|

De top 10 van de beste boeken over terrorisme 2024

De definitie van terrorisme is uit een ideologisch motief het plegen van geweld gericht op mensenlevens of het aanrichten van maatschappij ontwrichtende schade.

Terrorisme is een belangrijk thema geworden in onze maatschappij en dit zie je ook terug in het aantal boeken die geschreven zijn over terrorisme. Veel boeken gaan direct over terrorisme ander boeken gaan er meer indirect over, maar speelt wel een belangrijke rol in het boek.

Voor deze pagina heb ik op zoek gegaan naar de top 10 van boeken over terrorisme. De boeken worden uitgebreid beschreven en er is een link van Bol.com aan de beschrijving toegevoegd om je een goed beeld te geven. De link geeft extra informatie zoals informatie over de auteur, de waardering en recensies van de lezers. Via het de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

Niet in Gods naam

‘Niet in Gods naam’ van Rabbi Jonathan Sacks is een aanklacht tegen het misbruik van Gods naam ter rechtvaardiging van geweld. Hij onderzoekt de wortels van geweld in relatie tot religie.

Hij focust op de spanningen die er van oudsher zijn geweest tussen Jodendom, Christendom en Islam. Sacks pleit vurig voor de samenwerking tussen de wereldgodsdiensten in de strijd tegen geweld en terreur.

De boodschap van liefde moet even krachtig worden verkondigd worden als de boodschap van de predikers van haat.


Gegijzeld door IS

Het waargebeurde verhaal van de Deense fotograaf Daniel Rye, die 398 dagen werd gegijzeld door IS. Een van zijn ontvoerders zou later verantwoordelijk zijn voor de aanslagen op Zaventem

Daniel Rye wordt in 2013 ontvoerd en leeft dertien maanden in gevangenschap met nog vierentwintig andere westerse gijzelaars, onder wie de Amerikaanse James Foley. Dit boek vertelt Daniels aangrijpende verhaal, maar ook dat van zijn familie en hun zoektocht naar zijn locatie. Maandenlang moesten zij zenuwslopende onderhandelingen voeren met zijn ontvoerders en leven met de angst dat hun zoon misschien nooit meer zou terugkeren.

Daniel is uiteindelijk de laatste gijzelaar die in juni 2014 de gevangenis levend verlaat. Na zijn vrijlating wordt zijn inmiddels goede vriend James Foley bruut vermoord en zijn de beelden daarvan wereldwijd op internet te zien. Daniel reist af naar Boston om Foleys familie diens laatste persoonlijke boodschappen door te geven.

Gegijzeld door IS is een ontroerend en indrukwekkend verhaal dat een zeldzame inkijk geeft in de manier waarop mensen martelingen kunnen overleven, hoe vriendschappen ontstaan en hoe men hoop blijft houden onder extreme omstandigheden.


De wraak van de verliezers

Herhaalt de geschiedenis zich?

De geschiedenis van rechts terreur in Duitsland begon niet met de opkomst van de nationaalsocialisten, maar met een samenzwering tegen de Duitse democratie en een bloedige reeks moorden precies honderd jaar geleden.

De daders in de vroege Weimarrepubliek hadden dezelfde motieven, wrok en doelen als de rechtse terroristen van nu. Hun dodelijke vastberadenheid was gebaseerd op sociaal milieu en emotie, op structeren en netwerken die overal mogelijk zijn en nooit helemaal zijn verdwenen.

In De wraak van de verliezers legt Florian Huber parallellen tussen rechts terreur in de vroege Weimarrepubliek en het rechts-terrorisme van nu.

Een spannend verhaal dat uitmondt in de spectaculaire moord op Walther Rathenau, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, waarmee Huber laat zien dat de geschiedenis zich nu herhaalt – of dat de aantrekkingskracht rechts-terrorisme wellicht nooit echt is afgenomen.


Terroristenjager

België 15 januari 2015. In Verviers vallen leden van de Speciale Eenheden binnen in een rijtjeshuis waar drie IS-terroristen broeden op een aanslag. Het vuurgevecht komt een week na de dodelijke aanslag op de redactie van Charlie Hebdo en is het begin van een terreurgolf in België en Frankrijk.

