| |

De top 7 van de beste boeken over prikkels (overprikkeld rakend) 2024

Een prikkel is informatie die we binnenkrijgen via onze zintuigen. Dit is alles wat we zien, horen, ruiken, proeven en voelen, dit wordt allemaal door de hersenen geregeld. De ene persoon is gevoeliger voor prikkels dan iemand anders. Als je te veel prikkels binnenkrijgt kun je overprikkelt raken. De klachten en symptomen zijn o.a. vermoeidheid, lusteloosheid. stressverschijnselen.

Als mensen overprikkelt zijn wordt erover gesproken dat hun hoofd overvol is. Bij overprikkeling of bij vele prikkels is rust nodig om weer te herstellen. Tegenwoordig wordt er steeds vaker over overprikkeling gesproken en wordt er ook steeds meer rekening mee gehouden. Op scholen worden bijvoorbeeld oorkappen / oordoppen gebruikt. Ook is er veel geschreven over prikkels en overprikkeling.

De 7 beste boeken over prikkels en alles wat er mee te maken heeft heb ik op een rij gezet. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast de boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. Deze link geeft veel extra informatie over het boek, zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig kopen / bestellen.

BoekenBoeken

Prikkels bijten niet!

Hoogsensitieve High Sensation Seekers (HSS) willen prikkels niet mijden, maar intens ervaren. Ongeveer 30% van de hoogsensitieve personen heeft gevarieerde prikkels in het leven nodig om goed te functioneren. Eén op de vijf realiseert zich dat niet.

Daar brengt dit boek verandering in. De hoogsensitieve HSS geniet van verschillende activiteiten, uitdagingen, mensen en omgevingen. Ze zijn enthousiast, nieuwsgierig, actief, creatief en hebben een brede interesse. Ze worden gedreven door het intense ‘ik leef’ gevoel. Dat conflicteert regelmatig met hun hoogsensitieve behoefte aan rust, hersteltijd en sterke empathie. Verveling overvalt hen snel. Ze hebben moeite met het tijdig schakelen naar de juiste versnelling van meer of minder actie. Ruim een kwart heeft een bore-out gehad, bijna de helft een burn-out en een derde loopt onderprikkeld rond op het werk.

Nieuwe prikkels toelaten in het leven is soms beter dan (nog meer) rust nemen. Prikkels bijten niet! brengt uitgebreide kennis en praktijkvoorbeelden over hoogsensitiviteit en de vier extra eigenschappen van hoogsensitieve HSS.

De verschillen tussen HSP en hoogsensitieve HSS komen uitgebreid aan bod. Prikkels bijten niet! geeft bewustwording, zelfacceptatie en is een praktische wegwijzer. Het hoogsensitieve HSS-kompas is een verklaringsmodel voor het tegenstrijdige gedrag van een hoogsensitieve HSS. Prikkels bijten niet! is een diepgaand boek voor hoogsensitieve HSS, hun omgeving en coaches of therapeuten die hoogsensitieve HSS beter willen begrijpen en begeleiden.

Het boek is gedegen onderbouwd met theorie, onderzoeksgegevens en de ervaringsdeskundigheid van Saskia Klaaysen. “…een belangrijke aanvulling op de bestaande boeken over hoogsensitiviteit. Gedegen, vernieuwend en praktisch. Een aanrader voor elke hoogsensitieve persoon die graag nieuwe prikkels opzoekt, worstelt met interne tegenstellingen en handvatten zoekt.” Esther Bergsma, expert hoogsensitiviteit en auteur van ‘Hoogsensitieve kinderen’ en ‘Het hoogsensitieve brein’


Overprikkeling bij kinderen

Steeds meer kinderen hebben het moeilijk op school of vallen zelfs uit. Er is inmiddels een grote groep thuiszitters die een schooltrauma heeft opgelopen. Met labels en medicijnen wordt vervolgens een poging gedaan om deze kinderen in het gareel te houden. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Karin Janssen legt uit waarom het oude onderwijssysteem niet meer werkt. Het wordt tijd voor het nieuwe rechterhersenhelft-onderwijs.

Met het succes van haar eerste boek ‘Kinderen bewust (op)voeden’ ontstond de wens om nog dieper in te gaan op overprikkeling bij kinderen. Kinderen van deze tijd zijn (intens) gevoelig en hebben een bijzondere manier van waarnemen, waardoor overprikkeling dagelijks op de loer ligt in onze hectische, veeleisende maatschappij. Er is al veel geschreven over hooggevoelige kinderen, prikkelstress, prikkelverwerking en overprikkeling.

Dit boek is beduidend anders. Karin geeft nieuwe en nog niet eerder beschreven inzichten. Zo ontdekte ze in haar praktijk 3 typen hooggevoelige kinderen, die elk op hun eigen manier omgaan met prikkels. Ze legt uit wat onderprikkeling, ondergevoeligheid, interne en externe hooggevoeligheid is en bespreekt tevens welke kinderen introvert, extravert of introvert superlatief hooggevoelig zijn.

Er wordt uitgebreid stilgestaan bij hooggevoelige kinderen met een sterke wil. Waarom worden er steeds meer kinderen met een sterke wil geboren en waarom laten zij zo’n heftig, tegendraads, rebels gedrag zien? Welke boodschap hebben deze kinderen voor ons? Hoe kun je hen het beste begeleiden? Speciale aandacht gaat uit naar de hooggevoelige kinderen, gediagnosticeerd in het autistisch spectrum. Daarnaast is er een hoofdstuk gewijd aan (hooggevoelige) pubers, met waardevolle tips en inzichten.

Het unieke aan dit boek is dat er bijzondere bronnen van overprikkeling worden besproken. Voor velen is deze informatie compleet nieuw. Hulp en talloze tips bij overprikkeling en het voorkomen van overprikkeling komen eveneens uitgebreid aan bod. Kortom: een boek dat in alle facetten hulp biedt aan en inzicht geeft in kinderen van deze tijd. Kinderen verdienen het om vanuit een holistische visie geholpen te worden: er is zoveel méér mogelijk dan enkel een pilletje geven of een labeltje opplakken.

Karin Janssen studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht met de wens om gynaecoloog te worden. Haar pad liep anders en ze hing haar witte jas aan de wilgen. Ze verdiepte zich in tal van andere geneeswijzen en ontwikkelde de Kindigo® therapie om de oorzaak van klachten en problemen aan te pakken op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.

Vanuit haar passie voor deze vorm van holistische geneeskunde schreef ze haar eerste boek ‘Kinderen bewust (op)voeden’ . Tegelijk met het verschijnen van dit boek schreef ze speciaal voor kinderen het boek ‘Prikkelstorm’ en – als krachtige aanvulling hierop – ontwikkelde ze de Prikkelstorm® coachingskaarten en het Prikkelstorm® geheugenspel. In haar praktijk voor Kindigo® therapie werkt ze zowel met kinderen als met volwassenen.


Het vollehoofdenboek

Een vol hoofd is een hoofd waar niks meer bij kan. Met een vol hoofd lukt het niet goed meer om na te denken of op te letten. Bovendien word je er sneller moe en boos van en verhindert het om goed uit te leggen wat je wilt zeggen. Ook samenwerken of samen spelen worden er een stuk lastiger door. Er zijn hoofden die van binnen zo in elkaar zitten dat ze wel heel snel vol raken. In dit boek worden dat ‘snel vollopende hoofden’ genoemd.

Het boek, met spiraalband, is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar en voor betrokken volwassenen die met zo’n snel vollopend hoofd te maken hebben. Op kindniveau wordt concrete uitleg gegeven over informatieverwerkingsproblemen in de hersenen en de impact ervan op de sociaal emotionele ontwikkeling en het zelfbeeld van kinderen.

‘Korte lontjes’, starheid, onoplettendheid, afleidbaarheid, vergeetachtigheid, impulsiviteit en een vertraagde reactiesnelheid in het gedrag van kinderen, kunnen ook grote bronnen van ergernis voor de omgeving worden. Dit onbegrepen gedrag veroorzaakt zo dikwijls misverstanden in communicatie, strijd en wederzijds onbegrip.

In dit boek wordt daarom de nadruk gelegd op psycho-educatie: ‘Hoe zorg ik goed voor mijzelf nu ik weet dat het zo werkt in mijn hoofd, en hoe kunnen anderen mij hierin ondersteunen’. Het voorziet ruimschoots in voorbeelden en metaforen van kinderen en volwassenen uit de praktijk.

De combinatie van uitleg met ondersteunende tekeningen, tips, (invul)oefeningen en proefjes maken het boek tot een speelse uitnodiging om de inhoud aan eigen ervaring te koppelen. Door het laagdrempelige en praktische karakter zal dit boek een bron van inspiratie, bemoediging en (h)erkenning zijn voor zowel ervaringsdeskundigen als professionals uit het onderwijs en de zorg.

Deze herziende uitgave biedt meer rust en ruimte om de oefeningen nóg beter te kunnen maken.

LINDE KRAIJENHOFF is speltherapeut/trainer bij Koninklijke Kentalis, een organisatie voor mensen voor wie horen of communiceren niet vanzelfsprekend is.


Prikkelstorm

Prikkelstorm’ gaat over het prikkelavontuur van Luuk, een 11-jarige jongen, die niet snapt wat er met hem gebeurt in een wereld vol prikkels. Luuk krijgt regelmatig prikkelstorm door al die prikkels.

Uil Poehoe geeft Luuk uitleg over prikkels, voelsprietjes en overprikkeling. Poehoe geeft hem ook inzichten in wat er met zijn zusje Liva (4 jaar) en zijn vriend Tom (9 jaar) gebeurt. Zij gaan duidelijk anders om met prikkels. Poehoe vertelt Luuk wat er gebeurt bij prikkelstorm en wat hij kan doen als hij prikkelstorm krijgt. Hierdoor leert Luuk zichzelf beter begrijpen. Uil verklapt ook nog een paar geheimen en legt uit hoe het zit met ‘je eigen mandje’. Kortom: een spannend prikkelavontuur voor grote en kleine kinderen.

De schrijfster ontwikkelde tevens het Prikkelstorm® geheugenspel en Prikkelstorm® coachingskaarten. Deze vormen een krachtige aanvulling op dit boek. Meer info over (nog meer) leuke ‘Prikkelstormproducten’ is te vinden op: www.prikkelstorm.nl ‘Prikkelstorm’ is een informatief (voor)leesboek voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Karin Janssen studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht met de wens om gynaecoloog te worden. Haar pad liep anders en ze hing haar witte jas aan de wilgen. Ze verdiepte zich in tal van andere geneeswijzen en ontwikkelde de Kindigo® therapie om de oorzaak van klachten en problemen aan te pakken op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.


Overprikkeling voorkomen

In deze druk naast overprikkeling nu ook extra aandacht voor onderprikkeling en hoe hiermee om te gaan.

In deze 4e druk is nu ook extra aandacht voor onderprikkeling en hoe hiermee om te gaan. Een groot deel van de mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) en/of AD(H)D kampen gedurende hun hele leven met een overgevoeligheid voor prikkels. Overgevoeligheid kan leiden tot serieuze lichamelijke en/of psychische klachten, zoals vermoeidheid, labiliteit, hoofdpijn, paniekaanvallen en in ergere gevallen burn-out of hartklachten.

Welke klachten dat zijn en welke situaties aanleiding tot overprikkeling geven, is, net als de overgevoeligheid zelf, per persoon verschillend. Overprikkeling voorkomen is een nieuwe methodiek die zeer praktisch toepasbaar is. Met behulp van de methodiek kunnen overgevoelige mensen zelf signalen en symptomen van overprikkeling herkennen en traceren. Daarna kunnen de diverse vormen van overprikkeling worden aangepakt door daar adequaat op te reageren.

De methodiek is stapsgewijs opgebouwd en kan mensen met overgevoeligheid voor prikkels leren hier beter mee om te gaan. Uiteraard is dit boek ook zeer geschikt voor coaches en begeleiders die mensen extra goed kunnen helpen beter om te gaan met hun overprikkelende klachten en reacties. Barbara de Leeuw is autismecoach en pedagoog en werkt vanuit haar praktijk Praktisch Autisme voornamelijk met (jong)volwassenen met ASS/AD(H)D. Zelf heeft zij PDD-NOS en ADHD.


Overprikkeld

Drukke plekken met veel mensen en geluiden, onduidelijke sociale situaties of onverwachte veranderingen: voor prikkelgevoelige kinderen kan de wereld enorm overweldigend zijn. Het gevolg is dat ze vaak angstig of afgeleid zijn, weinig flexibel reageren en moeite hebben hun emoties in de hand te houden – wat uiteindelijk weer tot extreme driftbuien kan leiden.

Heeft je kind autisme, ADHD, een sensorische integratiestoornis, OCD, of een beetje van alles? Dan gaan dagelijkse dingen helaas niet altijd vanzelf. Op tijd klaar zijn voor school, huiswerk maken of speelgoed opruimen kan elke keer weer voor veel frustratie en strijd zorgen. Psychologen en andere behandelaars kunnen veel voor jou en je kind betekenen, maar wat kun jj zelf doen om je kind te helpen? Hoe kun jj de wereld overzichtelijker en minder beangstigend maken voor jouw zoon of dochter?

Carolyn Dalgliesh weet uit eigen ervaring hoe het is om een prikkelgevoelig kind te hebben. Daarnaast begeleidt ze als organisatie-expert vele gezinnen die in hetzelfde schuitje zitten. In dit uiterst praktische boek deelt ze haar tips en trucs.

Aan de hand van eenvoudige, maar effectieve hulpmiddelen zoals het Gouden Gereedschap en het Prikkelwerkblad leer je hoe je: – de taal van jouw kind kunt leren spreken – structuur en routines kunt gebruiken om je kind meer houvast te bieden – meer rust en harmonie kunt creëren in huis – je kind op weg kunt helpen op school en in sociale situaties – je kind kunt voorbereiden op vakanties, verhuizingen en andere veranderingen. Overprikkeld biedt meer structuur, balans en geluk in het leven van je prikkelgevoelige kind!


Help…ik voel zoveel

Dit boekje is speciaal geschreven voor (hoog)gevoelige en snel overprikkelde kinderen van circa 7-11 jaar, betrokken ouders, onderwijzers en/of hulpverleners.

Kinderen krijgen zeer veel informatie en prikkels te verwerken. Wanneer deze prikkels op een goede manier worden gefilterd, is er niets aan de aan de hand. Een groeiend aantal kinderen blijkt echter gevoelig te reageren en raakt overprikkeld.

Dit boekje is speciaal geschreven voor (hoog)gevoelige en snel overprikkelde kinderen van circa 7-11 jaar, Door middel van spelletjes, opdrachten, vragen, tips en verhaaltjes kunnen kinderen ervaren en ontdekken hoe het te veel voelen en overprikkeld raken bij hen ontstaat en hoe zij er anders mee om kunnen gaan.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten