De top 7 van de beste boeken over Reptielen 2024
Reptielen zijn misschien wel de meeste onderschatte dieren die leven op de aarde. Veel mensen vinden reptielen vies of zijn er zelfs bang voor. Natuurlijk zijn er giftige reptielen die ook nog eens gevaarlijk kunnen zijn, maar dit geldt zeker niet voor alle reptielen.
De 6 boeken die ik voor deze top 6 heb geselecteerd vertellen je meer over de reptielen maar laten je ook de schoonheid zien van deze fascineerden beestjes. Doordat er veel verschillende reptielen zijn, zijn de boeken in de top 6 ook heel divers.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl
Het grote reptielenboek
Deelnemer van Expeditie Robinson 2021! Een onweerstaanbaar reptielenboek voor kinderen boordevol weetjes, gave foto’s en grappige illustraties.
Dat reptielen fascinerende dieren zijn, laat Sterrin Smalbrugge zien in Het grote reptielenboek. Deze jonge ecologe schreef een onweerstaanbaar boek over de wereld van reptielen, compleet met gave foto’s en grappige tekeningen. Kortom: een boek voor echte durfals!
Reptielen zijn niet erg populair bij mensen. Onterecht, vindt Sterrin Smalbrugge. Ze zijn superbelangrijk voor de natuur. En ze zijn ook heel fascinerend!
Wist je bijvoorbeeld dat de koningscobra de enige slang ter wereld is die een nest voor haar kinderen maakt? Dat de gekko met zijn coole pootjes een ware Spider-Man is? En dat er van het gif van het gilamonser (een grote hagedis) een medicijn tegen diabetes type 2 wordt gemaakt? Vol enthousiasme vertelt Sterrin over deze boeiende dieren en hun rol in de natuur.
De foto’s van reptielenfotograaf Matthijs Kuijpers en de tekeningen van Wendy Panders maken dit boek helemaal af!
Sterrin Smalbrugge reist de hele wereld over om onderzoek te doen naar reptielen. Ze trad op in De Grote Reptielenshow en is regelmatig op tv te zien om te vertellen over reptielen.
ANWB Amfibieën- en reptielengids
Alles over alle Europese soorten
In dit unieke handboek van de ANWB vind je alle amfibieën- en reptielensoorten die er in Europa te vinden zijn. De 221 soorten zijn gedetailleerd beschreven, compleet met hun specifieke kenmerken, verspreiding en habitat. Met de ruim 200 foto’s kun je een amfibie of reptiel snel herkennen; 370 tekeningen tonen de kleinste details. Het boek bevat 155 actuele verspreidingskaartjes om te zien waar je ze kunt aantreffen.
Een team van enthousiaste auteurs, een fotograaf en een illustrator, bestaande uit Jeroen Speybroeck, Wouter Beukema, Bobby Bok, Jan Van Der Voort en Illian Velikov staat garant voor een overzichtelijk ingedeelde gids met handige determinatiesleutels en een complete checklist voor iedereen die meer wil weten over deze intrigerende koudbloedige dieren.
Met medewerking van HYLA, de amfibieën- en reptielenwerkgroep van Natuurpunt en RAVON, de onderzoeks- en kennisorganisatie voor amfibieën, reptielen en vissen in Nederland.
De reptielengids
Deze onmisbare gids is geïllustreerd met meer dan 340 kleurenfoto’s, de meesten prachtige close-ups gemaakt in een fotostudio. De gids geeft toekomstige reptieleigenaren belangrijke informatie over de verzorging van een breed scala aan exotische reptielen en amfibieën.
Chris Mattison studeerde zoölogie aan de Universiteit van Sheffield en is gespecialiseerd in de natuurhistorie van reptielen en amfibieën. Hij heeft al meer dan 20 boeken en veel tijdschriftartikelen geschreven over reptielen en amfibieën, andere fauna-onderwerpen en natuurfotografie. Hij heeft veel gereisd zodat hij dieren in het wild kon bestuderen en fotograferen. Ook heeft hij diverse lezingen in Europa en Amerika gegeven over de natuurhistorie van reptielen, amfibieën en natuurfotografie.
Bomvol essentiële informatie over het houden en verzorgen van meer dan 150 verschillende soorten geweldige reptielen en amfibieën.
Dierenfamilies – Slangen
langen hebben een slank lichaam dat geheel bedekt is met schubben. Ze komen in veel verschillende leefgebieden voor.
Slangen zijn te vinden in woestijnen, regenwouden, bossen, bergen, langs beken en meren, op akkers en in tuinen.
In dit boek lees je alles over de leefomgeving van de slang, hoe een slang zich voortbeweegt en wat de lichaamskenmerken zijn van een slang.
Sterrins Reptielenreis
Deelnemer van Expeditie Robinson 2021! Op reis met reptielenexpert Sterrin Smalbrugge.
In Sterrins reptielenreis neemt ecoloog en herpetoloog Sterrin Smalbrugge, bekend van Het grote reptielenboek en haar Videoland-serie Reptielengek, je mee naar alle uithoeken van de wereld om de bijzonderste reptielen te ontdekken. In 2021 is ze kandidaat van Expeditie Robinson. Het boek bevat illustraties van Wendy Panders en full colour reptielenfoto’s.
Reptielen komen over de hele wereld voor. Nou ja, bijna dan. Op één plek niet: Antarctica. Want daar is het veel te koud. Maar verder hebben deze slimme dieren zich overal weten aan te passen. Doordat het klimaat en de natuur op elk continent weer anders zijn, hebben reptielen zich op verschillende manieren ontwikkeld.
In dit boek neemt Sterrin je mee op een spannende reptielenreis: ontdek alles over de verschillende continenten en de invloed van het landschap, het klimaat en de mens op reptielen, pas ontdekte en bijna uitgestorven soorten, en heel veel coole weetjes! Wist je dat… … de Texaanse padhagedis zijn vijanden wegjaagt met een bloedbom? Deze kleine hagedis spuit bloed uit zijn ooghoeken als hij zich bedreigd voelt. Gauw wegwezen, dus!
‘Sterrin Smalbrugge is een vrouwelijke Freek Vonk: gek op reptielen en ze reist de hele wereld over voor onderzoek. Een mooie mix van foto’s, tekeningen en tekst. Daardoor is het een fijn boek om te lezen én te bekijken.’ Kidsweek**** over Het grote reptielenboek
Het fascinerende leven van reptielen
Reptielendeskundige Sterrin Smalbrugge over het verrassend rijke leven van slangen, krokodillen, gekko’s en andere reptielen: ‘Dat reptielen geen hoge aaibaarheidsfactor hebben betekent niet dat ze geen waardering en bescherming verdienen.’
Krokodillen die hun jongen in hun bek beschermend naar het water dragen. Gekko’s die in groepjes hun eieren uitbroeden. Babyslangen die met hun hartslag vanuit het ei contact maken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben reptielen een rijk en niet zelden sociaal leven. Ze zorgen voor hun nakomelingen, communiceren met elkaar en passen zich op een bewonderenswaardige manier aan aan veranderende omstandigheden waarvan de mens meestal de oorzaak is.
Sterrin Smalbrugge wist al op haar twaalfde dat ze ambassadeur wilde zijn voor deze dieren die zo onterecht ondergewaardeerd worden en beschrijft in dit boek het fascinerende gedrag van slangen, krokodillen, schildpadden en hagedissen. Op basis van wetenschappelijk onderzoek en haar eigen ervaringen leert Sterrin ons anders te kijken naar deze intrigerende dieren en hun onmisbare plek in de natuur.
Mijn eerste encyclopedie over… – Reptielen
Er valt veel te weten over reptielen, van skinks en slangen tot gekko’s en krokodillen. Dit boek bevat meer dan 100 feiten over deze geweldige koudbloedige dieren.