De 10 beste boeken over sektes (waargebeurde verhalen) 2024
Regelmatig hoor je in het nieuws verhalen over sektes, het ene verhaal maakt meer indruk op je dan het andere verhaal. Niet alleen in het nieuws gaat het over de sektes, maar ook in boekvorm is er veel te vinden en te lezen over de sektes. Verhalen van buitenaf, maar ook waargebeurde verhalen van leden die (opgesloten) zaten in een sekte.
De 10 meeste indrukwekkende Nederlandstalige boeken over de sekte heb ik voor je op een rij gezet. De sektes gaan over Nederland, maar ook internationale verhalen over Sektes in het Nederland vertaald vind je in de top 10.
De boeken zijn heel divers worden uitgebreid beschreven doormiddel van een officiële boekomschrijving en een link van Bol.com. De link geeft extra veel informatie over de auteur en het boek. Denk hierbij aan de geschreven boeken van de auteur maar ook de waarderingen en recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
Ik was gek van geluk
Carine Damen heeft uitgebreid research gedaan naar sektarische bewegingen in Nederland. Welke zijn er? Hoe werkt zo’n beweging? Waarom doen mensen eraan mee? Is het gevaarlijk? Wie stapt eruit en waarom? Wie is de leider?
Ze sprak met diverse deskundigen en heeft tientallen ex-leden van acht grote bewegingen geïnterviewd, waaronder de Noorse Broederschap en de beweging rond Sonja de Vries.
In Ik was gek van geluk geeft Damen een goed beeld van hoe het eraan toegaat in een sektarische beweging. Daarnaast vormt dit boek een grondige analyse van het fenomeen.
Professor Kees Hoogduin, cognitief gedragstherapeut: ‘Wie in zo’n beweging gaat, doet dat niet uit eigen keuze.’
Peter Hanneman, psychiater: ‘Banen worden opgezegd, familieleden en partners plotseling in de steek gelaten, oude vriendschappen verbroken. En dat allemaal om te kunnen blijven baden in dat warme bad.’
‘Sommige veertigers nemen een jonge vrouw of een motor, ik ging in een sektarische beweging.’ Gijs (ex-volgeling van een Indiase goeroe)
‘De opbrengst van ons huis. Ons spaargeld. We zijn alles kwijt.’ Michael (ex-deelnemer BSV)
Carine Damen (1969) schreef voor vele bladen en kranten, waaronder HP/De Tijd en het Algemeen Dagblad, en was eindredacteur van het programma De Artiestenfoyer bij tv-station Het Gesprek. Sinds 2011 is ze vooral actief als webredacteur en tekstschrijver.
Zwemmen of verdrinken
Zwemmen of verdrinken is het indringende, waargebeurde verhaal van twee jonge meisjes, Niki en Lara, die opgroeien in een evangelische sekte. Allebei komen ze uit een groot gezin en hebben ze een wisselend aantal pleegbroers en -zusjes. Hun ouders hebben een slechte relatie. De ruzieachtige, onveilige sfeer in huis dwingt de kinderen al jong om zichzelf te redden.
In hun puberteit gaan Niki en Lara steeds kritischer naar hun geloof kijken en plaatsen ze vraagtekens bij verschillende geboden en verboden. Langzaam maar zeker weten ze zich te ontworstelen aan de indoctrinatie en levensbepalende invloed van de kerk.
Ze kiezen hun eigen weg – en daarmee voor vrijheid van denken en handelen. Een keuze die door de kerkgemeente keihard wordt afgestraft. En dat leidt tot een verrassende ontknoping.
De sekte
Toetreden is verleidelijk Ontsnappen is onmogelijk
Op een klein eiland aan de Zweedse kust heeft zich een newagebeweging gesetteld. De charismatische leider, Franz Oswald, heeft de doctrine ViaTerra ontwikkeld, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op beroemdheden en vooraanstaande politici.
Sofia Bauman, net afgestudeerd aan de universiteit, raakt gefascineerd door de leer van ViaTerra en het inspirerende levensverhaal van Oswald. Ze weet nog niet goed wat ze met haar leven wil, maar is gecharmeerd van Oswald en accepteert de baan die hij haar aanbiedt.
Algauw ontdekt ze welke enorme opofferingen er van haar verwacht worden. En wanneer de idyllische zomer ten einde komt en een ondoordringbare mist het eiland opslokt, vraagt ze zich af of ViaTerra wel zo’n nobele beweging is als ze aanvankelijk dacht. Ook ontdekt ze dat er een groot verschil is tussen het publieke imago van Oswald en zijn daadwerkelijke intenties.
Echter, er lijkt geen weg terug naar haar voormalige leven. Want niemand heeft ViaTerra ooit kunnen verlaten…
Hannelore
Hannelore groeide vanaf haar derde op in de sekte ‘Gemeente Gods’, waar haar ouders actief lid van waren. Het leven speelde zich grotendeels af binnen de muren van een oud klooster in Nederland.
Vijftien jaar lang werd ze gehersenspoeld en leefde ze in haar eigen wereld. De charismatische en zichzelf ‘Profeet ’noemende sekteleider Sipke Vrieswijk voerde met zijn partner Aagje een waar schrikbewind. Niemand was veilig. Toen het einde nabij leek ‘ontvoerden’ ze Hannelore naar Israël, Zweden en Cyprus. Na jaren gevangenschap, drank en drugs bevrijdde de politie haar, tegen haar eigen wil. Een internationale klopjacht op Vrieswijk begon. Vanaf dat moment begon ook pas haar echte strijd.
Het gevecht om opnieuw te leren leven, weer Hannelore te worden in een vrije wereld. Met vallen en opstaan wist ze die strijd uiteindelijk te winnen. Nu leidt Hannelore (42) een gelukkig leven met haar grote liefde en vier kinderen en hoopt ze een voorbeeld te mogen zijn voor velen. Hannelores verhaal lijkt wellicht op een bizar incident, maar niets is minder waar. Anno 2020 zijn er alleen al in Nederland meer dan 80 sektes actief, met zo’n tienduizend volgeling
Onorthodox
Deborah Feldman groeit op in de gesloten Satmargemeenschap in Brooklyn. Ze wordt jong uitgehuwelijkt en krijgt een zoon, maar dan is haar vrijheidsdrang niet meer te stuiten. In Onorthodox beschrijft ze haar jeugd en vlucht uit de religieuze sekte, waarbij het moeilijk voor te stellen is dat de gebeurtenissen maar enkele jaren geleden midden in New York plaatsvonden.
Sektes
Door de eeuwen heen zijn mensen altijd op zoek geweest naar het hogere en de zingeving van het leven. Goeroes bestaan al eeuwenlang en hebben hun discipelen naar ‘het licht geleid’. Maar dat is maar een kant van de zaak. Vele malen ging het echter mis. Grootheidswaanzin, occultisme, satanisme en zelfverrijking zijn altijd hand in hand gegaan met dit fenomeen. In dit boek worden zedenmeesters tegen het licht gehouden hetgeen een onthullend beeld oplevert, van de massale zelfmoord in Jonestown tot de vuurdood van de volgelingen van David Koresh in de VS.
Een briefje uit de hemel
De autobiografische roman Een briefje uit de hemel vertelt van Francisca die opgroeit binnen een kleine, sektarische geloofsgemeenschap. Het leven is een continue strijd om aan alle al dan niet uitgesproken eisen van haar omgeving te voldoen. Keer op keer faalt ze; het lukt haar niet het overgegeven leven van een ware gelovige te leven.
Als ze bijna 29 jaar is, valt de gemeente uit elkaar en staat Francisca er alleen voor. Ze is alle sociale en normatieve kaders kwijt. Wat is nog waar en niet waar? Wat is goed en niet goed? Ook worstelt ze met haar identiteit. Wie is Francisca, los van alle etiketten die haar als kind opgeplakt zijn? Met vallen en opstaan bouwt ze een nieuw, eigen leven op.
Maar ondanks uiterlijk succes blijft ze van binnen op zoek naar een heenwijzing van boven, een briefje uit de hemel dat haar zegt wat voor haar de juiste weg is.
Gods onkruid
Curieuze gebeurtenissen rond acht religieuze groeperingen in Nederland in de laatste twee eeuwen.
1. Die van Nijkerk.
2. De Zwijndrechtse Nieuwlichters.
3. De Mazereeuwers.
4. De Stevenisten.
5. De groep van Scherff en Spiering.
6. Zwart Jannetje.
7. Lou de palingboer.
8. De engel op de dorsvloer.
Waarom zegt een palingboer dat hij de Zaligmaker is? En wat bezielt mensen om hem te geloven? Dit boek legt een stuk verzwegen geschiedenis van Nederland bloot: de opstand van messiassen en sekteleiders tegen de verstarde kerken. Een schipper riep in Zwijndrecht het koninkrijk Gods uit, een boer uit Opperdoes ontdekte dat de bijbel hem al voorspeld had, een onderwijzeres in Veenendaal bleek de Heilige Geest te zijn en allen kregen volgelingen. Hoe ging het toen verder: wie greep de macht in de sekte en wat gebeurde na de dood van de profeet?
Ik Was Pas Dertien
Het dramatische levensverhaal van een jonge vrouw die opgroeit in een hel van seksueel misbruik, afhankelijkheid en psychische terreur. Lea Saskia Laasner heeft een gelukkige jeugd, tot haar ouders op een dag hun huis verkopen en het geld, bijna een miljoen euro, overmaken op de bankrekening van de sekte van goeroe Benno, die vanaf dat moment hun familie in zijn macht heeft. De goeroe blijkt seks te zien als dé manier om de persoonlijkheid te ontwikkelen. Al snel laat hij zijn oog op de dertienjarige Lea vallen…
Jarenlang leven Lea en haar familie in de sekte, eerst in Oostenrijk en Portugal, later in het Midden-Amerikaanse Belize, waar de sekte een ranch met vee aankoopt. Lea is inmiddels de persoonlijke seksslavin van de goeroe geworden. Protesteren heeft geen zin, want wie dat durft wordt door de hele groep afgestraft.
Op haar 21ste maakt Lea uiteindelijk de moedige keuze om haar familie achter zich te laten en de sprong naar de vrijheid te wagen. Dit is haar relaas.
Vlucht uit het land van de vrijheid
In 1984 werd Anna Meijerink door haar vader naar een afgelegen plaatsje in Missouri (VS) gestuurd. Ze werd uitgehuwelijkt aan de zoon van Abraham Wotherspoon, de leider van een sekte en de intellectueel leider en inspirator van de rechts-extremistische ‘Christian Identity’ beweging.
In deze memoires vertelt Anna hoe zij bij de sekte terechtkwam, hoe het er daar aan toe ging en hoe zij steeds verder wegzonk in een ellendig leven. Ze kreeg in tien jaar zeven kinderen, werd langdurig mishandeld en had geen eigen leven. Haar kinderen werden seksueel misbruikt.
Dankzij haar intelligentie en slagvaardigheid wist ze een paar jaar geleden te ontsnappen. Ze vluchtte met haar kinderen naar Nederland.