|

De top 10 van leukste boeken over de Olympische Spelen 2023

Elke vier jaar wordt zowel de Olympische zomer spelen als de Olympische winterspelen georganiseerd. Dit betekend dat er elke 2 jaar een Olympische Spelen wordt gehouden. Aan een Olympische spelen doen duizenden sporters mee, aan uitlopende sporten. De Olympische sporten worden elke keer in een nieuwe plaats of land gehouden. De eerste volgende Olympische spelen zijn de zomerspelen in 2024 in Parijs.

Op deze pagina vind je de 10 beste en leukste boeken over de Olympische spelen De boeken zijn net zoals als de sporten zelf heel divers. Om je een goed beeld te geven van de verschillende boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com

De link van Bol.com geeft veel extra informatie over het boek, via de link kun je het boek over de Olymipische spelen eenvoudig en snel bestellen.

Het Mooiste Van De Olympische Spelen + Dvd

In dit boek worden alle moderne zomerspelen vanaf 1896 tot 2008 beschreven. Per jaar wordt een beeld gegeven van de kampioenen en de hoogtepunten. Het boek onderscheidt zich door de vele kleurenfoto’s en de memorabilia, waaronder een bouwmodel van een olympisch dorp, posters, diverse brieven, een ‘Boycot Moskou’- bumpersticker (Olympische Spelen 1980), etcetera.


100 jaar Nederland op de olympische spelen

363 medailles (109 goud, 119 zilver, 135 brons) – dat is het totale aantal Olympische medailles dat Nederland tot en met de Spelen van Londen van 2012 heeft verzameld. Achter elke medaille zit een verhaal. Een verhaal van bloed, zweet en tranen, maar ook van opperste verrukking en triomf. In 100 jaar Nederland op de Olympische Spelen – uitgegeven ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van NOC – nemen bekende sportschrijvers en -journalisten als Mart Smeets, Guus van Holland, Erik Brouwer, John Volkers, Hans Klippus, Henk Stouwdam, Marije Randewijk, Kees Kooman en Luuk Blijboom u mee op reis door de unieke Nederlandse historie van 100 jaar Olympische topsport.

Op verrassende wijze en vanuit nieuwe invalshoeken schrijven zij opnieuw de geschiedenis van monumenten als Fanny Blankers-Koen, Sjoukje Dijkstra, Anton Geesink en Ard Schenk. Even bijzonder zijn de ooggetuigenverslagen, reconstructies en verhalen over moderne helden en heldinnen als Leontien van Moorsel, Pieter van den Hoogenband, Ranomi Kromowidjojo, de hockeybabes, Dorian van Rijsselberghe, Epke Zonderland, de onverslaanbare Esther Vergeer en de vele andere sporters, winnaars én verliezers, die samen het meeslepende en soms dramatische verhaal vormen van 100 jaar Nederlandse sportgeschiedenis.

In 100 jaar Nederland op de Olympische Spelen wordt de afgelopen sporteeuw opnieuw ingekleurd. Met bewondering voor de atleten en een scherp oog voor detail. Alsof de heldendaden gisteren plaatsvonden en nog vers in het geheugen liggen.


Mijn Olympische Spelen

Bijzondere verhalen van bijzondere Olympiërs

Verhalen over Olympische Spelen zijn doorgaans de verhalen van winnaars. Interessant, maar ook afgezaagd, alsof er niet meer is te melden dan de succesverhalen van Pieter, Ranomi, Anky en Leontien. In deze bundel herbeleven 15 bijzondere Olympiërs hun bijzondere olympische avonturen. De auteurs hebben zich bij deze selectie niet laten leiden door de kleur van de medaille, maar door de kracht van het verhaal.

Aan elke Olympische deelname gaat een lange weg van toewijding en opoffering vooraf. Voetbalsalarissen worden in de Olympische sporten zelden verdiend, dus moet liefde voor de sport wel drijfveer zijn geweest. Hoezeer de sport hen heeft gevormd en ook na hun sportieve carrière richting heeft gegeven, blijkt wel uit het feit dat de meesten, direct of indirect, nog volop actief zijn in hun sport.

Maar ook wie later bij de politie is gegaan, onderwijzer is geworden, ontspoorde jeugd op het rechte pad helpt of de nalatenschap beheert van ’s wereld beste voetballer, ziet een rechte lijn tussen de sport en zijn of haar leven daarna. “Ik heb alles aan de sport te danken.” Die zin viel in alle gesprekken misschien wel vaakst.


De Olympische Spelen Amsterdam 1928

Het Olympisch Stadion van toen is nog steeds als getuige aanwezig in het Amsterdam van vandaag. De unieke foto’s in dit omvangrijke fotoboek laten het in zijn oorspronkelijke staat herleven. Het zijn bijna vergeten beelden: het zwemstadion, lange rijen voor de kaartverkoop in de Vijzelstraat, roeien op de Ringvaart van de Haarlemmermeer en de military in Hilversum. Maar ook de onderkomens en trainingfaciliteiten van de sporters, de officials van het IOC en ontspannen groepsfoto’s van atleten staan op de gevoelige plaat.

Het unieke materiaal – in opdracht van het Nederlands Olympisch Comité vervaardigd – geeft een compleet beeld van de Olympische Spelen in Amsterdam. Waar nu alleen nog het Olympisch stadion herinnert aan tachtig jaar geleden, wekt dit boek het Amsterdam van toen in één keer tot leven.

Dit boek komt tot stand in samenwerking met Spaarnestad Photo.


De Olympische Winterspelen

In dit boek worden alle Winterspelen van 1924 tot 2010 beschreven. Per jaar wordt een beeld gegeven van de kampioenen en de hoogtepunten. Het is de eerste keer dat het Olympisch Museum heeft meegewerkt aan een dergelijke uitgave met uitneembare documenten, waaronder belangrijke historische documenten, tickets, bijzondere collector’s items, programma’s en posters.


Goud Zilver Brons

Op 8 augustus 2008 gaan de Olympische Spelen in Beijing van start. Nederland zet in met een grote ploeg en hoopt vele medailles mee naar huis te nemen. Als het om winnen gaat, hebben we als klein landje een naam hoog te houden.

We kennen allemaal vele medaillewinnaars als Pieter van den Hoogeband, Ankie van Grunsven, Sven Kramer, Fanny Blankers-Koen, Ard Schenk, Anton Geesink, Hennie Kuiper, Ellen van Langen, Stephan van de Berg, Yvonne van Gennip: bij jong en oud leven de namen van wie ooit een plak won.

Maar wie weet nog dat het roeiduo Brandt en Klein in 1900 in Parijs goud haalde en dat ons voetbalelftal brons op de Spelen van Londen in 1908 won? De mooiste actiefotos In Goud Zilver Brons staan alle Nederlandse sporters die sinds 1896 eenn of meer Olympische medailles wonnen. Dit standaardwerk, samengesteld door Edouard van Arem, is vooral een fotoboek rijk voorzien van actiefotos uit het eindeloze archief van ANP Photo.

Zomerspelen en winterspelen komen in een apart hoofdstuk aan bod. Ieder hoofdstuk wordt ingeleid met een kort verhaal. Ook bevat het boek een overzicht van het Nederlands team van 2008 en het complete wedstrijdschema dat actief bij het kijken naar de Spelen 2008 gebruikt kan worden.


De onbekende historie van de moderne Olympische Spelen

De Franse baron Pierre de Coubertin staat bekend als de grondlegger van de eerste moderne Olympische Spelen in 1896. Maar was dit wel de eerste editie sinds de christelijke Romeinse keizer Theodosius I vijftienhonderd jaar eerder de ‘heidense’ Griekse Spelen verbood? De onbekende historie van de moderne Olympische Spelen betoogt van niet.

Dit boek is bedoeld voor alle sportliefhebbers die het echte verhaal achter de Olympische Spelen willen kennen. Het biedt een boeiende beschrijving van wat er aan de editie van 1896 voorafging. Al in de vroege zeventiende eeuw organiseerde Robert Dover in de Engelse Cotswolds zijn ‘Olimpick Games’. En in 1833 zette een gedicht van de Griek Panagiotis Soutsos een proces in gang dat de weg baande voor de huidige Spelen.

In Engeland ontwikkelde de arts William Brookes vanaf 1850 een olympisch format, dat hij in de praktijk bracht in de Wenlock Olympian Games. Op 81-jarige leeftijd droeg Brookes zijn kennis en ervaring over aan de Coubertin; uiteindelijk leidde dit tot de moderne Olympische Spelen. Onthuld wordt hoe De Coubertin de geschiedenis naar zijn hand zette door alle egards aan zichzelf toe te schrijven en ervoor te zorgen dat de initiatieven van zijn voorgangers in de vergetelheid zijn geraakt.

Dit boek laat verder zien hoe men in de negentiende eeuw over vrouwensport dacht. Ook beschrijft het twee destijds heftige maar ook samenhangende controverses: die van professionalisme versus amateurisme, en van elite versus werkende klasse.

Bram Brouwer bestudeert als onafhankelijk onderzoeker en publicist mythes in de sport. In 2015 verscheen bij 2010 Uitgevers zijn proefschrift De mythe van de rode bloedcel, dat aantoont dat de vermeende werking van epo op mythes lijkt te berusten. Brouwer is directeur van de Doping Academy (www.dopingacademy.org), een onafhankelijk kennis- en informatie-instituut over doping en andere sportmythes.


De sporten van de Olympische Zomerspelen

Dit boek legt op een duidelijke manier de belangrijkste regels en achtergronden uit van alle sporten van de Olympische Zomerspelen.Er wordt onder andere aandacht besteed aan het ontstaan, wedstrijdvormen, het speelveld, het materiaal en de techniek.

De sporten zijn onderverdeeld in de rubrieken:

  • Atletiek
  • Watersport
  • Racketsport
  • Balsport
  • Vechtsport
  • Wielersport
  • Paardensport
  • Turnen
  • Krachtsport
  • Zwemsport
  • Schietsport
  • Combinatiesport

De informatieve teksten worden ondersteund door foto’s en duidelijke kleurenillustraties.
Een handig en uniek naslagwerk!


43 opmerkelijke verhalen van alle Nederlandse olympische medaillewinnaars op de Winterspelen

In aanloop naar de Winterspelen van Sotsji gingen de journalisten Gerard den Elt en Mariëlle Verstegen samen met fotograaf Marcel Krijger in gesprek met de helden van weleer. Het leverde niet alleen 43 opmerkelijke verhalen op, maar ook beeldmateriaal dat nog niet eerder is gepubliceerd. Een olympische medaille is de ultieme droom van iedere sporter. Maar is die beloning jaren later nog steeds zo waardevol? Of zijn de herinneringen aan de gebeurtenissen van toen veel belangrijker geworden? De helden van toen vertellen over hun herinneringen en poseren nog een keer met hun olympische medailles.

Het verhaal van toen met het beeld van nu. Tot aan de Winterspelen van Sotsji in 2014 wonnen 43 Nederlandse topsporters een of meerdere olympische medailles. Kees Broekman was in 1952 de eerste Nederlander op een olympisch podium. Het is straks vijftig jaar geleden dat Sjoukje Dijkstra de eerste gouden medaille voor Nederland won op de Olympische Winterspelen van Innsbruck. Ze kregen een hele reeks prominente opvolgers.

Voorop Ard Schenk, Yvonne van Gennip en Marianne Timmer, die erin slaagden om drie gouden medailles te veroveren. In een recenter verleden schreef Nicoline Sauerbreij geschiedenis door voor het eerst in de Nederlandse historie van het snowboarden een gouden medaille te winnen op het onderdeel parallelreuzenslalom.


Olympische spelen voor in bed, op het toilet of in bad

In 2016 worden de Olympische Spelen gehouden in Rio de Janeiro. Het is voor het eerst dat de evenementen plaatsvinden in Zuid-Amerika. De Olympische Spelen kunnen bogen op een eeuwenoude geschiedenis. De eerste Spelen in Olympia vonden in 776 v.Chr. plaats in Olympia, in Griekenland.

Tien eeuwen later vonden de laatste Olympische Spelen plaats, in 339 na Chr. omdat de Romeinse keizer ze te heidens vond. In 1896 werden de Spelen nieuw leven ingeblazen door de
Fransman Pierre de Coubertin. Na kwakkelende beginjaren werden de Spelen toch steeds populairder. Een vooroorlogs hoogtepunt, maar zeker ook een dieptepunt waren de Spelen van Berlijn in 1936. Na de Tweede Wereldoorlog werden de Spelen pas echt mondiaal. Vanaf 1992 werd de kunstmatige scheiding tussen amateurs en profs opgeheven en konden de besten nu echt meedoen aan de Spelen.

De Olympische Spelen voor in bed, op het toilet of in bad verhaalt op kleurrijke wijze de rijke geschiedenis van dit evenement. Daarnaast staan talloze feitjes, weetjes en malle anekdotes over onder meer:

  • Alle moderne Olympische Spelen
  • De Olympische gebruiken en tradities
  • De Olympische machthebbers
  • Vrouwen en de Olympische Spelen
  • De Olympische helden
  • De Olympische schlemielen
  • Opvallende bijdragen van Nederlandse Olympiërs
  • De Olympische hoogte- en dieptepunten
  • De Winterspelen en de Paralympische Spelen

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *