|

De top 7 van de beste boeken over Urk 2024

Vroeger heb ik springkussens verhuurd en ook op Urk. De eerste keer dat ik een reservering binnen kreeg werd er gevraagd naar een Wupkussen, of die bezorgd kon worden op Urk. Dit gaf wel aan dat het over een bijzondere plaats en een eigen cultuur / leven gaat.

Op het voormalig Eiland wordt nog steeds gesproken of het een eiland is met op i.p.v. in Urk. Zo zijn er nog veel meer bijzonderheden aan dit vissersdorp. Dat er ´s middag kost wordt gegeten is ook een goed voorbeeld. Dit en nog veel meer is ook terug te lezen in de boeken die ik heb geselecteerd over Urk.

De boeken zijn heel divers, ze hebben direct of indirect met Urk te maken. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

De ontdekking van Urk

De Belgische schrijver en journalist Matthias M.R. Declercq werd in 2009 een dag naar Urk gestuurd om verslag te doen van een moordzaak.

Het dorp fascineerde hem zo, dat hij tien jaar later besluit op het voormalige eiland te gaan wonen, om te doen wat indertijd niet is gelukt: doordringen tot de kern van deze voor de buitenwereld zo onbekende gemeenschap.

Declercq woont als vreemdeling in het hart van het dorp en gaat mee vissen, bidden en drinken. Stap voor stap openbaart zich de werkelijkheid. Declercq observeert een minzaam en godvrezend volk, maar ontdekt ook een schimmige en tragische wereld, met jeugdige baldadigheid, visfraude en drugs. Een wereld waarin niks is wat het lijkt.

Declercq is er in deze persoonlijke queeste in geslaagd de identiteit bloot te leggen van ’s lands schijnbaar meest gesloten en onbegrepen gemeenschap.


De schilders van Urk

Urk. Eigenzinnig eiland in het midden van de voormalige Zuiderzee. Als kunstenaars deze “diamond in the rough” eindelijk vinden, ontbreken daar voorzieningen voor een plezierig en lang verblijf. Toch maken schilders van naam het tot een kunstenaarskolonie: George Clausen, Franz Courten sen Theo van Rysselberghe?

Ze vinden er niet alleen het pittoreske maar ook het uitzonderlijke. Later verblijven Jan Toorop, Jan Sluijters, Ernst Leyden en anderen voor kortere of langere tijd op het eiland en produceren daar verrassend modernistisch werk.

Als Urk wordt verbonden met het vasteland blijven kunstenaars komen. Hedendaagse kunstenaars ontlenen inspiratie aan een gemeenschap die tot op de dag van vandaag blijft fascineren.

‘De schilders van Urk’ neemt de lezer mee in de picturale geschiedenis van een geïsoleerd eiland dat evolueert tot een uitzonderlijk stukje Nederland.


Typisch Urk

Wat is Typisch Urk?

Urk is meer dan visserij en religie. Het is ook een heel mooi dorp, met een interessante geschiedenis en karakteristieke gebouwen. De betrokken en hartelijke inwoners hebben een eigen soort humor en een gezonde dosis zelfspot.

Het rijke dialect, de creativiteit en de pracht komen allemaal terug in dit boek. U vindt er een selectie uit de Urker Speukenkalenders van 2014, 2015 en 2016, maar uiteraard ook veel nieuwe bijdragen en kunst.

Het ideale cadeau voor iedereen die wil weten wat Urk ‘Urk’ maakt!


Duivelseiland

Wie weet nog dat er tijdens de Eerste Wereldoorlog een interneringskamp stond op het eiland Urk? Met deze buitengewone en kleurrijke geschiedenis brengt Mandy van Dijk de ‘Grote Oorlog’ tot leven.

‘Duivelseiland’ is Mandy van Dijks debuut over Urk ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Aan de rand van het eiland Urk stond in 1915 een met prikkeldraad omheinde houten barak. Daarin woonden Belgische, Franse en Engelse officieren die eerder vochten inde Grote Oorlog. Ze waren de Nederlandse grens overgekomen en het neutrale Nederland moest ze volgens het Vredesverdrag van 1907 interneren.

In heel Nederland stonden destijds diverse kampen waar soldaten uit oorlogvoerende landen werden geïnterneerd. Vluchtgevaarlijke officieren werden verbannen naar kamp Urk, dat bekend stond als het Elba van de Zuiderzee, als Duivelseiland.

De weersomstandigheden op het kleine eiland waren bar, de Urkers waren pro-Duits en de officieren verveelden zich stierlijk. Hun belangrijkste doel: ontsnappen. Van Dijk volgt een vijftal geïnterneerden van het front naar Nederland. ‘Duivelseiland’ is een spannend relaas over deze vijf mannen, hun ontsnappingspogingen en hun relatie met de eilandbewoners bij wie de oorlog binnendringt via deze buitenlandse militairen.

In het verhaal van dit kleine, bijna vergeten kamp komt de grote geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in Nederland tot leven.


Eens ging de zee hier tekeer

‘In de goede traditie van Geert Mak’. Dit is de vaderlandse geschiedenis zoals je ‘m heel graag leest. Ontroerend!’ – DWDD- boekenpanel

In ‘Eens ging de zee hier tekeer’ vertelt Eva Vriend de geschiedenis van de Zuiderzee en IJsselmeer. Op 28 mei 1932 werd de Afsluitdijk gedicht. De kustbewoners stonden erbij, keken ernaar en moesten zich zien te redden. Wat betekent zo’n ingrijpende verandering voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen, tot op de dag van vandaag?

Aan de hand van de levensgeschiedenissen van vier vissersfamilies uit Urk, Volendam, Spakenburg en Wieringen vertelt Eva Vriend een groots verhaal over de innige band met het water, de veerkracht die vereist is om vooruit te komen en vissersbloed dat kruipt waar het niet gaan kan.

Volgens het DWDD Boekenpanel is dit ‘een ontroerend boek in de traditie van Geert Mak en Frank Westerman’.


Urk uit de school geklapt . . .

Urk uit de school geklapt . . .

In Urk uit de school geklapt schrijft Tromp Korf over een groot aantal onderwerpen dat op Urk betrekking heeft: zoals trouwerijen, de zondagsheiliging, het Ootje, veldwachters, scheepsrampen en de sigarenfabriek. In dit boek zijn tal van foto’s en ansichten opgenomen.


Urk Van Baantjer

In zijn jonge jaren bracht Appie Baantjer alle vakanties door bij zijn grootouders op Urk. Voor de Amsterdamse jongen was het fantastisch op zijn geboorte-eiland. Nog steeds vertelt hij graag en met verve over die jaren.

In Het Urk van Baantjer halen Appies vroegere speelkameraadjes herinneringen op aan de gevaarlijke spelletjes die hij verzon, en de buurmeisjes van toen weten nog goed hoe hij tot een aantrekkelijke jongeman opgroeide. Boeiende interviews met zijn vele familieleden maken Het Urk van Baantjer levend. Wat zette Appies bessie (oma) op tafel; hoe verwerkten de eilanders de bittere pil toen Urk door de dijk met de Noordoostpolder werd verbonden?

Timothy Beldman maakt met de lezer een wandeling door de steegjes van Urk, de ginkiestocht, langs de huisjes waar kleine Appie woonde en speelde, en waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan.


Vergelijkbare berichten