|

De top 7 van de beste boeken over slangen 2024

Slangen zijn reptielen en behoren tot de orde van Schubreptielen. De slang heeft een lang en dun lichaam en hebben geen ledematen. Er zijn ongeveer 3900 verschillende soorten slangen beschreven. Hoewel mensen denk dat de meeste slangen giftig zijn geldt dit voor ongeveer 15% van alle slangen.

In Nederland leven er 3 soorten slangen in het wild. Dit zijn de gladde slang, de ringslag en de gewone adder. De gladde slang en de ringslag zijn ongevaarlijk. De gewone adder is wel giftig en een beet kan wel problemen veroorzaken.

Dit en nog veel meer lees je ook in de boeken over de slangen die ik voor deze pagina geselecteerd heb. De boeken zijn heel divers en om je een goed beeld te geven heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.

De link van Bol.com geeft veel extra informatie over het boek waaronder de waardering en de recensies van de lezers van het boek. Via de link kun je het boek over slangen ook snel en eenvoudig bestellen.

Pets Place alles voor je dier

Slangen: soorten, feiten en gedrag

Dit prachtige boek laat je Kennismaken met slangen. Het verteld je onder meer over de soorten, het vangen en doden van een prooi, zintuigen en de voortplanting. Kortom alles wat jij wil weten over slangen kun je in dit boek lezen!


Wereld der dieren – Slangen

In Slangen lees je van alles over deze vleeseters! Je komt te weten welke soorten slangen gif maken, hoe ze hun partners aantrekken, wat hun leefgebieden zijn en hoe de ratelslang aan zijn naam komt.


Het grote reptielenboek

Thematitel Kinderboekenweek 2022! Een onweerstaanbaar reptielenboek voor kinderen boordevol weetjes, gave foto’s en grappige illustraties.

Dat reptielen fascinerende dieren zijn, laat Sterrin Smalbrugge zien in Het grote reptielenboek. Deze jonge ecologe schreef een onweerstaanbaar boek over de wereld van reptielen, compleet met gave foto’s en grappige tekeningen. Kortom: een boek voor echte durfals!

Reptielen zijn niet erg populair bij mensen. Onterecht, vindt Sterrin Smalbrugge. Ze zijn superbelangrijk voor de natuur. En ze zijn ook heel fascinerend! Wist je bijvoorbeeld dat de koningscobra de enige slang ter wereld is die een nest voor haar kinderen maakt? Dat de gekko met zijn coole pootjes een ware Spider-Man is? En dat er van het gif van het gilamonser (een grote hagedis) een medicijn tegen diabetes type 2 wordt gemaakt? Vol enthousiasme vertelt Sterrin over deze boeiende dieren en hun rol in de natuur. De foto’s van reptielenfotograaf Matthijs Kuijpers en de tekeningen van Wendy Panders maken dit boek helemaal af!

Sterrin Smalbrugge reist de hele wereld over om onderzoek te doen naar reptielen. Ze trad op in De Grote Reptielenshow en is regelmatig op tv te zien om te vertellen over reptielen.


De gladde slang

De gladde slang is een van de drie inheemse slangen die in Nederland en Vlaanderen voorkomen. De soort heeft een Europese beschermingsstatus en staat op de Rode Lijst in de categorie ‘Bedreigd’. Deze slang leidt een zeer verborgen leven en geldt daardoor als moeilijk te vinden en te onderzoeken.

Tot in de jaren 1950 is weinig over de soort in de Lage Landen bekend. Inmiddels is er meer over bekend, maar er zijn ook nog veel vragen. De auteurs van dit boek hebben jarenlange ervaring met inventarisatie, monitoring, bescherming en beheer van de gladde slang. Zij ontsluiten op een toegankelijke manier hun kennis, ervaring en fascinatie; zeker ook voor de breed geïnteresseerde natuurliefhebber en terreinbeheerder. Zij willen lezers enthousiasmeren voor deze soort, antwoorden bieden op veelgestelde vragen en bijdragen aan de duurzame instandhouding van deze mysterieuze slang en de leefgebieden waarin ze voorkomt.

In dit rijk geïllustreerde boek komen tal van onderwerpen aan bod, zoals uiterlijk, gedrag, verspreiding, habitats, ecologie, bedreigingen, wettelijke bescherming, beheer, tips voor inventarisatie, monitoring en het opzetten van een vrijwilligersgroep. Arnold van Rijsewijk werkte voorheen bij RAVON en is medeauteur van het Noordbrabantse beschermingsplan voor de gladde slang. Jelle van Aalst is ecoloog en monitort al jaren de gladde slang in het westen van Noord-Brabant. Jeroen van Delft, bioloog bij RAVON, schreef het Noordbrabantse beschermingsplan voor de gladde slang. Hij is betrokken bij inventarisatie, monitoring en beheer.


Slangen

Praktische handleiding over leefgewoonten, manier van houden en verzorgen van slangen. Met een apart hoofdstuk over afstamming, aanpassingsvermogen, de wijze van voortbewegen, zintuigen, jachttechniek, voedingswijze en voortplantingsgedrag. Verrijkt met de nieuwste kennis van herpetologen, dierenartsen en terrariumhouders. Informatieve tekeningen en afbeeldingen in kleur verduidelijken de tekst.


Het fascinerende leven van reptielen

‘Sterrin Smalbrugge onthult een kant van reptielen die de meeste mensen niet kennen: ze hebben gevoel, ervaren onder meer angst en pijn, en verdienen hetzelfde respect als dieren met een vacht of veren. Ik hoop dat dit zo noodzakelijke boek lezers aanzet tot een positievere houding tegenover deze fascinerende wezens.’ – Dr. Jane Goodall, Dame of the British Empire, oprichter van het Jane Goodall Instituut en VN-vredesambassadeur

Broers die hun zussen beschermen, ouders die voor hun nageslacht zorgen, paartjes die voor het leven bij elkaar blijven en slangenbaby’s die nog in het ei met hun hartslag met elkaar communiceren: reptielen verschillen niet zoveel van mensen. In dit boek laat reptielendeskundige Sterrin Smalbrugge de vele onderbelichte kanten van deze dieren zien en schrijft over het bijzondere gedrag van slangen, krokodillen, schildpadden en hagedissen.

Reptielen zijn onmisbaar voor ons ecosysteem. Er zijn gekko’s die planten bestuiven, slangen die zaden verspreiden en hagedissen die voor medicijnen tegen diabetes type 2 zorgen. Op basis van wetenschappelijk onderzoek en haar persoonlijke ervaringen en visie laat Sterrin ons anders kijken naar deze intrigerende dieren en hun cruciale rol in de natuur. Met dit boek hoopt ze de scheidslijn tussen mens en dier te doorbreken.


Dierenfamilies – Slangen

Slangen hebben een slank lichaam dat geheel bedekt is met schubben. Ze komen in veel verschillende leefgebieden voor. Slangen zijn te vinden in woestijnen, regenwouden, bossen, bergen, langs beken en meren, op akkers en in tuinen. In dit boek lees je alles over de leefomgeving van de slang, hoe een slang zich voortbeweegt en wat de lichaamskenmerken zijn van een slang.


Pets Place alles voor je dier

Vergelijkbare berichten