De top 7 van de beste boeken over relatietherapie 2024
Relaties vormen het hart van ons bestaan. Of het nu gaat om romantische partners, familieleden, vrienden of collega’s, we zijn voortdurend betrokken bij relaties in ons leven. Het onderhouden van gezonde en liefdevolle relaties is echter geen gemakkelijke taak. Soms lopen we tegen obstakels aan die de harmonie verstoren en de behoefte aan relatietherapie creëren.
Of je nu middenin een uitdagende relatiecrisis zit of gewoon je best wilt doen om je relaties te verbeteren, boeken kunnen een schat aan waardevolle inzichten en begeleiding bieden. Op deze pagina vind je een aantal van de beste boeken die gaan over relatietherapie in welke vorm dan ook.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek. Via de link kun je het boek over relatietherapie ook eenvoudig en snel bestellen.
Relatietherapie voor beginners
Eerste hulp bij relatieproblemen.
Een levenslange relatie blijft een ingewikkeld ding, helemaal als je niet goed weet wat je doet. Omdat je op school nooit het vak relatiekunde hebt gehad, schreef psycholoog Robert Haringsma het boek ‘Relatietherapie voor beginners’ waarin hij op een vrolijke, toegankelijke manier uitlegt wat de basisprincipes achter goede, langdurige relaties zijn.
Wat moet je doen (en laten) als je een levenslange relatie wilt? Haringsma leerde het van de meest invloedrijke relatietherapeuten van de wereld. Hij bespreekt in dit boek de inzichten die bijna alle stromingen in zijn vakgebied gemeen hebben. Je leert onder andere hoe je ruzies kunt voorkomen en bijleggen, wat je kunt doen om je liefde te tonen en je krijgt een simpele aanpak voor een betere communicatie. Ideaal voor iedereen die het een beetje leuk wil houden met zijn of haar partner.
IBCT relatietherapie
Met voorwoord van Andrew Christensen – een van de Amerikaanse grondleggers van IBCT Hoe help je partners elkaar beter begrijpen en effectiever met elkaar communiceren? Wat kan je doen om stellen te begeleiden richting een betere relatie?
Dit boek biedt professionals die relatietherapie geven een nieuwe methode: Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT), een vorm van relatietherapie gebaseerd op de derde generatie cognitieve gedragstherapie. In tien sessies leren partners om onderlinge verschillen te accepteren of tolereren, hun relatie een positieve injectie te geven, verbeteren ze patronen in de communicatie en gaan ze aan de slag met probleemoplossingstraining.
Nieuw in Nederland Oorspronkelijk ontwikkeld in Amerika, verovert IBCT met dit boek nu ook Nederland. Volgens IBCT komen veel relatieproblemen voort uit verschillen tussen partners die zij niet goed kunnen accepteren. Partners verzanden hierdoor in een strijd tegen elkaar, in plaats van dat ze samen de problemen van het leven aanpakken. In tegenstelling tot andere vormen van relatietherapie helpt IBCT stellen daarom om elkaar eerst beter te begrijpen en onderlinge verschillen – waar mogelijk – te accepteren. Daarna wordt gewerkt aan wat stellen wél kunnen en willen veranderen.
Deze combinatie van acceptatie en verandering is uniek aan en kenmerkend voor IBCT. De werkwijze en effectiviteit van IBCT kan rekenen op stevige wetenschappelijke evidentie. IBCT relatietherapie in 10 sessies Dit behandelprotocol biedt de professional een duidelijke methode, concrete technieken en vele oefeningen die tijdens en na sessies kunnen worden ingezet. In de praktijk blijkt bovendien dat veel professionals zich de methode relatief makkelijk eigen maken en het ze daadwerkelijk helpt om stappen te maken met stellen. Meer informatie over IBCT, supervisie, en reguliere en online trainingen vind je op www.ibt-academie.nl.
De relatie-apk
Geef je relatie het onderhoud, de liefde en aandacht die ze nodig heeft, met deze inzicht gevende en toepasbare relatie-apk. In De relatie-apk helpt psycholoog/relatietherapeut drs. Nynke Nijman je het noodzakelijke onderhoud aan je relatie te plegen.
De meeste mensen die zij in de praktijk ziet, zijn ermee opgehouden om met elkaar in gesprek te gaan. Ze denken betrokken te zijn bij de relatie, maar zijn elkaar al lang uit het oog verloren. In therapie gaan is dan voor veel mensen een laatste redmiddel. Nynke vindt dat we onze relatie moeten zien als iets wat continu onderhoud en bewuste aandacht nodig heeft, zodat we veel complexere relationele problemen voor kunnen blijven.
Elk thema in een relatie – seks, communicatie, kinderen, schoonfamilie – komt aan bod en je krijgt concrete tips, praktijkvoorbeelden en vooral manieren mee om weer naar elkaar te leren luisteren, elkaar te begrijpen én elkaar lief te hebben.
