mij. Nog elke week stoot ik op onbegrip, meestal uit onwetendheid.

Ik schreef dit boek omdat het nodig is. Omdat het moet. Want wat doet dat met een mens, langdurige covid? En met zijn omgeving? Tegen welke muren loop je en op welke vooroordelen bots je? Met welke vragen sta je op en ga je ook weer slapen als je een aandoening hebt, die je leven volledig beheerst? Die je leven op pauze zet. En welke vragen kunnen wetenschappers beantwoorden en wat onderzoeken ze nog?

Ik neem u mee in een week van mijn leven. Daarin probeer ik te schetsen wat het is om constant te vechten tegen een onbekende vijand. Daarbovenop laat ik enkele wetenschappers aan het woord. Zij zijn het best geplaatst om antwoorden te geven op de vragen die mij en andere patiënten bezighouden. En we hebben veel vragen.

Ons leven lijkt wel een zware bergrit in de Tour. Mijn rit met long covid is er in elk geval eentje die snel bergaf ging. En maar heel traag en moeizaam weer bergop.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten