De top 10 van de beste boeken over pesten voor 2024

Pesten komt in alle lagen van de samenleving voor, zowel bij kinderen op school als bij volwassenen op een vereniging, op het werk of in een gemeenschap. Pesten heb je in verschillende vormen.

De meest voorkomende vormen van pesten vind je hieronder. In veel gevallen worden meerdere vormen tegelijk gebruikt als iemand gepest wordt.

  • Verbaal pesten: uitschelden, belachelijk maken / uitlachen, bedreigen, chanteren of intimideren of iemand iets dwingen te zeggen of te doen.
  • Fysiek pesten: Schoppen, slaan spugen, knijpen
  • Relationeel pesten: iemand buitensluiten, geruchten verspreiden, over iemand roddelen
  • Materieel pesten: spullen kapot maken, onbruikbaar maken, afpakken of verstoppen
  • Digitaal pesten (cyberpesten): belastend materiaal (foto’s, filmpjes, roddels) via het internet , whatsapp of sociale media verspreiden, iemand via social media lastig vallen.

Het lezen over pesten kan je helpen bij het verwerken en het oplossen voor het probleem. Omdat pesten overal gebeurt en bij alle leeftijden (kinderen, tieners en volwassenen) heb ik verschillende boeken geplaatst in de top 10 die te maken hebben met pesten.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

Alles over pesten

Zijn kinderen wreed? Is pesten onvermijdelijk? Ben je vroeger zelf gepest en ben je bang dat jouw kind hetzelfde lot wacht?

Aan de hand van wetenschappelijke inzichten uit de psychologie, de sociologie, de biologie en de praktijk, afgewisseld met tips en adviezen voor ouders, bespreekt de auteur waarom en wanneer kinderen (en volwassenen) pesten, waarom sommigen de klos zijn en waar ouders van gepeste kinderen tegenaan lopen.

Mieke van Stigt is socioloog en pedagoog. Ze schrijft en spreekt over jeugd, gezin, onderwijs en levensloop.


Laat je niet verpesten. Hoe word je sterker na een pestverleden?

Ken je het gevoel altijd eenzaam te zijn? Juist in drukke ruimtes? Ken je het gevoel van minderwaardigheid? Alsof de hele wereld tegen jou is? Ben je altijd bang om gekwetst te worden? En ga je daarom geen relaties aan? Ga je conflicten het liefst uit de weg? Mijd je sociale gelegenheden? Ben je altijd bang om te falen? Heb jij ook al eindeloos veel therapieën geprobeerd?

Rutger Verhoeff werd op de middelbare school erg gepest. Na twee jaar stopte het, maar daarna begon het pas: het leven ná het pesten. Rutger kreeg te maken met lichamelijke klachten, depressie, een eetstoornis, een burn-out, moeite met sociale interacties en constante prestatiedruk. Hij volgde talloze therapiesessies in alle mogelijke vormen, maar niets hielp hem echt verder.

Uiteindelijk kwam hij er weer bovenop. Inmiddels is Rutger huisarts, en tijdens zijn spreekuur staat hij veel mensen te woord die hetzelfde hebben meegemaakt. Pesten komt blijkbaar nog steeds vaak voor. En de effecten die hij bij zijn patiënten ziet zijn groot: van verslaving en automutilatie tot zelfmoord. Maar toch is er nog geen behandeling met bewezen resultaat.
Tot nu. In Laat je niet verpesten beschrijft Rutger aan de hand van zijn eigen ervaringen en die van bekende en onbekende Nederlanders welke gevolgen pesten kan hebben – en hoe je er sterker uit kunt komen.

Inclusief ervaringen van bekende Nederlanders en Vlamingen, onder wie Bastiaan van Schaik, William Boeva, Abdelkader Benali, Gerard Ekdom, Esther Verhoef, Saskia De Coster en Javier Guzman.

Rutger Verhoeff (1979) is huisarts, schrijver en vlogger. Als huisarts was hij te zien in het programma Zon, Zuipen, Ziekenhuis. Hij schrijft columns in Algemeen Dagblad en vlogt voor Libelle TV. Eerder publiceerde hij Wat denkt u, dokter? en het kookboek Lekker beter, samen met tv-kok Ramon Beuk.


Pesten en agressie op het werk

Iedere dag slepen zo’n 50.000 mensen zich met lood in hun schoenen naar het werk. Ze worden gepest, zijn slachtoffer van seksuele intimidatie, hebben een langlopend conflict of hebben te maken met geweld.

De gevolgen daarvan zijn divers: werknemers raken gestrest, depressief of in een isolement. Pesten en agressie op het werk bespreekt het hele proces van ongewenst gedrag op de werkvloer. Van het omgaan met agressie en pestgedrag, tot het hulp zoeken en aangifte doen. Ook gaat het in op oorzaken van sociale (on)veiligheid, wetgeving en beleid. Door middel van cijfers uit verschillende bedrijfstakken is te zien hoe vaak diverse situaties voorkomen.

Het verhaal is geïllustreerd met praktijkvoorbeelden waarin werknemers vertellen wat hen is overkomen en hoe zij de situatie aangepakt hebben. Pesten en agressie op het werk is geschreven voor werknemers die te maken hebben met pesten en agressie. Werknemers kunnen dit zelfhulpboek gebruiken om meer te weten te komen over hun rechten en plichten. Bovendien kunnen ze door middel van de vele tips proberen grip te krijgen op de situatie en zo beter omgaan met pesters.

Voor professionals, die vaak gespecialiseerd zijn in één gebied, is dit boek handig om een overzicht te krijgen van het hele proces en inzicht te krijgen in wat er in de spreekkamer van de medehulpverlener gebeurt.

Auteur Cokkie Verschuren is orthopedagoog en gezondheidszorgpsycholoog. Ze werkte vijftien jaar in de arbodienstverlening en heeft zich gespecialiseerd in psychische klachten en arbeidsomstandigheden. In 2005 richtte ze stichting Stagira op met als doel het ondersteunen van professionals, werkgevers en werknemers op het gebied van pesten, intimidatie en agressie.


500 appjes die ik niet wil lezen

Bang voor elk appje dat binnenkomt – actueel en aangrijpend boek over cyberpesten van Maren Stoffels.

Esper kijkt nog een keer naar de groepsapp. Sinds gistermiddag zijn er misschien wel vijfhonderd berichtjes bij gekomen. Vijfhonderd berichtjes die hij niet wil lezen, maar tegelijkertijd kan hij niet anders. Zijn ogen worden ernaartoe getrokken als een magneet.

Op school wordt Esper vreselijk gepest – maar zo dat de meester het niet merkt. Wanneer Esper aan het einde van de dag thuiskomt, gaat het pesten gewoon door. Zijn klas maakt een groepsapp aan om foto’s en berichten over Esper te versturen. Ze laten hem geen seconde met rust – en niemand heeft het in de gaten… Wat moet je doen als het pesten onzichtbaar is, en als je telefoon verandert in een vijand vol appjes die je niet wilt lezen?


Brand in Amsterdam

Ex-brandweercommandant biedt een onthullend inkijkje in de gesloten cultuur van de Amsterdamse brandweer. Waarom zijn racisme, seksisme en machtsmisbruik zo moeilijk te bestrijden?

Leen Schaap vertelt in ‘Brand in Amsterdam’ hoe hij in 2016 door burgemeester Eberhard van der Laan wordt aangesteld als commandant van brandweer Amsterdam-Amstelland, met de moeilijke opdracht deze te moderniseren en de weerbarstige cultuur van racisme, seksisme en machtsmisbruik te doorbreken. Hij ondervindt echter vanaf dag één ongekende weerstand. De machtsstrijd die ontstaat gaat gepaard met politieke spelletjes, intimidatie en zelfs bedreigingen.

In ‘Brand in Amsterdam’ vertelt Schaap niet alleen dit ongelooflijke verhaal, maar legt hij ook bredere verbanden. Want hoewel dit soort misstanden vaak worden afgedaan als incidenten, zijn ze dat niet.

Over de hele wereld zijn vergelijkbare voorbeelden te vinden; denk aan het racisme bij de Amerikaanse politie of de invloed van rechtsextremisten in het Duitse leger. Het zijn uitwassen van een verziekte cultuur, waarin gelijkheid en diversiteit ver te zoeken zijn. En dat in organisaties die juist een voorbeeldfunctie voor de maatschappij zouden moeten hebben.

Schaap analyseert hoe het zover kan komen en hoe dit kan worden aangepakt.


Handboek ‘Alles over pesten’

Dit boek is een ruimteschip waarmee je door het pestuniversum van het onderwijs kunt navigeren. Er bestaan er meer en ieder ruimteschip heeft zijn eigen besturingssysteem. Allemaal anders, vaak niet beter of slechter. Dat van dit boek bestaat uit vier elementen die zo op elkaar zijn afgestemd, dat ze elkaars kwaliteiten versterken.

