De top 5 van de beste boeken over Sisi 2024
De intrigerende levensgeschiedenis van keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sisi, heeft door de jaren heen talloze schrijvers geïnspireerd. Van haar tumultueuze huwelijk met keizer Franz Joseph tot haar diepgaande interesse in kunst en cultuur, Sisi blijft een fascinerend figuur in de geschiedenis. Voor liefhebbers van deze keizerlijke saga en zij die geïnteresseerd zijn in de prachtige wereld van het Habsburgse rijk, hebben ik een top 5 samengesteld met de beste boeken over Sisi.
Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel informatie over het boek, via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
Sisi – sprookje en werkelijkheid
In 1898 reageerde de wereld geschokt toen keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als ‘Sisi’, werd vermoord. Tegenwoordig kennen de meeste mensen Sisi alleen maar van de romantische films uit de jaren ‘50. De historische Sisi vertoont echter weinig gelijkenis met de persoon die uit de films naar voren komt. Sisi – Sprookje & werkelijkheid beschrijft het leven van de legendarische keizerin en gaat de confrontatie met de mythe en werkelijkheid aan.
Sisi – de opstandige keizerin
Ze is een van de mooiste vrouwen ter wereld. Iedereen noemt haar Sisi. Op haar zestiende trouwt ze met keizer Frans Jozef I van Oostenrijk. In Wenen gonst het in het paleis van de geruchten en intriges. Sisi ervaart zowel haar huwelijk als het strenge hofprotocol als verstikkend. Ze vindt troost op haar landgoed buiten Boedapest. Daar rijdt ze paard en geniet van het gezelschap van graaf Andrassy. Tot ze door tragisch nieuws gedwongen wordt terug te keren naar Wenen.
Sisi, leven en dood van Elizabeth
Keizerin Elisabeth, beter bekend als Sisi, was een sterke vrouw, van grote schoonheid en met een scherpe geest. Zij hield zich staande in een mannenwereld, stak haar mening niet over stoelen en banken en leefde een aangrijpend en dramatisch leven in revolutionaire tijden.
Keizerin Elisabeth, beter bekend als Sisi, spreekt tot de dag van vandaag tot de verbeelding van miljoenen mensen. Haar dramatische leven tekende zich door haar huwelijk met keizer Franz-Joseph en door de zelfmoord van haar zoon Rudolf bij het jachtslot Mayerling, waarover Martin Ros, een groot kenner van de Habsburgse geschiedenis, reeds eerder publiceerde. Het is de geschiedenis van een mooie jonge vrouw die verwikkeld raakt in de revolutionaire omwentelingen van haar tijd. Wat was haar rol in dit geheel?
Martin Ros komt met een nieuw beeld van Sisi. Hij zet haar neer als een vrouw met niet alleen oog voor de typische vrouwelijke elementen van het leven, maar ook voor staatszaken en politieke macht. Na het lezen van dit boek, waarvan nu de herziene druk verschijnt en waarvan reeds tienduidenden exemplaren verkocht werden, mag het duidelijk zijn dat de historische visie op Sisi tot nu toe veel te beperkt is geweest. Martin Ros corrigeerde dit beeld met succes.
Mijn leven is van mij
Elisabeth is keizerin tegen wil en dank. Terwijl de liefde voor haar pragmatische man bekoelt, groeit de druk op de dromerige Elisabeth om een troonopvolger te baren voor het Oostenrijk-Hongaarse rijk. Na de geboorte van kroonprins Rudolf besluit zij haar eigen weg te gaan. Ze blijft zoveel mogelijk weg uit het door haar gehate Wenen en stort zich vol overgave op steeds wisselende passies. Intussen gaat het volkomen aan haar voorbij hoeveel haar enige zoon van haar houdt en hoe hard hij haar nodig heeft.
Mijn leven is van mij is een levendige historische roman over een wispelturige, verkeerd begrepen vrouw, op de vlucht voor haar verantwoordelijkheden, maar uiteindelijk vooral voor zichzelf. Een uniek portret van een keizerin die geen keizerin wilde zijn. ‘Door het herschrijven van zijn debuut toont Lucas Zandberg zijn kracht en lef als schrijver, en dat komt de roman ten goede’ 8Weekly
Lucas Zandberg (1977) schreef vier goed ontvangen historische romans en een succesvolle satire die in 2019 een theaterbewerking kreeg. Daarnaast schrijft hij recensies voor het literaire weblog Tzum. Zijn laatst verschenen roman is De rendementsdenker (De Arbeiderspers).
In Het Spoor Van Sisi
Keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als ‘Sisi’, is ongetwijfeld een van de meest legendarische vrouwen uit de Europese geschiedenis. Het levensverhaal van Sisi is er een van vele tegenslagen, maar dat betekent niet dat ze zich zomaar heeft laten doen. Een nauwere kijk op haar leven toont een moderne vrouw die haar tijd ver vooruit was, en vaak verrassend uit de hoek kon komen.
De figuur Sisi biedt ons dan ook tot op vandaag zoveel elementen om gefascineerd door te raken: haar liefde voor de natuur, haar poëzie, haar passie voor sport en avontuur, haar verwoede pogingen om er altijd even knap en jong uit te zien… en haar grenzeloze reislust. Het is 150 jaar geleden dat Sisi tot keizerin gekroond werd. Voor het TV1-programma Vlaanderen Vlaanderen een mooie aanleiding om haar achterna te reizen.
‘In het spoor van Sisi’ volgt een exclusieve route door Midden-Europa, waarbij geen enkele belangrijke locatie uit het leven van Sisi is overgeslagen.