| |

De top 10 van de beste boeken over Nelson Mandela 2025

Nelson Rolihlahla Mandela geboren op 18 juli 1918 en overleden op 5 december in 2013. Mandela was een Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder, politicus en president van Zuid-Afrika.

Vanaf 1944 was Nelson Mandela betrokken bij de strijd van het ANC (Afrikaans Nationaal Congres) tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Als leider van de militaire tak van het ANC werd hij in 1963 opgepakt en kreeg hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd. In 1990 kwam Nelson Mandela vrij en werd het ANC gelegaliseerd.

Bij de eerst niet raciale verkiezingen in 1994 werd Nelson Mandela gekozen tot president van de Republiek Zuid-Afrika. in 1999 treed hij af als President. In Zuid Afrika wordt Nelson Mandela beschouwd als Vader des Vaderlands en in 1993 kreeg hij met de toenmalige president F.W. de Klerk de Nobelprijs voor de vrede. (Bron: Wikipedia)

Meer over Nelson Mandela lees je in de 10 boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina. De boeken worden uitgebreid beschreven doormiddel van een boekomschrijving. Ook heb ik een link van Bol.com geplaatst voor meer informatie. Via de link kun je het boek ook eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

De lange weg naar de vrijheid

De wereldberoemde autobiografie van Nelson Mandela waarin hij vertelt over zijn visie, drijfveren en zijn lange strijd om vrijheid De lange weg naar de vrijheid is de beroemde autobiografie van een van de grootste mannen van de twintigste eeuw. Nelson Mandela beschrijft de lange weg die hij heeft moeten afleggen van onwetende jongen tot charismatisch staatsman. Dit is het verhaal van misschien wel de wonderbaarlijkste omwenteling in de geschiedenis, verteld door de man die het allemaal heeft meegemaakt en in gang gezet. Het verhaal van Mandela, door Mandela.


Brieven uit de gevangenis

Brieven uit de gevangenis van Nelson Mandela werd voor het eerst gepubliceerd in 2018, het jaar dat Nelson Mandela 100 jaar zou zijn geworden. Een boek met meer dan 250 brieven die Mandela in 27 jaar gevangenschap schreef. Deze zomer verschijnt een selectie van de meest bijzondere brieven: 100 brieven, waarvan 6 nog niet eerder zijn gepubliceerd.

Brieven uit de gevangenis biedt een essentiële politieke geschiedenis van de late twintigste eeuw en illustreert hoe Mandela zijn morele waarden weigerde op te geven ondanks de zware straf die hij kreeg. Of het nu zijn onophoudelijke steun is aan zijn eveneens gevangen vrouw of een samenvatting van zijn filosofie over mensenrechten die vandaag de dag nog weerklinkt, Brieven uit de gevangenis toont ons de heldenmoed van Mandela en het zijn deze brieven die van hem uiteindelijk een van de meest inspirerende figuren van de twintigste eeuw maken.

Nelson Mandela (1918-2013), antiapartheidsstrijder, was van 1994 tot 1999 de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika. In 1993 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Sahm Venter is medeauteur van verscheidene boeken, waaronder 491 Days van Winnie Madikizela-Mandela, dat ze samenstelde met Zamaswazi Dlamini-Mandela – ondernemer en schrijver, kleindochter van Nelson Mandela en Winnie Madikizela-Mandela.


De presidentiële jaren

De presidentiële jaren vertelt het uitzonderlijke verhaal van Mandela’s presidentschap en laat zien welke moeilijkheden hij moest overwinnen om zijn droom voor Zuid-Afrika te verwezenlijken. In 1994 werd Nelson Mandela de eerste president van het democratische Zuid-Afrika. Tijdens zijn regeerperiode veranderde het land dat lang door kolonialisme en apartheid verdeeld was geweest in een functionerende democratie.

Het resultaat is een boek dat even uniek is als zijn hoofdpersoon: levendig en gedreven. Eerder verscheen Mandela’s beroemde autobiografie De lange weg naar de vrijheid, waarin hij zijn leven beschreef van jongeman tot het moment waarop hij als staatsman Zuid-Afrika ging leiden. De presidentiële jaren vertelt wat daarna kwam.

Mandela begon in zijn laatste periode als president al te werken aan dit boek, maar kreeg het niet af. Nu is die taak volbracht door Mandla Langa, die toegang kreeg tot het onvoltooide manuscript en de archieven. Mandela’s weduwe Graça Machel schreef het voorwoord.


Madiba

Prachtig en inspirerend boek voor jongeren met het bijzondere levensverhaal van Nelson Mandela. Ook voor volwassenen die ‘De lange weg naar de vrijheid’ te lang vinden.

Nelson Mandela is wereldwijd symbool van vrijheid, rechtvaardigheid en verzoening. Van herdersjongen klom hij op tot president van Zuid-Afrika; van ’terrorist’ werd hij eregast van koningen en presidenten over de hele wereld. In 1993 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Mandela streefde naar een land waarin alle mensen ongeacht hun huidskleur zouden kunnen samenleven: een ‘regenboognatie’. Daarom zat hij 27 jaar gevangen, waarvan ruim achttien op Robbeneiland. Daar verloor Mandela een deel van het licht in zijn ogen maar niet zijn mildheid, volharding en menselijkheid.

