De top 7 van de beste boeken over Maastricht 2025
Maastricht is gelegen in Zuid-Limburg is behoort tot de mooiste steden van Nederland. Dit heeft met de prachtige ligging in een heuvelachtig gebied te maken, maar ook zeker met de vele bezienswaardigheden in Maastricht en de omgeving.
Maastricht heeft ook een rijke geschiedenis, alles over de geschiedenis, maar ook de mooiste plekjes vind je in de 7 boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
20 Eeuwen Maastricht

Al twintig eeuwen bouwt Maastricht aan zijn geschiedenis. Maastricht ontstaat waar de Romeinse hoofdweg de Maas kruist en het rijke Romeinse leven komt tot bloei door de bouw van een heiligdom en een badhuis. Na ruim drie eeuwen komt een einde aan de pax romana. Vanwege het strategisch belang van de brug wordt de stad voor het eerst vesterkt en dat zal tot in de 19e eeuw blijven.
De Sint-Servaas en de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek vormen de vertrekpunten van de tweeherigheid: de hertog van Brabant en de prinsbisschop van Luik zullen eeuwenlang de stad domineren. In de moderne tijd zal Maastricht uitgroeien tot van de eerste industriesteden in de Lage Landen.
20 eeuwen Maastricht beschijft helder en toegankelijk het rijke verleden van de stad. In twintig hoofdstukken passeren alle historische hoogte- en dieptepunten van de stad de revue, van de eerste Romeinse brug over de Maas in de eerste eeuw, tot het Verdrag van Maastricht in de twintigste eeuw. Zo wekt 20 eeuwen Maastricht het verleden tot leven.
Time to momo – Maastricht + Luik

Met time to momo Maastricht + Luik (voorheen 100% Maastricht) haal je alles uit je stedentrip! Stap je hotel uit en loop regelrecht naar de leukste wijken van de stad. Op weg naar nieuwe restaurantjes, de beste koffie en dat lokaal gebrouwen biertje. Bij time to momo delen lokale auteurs uit liefde voor hún stad alleen de echte highlights met je. Zo sla je de drukke dertien-in-een-dozijn-winkelstraten over en wandel je, terwijl je onderweg een bezienswaardigheid meepikt, naar de leukste adressen waar de locals zelf graag komen. Met 3 verrassende routes door de verschillende wijken van Maastricht én een verrassende route door Luik, kun je beide steden in je eigen tempo ontdekken én de local lifestyle beleven.
Inclusief:
- Alle belangrijke bezienswaardigheden
- Meer dan 250 adressen om te eten, drinken en shoppen
- Handige uitneembare stadsplattegrond én gratis kaart-app
- Leuke top 10-lijstjes
Engelen van Maastricht

Wat is het toch dat zoveel mensen naar Maastricht trekt? De pleinen en winkels, de kerken en kroegen? Ongetwijfeld. Maar de ziel van een stad leeft niet alleen in straten en stenen. Je vindt haar in de mensen die er wonen en werken, leven en liefhebben.
In 21 verhalen brengt Jules Coenegracht Maastrichtenaren tot leven die aan zijn fantasie ontsproten. Achter gesloten deuren bestaat een onzichtbare werkelijkheid waarin vrouwen en mannen, eenzaamheid en seks, engelen en liefde hun rol spelen. De lezer van dit boek maakt aangename, onverwachte en soms confronterende gebeurtenissen mee die een verrassend licht werpen op de ziel van Maastricht.
Authentiekere Maastrichtenaren dan Jules Coenegracht zul je niet vlug tegenkomen. De Maastrichtse roots van de familie Coenegracht gaan terug tot de 13de eeuw en rond 1800 was een Coenegracht burgemeester van Maastricht. Jules beschrijft zijn stad en de mensen die er wonen op z’n eigen manier: met genegenheid en zelfspot.
Maastricht & Zuid-Limburg onbewolkt

Het Zuid-Limburgse landschap is uniek voor Nederland. Nergens anders in het land vind je zoveel kronkelende riviertjes, heuvels en dalen. Ook Maastricht, de meest zuidelijke stad van het land, met z’n middeleeuwse vestingwerken en de Maas als levensader, kent zijn gelijke niet.
De Amsterdamse fotograaf Peter Elenbaas, met al een groot aantal luchtfotoboeken op zijn naam, heeft die omgeving vanuit de lucht vastgelegd. Zijn foto’s laten het land zien vanuit een ongewoon en verrassend perspectief. Ze tonen hoe stad en streek er na de moeilijke jaren 70 weer helemaal bovenop zijn gekomen. De Limburger zal bij de foto’s een gevoel van herkenning hebben, maar ook voor bezoekers is het boek een must.
Het ademt een positieve en bourgondische sfeer, en de vele foto’s van wandel- en natuurgebieden zullen de vakantieganger kunnen bekoren. Voor bewoner en bezoeker een boek om een goed gevoel bij te krijgen!
Groot verhalenboek Maastricht

Saai? Oké, niet alles wat in een archief wordt bewaard is even opwindend. Maar in al die kilometers die het Maastrichts archief lang is, zit bijzonder veel interessants verborgen.
Want behalve ambtelijke stukken als akten en verslagen zijn er ook brieven, dagboeken, tekeningen en foto’s. Onbedoeld leveren juist dié vaak een verrassend beeld op van het stedelijke leven in voorbije eeuwen. Zoals bijvoorbeeld van de miserie van een onwettig kind, smokkelpraktijken, afvalhopen en stinkende ‘secreten’.
Ze vertellen over de verbannen pastoor, de vroedvrouw die een heks was en de katholieke ondernemer die een groot neonkruis op zijn fabriek liet zetten. Maar ook over het oprollen van een bordeel, een boevenval en de bezoeken van Tsaar Peter en Karl Marx. Het archief rept over pionierswerk bij maagoperaties, een verdwenen brugboog, de eerste echtscheiding in Nederland en nog veel meer. Maar je moet dat soort pareltjes wel weten te vinden…
Het Groot Verhalenboek Maastricht bevat een selectie van 100 zogenaamde ‘archiefsprokkels’: stukjes die van 1992 tot heden in huis-aan-huisblad ‘De Maaspost’ verschenen. De auteurs zijn of waren medewerkers en vrijwilligers van het Regionaal Historisch Centrum Limburg. De archivarissen vertellen zélf over hun vondsten. Samen leveren hun toevalstreffers een bonte dwarsdoorsnede op van de geschiedenis van Maastricht.
Monumentengids Maastricht

In deze gids zijn circa 260 bijzondere monumenten beschreven, waaronder de Sint Servaasbrug, de basiliek van Sint Servaas, de basiliek van Onze Lieve Vrouwe, het stadhuis op de Markt, het Dinghuis in de Kleine Staat en de Hoofdwacht en het Spaans Gouvernement op het Vrijhof.
Gezicht op Maastricht

Superchique uitgevoerd fotoboek over Maastricht en naaste omgeving. Gefotografeerd door’Vermeer’-fotograaf Thijs Tuurenhout en geschreven door Ger Houben. Viertalig. Groot formaat, namelijk 36 cm hoog en 29 cm breed.
Crapuul

Crapuul is een meeslepend verhaal over sociale ontwrichting.Het Stokstraatkwartier is met afstand het meest onwaarschijnlijke slachtoffer van de industriële revolutie. Als Maastricht rond 1840 uitgroeit tot de eerste industriestad van Nederland, woont hier nog ‘de sjiek vaan Mestreech’. Maar de stadspaleisjes raken gaandeweg bevolkt met arbeiders, scharrelaars, bedelaars en prostituees, of worden verbouwd tot kroeg of logement. De stad wacht meer dan een eeuw met ingrijpen. Maar dan is de aanpak ook draconisch.
Het Stokstraatkwartier moet weer net zo mondain worden als vroeger, daarom bestempelt de gemeente de bewoners tot ‘onmaatschappelijken’, en voert ze af naar woonscholen. Het heeft deze mensen een stigma bezorgd dat ze tot op de dag van vandaag achtervolgt. Soms worden ze nog steeds uitgemaakt voor crapuul.
De ontwrichting in het Stokstraatkwartier is alleen een thema geweest voor een enkele sociale voorvechter. Want Maastricht is ook in de donkerste jaren een bourgondische stad. De schone schijn regeert: niemand wil weten van de middeleeuwse toestanden in de tien straatjes. Van lieverlee is de buurt uitgegroeid tot een vrijstaat vol kleurrijke figuren.
Crapuul smeedt met hun verhalen de kroniek van deze bijzondere krottenwijk
Van lang naar kort Maastrichts

Maastrichts praten is “hendig” leuk. Niet binnen de stress van quality-time, maar lekker vintage in de eigen achtertuin. Heerlijk toch? Maar nog sjieker is het als je ook over het Maastrichts kunt praten. Als je er als echte Sjeng, of taalfreak, over kunt klasjenere. Het Mestreechs kan bogen op een unieke geschiedenis. Het kent varianten die in geen enkel ander Nederlands dialect voorkomen.
Zo is er het Laank Mestreechs van het Mooswief, “jèh neet taan”?, het 19e eeuws frenchy momusmestreechs dat met ‘ne groete chapeau en ‘ne grande merci carnavalesk terug is van weggeweest en er is het beschaafde korte Mestreechs van de drektuut en de eetsjeigel. Nou, ga daar maar eens tegen aan.
De varianten van het Maastrichts zijn niet zo maar uit de lucht komen vallen. Waar ze wel gevallen zijn, is aan de verdwenen slagbomen met België. In de glas-, papier- en aardewerkfabrieken waar de Maastrichtse gamins zich dagelijks uit de naad moesten werken. Batteraove die fabrieksdirecteuren! In het Parijse carnaval en de invloedssferen daarvan die in de 19e eeuw tot in de sjieke Mommezij reikten. In de sinterklaasdrukte van de Maastrichtse bommekes die voor hun asjas shoppend in Luik rond liepen.
Het Maastrichts heeft niet zo maar een verhaal. Het heeft een verhaal dat superboeiend is. Gleujetige nog en tow! Want, noondemiljaar, je gaat toch niet zo maar de grens (de breer) over zonder terug te komen met een mand vol kikzjozerije. Wie niets van het verhaal van het Maastrichts wil weten, moet goed beseffen dat hij of zij wel eens behoorlijk op z’n klisterie zou kunnen krijgen van al diegenen die dit boek “Van Lang naar Kort Maastrichts” wél gaan lezen.
De kleine Geschiedenis van Maastricht voor Dummies

Deze gids biedt een beknopt overzicht van de lange geschiedenis van Maastricht. In de Romeinse tijd was de Maasbrug het belangrijkste element in de stad. De eerste bekende bisschop van de Nederlanden, Sint Servaas, is er begraven. In de negentiende eeuw ontwikkelde Maastricht zich tot een van de eerste industriesteden in Nederland.
Het Verdrag van Maastricht van 1992 zette de stad wereldwijd op de kaart. Emile Ramakers is historicus en werkt in de Stadsbibliotheek Maastricht (Centre Céramique) als Vakspecialist Limburg. Hij schreef onder meer de ‘Historische atlas van Maastricht’.