In de frontlinie staat hoofdinspecteur Lionel D. van het Speciaal Interventie Eskadron (SIE). Voor het eerst getuigt een lid van het eliteteam van de federale politie over zijn leven en werk. De loodzware opleiding, de inzet op leven en dood, de dagelijkse strijd tegen gangsters en geweldenaars. Hoe zijn gezin hem overeind houdt en hij tijdens de slopende oorlog tegen de terreur opnieuw vader wordt. En hoe de jacht op Abdeslam hem en zijn collega’s voorgoed verandert.

‘In Verviers begon een oorlog tegen een nieuwe vijand. Die was niet onder de indruk van onze flitsgranaten en machinegeweren.’


Liggen blijven!

Een golf van bomaanslagen, gijzelingen en moordpartijen overspoelt in de jaren zeventig Europa, Nederland blijft niet buiten schot.

Bij de eerste gijzelingsactie in Wassenaar (1970) blijken we geen idee te hebben van terrorismebestrijding. Vanuit het niets stampt de regering een antiterreureenheid uit de grond. De mariniers die de Bijzondere Bijstandseenheid vormen, moeten zichzelf het vak van terreurbestrijder aanleren. Met vallen en opstaan en minimale middelen.

Dan komt een grote beproeving: de bevrijding van de gekaapte trein bij De Punt. In Liggen blijven! vertellen de mariniers voor het eerst wat decennialang geheim moest blijven.

Het boek bestrijkt de jaren ’70-’78; behalve Wassenaar en De Punt komen onder meer de treinkaping bij Wijster en de gegijzelde school in Bovensmilde aan bod.


Ik moest alleen komen. Reizen naar het front van de jihad

Wat speelt zich af in de hoofden van jihadisten en waarom gaan ze tot geweld over? In dit spannend geschreven boek voert Souad Mekhennet ons mee op haar dappere en gevaarlijke zoektocht.

Van de Duitse steden waar de 9/11-samenzweerders radicaliseerden naar het Turks-Syrische grensgebied met een permanente aanwezigheid van IS. Van Noord-Afrika en het Midden-Oosten naar Europa, waar de terreur tot in het hart van de westerse beschaving is doorgedrongen.

Mekhennet neemt grote risico’s om de belangrijkste figuren bij Al Qaida, Taliban en IS te interviewen. Als haar gevraagd wordt alleen naar een interview te komen, weet ze nooit wat haar te wachten staat. Met Ik moest alleen komen wil Souad Mekhennet de opkomst van het islamitische radicalisme verklaren en een brug slaan tussen de islamitische en westerse wereld.


Theater van de angst

De strijd tegen terrorisme in Nederland, Duitsland, Italië en Amerika

Zestien mensen kwamen om. Gebouwen werden opgeblazen of moesten worden ontruimd. Toch werden er geen nieuwe terrorismewetten aangenomen en de verantwoordelijke ministers hielden informatie achter. Ze weigerden op de achtergronden van het geweld in te gaan en ook de kranten berichtten nauwelijks over de aanslagen. In het Nederland van de jaren zeventig werden gewelddadig activisme en terrorisme zoveel mogelijk stilgehouden.

Ook in West-Duitsland, Italië en Amerika waren extremisten actief en werden tientallen burgers het slachtoffer van aanslagen. Daar echter ontketenden de regeringen een grootschalige klopjacht op de terroristen: helikopters, wegblokkades, FBI-teams en nationale reservetroepen werden in stelling gebracht. Welke strategie had nu het meeste effect, de Nederlandse of die in het buitenland? Hoe kan de effectiviteit van contraterrorismebeleid überhaupt worden gemeten?

In Theater van de angst introduceert Beatrice de Graaf een nieuwe methode om de zogenaamde ‘performative power’ van het contraterrorismebeleid te meten. Daarbij gaat ze ervan uit dat terroristen met hun daden een ‘theater van de angst’ creëren. Hun ‘performance’ staat of valt met de reacties van de bevolking op hun aanslagen.

De overheid kan die beeldvorming beïnvloeden, hetzij in dramatiserende zin, door de publieke onrust of paniek aan te wakkeren, hetzij in matigende zin, door de weerbaarheid van de samenleving te onderstrepen. Zo voeren terroristen en hun bestrijders een strijd om de publieke beeldvorming rond de aanslagen.

De Graaf maakte voor haar onderzoek gebruik van de archieven van geheime diensten, ministerraadsnotulen en gesprekken met functionarissen en voormalige activisten. Ze kijkt mee over de schouders van de terrorismebestrijders en komt met geruchtmakende conclusies over hun optreden, conclusies die niet genegeerd kunnen worden door de huidige bestrijders van het terrorisme.


IS – tot alles in staat

Ineens kende de hele wereld die twee letters: IS, een terreurgroep die midden in de chaos van Irak en Syrië de Islamitische Staat uitriep. Het Westen was overdonderd en greep in, maar IS laat zich niet makkelijk verslaan. Wie zijn deze mensen precies, wat willen ze en waar komen ze vandaan?

In IS – Tot alles in staat neemt de ervaren oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen de lezer mee op reis; naar het New York van net na 9/11 en de oorlogen in Irak en Syrië. Als een van de weinige journalisten gaat Melissen nog naar plekken waar een aantal van zijn collega’s is ontvoerd en later onthoofd.

Melissen laat zien hoe een vruchtbare voedingsbodem kon ontstaan van waaruit een onbeduidend groepje rebellen uitgroeide tot een van de rijkste en meest meedogenloze terreurbewegingen ooit.

Een beweging die handig gebruikmaakt van sociale media en een grote aantrekkingskracht uitoefent op buitenlandse jihadisten, ook uit Nederland. Inmiddels probeert een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten IS te verslaan. Maar gaat dat lukken? Of zal IS altijd weer van zich laten horen met aanslagen, waar ook ter wereld?

Hans Jaap Melissen werkt al vele jaren als freelance journalist in talloze oorlogs en crisisgebieden. In 2011 riep HP/De Tijd Melissen uit tot ‘Beste Midden-Oosten Correspondent’ en in 2012 werd hij verkozen tot ‘Journalist van het Jaar’. Zijn eerste boek, Haïti, een ramp voor journalisten, werd genomineerd voor de M.J. Brusseprijs, voor het beste journalistieke boek.


Heilige strijd

In dit helder geschreven essay zoekt Beatrice de Graaf naar een theologische visie op geweld, het kwaad en onze veiligheid. Aan de hand van Augutinus’ theologie over de mens, diens gebrokenheid en Gods genade, biedt dit essay een cruciale aanvulling op het hedendaags debat over veiligheid. Veiligheid zal in deze wereld nooit volledig zijn, maar we mogen weten dat het kwaad is overwonnen. Vanuit haar geloof hierin mag de kerk het kwaad bestrijden. Over deze heilige strijd gaat dit boek.


Te vuur en te zwaard

Overal in de westerse wereld beantwoorden regeringen de terroristische dreiging met nieuwe maatregelen. In Frankrijk is de noodtoestand permanent geworden, in België krijgt de politie hulp van bijna 2000 militairen en in Nederland heeft de Tweede Kamer de bevoegdheden van de AIVD flink uitgebreid. En dan zijn er nog de deradicaliseringstrajecten en de vele veiligheidsmaatregelen rond drukke plekken en evenementen.

Maar hoe effectief zijn al die maatregelen nu eigenlijk? En wegen de opbrengsten wel op tegen de nadelige gevolgen? Nu het Kalifaat van de Islamitische Staat is ingestort en de dreiging in het Westen in ieder geval tijdelijk iets minder lijkt, is het tijd om de balans op te maken.

Gebruikmakend van voorbeelden uit de strijd van westerse landen tegen Al Qaida en de Islamitische Staat laat terrorisme-onderzoeker Teun van Dongen zien wanneer de verschillende vormen van terrorismebestrijding werken, wanneer ze de samenleving schade toebrengen en waar westerse overheden in de strijd tegen terrorisme te ver zijn gegaan.


Vergelijkbare berichten