|

De top 5 van de beste boeken over strandjutten / strandvondsten 2025

Strandjutten, ook wel strandspeurtocht genoemd, is het zoeken naar aangespoelde spullen op het strand . Het omvat het uitkammen van het zand / strand en de kustlijn om objecten te ontdekken die aangespoeld zijn, vaak afkomstig van schepen of andere maritieme bronnen.

Dit unieke tijdverdrijf heeft een eeuwenoude historische achtergrond. In het verleden waren strandjutters individuen die langs het strand reisden, ook wel ‘slopers’ genoemd, op zoek naar waardevolle spullen die waren aangespoeld. In de loop van de tijd is strandjutten uitgegroeid tot een populaire vrijetijdsbesteding voor mensen van alle leeftijden.

De boeken op deze pagina gaan niet alleen over het strandjutten zelf maar ook over de strandvondsten. Om je een goed beeld te kunnen geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.

De link geeft veel extra informatie over het boek waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek over strandjutten en strandvondsten makkelijk en snel bestellen.

BoekenBoeken

Basisgids Strandvondsten

Wie zijn ogen openhoudt tijdens een strandwandeling, staat verbaasd van wat er allemaal aanspoelt. Krabben, schelpen, zeesterren en -wieren en nog veel meer… Maar wie kent hun soortnamen? Je vindt ze allemaal in de Basisgids Strandvondsten.

De ideale gids voor iedereen die graag langs het strand loopt, van beginnende jutter tot ervaren strandliefhebber. Deze gids laat je kennismaken met de organismen die langs de kust aanspoelen. Behalve zandstrand, heeft onze kust ook pieren, havenhoofden en strekdammen. Daar leven nog andere soorten. Hetzelfde geldt voor de slikplaten en schorren in Zeeland en het Waddengebied, met elk ook weer een eigen fauna en flora.

  • Ruim 230 soorten aan de Nederlandse kust
  • Gelijkende soorten bij elkaar geplaatst
  • Gedetailleerde foto’s
  • Tips voor het vinden en herkenning
  • Geschikt voor beginners en gevorderden
  • Aan de hand van veel foto’s en bondige beschrijvingen leer je al snel de belangrijkste soorten (her)kennen.

Rykel de Bruyne weekdierdeskundige; bestuurslid van Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) en landelijk coördinator van het Atlasproject Nederlandse Mollusken. Adriaan Gmelig Meyling voorzitter van ANEMOON en coördinator van het Strandaanspoelsel Monitoring Project. zeedieren, schelpen, zeewieren, zeesterren, slakken, mossels, wadden, strand, zee, kust, strandjutten, noordzee, waddenkust, waddenzee, waddennatuur


Texel. Verhalen over Texelse strandvondsten

Tien bijzondere verhalen over Texelse strandvondsten van jutters, hulpstrandvonders, biologen, fotografen, onderzoekers en anderen die iets te zoeken hebben op het strand. Van VOC-munten tot Zuid-Engelse badeendjes. Van tropische drijfzaden tot Filippijnse flessenpost. Van fossiele hertenbeenderen tot walvissen die goud waard zijn. Wie dit boekje leest, wil daarna direct zelf op zoek.


Strandvondsten

Over de natuur van zee, strand en duin

Jos van den Broek, voormalig hoofdredacteur van Natuurwetenschap & techniek en co-auteur van de bestseller Wetenschappelijke experimenten voor huis, tuin & keuken, heeft een onalledaagse hobby: hij is strandjutter. Hij is vanzelfsprekend niet op zoek naar sportschoenen of wrakhout, maar naar vondsten die zijn nieuwsgierigheid prikkelen.

Zo vindt hij walvisbeenderen (waarin is gezaagd door walvisjagers van eeuwen terug) en de halswervel van een mammoet. Maar ook doornappels (ooit gebruikt om meisjes willig te maken), rennende tepelhoornschelpjes (hoe kan dat?) of de gehoorbotjes van een dolfijn. Vondsten die aanleiding zijn voor allerhande bespiegelingen, anekdotes en wetenswaardigheden. Strandvondsten is een rijk geïllustreerd boek waar Jan Wolkers trots op zou zijn.


van Alikruik tot Zeemeermin

Wat je van het strand opraapt zijn vaak regelrechte pareltjes van natuurlijke vormgeving. Gedraaid, getand, kogelrond, in eindeloze kleurschakeringen of juist maagdelijk wit of gitzwart: alles kom je tegen. Vaak fraaier dan dat je zelf zou kunnen bedenken.

In dit boek toont Frank Husslage het mooiste van wat hij tijdens vele honderden Zeeuwse strandwandeling verzamelde. Daarnaast kent de auteur bij alle vondsten ook anekdotes, biologische feitelijkheden en achtergrondverhalen. Wist je bijvoorbeeld dat sommige schelpen op de Zeeuwse stranden afkomstig zijn uit een gezonken slavenschip en als betaalmiddel gold in verre oorden? Of dat de onopvallende Noordkromp het oudste levende dier op aarde is? Het muiltje is op zich al een fraaie schelp om te zien.

Wie weet echter dat deze schelp gedurende diens leven van geslacht verandert en hoe een heel rijtje schelpen qua man-vrouwverhouding in elkaar steekt? Als extra geeft Husslage ook nog zoektips voor diverse Zeeuwse stranden.


Aangespoeld

Aangespoeld vertelt over de strandvondsten die je als wandelaar aan onze kust kan aantreffen. De auteurs laten echter zien dat niets is wat het lijkt. Zoals het aangespoelde zeeschuim – dat het inwendig skelet van onze lokale inktvis blijkt te zijn, een verbazend intelligent dier. Of de geldkauri – een schelpje dat lijkt op een onschuldige koffieboon maar eeuwenlang gebruikt werd als schelpengeld in de slavenhandel. De slakjes, die de prachtigste wenteltrapjes bouwen, veranderen van geslacht, maar niemand weet wanneer. En de nonnetjes? Dat blijven gewoon mooie, kleurrijke schelpjes.

Elke vondst vormt het startpunt voor een tocht langs biologie, geschiedenis, cultuur en gastronomie. Foto’s van de strandvondsten worden getoond naast prachtige onderwaterfoto’s van het levende dier in zijn natuurlijke habitat, wat vaak verbazende contrasten oplevert. Stefaan Wera is bioloog en gefascineerd door natuur. Koen Fraussen is een internationaal erkend specialist van weekdieren en gepassioneerd schelpenverzamelaar. Als taxonoom is hij onder andere verbonden aan het Musée National d’Histoire Naturelle te Parijs.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten