De top 10 van de beste boeken over rouwen / rouwverwerking 2024
Het verlies van een dierbare is zwaar en niet voor iedereen is de verwerking hiervan eenvoudig. Erover praten en lezen kan je helpen bij de verwerking. Naast dat het je kan helpen kan het je ook inspiratie geven over zaken die geregeld moeten worden.
Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de beste boeken die te maken heeft met het verlies van een dierbare of een ernstige gebeurtenis. De boeken zijn heel divers dit komt ook omdat er boeken van deskundigen tussen staan, maar ook van auteurs met een eigen ervaring die kan zowel om hun ouders, partners als om de kinderen gaan.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl
- Dan neem je toch gewoon een nieuwe – Over mensen en dieren, leven en dood
- Helpen bij verlies en verdriet – een gids voor het gezin en de hulpverlener
- Ze zeggen dat het overgaat – Het boek dat je helpt omgaan met rouw en verdriet
- Stad vol ballonnen – Een jaar van rouw
- Van harte gecondoleerd – Jong en verder zonder ouder(s). Het boek over rouw zonder zwart randje
- Vingerafdruk van verdriet – Woorden van bemoediging
- Anne – kroniek van een zoektocht
- Na de val – Zoektocht van een achterblijver
- Het is oké om je niet oké te voelenManieren voor het liefdevol dragen van verlies
- Rouw op je dak – verder leven na de dood van een dierbare
Dan neem je toch gewoon een nieuwe – Over mensen en dieren, leven en dood
‘Het was maar een dier,’ hoorde Antoinnette Scheulderman regelmatig toen ze rouwde om haar overleden hond Bubbels. Maar iedereen die ooit een huisdier heeft gehad, weet hoe innig de band tussen mens en dier kan zijn.
Tachtig procent van de baasjes beschouwt hun huisdier als volwaardig onderdeel van het gezin, toch lijkt verdriet om de dood van een dier nog altijd taboe, iets waarvoor je je zou moeten schamen.
In “dan neem je toch gewoon een nieuwe” schrijft Scheulderman openhartig over haar eigen ervaringen, gaat te rade bij bekende baasjes die vertellen over de liefde voor en de lol met hun dieren, maar ook over het verdriet en het gemis als ze er opeens niet meer zijn, en vraagt deskundigen om advies.
Dan neem je toch gewoon een nieuwe is een eerlijk, ontroerend en bij vlagen hilarisch boek, vol intieme gesprekken over leven en dood. Een boek vol handvaten voor baasjes wier dier er nog is, maar die voorbereid willen zijn op het onvermijdelijke afscheid, voor mensen die worstelen met het verlies én voor hun naasten, die daar iets meer van willen begrijpen.
Interviews met onder anderen Eva Jinek, Paul de Leeuw, Linda de Mol, Jan Wouters, Janine Abbring, Britt Dekker, Barry Hay, Saskia Noort, Sylvia Witteman, Bridget Maasland en Yvette van Boven.
Helpen bij verlies en verdriet – een gids voor het gezin en de hulpverlener
Een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet.
Helpen bij verlies en verdriet is al vele jaren het basisboek over rouw. In deze volledig nieuwe editie toont Manu Keirse aan de hand van vele herkenbare voorbeelden hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden.
Het boek gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onderbelicht blijven, zoals verlies van je gezondheid, je werk of je toekomstperspectieven.
Dankzij de talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving is het een heel praktisch instrument voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt.
Ze zeggen dat het overgaat – Het boek dat je helpt omgaan met rouw en verdriet
Het ultieme boek over rouw en verdriet, meer dan 10.000 exemplaren verkocht!
Als we rouwen en verdriet hebben, hebben we geen nood aan een vermanend vingertje, aan clichés, aan opmerkingen dat we ons verlies moeten verwerken, loslaten of een plaats geven. Er wordt van ons verwacht dat er binnen zo kort mogelijke tijd een eindpunt komt aan onze rouw, dat het overgaat.
In de praktijk blijkt dat we net niet loslaten maar een zoektocht starten naar een andere vorm van vasthouden of verbinden. Rouw houdt nooit op, maar ontvouwt en ontwikkelt zich in de loop van ons leven en maakt deel uit van wie we zijn. We hebben het recht om te rouwen, op onze eigen manier, bewegend tussen kwetsbaarheid en kracht. Zelfs als je de pijn van een ingrijpend verlies levenslang met je meedraagt, hoeft dit geenszins in te houden dat je minder gezond en minder veerkrachtig bent.
In dit baanbrekende boek wordt een aantal maatschappelijke mythes over rouw ontkracht. De auteurs hebben gegevens uit het meest recente wetenschappelijke onderzoek samengebracht met ervaringen uit hun praktijk als psychotherapeut en rouwtherapeut.
Theoretische inzichten en concrete praktijkvoorbeelden worden afgewisseld met verhalen die raken tot in de ziel. Dat alles maakt van dit boek een mild boek over rouwprocessen, met veel respect en erkenning voor de ‘gekwetste krijgers’ die dag na dag ingrijpend verlies in hun leven moeten meedragen… ‘Een boek waaruit veel liefde, mededogen en vooral bemoediging spreekt.
Stad vol ballonnen – Een jaar van rouw
Al die herinneringen die zo aanwezig zijn dat ze wel zichtbaar moeten zijn. Als een grote ballon die met een touwtje aan mijn pols vastzit. Eentje die ik overal mee naartoe sleep. De stad is vol ballonnen. Met touwtjes vastgemaakt aan polsen.
Femke van der Laan schreef een jaar lang wekelijks in Het Parool over haar leven in de stad na de dood van haar echtgenoot Eberhard, de burgemeester van Amsterdam.
Haar columns werden talloze keren gelezen en gedeeld. Stad vol ballonnen is een liefdevolle en ontroerende schets van rouw in het dagelijks leven.
Van harte gecondoleerd – Jong en verder zonder ouder(s). Het boek over rouw zonder zwart randje
Hoe ga je om met het verlies van een ouder als je zelf nog niet zo lang op eigen benen staat? Van harte gecondoleerd geeft een beeld van hoe leeftijdgenoten dat doen. Je leest de ervaringen van mensen van wie de vader, moeder of allebei de ouders zijn overleden.
Ameline sprak met meer dan twintig van hen over rouwverwerking en zes daarvan, inclusief zijzelf, staan centraal in het boek. Het zijn verhalen van mensen uit grote en kleine gezinnen, van wie de ouders door (erfelijke) ziekte, na een ongeval of door zelfdoding zijn overleden.
Sommigen stonden ineens aan het roer van het huishouden, de een kreeg een burn-out en de ander heeft nooit ergens last van gehad. Juist de diversiteit aan ervaringen maakt dit een handleiding met voor ieder wat wils, met antwoorden op lastige vragen als: ‘Hoe verklaar je het gat op je cv?’, ‘Wat doe je als partner?’ en de dooddoener tijdens een eerste date: ‘Wat doen je ouders?’.
- Een boek over rouw voor jongvolwassenen, stuurloze twintigers én begin dertigers
- Ervaringsverhalen en praktische tips
- Als je zelf verdriet hebt, maar zeker ook als je iemand met verdriet wil helpen
Vingerafdruk van verdriet – Woorden van bemoediging
Onmisbare steun voor iedereen die met verlies wordt geconfronteerd Vingerafdruk van verdriet is een kostbaar geschenk voor een ander of voor jezelf.
Het is een boekje dat je zou moeten geven aan iedereen die een kind, een broer of een zus, de partner, een ouder, een vriend of een droom verliest. Dit boek is niet alleen geschreven voor hen die het zelf moeilijk hebben, maar ook voor familieleden, vrienden en collega’s van wie ze steun verwachten op hun moeilijke reis naar hernieuwd leven.
Het is geen boek over dood. Het is een boek over leven, over het emotionele leven van iemand die wordt geconfronteerd met het verlies van een dierbaar iemand. Dit boek is niet bedoeld om in één keer uit te lezen, of om eenmaal te lezen en weg te leggen, maar om telkens weer ter hand te nemen.
Anne – kroniek van een zoektocht
p vrijdag 29 september 2017 verdwijnt Anne Faber tijdens een fietstocht in de bossen bij Soest. Familie en vrienden zetten een grootscheepse zoekactie op touw, samen met de politie en het leger. Dertien dagen lang houdt de vermissing heel Nederland in zijn greep.
Dit boek is het verslag van die intense zoektocht en de nasleep ervan, gebaseerd op de getuigenissen van betrokkenen. Van de eerste aangifte van vermissing op die bewuste vrijdagavond tot de vondst van Annes jas in de bossen enkele dagen later, van de aanhouding van de dader tot de rechtszaak die volgde.
Anne: kroniek van een zoektocht is een gedetailleerde reconstructie van een van de meest geruchtmakende vermissingszaken ooit in Nederland. Een aangrijpend verhaal over liefde en saamhorigheid in tijden van angst, woede en verdriet.
Na de val – Zoektocht van een achterblijver
‘Intiem verslag van een dochter op zoek naar antwoorden. Haar inzichten zullen een troost zijn voor velen.’ – Susan Smit Ik: ‘Dus je wilt dood?’ Hij: ‘Ja.’ Ik: ‘Liever vandaag dan morgen?’ Hij: ‘Ja.’
Journalist Resi Lankester is halverwege de twintig wanneer haar vader, een excentrieke Amsterdamse boekhandelaar, van driehoog uit het raam springt. Hij overleeft de val niet. Tien jaar later wordt ze voor haar werk gevraagd een interviewreeks met kinderen van ‘zelfmoordouders’ te maken. De nabestaanden die ze spreekt vertellen openhartig over de heftige nasleep van de zelfgekozen dood van hun vader of moeder.
Aangemoedigd door hun openheid besluit Resi haar eigen verhaal en dat van haar overleden vader te reconstrueren. Op zoek naar antwoorden over hem, zichzelf en hun liefdevolle maar complexe vader-dochterrelatie duikt ze voor het eerst in de vele verhuisdozen vol kaartjes, audio-opnames, brieven en dagboeken van haar vader.
Na de val is een journalistieke én persoonlijke zoektocht naar antwoorden op de vele vragen waar je als nabestaande mee te maken krijgt. Hoe moet je rouwen na zelfmoord? Is zelfdoding dapper, of juist niet? En waarom voelt elke achterblijver zich schuldig? Een even indrukwekkende als meeslepende memoir.
Het is oké om je niet oké te voelenManieren voor het liefdevol dragen van verlies
Alleen Devines woorden “Het is oké” werken al gerustellend.’ – Lisanne van Sadelhoff, auteur van Je bent jong en je rouwt wat
‘Megan Devin geeft met haar openhartige boek een inkijk in de diepte van rouw in een wereld waarin pijn snel opgelost moet worden.’ – Geerteke van Lierop, auteur van Een zee van glas
‘Dit is een van de beste boeken over rouw die ik de afgelopen jaren las.’ – Gijs van der Sanden, auteur van De dingen die je vergeet
Het eerste wat je moet weten als je een groot verlies hebt geleden: er is niks mis met rouw. ‘Rouw is domweg liefde in zijn pijnlijkste vorm,’ volgens rouwcoach Megan Devine. ‘Het is een natuurlijke en gezonde reactie op verlies.’ Maar waarom beschouwt onze samenleving rouw dan als een ziekte die je zo snel mogelijk moet genezen?
In Het is oké om je niet oké te voelen nodigt Megan ons uit om rouw een plek te geven in ons leven in plaats van het zo snel mogelijk te overwinnen en door te gaan. Aan de hand van ervaringsverhalen, onderzoek, tips en creatieve mindfulnessoefeningen leidt ze ons op een unieke manier door een ervaring waar we vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen.
Rouw op je dak – verder leven na de dood van een dierbare
Jos Brink, stervensbegeleider en theatermaker, met een uniek en eerlijk boek over rouwen;;;Vanuit zijn lange ervaring probeerde Jos Brink richting te geven aan het rouwproces van de lezer.
Rouwen betekent een moeilijke weg gaan: je weet dat je kunt lopen, maar je wilt eigenlijk niet verder. Er ligt een onoverzichtelijk traject voor je. Een rouwproces geeft uitdrukking aan pijn en verdriet, twee grote emoties die onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden. Het is een weg die je toch moet gaan. Naar een horizon waar hemel en aarde wellicht weer bij elkaar komen… Rouwen is een proces van heling, het uiteindelijk accepteren van wat onvermijdelijk bleek.
Er zijn vooralsnog alleen maar verliezers en je hebt geen enkel uitzicht op winst. Wat jou is overkomen, is de meest traumatische ervaring die mensen kunnen hebben. En er is niemand die echt weet en kan meevoelen wat jij voelt, omdat geen twee mensen gelijk zijn, ook al hebben zij hetzelfde te doorstaan. Jouw verdriet is uniek. Hoe groei je door je pijn heen? En kan dat? Hoe ga je om met je woede? En wat is berusting?
In dit eerlijke boek probeert Jos Brink, pastor en stervensbegeleider, maar ook theatermaker (en dus een ‘mensen-mens’) geen gemakkelijke antwoorden te geven op alle vragen die je hebt. Wel herkent hij, vanuit zijn lange ervaring, jouw situatie. Hij kan je wellicht richting geven, een beetje sturen, waardoor eenzaamheid weer in tweezaamheid verandert.
Dat wat de auteur zelf, en samen met anderen, heeft meegemaakt, vormt de basis van Rouw op je dak, bepaald niet alleen geschreven voor mensen die leven vanuit een religieuze optiek: wie je ook bent, waar je ook bij wilt horen, verdriet is verdriet. Jos Brink legt je in dit boek geen waarheden op, maar probeert met je mee te gaan. Niet om je te dragen, want dat kan niet. Maar misschien kan hij jou wel weer leren lopen…