De top 10 van de beste boeken over reuma 2024
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. In Nederland zijn er ongeveer 2 miljoen mensen met een vorm van reuma. Reuma kan iedereen krijgen en is hier geen leeftijd aan verbonden.
Reumavormen worden onderverdeeld in 3 hoofdgroepen: ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma. Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma. Zelf heb ik ook één van de 2 miljoen mensen in Nederland die een vorm van Reuma heeft.
Mij heeft het erg geholpen om er over te lezen. De 10 beste boeken over reuma heb ik voor je op een rij gezet. Om je een goed beeld te geven van de boeken over Reuma heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. Deze link geeft je veel extra informatie over boek en via de link kun je het boek over reuma eenvoudig en snel bestellen.
Reuma, en nu?
Als je de diagnose reuma krijgt, kan dit een enorme klap zijn. Acupuncturiste Esther Hendrix weet hier alles van. In dit e-book vertelt zij haar persoonlijke verhaal en geeft zij jou praktische handvatten om weer een leefbaar leven met reuma te krijgen. Haar lukte het om de ontstekingswaarden geheel te laten verdwijnen! In dit e-book vertelt zij hoe dit haar gelukt is en nog belangrijker: Hoe jij hetzelfde kunt bereiken!
Reuma, van 1 tot 101 jaar
Miljoenen (!) Belgen krijgen tijdens hun leven te maken met reuma, dat een koepelbegrip is voor aandoeningen als artrose, artritis, osteoporose, jicht, tenniselleboog… Vooral boven de vijftig is het een ziekte die bijna niemand spaart, en die niet te genezen is. Maar de ziekte kan helaas iedereen treffen, zelfs baby’s.
Prof. dr. Peggy Jacques (UZ Gent) weet er alles over. Voor elk van de verschillende ziekten die onder het verzamelbegrip ‘reuma’ vallen, schrijft ze in heldere taal: – wat de oorzaak is (immuniteitsprobleem, botontkalking, slijtage, erfelijke factoren…) – wat de symptomen en de gevolgen voor de patiënt zijn (pijn, minder mobiliteit, orgaanproblemen…) – welke behandeling verlichting kan brengen: wat werkt en wat werkt niet? (pijnstillers, ontstekingsremmers, lichaamsbeweging, voeding, levenswijze…)
Leven met reumatoïde artritis
Reumatoïde artritis is een vorm van reuma die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Van de ruim 150 verschillende ziektebeelden binnen de reumatologie valt de grootste groep binnen de diagnose reumatoïde artritis (RA). Vroeger betekende dit dat je mogelijk in een rolstoel kwam. Tegenwoordig is er goede medicatie ontwikkeld waardoor leven met RA een stuk gemakkelijker is geworden.
Leven met reumatoïde artritis beschrijft de aandoening, de diagnose en de behandeling, en hoe de patiënt en zijn / haar omgeving hier zo goed mogelijk mee kan omgaan. Uniek is de ruime aandacht voor zwanger worden en zwanger zijn met RA. Het boek Leven met reumatoïde artritis is onderdeel van de serie Leven/Omgaan met. In deze serie worden lichamelijke aandoeningen en ziekten zoals snurken, diabetes, COPD en eczeem behandeld. Ook wordt er aandacht gegeven aan de psychosociale aspecten behorende bij deze aandoeningen en ziekten.
Ikook met reuma
Lekkere recepten, voedingstips, kookhulpjes en ergotips.
Artrose, Fibromyalgie of Reumatoïde Artritis, je zal het maar hebben. Bovendien slikt wie aan een van deze kwalen lijdt doorgaans bovendien medicijnen die het immuunsysteem aantasten. Reden genoeg om heel serieus naar het voedingspatroon te kijken.
Als reumaverpleegkundige besloot Els van Buuren de vele vragen die ze kreeg voor eens en voor altijd te beantwoorden. Samen met de gedreven diëtiste Lindsey Langenhof maakte ze dit handige boekje.
Ikook met reuma bevat tal van recepten die het immuunsysteem een oppepper kunnen geven. Daarnaast bevat het voedingstips en allerlei praktische handreikingen op het gebied van voeding en voedselbereiding
Wat bij gewrichtsklachten?
Bewegen is belangrijk voor de algemene conditie, de bloeddruk, tegen diabetes en overgewicht ook voor de gewrichten. Artrose, reuma, fibromyalgie en osteoporose maar ook peesletsels zijn aandoeningen die voornamelijk in en rond de gewrichten voorkomen. Wat te doen bij gewrichtspijn: rusten of bewegen?
Het antwoord is duidelijk: beweeg zoveel als mogelijk, binnen de eigen grenzen. Na burn-out veroorzaken gewrichtsklachten, nek- en rugpijn de meeste arbeidsongeschiktheid. Bewegen heeft een preventief effect.
Dit boek, met heel veel tips en oefeningen, is een handleiding hoe men moet leren omgaan met die klachten.
Over de auteur
Philippe Van der Wee is kine/fysiotherapeut en tevens manuele therapeut en acupuncturist. Reeds lang houdt hij lezingen met als onderwerp “Gewrichtsklachten, doe er wat aan”. Hij heeft een praktijk in Kontich en Antwerpen.
Reuma kan mijn rug op
Wat doe je als het verhaal van je leven plotseling een onverwachte wending neemt? Als je op jonge leeftijd een nieuw hoofdstuk moet toevoegen, een hoofdstuk dat Reuma heet. Anne Lieke van Diepen (1988) voegt dit hoofdstuk toe aan het boek van haar leven dat wel honderden hoofdstukken, duizenden pagina’s en miljoenen woorden bevat. “Stijf is zo’n beetje mijn middle-name,” schrijft ze, want Anne Lieke heeft de ziekte van Bechterew.
Ze heeft kunsttranen nodig, en dat terwijl ze al zo makkelijk huilt. Uitslapen lukt niet meer, misschien moet ze haar lenzen inleveren voor een bril, en ze vraagt zich af hoe zinvol het is om anderen te vertellen dat je ziek bent. Wat levert dat nu helemaal op? Haar reuma als een van de vele hoofdstukken die ze gaat leven, naast het fijne hoofdstuk dat hopelijk de titel “wereldreis” krijgt. Ook wenst ze hoofdstukken vol met kinderen, liefst heel veel, wonend in een dijkhuisje met geiten in de tuin.
Een intiem, optimistisch en ontroerend boekje, aangevuld met mooie gedichten. Anne Lieke van Diepen studeerde Sociaal Pedagogische Hulpverlening en werkt als Jeugdbeschermer. Ze is (inmiddels) getrouwd en woont met haar echtgenoot en kat in Voorburg.
I’m OK
Eigenlijk is Josien Smit een soort van museumobject. Ze heeft baat bij een constante kamertemperatuur en precies de goede hoeveelheid vocht. Zodra er een vlaag kou of droogte haar kant op komt, moet ze opgelapt worden. Of ze overdrijft?
Josien heeft reuma, onder andere. “Voor sommigen een schok, voor anderen een opluchting: een diagnose. En ik ben toevallig zo’n geluksvogel die het allebei mee mocht maken, dus ik weet waar ik het over heb.” Een boek voor de lezer die nooit meer ongevraagd advies gaat geven aan mensen met een chronische aandoening. Over daten voor gehandicapten, accepteren dat je nooit gaat backpacken of skiën, friemeldwergen met snotneuzen, inspiratieporno en een depressie die simpelweg schijt is.
Josien Smit (1991) is erfgoedprofessional. Ze studeerde Cultureel Erfgoed aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, en volgde Museum Studies aan de University of Leicester. Ze schrijft al jaren, en is gelukkig niet van plan om te stoppen. Haar blog is te lezen op josienschrijft.wordpress.com.
Gewrichten en voeding
In dit nieuwe millennium vond een doorbraak in de wetenschap plaats met de ontdekking van de stille ontsteking en de betekenis hiervan voor vele chronische ziekten, óók gewrichtsziekten. De stille ontsteking, veroudering en een ontregeling van de stofwisseling gaan hand in hand. Voeding en voedingssupplementen zijn de hulpmiddelen bij uitstek. Met mediterrane voeding, omega 3-visolie, vitamine D, glucosamine, astaxanthine en nog vele andere voedingsstoffen pakt u de oorzaak van gewrichtsklachten aan.
Met als ‘extraatje’ die van de meeste andere chronische ziekten. Stramme gewrichten en ochtendstijfheid kondigen vroeger of later bij menigeen een nieuwe fase in het leven aan. Ze komen vaak met het vorderen der jaren. Soms worden de pijn en invaliditeit zo erg dat medicijngebruik onontkoombaar is.
Helaas wordt tegenwoordig nog veel te snel gegrepen naar medicijnen. Schadelijk is dat hierdoor al gauw vergeten wordt dat gewrichtsklachten allereerst het gevolg zijn van een ontspoorde stofwisseling. Zo wordt voorbijgegaan aan de belangrijkste factor om dit verouderingsproces te vertragen, ja mogelijk te stabiliseren of zelfs verbeteren: voeding en voedingssupplementen.
Gewrichtsklachten staan niet op zichzelf. Vaak is er de ‘stille ontsteking’ ergens in het lichaam die als een veenbrand zijn verwoestende werking heeft. De orthomoleculaire benadering begint met de keuze van de juiste voeding waar onze genen en onze weefsels al honderdduizenden jaren aan gewend zijn. Complementair hieraan is vermindering van belasting van het gehele lichaam en zo ook van de gewrichten.
Dat begint bij het kwijtraken van overtollige kilo’s en eindigt bij ontgiften van belastende stoffen, variërend van milieustoffen tot afvalstoffen die het lichaam zelf maakt. Slijtage, onvermijdelijk onderdeel van veroudering, kan worden tegengegaan door het lichaam de juiste voedingsstoffen te geven. Dat geldt zeker ook voor intensieve sporters die veel van hun gewrichten vragen en bij wie klachten al op jongere leeftijd kunnen optreden. Soigneer uw lichaam, soigneer uw gewrichten. Massage, beweging op maat en wellness zijn ingrediënten die u hierbij ten dienste staan. De juiste voeding en orthomoleculaire voedingssuppletie mogen hierbij niet ontbreken. Daarover gaat dit boek. In 2005 verscheen van de hand van dezelfde auteur Het Gouden Boekje voor de Gewrichten, dat meer een algemene wegwijzer was bij gewrichtsklachten. Dit nieuwe boek is volledig toegespitst op Gewrichten en Voeding.
Reumade – Roemeense remedie
Toen Corrie met reuma geconfronteerd werd, veranderde dat haar leven. Niet in één keer maar iedere dag een beetje. De diagnose vormde het vertrekpunt voor een zoektocht naar verlichting. Dat bracht haar uiteindelijk naar kuuroord Baile Felix in Roemenië. In dit boek vertelt ze openhartig over die reis.
‘In 2000 kreeg ik pijn in mijn gewrichten. Mijn polsen waren wat stijf en rood opgezet, mijn lichaam zat me voor het eerst in de weg. De pijn vloog door mijn lijf: door mijn polsen, mijn knieën, mijn schouders en weer terug naar mijn polsen…’ ‘…Vooraf overwoog ik de directie aan te bieden om over het kuuroord een wervingsfilm te maken. Maar hier krijg je met de beste documentaire geen Nederlander naartoe. Ze zouden het eerder ervaren als een strafexpeditie dan als een gezondheidsreis…’
Corrie Delhoofen (1948), gehuwd en moeder van zeven kinderen, was actief in verschillende managementfuncties in de maatschappelijke dienstverlening. In 2000 werd bij haar reuma geconstateerd, waardoor ze moest stoppen met een reguliere baan. Sinds die tijd runt ze met haar man Piet Delhoofen een filmbedrijf dat zich toelegt op documentaires (www.filmdocumentaires.nl).
Eb en vloed – Over het leven met reuma
Jente ontmoette de liefste kinderreumatoloog die ze zich ooit kon wensen in het Sofia Kinderziekenhuis. Ze noemde haar ‘dokter Suikerbuik.’ “Daar bedoelde ik niets vervelends mee,” schrijft Jente, “ik gaf haar die naam omdat ze zo enorm lief en aardig was.” Als klein meisje kreeg Jente jeugdreuma en in dit ontroerende verhaal laat ze zien hoe dat was, en is. ‘De ander’ speelt in dat verhaal een belangrijke rol.
Zo was er die dokter Suikerbuik maar ook een medisch secretaresse met reuma, voor Jente een inspirerend voorbeeld. “Ik zag wat je allemaal kon bereiken ondanks je reuma. Hoe je toch zo leuk kon zijn en hoe goed je juist anderen kon helpen. “ ‘Eb en vloed’ is een eerlijk en openhartig boek, voor jongeren met en zonder reuma, en zeker ook voor professionals die willen weten wat er voor nodig is om als een dokter Suikerbuik jongeren met een (chronische) aandoening te helpen.
Jente Koetje (1997) studeert en woont in Eindhoven. Ze studeert HBO toegepaste psychologie en wil later graag een baan kiezen waarin ze jongeren of kinderen met een (chronische) aandoening kan helpen.