Praten met je partner
Mensen die van elkaar houden, kunnen elkaar heel erg pijn doen. Zelden met slechte bedoelingen of uit gebrek aan liefde. Maar wel omdat ze verschillend zijn, elkaar niet begrijpen, zich teleurgesteld of niet gewaardeerd voelen. Het zijn intense en gecompliceerde gevoelens, die je veiligheid aantasten.
Praten met je partner gaat over liefde en de angst die te verliezen. Het laat zien wat er mis kan gaan in het gedrag en de communicatie van partners, waardoor zij van elkaar verwijderd raken en in rigide patronen terecht komen. Het boek laat op een heldere manier zien hoe je die patronen kunt herkennen en doorbreken.
Een praktisch boek met veel voorbeelden, opdrachten en adviezen. En vooral héél herkenbaar…
Annette Heffels is psychotherapeut en moeder van drie kinderen. Ook schreef zij Praten met je puber en Moeders en dochters. Zij heeft een eigen praktijk en helpt mensen op het gebied van partner- en gezinsrelaties.
Relaties, hoe doe je dat?
Een langdurige liefdevolle relatie is een wens die niet altijd vanzelf in vervulling gaat. Hoe goed je bedoelingen ook zijn, soms bots je met je partner. Of misschien merk je wel dat zich in jouw relaties steeds dezelfde patronen voordoen. Relaties, hoe doe je dat? laat zien hoe relaties zich ontwikkelen en hoe de situatie waarin je bent opgegroeid, daar invloed op heeft. Het boek helpt je om je eigen gedrag en dat van je partner te begrijpen en leert je om negatieve patronen te doorbreken. Je ontdekt hoe je jezelf kunt blijven in een relatie, terwijl je tegelijk open blijft staan voor je partner.
Dit boek is gebaseerd op de succesvolle Emotionally Focused Therapy (EFT), een methode die emoties gebruikt als ingang voor verandering. Uit talloze onderzoeken blijkt dat EFT de beste resultaten oplevert van alle typen relatietherapie. EFT is gefundeerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten in de manier waarop volwassenen relaties vormen. Relatietherapeut Karin Wagenaar maakt deze wetenschappelijke inzichten zo toegankelijk, dat je ze zelf kunt gebruiken om je relatie te versterken. Van de eerste vonk die overspringt tot een liefde die blijft bloeien.
‘In een heldere stijl verschaft Karin Wagenaar een kaart voor de liefdesrelatie, van het kiezen voor elkaar tot een lang samenleven.’
Lieven Migerode, auteur van Ik zie u graag
‘Voor Karin Wagenaar is hechtingsstijl geen vaststaand gegeven, maar een uitgangspunt voor groei en ontwikkeling, een leven lang.’ Ariëtte van Reekum, psychiater/psychotherapeut, raad van bestuur GGZ Breburg
‘Deze “levenshandleiding” beveel ik iedereen van harte aan. Dit boek kan voor vele partners en opvoeders een belangrijke eyeopener zijn.’
Jan M. Tromp, arts-psychotherapeut, voormalig bestuurder in de GGZ
Karin Wagenaar is psychotherapeut en relatietherapeut. Zij heeft sinds 1991 haar eigen praktijk, waarin zij paren helpt om hun relatie te verbeteren. Zij introduceerde Emotionally Focused Therapy in Nederland en is de oprichter van de Stichting EFT Nederland.
Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin?
Een succes maken van een samengesteld gezin is een behoorlijke opgave. Dat blijkt wel uit deze cijfers: 60 procent gaat wéér uit elkaar. Tegenwoordig stellen ouders die gaan scheiden een ouderschapsplan op waarin afspraken gemaakt worden over de opvoeding en verzorging van de kinde¬ren. Waarom zou je niet een soortgelijk plan maken als je een relatie begint (of hebt) met iemand die al kinderen heeft?
Vaak zijn de relaties in een nieuw gezin ingewikkeld en spelen er verschillende loyaliteiten (bijvoorbeeld t.o.v. je (ex-)partner, je biologische en stiefkinderen). Naast emotionele spanningen komen er ook praktische problemen om de hoek kijken: Hoe voeden we op? Wie corrigeert de kinderen? Hoe vieren we de verjaardagen? En hoe gaan we om met de ex-partner?
De schrijfsters van dit boek hebben daarom een Stiefouderschapsplan – kortweg Stiefplan – ontwikkeld. Aan de hand van 10 eenvoudige stappen breng je jouw sa¬mengestelde gezin in kaart en leg je afspraken en wensen voor jouw gezin vast. Met het Stiefplan vergroot je de kans dat jullie nieuwe gezin wel zal slagen!
Over de kenmerken en valkuilen van een samengesteld gezin lees je in deel 1 van dit boek. Aan de hand van herkenbare voorbeeldsituaties krijg je tips en adviezen voor een succesvol samengesteld gezin. In deel 2 vind je het Stiefplan met vragen die jou en je partner aan het denken zetten over jullie gezin en hoe je zaken (beter) wilt organiseren en regelen