Die vier elementen zijn: verbinding, loyaliteit, herstelgericht werken en de Transactionele Analyse. Verbinding, loyaliteit en herstel vormen in het boek zulke belangrijke elementen dat, wanneer je daar op een goede manier vorm aan geeft, je alles in huis hebt om pesten op een goede manier aan te pakken.

Vandaar de uitdagende titel van dit boek: Alles over Pesten.


Pesten in Perspectief – Raar

Raar!, Bang! en Stoer! maken deel uit van de serie Pesten in Perspectief, een trilogie met realistische verhalen over pesten, verteld vanuit drie perspectieven: het slachtoffer, de toeschouwer/meeloper en het kind dat pest. RAAR!

Lisa verandert alles aan zichzelf, ze draagt zelfs haar favoriete laarzen niet meer. Ze hoopt dat Tess haar dan niet meer raar noemt. Lisa merkt dat het niet helpt om te veranderen, want Tess blijft haar pesten. Wat moet ze nu doen? Zal Lisa een oplossing kunnen vinden?

Van de serie pesten in perspectief zijn meerdere de versies utgebracht: Stoer en Bang


Pesten op school – achtergronden en interventies

Pesten is een ernstig probleem voor slachtoffers, daders en andere betrokkenen. Om pesten goed te kunnen aanpakken, moet een antwoord worden gegeven op de volgende vragen: wat verstaan we precies onder pesten, hoe kun je het meten, welke verklaringen zijn er voor en welke factoren – op het niveau van het kind, de groep, het gezin en de school – dragen er aan bij?

De benadering van pesten als groepsproces krijgt in dit boek veel aandacht. In het eerste deel van dit boek wordt een brede inleiding gegeven op het onderwerp ‘pesten op school’. Het tweede deel van het boek concentreert zich op interventieprogramma’s bedoeld om pesten terug te dringen of te voorkomen.

Het boek biedt ook een overzicht van Nederlandstalige interventieprogramma’s die zijn onderzocht op effectiviteit tegen pesten en gepest worden, of tegen gedrag dat verband houdt met pesten. De bijdragen in deze bundel zijn geschreven door deskundigen op het gebied van onderzoek naar pesten en interventies tegen pesten.

Pesten op school is bedoeld voor studenten in het wo en hbo van de studies ontwikkelings-, school- en onderwijspsychologie, (ortho)pedagogiek, onderwijskunde, pabo en lerarenopleidingen. Het boek is ook van belang voor leerkrachten, pedagogen, psychologen en anderen die beroepshalve betrokken zijn bij of geïnteresseerd zijn in het onderwerp.


Pesten en treiteren

psychisch geweld in het dagelijks levenPesten en treiteren binnen relaties en op het werk heeft verstrekkende gevolgen. Deze vorm van intimidatie wordt nog altijd onderschat en gebagatelliseerd, ook door hulpverleners.

Slachtoffers vinden daardoor geen erkenning, en preventiebeleid en wetgeving zijn ontoereikend. En dat terwijl iedereen het slachtoffer kan worden van intimidatie. In Pesten en treiteren legt psychiater Marie-France Hirigoyen haarscherp de mechanismen bloot die aan pesten en treiteren ten grondslag liggen, en laat aan de hand van vele casestudies de soms extreme gevolgen ervan zien.

Haar verhelderende boek is niet alleen een praktische gids voor slachtoffers en hulpverleners, maar ook een pleidooi voor professionele aanpak en begeleiding.`

‘Dit boek draagt bij aan de brede discussie die in onze samenleving gevoerd moet worden om te komen tot meer erkenning van de slachtoffers, betere opvang en een beter preventiebeleid.’ – Willeke Bezemer (psychologe en seksuologe die advies en training geeft bij beleid tegen seksuele intimidatie en psychisch geweld).

Marie-France Hirigoyen is psychiater, psychoanalytica en gezinstherapeute. Ze heeft zich in Frankrijk en in de VS jarenlang beziggehouden met zowel slachtoffers als plegers van psychisch geweld


Spijt!

Jochem is het mikpunt van getreiter op school. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Op een ochtend krijgen de leerlingen van de rector te horen dat Jochem na een klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig.

Waarom heeft hij zijn mond nooit opengedaan? Samen met een vriendin wil hij Jochem zeggen dat het ze spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer. Misschien is het al te laat…

Een aangrijpend boek over pesten van Carry Slee.


Vergelijkbare berichten