De top 10 van de beste boeken over Noord-Korea 2024
Noord-Korea officieel is het de Democratische Volksrepubliek Korea. Het is een land gelegen op het Koreaans Schiereiland in Oost-Azië dat grenst aan de landen China, Rusland en Zuid-Korea. Ook grenst het aan de Gele Zee en de Japanse Zee. Noord-Korea wordt geregeerd door een dictatoriaal bestuur, Dat gebaseerd is op de ideologie van Kim Il-sung. De huidige president van Noord-Korea is: Kim Jong-un hij is de jongste zoon en opvolger van Kim Jong-il.
Er is veel geschreven en in de toekomst wordt wordt ook nog wel veel geschreven over Noord-Korea. De beste boeken van dit moment vind je op deze pagina. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, en via de link kun je het boek eenvoudig bestellen.
De B.V. Noord-Korea
De Democratische Volksrepubliek van Korea is niet democratisch, het volk heeft er niets te zeggen, het is geen republiek en het omvat slechts de helft van Korea. Wat het wél is, beschrijft Remco Breuker in De B.V. Noord-Korea. Hij gaat in op wat het land nu ís, en wat we er in de toekomst van kunnen verwachten als de strategische plannen van het land slagen. Noord-Korea weet wat het doet: het verdient fortuinen in het buitenland, heeft kern- en andere wapens ontwikkeld en is een kernmacht geworden die er klaar voor is om met de VS aan tafel te gaan zitten.
Remco Breuker laat haarfijn zien hoe het land in elkaar zit, waarom mensenrechtenschendingen en kernwapens er nauw met elkaar verweven zijn, waar het naartoe op weg is, en wat dat voor de rest van de wereld betekent. Remco Breuker (1972) is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar de geschiedenis van Korea en naar hedendaags Noord-Korea, waarbij hij nadruk legt op mensenrechtenschendingen, dwangarbeid, moderne slavernij en de verhalen van Noord-Koreaanse ballingen.
Achter gesloten grenzen
Het was bijzonder dat een romanschrijver toestemming kreeg om het eeuwfeest van de geboorte van de grote Noord-Koreaanse roerganger Kim Il-Sung te bezoeken. En al helemaal dat hij de kans kreeg om er te reizen. Een schrijver met verbeelding in een land waar verbeelding verboden is, kan dat wel goed gaan?
Het leverde een uniek boek op: In Achter gesloten grenzen beschrijft José Luis Peixoto een wereld die geen westerling kent, waar mensen geloven dat de Grote Leider de zon kan laten schijnen, waar alle restaurants leeg zijn en waar hij geen stap kan zetten zonder zijn reisbegeleidster Kim. Niet alleen dankzij haar is het een spannende reis: mag hij zijn foto’s houden? Wordt zijn exemplaar van Don Quichot ingenomen? Glimlacht hij wel op de juiste manier naar de grenswacht?
En dan, tijdens het grote feest, gebeurt er iets bijzonders en komt zijn reis tot een onverwacht slot. Een rijk boek.
De Kim-dynastie
Hoe heeft het zover kunnen komen? Die vraag klinkt de afgelopen tijd geregeld wanneer het over Noord-Korea gaat. In De Kim-dynastie vertelt journalist en historicus Casper van der Veen de geschiedenis van het communistische land dat geleid wordt door Kim Jong-un.
De Kim-familie regeert al meer dan zeventig jaar met ijzeren vuist over het Aziatische land, dat ondanks armoede en voedseltekorten de internationale gemeenschap bedreigt met kernwapens, langeafstandsraketten en cyberaanvallen. Van der Veen prikt door mythes en clickbait heen om zo het echte Noord-Korea bloot te leggen. Hier zien we geen onvoorspelbaar, gestoord of irrationeel bewind, maar een machiavellistisch en strategisch calculerend systeem dat alles doet om aan de macht te blijven.
De 25 miljoen Noord-Koreaanse burgers krijgen in dit boek ook de rol die ze in andere media wordt ontzegd. Ze zijn geen willoze gehersenspoelde robots, maar mensen met overtuigingen, dromen en ervaringen – net als elders ter wereld. In De Kim-dynastie blijven werkelijk gebeurde absurde situaties niet onderbelicht. Een greep: de ontvoering van een Zuid-Koreaanse topregisseur en -actrice door Kim Jong-il om propagandafilms te maken, hoe een van de Kims zijn recht op de troon verloor door een trip met een vals paspoort naar Tokio en hoe Pyongyang een passagiersvliegtuig opblies in de hoop de Olympische Spelen in Seoul te frustreren.
Van der Veen biedt de lezer een helder overzicht van de recente geschiedenis van Noord-Korea en een beter begrip van de modus operandi van het huidige bewind.
Genadeloos gelukkig in Noord-Korea
In mei 2014 bezocht Dennis van Tiel Noord-Korea. Een rondleiding door het zichtbare gedeelte van de dictoriale staat resulteerde in deze gedichtenbundel. De gedichten worden begeleid door foto’s, die allemaal door de auteur gemaakt zijn in Noord-Korea. Deze hardcover bundel is 116 pagina’s dik. De teksten en meer dan 100 kleurenfoto’s zijn afgedrukt op hoogstaand kwaliteitspapier.
De Grote Kameraad
Volkskrant Een inkijk in het leven van ’s werelds meest ondoorgrondelijke leider. Niemand is zo met geruchten omgeven als de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. We weten niet eens precies hoe oud hij is, laat staan hoe hij is opgegroeid en hoe hij zijn land bestuurt. Zijn land is arm, maar bezit wel kernwapens. Het is zwaar communistisch, maar flirt met het Westen. En we weten vooral wat Jong-un zijn tegenstanders – soms zijn eigen familieleden – aandoet om de macht in handen te houden. Maar wie is hij en wat is hij van plan?
Anna Fifield, vermaard Azië-verslaggever, won het vertrouwen van Jong-uns tante en oom, Jong-uns enige westerse contacten en zijn kok. Aan de hand van hun onthullingen creëerde ze een onthutsend portret van ’s werelds meest geïsoleerde en zeer gevreesde dictator. Maar dit boek is meer dan een biografie.
Fifield onderzoekt ook hoe informatie over Noord-Korea ons bereikt, hoe de toekomst van het land eruit zal zien en wat dit voor de rest van de wereld kan betekenen. ‘Boeiende poging te ontrafelen hoe de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zo machtig kon worden.’ – Volkskrant
Hand in hand in het donker
Noord-Korea heeft sinds de val van het communisme het meest totalitaire systeem in de wereld. Als je er de radio aanzet, hoor je alleen maar propaganda, de buren letten op ieder woord dat je zegt en aan de muur hangt verplicht het portret van de dictator. In dit klimaat speelt zich de liefde af tussen Mi-ran en Jun-Sang, die tot mislukken gedoemd is omdat zij uit een “slechte familie’ komt, wat inhoudt dat de familie niet loyaal is aan het regime.
Hun relatie zou zijn carrière in de weg kunnen staan. Naast deze twee verliefden volgt Demick nog andere personen, onder andere Song Hee-suk, een arbeidster die langzaam van haar communistische geloof valt, Kim Hyunck, een jongen die peren steelt om in leven te blijven en de arts Kim Ji-eun, die met beperkte middelen haar patiënten probeert te helpen.
Barbara Demick laat in Hand in hand in het donker zien hoe het is om te leven in een dictatuur. Zij beschrijft de personen vol liefde, waardoor de lezer sympathie en mededogen voor hen zal voelen.
De sterren tussen zon en maan
‘De sterren tussen zon en maan’ van Lucia Jang (en co-auteur Susan McCelland) is het waargebeurde, eerste verhaal van een Noord-Koreaanse vrouw die strafkampen en mensenhandel overleefde.
Lucia Jang (Sunhwa) werd in de jaren zeventig in een doorsnee Noord-Koreaans gezin geboren. Elke avond stofte Sunwha het portret van Kim Il-sung af, waarna zij en haar zusje bogen voor het portret en ‘Dank u Vader’ zeiden.
In deze gesloten staat breekt een onzekere tijd aan als in 1994 de Grote Leider sterft en zijn zoon Kim Jung-il aan de macht komt. Een verschrikkelijke hongersnood kostte vervolgens meer dan een half miljoen mensen het leven.
Om te overleven begint ze met smokkelen, wat het begin is van een zwerftocht op zoek naar overleving die pas eindigt als ze met haar tweede baby voor de laatste maal vlucht…
‘Ontroerend en aangrijpend. Lucia Jangs vlucht uit een van de meest onderdrukte landen ter wereld laat zien wat de kracht van hoop kan doen in uitzichtloze situaties.’ HanVoice (Noord-Koreaanse vluchtelingenorganisatie)
Over de grens
Van hofdichter tot staatsvijand. Het waargebeurde verhaal van een voormalige insider van het Noord-Koreaanse regime
Jang Jin-sung werd op achtentwintigjarige leeftijd uitverkoren tot ‘hofdichter’ van Kim Chongil. Aan zijn relatief comfortabele leven als lid van de inner circle van de Noord-Koreaanse leider komt abrupt een einde als hij een geheim buitenlands boek uitleent aan een vriend die het vervolgens laat liggen in de metro. Omdat ze vrezen voor hun leven proberen ze enkele dagen later via China naar Zuid-Korea te vluchten, een uiterst gevaarlijke onderneming, met achterlating van hun familie, vrienden en alles wat ze ooit gekend hebben.
Over de grens is het waargebeurde verhaal van Jang Jin-sungs gevecht voor vrijheid, verworven tegen een zeer hoge prijs. Een uniek boek waarin het Noord-Koreaanse regime voor het eerst van binnenuit wordt beschreven. Het werd vertaald en van een voorwoord voorzien door Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden
Vlucht uit kamp 14
Noord-Korea is de meest totalitaire staat ter wereld. Hoewel iedereen de naam van het land kent, en heeft gehoord van zijn Grote Leider, weet niemand hoe het er precies aan toegaat. Wat in het land gebeurt, wordt zorgvuldig afgeschermd voor de buitenwereld. Maar heel weinig buitenlanders mogen het land in, en nog veel minder Noord-Koreanen mogen hun land uit.
Shin Dong-Hyuk werd geboren en groeide op in Kamp 14, een van de vele concentratiekampen in Noord-Korea, waar tot op de dag van vandaag honderdduizenden mensen worden vastgehouden. Deze gevangenen van de staat hebben levenslang, net als hun ouders en hun kinderen. Ze krijgen werkdagen van vijftien uur dwangarbeid opgelegd, tot ze sterven. Voedsel is er nooit genoeg; lijfstraffen, onderling wantrouwen en liefdeloosheid des te meer.
Als jongetje moest Shin toezien hoe zijn moeder werd opgehangen, omdat zij een kommetje rijst had gestolen. Als jongvolwassene wist hij als eerste en enige te ontsnappen. In Vlucht uit Kamp 14 vertelt hij voor het eerst zijn schokkende verhaal.
Het kluizenaarskoninkrijk
Michiel Hoogeveen schuift regelmatig aan bij Nieuwsuur en andere radio- en tv-programma’s om de situatie rond Noord-Korea toe te lichten. Anders dan auteurs van Nederlandse Noordkoreaboeken, is hij wel in het land geweest.
Tot nu toe reisde hij er vier keer heen. Als jonge politicoloog raakte hij in de ban van dit land en inmiddels is hij iemand met grote expertise, zodat ook een aantal buitenlandse media al om zijn commentaar vroegen. In dit boek schetst hij de situatie van het land gedurende de laatste 30 jaar, met de nadruk op de huidige ontluiking van het land, in economisch en geopolitiek opzicht.
Wat zijn de opspelende belangen, waarom doen ze wat ze doen? Hoe is Noord-Korea in een isolement terecht gekomen, en zijn de Noordkoreanen werkelijk zo idolaat van hun leider als het lijkt?
Hoogeveen schetst een eerlijk en integer portret van het land en haar inwoners, en heeft ook flinke kritiek in zijn pen zitten. Zijn boek is voornamelijk een ‘Realpolitike’ opstelling tegenover een van de meest raadselachtige landen van het moment, misschien nog raadselachtiger dan wijzelf.