Nelson Mandela schreef zelf zijn levensverhaal, tijdens de lange jaren achter de tralies. Een vriend smokkelde de dichtbeschreven velletjes papier de gevangenis uit. Pas veel later ontstond daaruit zijn boek: ‘De lange weg naar de vrijheid’.

In deze historische jeugdroman, die in grote lijnen de autobiografie volgt, leren we Mandela kennen als kind, als actievoerder, als advocaat, als gevangene, als president, en als held.

Natuurlijk kun je dit boek zelf lezen. Samen lezen of voorlezen kan ook. Veel gebeurtenissen
kunnen aanleiding zijn voor waardevolle gesprekken tussen ouder en kind, of tussen
leerkracht en klas. Ook voor volwassenen die de autobiografie te omvangrijk vinden, geeft dit boek een goed beeld van Mandela’s leven en werk.

Historische roman
Leeftijd vanaf 12 jaar


De moed om te vergeven

‘Moedige mensen zijn niet bang om, in het belang van de vrede, te vergeven.’ – Nelson Mandela

In De moed om te vergeven beschrijft Ndaba Mandela hoe het was om op te groeien bij, en te leren van, een van de grootste leiders die de wereld ooit heeft gekend – zijn grootvader, Nelson Mandela.

Ndaba werd in 1982 geboren in Soweto. Na een turbulente jeugd verhuist hij op twaalfjarige leeftijd naar het presidentiële paleis van de net verkozen Mandela. In dit inspirerende boek verweeft Ndaba op kleurrijke wijze de verhalen uit zijn jeugd met de raad en daad van Madiba, waarmee hij een nieuw beeld schetst van de man met wie zoveel mensen een unieke verbinding voelen.

Nelson Mandela’s vreedzame strijd tegen onderdrukking en voor sociale gerechtigheid heeft de wereld veranderd, en zijn nalatenschap heeft niets aan relevantie ingeboet. De moed om te vergeven bevat zijn lessen over onder meer veerkracht, vrede en hoop, en laat zien dat iedereen de kracht bezit om zichzelf en de wereld te veranderen.


Ubuntu en Nelson Mandela

‘Ubuntu en Nelson Mandela – Afrikaanse filosofie van verzoening’ geeft een introductie in de Afrikaanse ubuntu-filosofie en behandelt de invloed van deze filosofie op de verzoeningspolitiek van Nelson Mandela.

Ubuntu-filosofie is een levensfilosofie. Spirituele levenskracht verbindt de mens met zijn samenleving en de natuur. De werkelijkheid is een dynamiek van op elkaar inwerkende krachten. Het streven naar herstel van harmonie en vrede in een versplinterde wereld is daarbij een cruciaal doel. Ubuntu is verzoeningsgezind.

Nelson Mandela was als leider van de bevrijdingsbeweging ANC, na zijn langdurige gevangenschap op Robbeneiland, sterk door ubuntu geïnspireerd. Deze levensfilosofie gaf hem moed om met de witte minderheidsregering gesprekken aan te gaan om het discriminerende systeem van Apartheid te overwinnen.

Tussen zijn vrijlating in 1990 en de eerste non-raciale verkiezingen in 1994 balanceerde Zuid-Afrika op de rand van een bloedige burgeroorlog. Met geduld en vasthoudendheid wist Mandela echter zijn verzoeningsstrategie door te zetten en een catastrofe te voorkomen. Zijn verzoeningspolitiek is tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor het oplossen van nationale en internationale conflicten.

Deze uitgave is een verbeterde en goedkopere heruitgave in paperback van ‘Ubuntu en Nelson Mandela’ die eerder in 2016 bij Uitgeverij DAMON is verschenen.


Mandela

Rijk geïllustreerd portret van een groot man. Unieke collectie van meer dan 400 afbeeldingen, waaronder nooit eerder gepubliceerd materiaal uit privé-verzamelingen en het archief van de Nelson Mandela Foundation. Ruim 60 speciaal voor dit boek gemaakte interviews met wereldleiders, vrienden en betrokkenen. Met een voorwoord van Kofi Annan en een introductie door Desmond Tutu Het copyright berust bij Nelson Mandela en alle royalties van de verkoop gaan naar een door Mandela te kiezen charitatieve instelling.

Op 11 februari 1990 liep een gedistingeerde oudere man hand in hand met zijn vrouw, van wie hij zevenentwintig jaar gedwongen gescheiden had geleefd, de gevangenis uit en de geschiedenis in. Een datum en een beeld die de wereld nooit zal vergeten: de dag dat Nelson Mandela vrijkwam. Vanaf die dag stonden de enorme moed en morele autoriteit van Nelson Mandela niet langer in de schaduw van zijn cel, maar schitterde Mandela als een baken van hoop voor zijn eigen verdeelde land en later ook voor de wereld.

Er volgden meer beelden: Mandela die lachend zijn stem uitbrengt in de eerste algemene verkiezingen Mandela die plechtig wordt ingezworen als eerste president van een democratisch Zuid-Afrika Mandela met wereldleiders, met beroemdheden, met zijn vrouw Graça Machel en zijn familie, en te midden van kinderen die overal waar hij is op hem afkomen. Nelson Mandela neemt in onze wereld een unieke plaats in en in Mandela – Het geautoriseerde portret wordt het verhaal van zijn tocht naar de vrijheid vergezeld van de meest complete collectie foto’s die ooit is verzameld en door meer dan zestig speciaal voor het boek gemaakte interviews.

Wereldleiders, vrienden en betrokkenen – van president Bill Clinton tot Tony Blair, van Bono tot president Thabo Mbeki, van zijn kameraden in de strijd tegen apartheid tot Mohammed Ali – hebben allemaal hun eigen verhaal bijgedragen om een compleet portret te maken van deze inspirerende figuur. ‘Wat Mandela zo geweldig maakt, is dat hij een echt mens is… En het feit dat hij een mens van vlees en bloed is, maakt zijn grootsheid en zijn offers en zijn wijsheid en zijn moed tegenover alles wat hem is overkomen des te opmerkelijker.’ Bill Clinton


Schaduwboksen

Nelson Mandela is een fervent liefhebber van de bokssport. In zijn jonge jaren bokste hij met de grootste kampioenen van zijn tijd. Zijn liefde voor de ‘nobele kunst van de zelfverdediging’ zou zelfs in de gevangeniscel op Robbeneiland nooit minder worden. Hij onderhield zich aan een streng regime van buikspieroefeningen en hij schaduwbokste urenlang tegen de muren van zijn kleine, vochtige cel om zowel psychisch als fysiek fit te blijven. Na zijn vrijlating volgden ontmoetingen met zijn boksidolen waaruit mooie vriendschappen zouden ontstaan. Schaduwboksen beschrijft de parallellen van de bokssport en de strijd van de zwarte bevolking voor gelijke burgerrechten.

Op zijn zoektocht vindt Erik Brouwer opvallende overeenkomsten tussen de Zuid-Afrikaanse anti-Apartheidsstrijd en het gevecht voor gelijke burgerrechten in de Verenigde Staten, en de rol die de bokssport in beide geschiedenissen speelde. Brouwer volgde het spoor naar het boksverleden van Mandela: een spoor dat hem in Johannesburg leidde langs Mandela’s vervallen boksschool in Soweto, het kantoor van Mandela’s dochter Zindzi en een oude bokser met wie Mandela nog heeft gespard in de jaren vijftig en zestig. Hij sprak met Zuid-Afrikaanse bokskampioenen en met legendarische Amerikaanse boksers als Sugar Ray Leonard en Evander Holyfield. Het resultaat is een prachtig verhaal over het leven van de bokser Nelson Mandela; een kant die nog bijna niemand van hem kent. ‘Nelson Mandela is een wandelende boksencyclopedie.’

Sugar Ray Leonard Erik Brouwer (1972) werkte als redacteur bij Het Parool en voetbaltijdschrift Johan. Voor het boek Spartacus, de familiegeschiedenis van twee joodse olympiërs kreeg hij de Nico Scheepmaker Beker voor beste sportboek. Zijn in De Muur verschenen artikel ‘Ernest Hemingway was een renner’ werd bekroond met de Hard Gras Prijs.


Vriendschap in gevangenschap

Christo Brand was een witte Afrikaner boerenjongen. In 1979, ten tijde van de apartheid, werd hij bewaker op Robbeneiland. Bij toeval werd hij de cipier van Mandela, die toen zestig was en al sinds 1964 in eenzame opsluiting leefde. Ze mochten niet met elkaar praten, maar algauw kon Brand zijn gevangene niet meer zien als een terrorist. Jarenlang trokken ze gedwongen samen op, elk in hun eigen rol. Er ontwikkelde zich een bijzondere, hechte vriendschap. In 1990 kwam Mandela vrij – en Brand ging met hem mee.

In dit boek vertelt hij over het harde leven op Robbeneiland, en over de mens Mandela. Over de ruim negen jaar die hij daar doorbracht in afzondering, over de betekenis van familie, over volharding en menselijke waardigheid. Het boek bevat ook diverse onbekende anekdotes. Een prachtig, menselijk verhaal.

Christo Brand is boekhandelaar en gids op Robbeneiland. Hij is altijd een persoonlijke vriend van Nelson Mandela en zijn familie gebleven.


Nelson Mandela – 15 lessen over leven, liefde en leiderschap

Nelson Mandela 15 lessen over leven, liefde en leiderschap bevat zijn persoonlijke ervaringen in de politiek en zijn huwelijk.
Deze heruitgave is een prachtige herinnering aan een groot man met een groots, ongeëvenaard leven.

Een unieke nalatenschap gebaseerd op de vele en intieme gesprekken die Richard Stengel met Mandela heeft gevoerd.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten