De top 10 van de beste boeken over racisme / Discriminatie 2025
Racisme is een diepgeworteld maatschappelijk probleem dat nog steeds veel mensen treft. Het is belangrijk om bewustwording te creëren en een dialoog te stimuleren over dit onderwerp. Een effectieve manier om meer inzicht te krijgen in racisme en de complexiteit ervan, is door het lezen van boeken die dit onderwerp aansnijden.
Op deze pagina vind je de 10 beste boeken die over racisme gaan, de boeken zijn heel diverse en worden daarom ook uitgebreid beschreven. Naast een boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft je extra informatie over het boek. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
- Achter het flapje – Vragen en antwoorden 1 – Racisme
- Alledaags racisme
- Racisme – Stop de pijn!
- Journal tegen racisme
- Hallo witte mensen
- Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat
- Het antiracismehandboek
- Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme
- Racisme meten, discriminatie bestrijden
- Witte gevoeligheid
Achter het flapje – Vragen en antwoorden 1 – Racisme

Flapjesboek dat belangrijke vragen over racisme beantwoordt op een directe, begrijpelijke en tot nadenken stemmende manier. Geschreven door Jordan Akpojaro, met advies van kinderpsycholoog Dr Aayesha Mulla en het educatieve goede doel Show Racism the Red Card. Geeft advies over hoe mensen op racisme kunnen reageren, legt uit wat ‘wit privilege’ betekent en waarom racisme ieders probleem is. Met duidelijke tekst en heldere illustraties, die zorgen voor een toegankelijk boek met impact.
Alledaags racisme

BLIJVEND ACTUEEL Voor “Alledaags racisme” sprak Philomena Essed aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw met een twintigtal Surinaamse en Afro-Amerikaanse vrouwen over situaties op het werk, bij het zoeken naar woonruimte, tijdens het contact met buren of collega’s, bij het winkelen, in de bus of in de tram. Als een van de eerste onderzoeksters probeerde zij een beeld te krijgen van de vooroordelen en het racisme dat deze vrouwen ondervonden in hun alledaagse omgang met witte Nederlanders.
Het boek levert een schat aan materiaal dat inzicht biedt in wat Philomena Essed alledaags racisme noemt. Een diffuus geheel van steeds terugkerende patronen van discriminatie en vooroordeel. Deze patronen zijn nog steeds aanwezig waardoor het boek dat in 1984 voor het eerst verscheen niets aan actualiteitswaarde heeft ingeboet. Aan deze nieuwe editie voegde Philomena Essed een nieuw hoofdstuk toe over het zogenaamde ‘entitlement racism’, het racisme dat wordt gerechtvaardigd met een beroep op de vrijheid van meningsuiting.
Philomena Essed (1955) is hoogleraar Critical Race, Gender & Leadership Studies aan de Antioch University.
Racisme – Stop de pijn!

Een boek voor iedereen die de pijn van racisme wil stoppen: kinderen die er zelf mee te maken krijgen én kinderen die een bondgenoot willen zijn. Een boek voor kinderen én volwassenen.
Wat is racisme precies? Wat kan ik eraan doen? Hoe reageer ik als iemand zich racistisch gedraagt tegen mij, of als ik racisme zie gebeuren? Waarom voel ik me zo vreemd als ik er het slachtoffer van ben? Dit boek is er voor iedereen die de pijn van racisme wil stoppen: kinderen die er zelf mee te maken krijgen én kinderen die een bondgenoot willen zijn. Het leert je hoe racisme eruit kan zien, dat racisme kwetsuren veroorzaakt, en hoe je ermee omgaat. Je kan het in je eentje lezen, met een vriendin of vriend of samen met een volwassene – een ouder of opvoeder, een leerkracht, een jeugdwerker of een buurtwerker. Stop de pijn. Begin met dit boek. Met illustraties door Rozan Cools.
Journal tegen racisme

Het kloppend hart van antiracisme is bekennen. Het is zelfreflectie. Het is voortdurend de momenten vaststellen dat we racistisch zijn en de momenten vieren dat we antiracistisch zijn. Gebruik dit journal op jouw pad om antiracist te worden.
Breng een positieve verandering teweeg in jezelf en in anderen. Je zult worden aangezet na te denken en te schrijven over: – De wereld zien door een raciale lens – Wie of wat je het meest beangstigt als je nadenkt over ras – en hoe je dat kunt onderzoeken en aanvechten – Je relatie tot je eigen raciale identiteit – Raciale onrechtvaardigheid in de samenleving die jou heeft beïnvloed – Het identificeren van je blinde vlekken, vooroordelen en de racistische ideeën die jou werden aangeleerd – Colorisme, queer-antiracisme, verzet, voorrecht en macht en hoe je deze termen voor jezelf definieert Bewustwording, reflectie en actie zijn de eerste stappen in de richting van het bouwen van een rechtvaardige en gelijkwaardige maatschappij. De verandering begint hier.
Ibram X. Kendi is de Andrew W. Mellon Professor in de Geesteswetenschappen aan de Boston University en de oprichter en directeur van het BU Center for Antiracist Research. Hij schrijft voor The Atlantic en is CBS News-correspondent. Hij heeft meerdere boeken op zijn naam staan, waaronder Stamped from the Beginning: The Definitive History of Racist Ideas in America, dat de National Book Award voor Nonfiction won, en drie #1 New York Times-bestsellers: How to Be an Antiracist; Stamped: Racism, Antiracism, and You, samen met Jason Reynolds; en Antiracist Baby, geïllustreerd door Ashley Lukashevsky. Kendi woont in Boston in de Verenigde Staten. Voor meer informatie, zie: www.ibramxkendi.com
Hallo witte mensen

In dit boek wil ik graag uitleggen hoe je als wit persoon je privilege kunt erkennen en hoe je door dat te begrijpen hopelijk ook racisme in de samenleving kunt inzien en aanvechten.” – Anousha Nzume
Of we nu willen of niet, in Nederland leven we in een witte wereld. Eeuwenlang was ‘wit’ bepalend voor de maatschappelijke en culturele status quo. Maar sinds de hernieuwde Zwarte Piet-discussie lijkt ‘wit’ onder druk te staan als nooit tevoren.
‘Hallo witte mensen’ is een handleiding voor het leven in deze veranderende wereld. Vragen als: ‘Waarom weer dat gezeur over Zwarte Piet?’ ‘Dan is blanke vla zeker ook racistisch?’ ‘Hoe zit het nou met het n-woord?’ ‘Iemand een tropische verrassing noemen is toch juist een compliment?’, en: ‘Waarom ga je niet terug naar je eigen land?’, worden in dit boek beantwoord.
Aan de hand van persoonlijke anekdotes, wetenschappelijke publicaties (‘in jip-en-janneketaal’) en gesprekken met ervaringsdeskundigen, helpt Anousha Nzume witte mensen om te gaan met hun witte fragiliteit tussen de steeds mondiger wordende niet-witte mensen. En niet-witte mensen hoe om te gaan met de defensieve houding van witte mensen zodra hun privilege ter discussie staat. Dit alles brengt zij met liefde, compassie en geduld.
“‘Hallo witte mensen’ van Anousha Nzume is een belangrijk boek dat Nzume met de broodnodige ironie en distantie heeft opgeschreven. Ook voor mensen die van mening zijn dat ze niet wit zijn. Nzume laat zien dat het erkennen van het leed van de ander pas kan beginnen als lijden niet langer een competitie is. Zelfs als je het niet met alles eens bent wat ze poneert begin je geleidelijk aan steeds meer van Nzume te houden. ‘Hallo witte mensen’ is een poging tot dialoog die de lezer niet naast zich neer kan leggen.”
– Arnon Grunberg
“Dit boek bewijst dat je als witte man/vrouw soms gewoon even je mond moet houden. Dat het louterend werkt om te luisteren en jezelf eens radicaal tegen het licht te houden. Wondjes en littekens op de ziel gegarandeerd. Het werd tijd! ”
– Eric Corton
Dit boek maakt veel zichtbaar wat voor velen onzichtbaar is. Voelbaar en herkenbaar. ”
– Humberto Tan
“Een boek om te hebben en een stem om stil van te worden. ”
– Simone van Saarloos
Alleen Anousha kan witte Nederlanders met liefde en humor een meedogenloze spiegel voorhouden over hun privileges, hun macht en de ongelijkheid die dat veroorzaakt. ‘Hallo, witte mensen’ is dé toegankelijke gids om racisme te begrijpen. ”
– Seada Nourhussen
“Aangezien wij ‘witte mensen’ (in tegenstelling tot ‘zwarte’) niet gewend zijn om met zijn allen over één kam geschoren te worden, zal het lezen van dit boek in het begin misschien een beetje pijn doen. Toch zou ik met name alle witte lezers willen vragen vooral door te lezen in dit boek van Anousha Nzume, want het zal je een boel inzichten geven die hopelijk leiden tot een gelijkwaardigere samenleving met meer begrip voor elkaar. ”
– Tanja Jess
Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat

Racisme is ons probleem. Het gaat niet alleen om agressie, maar ook om subtiele vooroordelen die je overal tegenkomt. Wat betekent het om niet wit te zijn in een wereld waarin wit zijn als vanzelfsprekend wordt ervaren?
Reni Eddo-Lodge gaat op zoek naar de historische oorzaken van racistische vooroordelen en toont aan hoe de ongelijkheid tussen wit en niet-wit in onze samenleving werkt. Racisme vind je in de politiek, op straat en in onze popcultuur. Het gaat lang niet alleen om de diepgewortelde angst voor massamigratie of een ranzige discussie over een zwarte James Bond. Discriminatie vind je ook terug bij welmenende, tolerante burgers. Om het structurele racisme tegen te gaan moeten we er ons allemaal bewust van worden, zegt Reni Eddo-Lodge.
De Britse journaliste Reni Eddo-Lodge (1989) schreef in 2014 een blogpost waarin ze haar frustratie over het racisme in de Britse samenleving de vrije loop liet. De blogpost ging viraal. Eddo-Lodge werkte haar ideeën uit tot een veelbekroonde bestseller die intussen een haast klassieke status heeft verworven. Alle info over haar blog en sociale media vind je hier: renieddolodge.co.uk.
Het antiracismehandboek

In Het anti-racisme handboek laat Chanel zien waarom het belangrijk is om je met antiracisme bezig te houden en hoe je actief kunt bijdragen aan een inclusieve samenleving.
Sinds de oprichting van de Black Lives Matter-beweging houden we ons massaal bezig met racisme. Wat is racisme? Is een onschuldig grapje wel oké? En zijn alleen witte mensen racistisch of kunnen personen van kleur dit ook zijn? Het blijkt ontzettend lastig om racisme in onze samenleving met wortels en al uit te roeien. Maar als meer mensen durven te ontdekken waar ze zelf weleens een misstap begaan, kunnen we steeds dichter naar een inclusieve samenleving toe groeien. Iedereen maakt weleens een fout, een lerende houding is waar het om draait. In haar boek laat Chanel zien waarom het belangrijk is om je met antiracisme bezig te houden, ook als je denkt niet racistisch te zijn. Dankzij duidelijke voorbeelden en praktische tips weet je precies hoe je respectvol met je medemens omgaat, van welke kleur zij ook zijn.
Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme

In 2014 schreef Dalilla Hermans een open brief over racisme met als titel “Ik ben het beu om te doen alsof het allemaal wel meevalt”. Haar brief ging viraal en Dalilla werd een van de meest inspirerende en constructieve stemmen in het debat over racismebestrijding. Meer dan vijf jaar lang heeft ze op de barricades gestaan en dat eist zijn tol, want die jaren gingnen gepaard met heel wat tegenwind.
Met dit boek wil Damilla Hermans nog enkele laatste woorden kwijt over het thema. Daarna wil ze de microfoon liever doorgeven. Laat dit boek een handleiding zijn voor al wie de handschoen wil opnemen, een aanmoediging voor wie dit gigantische probleem in de ogen durft te kijken. Of voor wie zich afvraagt hoe het voelt om op en achter de barricade te staan.
Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme toont het lelijke gezicht van racisme in Vlaanderen, waarvan we hoopten dat het al lang verdwenen zou zijn. Dit is Dalilla Hermans slotstuk… in principe.
Racisme meten, discriminatie bestrijden

Geen enkel land heeft het perfecte systeem gevonden om racisme en discriminatie te bestrijden. Hoe komen we tot een model waarin dat wél mogelijk is?
In dit baanbrekende essay betoogt Thomas Piketty dat het bestrijden van kansenongelijkheid en het streven naar rechtvaardigheid niet mogelijk zijn zonder een stevig antidiscriminatiebeleid. Een beleid dat uitgaat van de realiteit van racisme en discriminatie, en die kan meten en corrigeren. Het beleid van een toekomst met gelijke kansen voor iedereen.
‘In mijn werk als wethouder in Amsterdam zie ik dagelijks dat kansen niet alleen ongelijk zijn verdeeld, maar ook dat die ongelijkheid een kleur heeft.’ – Marjolein Moorman
Witte gevoeligheid

‘Ik ben geen racist, want…’ Robin DiAngelo heeft als diversiteitstrainer ieder excuus weleens gehoord. Ze schreef dit boek om te laten dat racisme niet alleen voorkomt bij kwaadwillende mensen. Ook de goedwillende witte mens houdt onbedoeld een racistisch systeem in stand.
Witte gevoeligheid helpt witte mensen zichzelf en elkaar een spiegel voor te houden en biedt handvatten voor hoe het beter kan. Hét boek voor iedereen die geen onderdeel van het probleem maar van de oplossing wil zijn.
‘Dit is een noodzakelijk boek voor iedereen die streeft naar maatschappelijke verandering door middel van effectieve sociale en persoonlijke relaties’ – Claudia Rankine
‘Lieve witte mensen, lees alsjeblieft Witte gevoeligheid.’ – Washington Post