|

De top 10 van de beste boeken over vergaderen 2024

Effectieve vergaderingen zijn essentieel voor elke organisatie of team om efficiënt te functioneren. Een van de belangrijkste aspecten van een effectieve vergadering is het vaststellen van duidelijke doelstellingen en agenda’s. Dit klinkt vaak makkelijker dan het is werkelijkheid is. Gelukkig kunnen de boeken op deze pagina over vergaderen je hierbij helpen.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensie van de lezers. Via de link kun je het boek over vergaderen eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Praktijkgids Online vergaderen

Om lange tijd en op grote schaal succesvol thuis te kunnen werken, moeten we rap beter worden in virtueel samenwerken. Online vergaderen speelt hierin een cruciale rol. Voor vrijwel iedereen is dat een nieuwe vaardigheid die we beter onder de knie moeten zien te krijgen. Vergaderexpert Rob de Haas benadert online vergaderen als een nieuwe tak van sport waarin we allemaal beginnelingen zijn.

Een geweldige kans om op een heel andere manier naar vergaderen te kijken. Online vergaderen breekt met bestaande overlegstructuren, en kent eigen spelregels. Deze ‘doe-gids’ brengt je een keur aan praktische tips, scripts en workshops om zowel de prestaties als de relaties via het scherm te verbeteren.

De Haas reikt technieken en instrumenten aan die zoveel mogelijk aansluiten bij onze natuurlijke manier van communiceren. Laten we het vooral gaan doen, uitproberen, bijstellen en er plezier in krijgen! ‘Als we erkennen dat online vergaderen echt een andere sport is, kunnen we oude vergadertradities overboord gooien’


Vergader jezelf gelukkig

Vergaderen. We doen het overdag op ’t werk, we doen het ’s avonds op de vereniging en met een beetje geluk is er ook nog eentje in het weekeinde. En beetje bij beetje worden we moedeloos. Want vergaderen is helemaal niet leuk. Toch is dat raar. Want als sociale wezens vinden we het eigenlijk fijn om dingen samen te doen. In onze vrije tijd vinden we weinig dingen zo leuk als bij elkaar komen urenlang over van alles en nog wat te praten. En als je iemand vraagt wat het leukste is aan hun werk, is het antwoord vaak: ‘De collega’s.’

Dus kennelijk is het samenkomen met anderen niet het ergste aan vergaderen. Het is de manier waarop het allemaal gebeurt. En dat is goed nieuws, want daar kunnen we wat aan doen! In dit zelfhulpboek doen we jou drie beloften om te zorgen dat ook jij je gelukkig kunt vergaderen. 1. We beloven je dat je voortaan haarfijn weet waarom jij wel of niet aan een vergadering moet deelnemen. En ook wanneer je weer weg mag.

We beloven je dat de vergadering die jij organiseert voortaan zo strak in elkaar zit dat je er altijd resultaat uit haalt. En dat je ook tijd overhoudt om het leuk te maken. 3. We beloven je dat we jouw team, en zelfs je hele organisatie kunnen leren om zich gelukkig te vergaderen. O ja. En we houden het leuk en lekker kort. Zodat je wat meer tijd overhoudt om te vergaderen.


Ongewoon goed vergaderen

Trainer/coach Rob de Haas ontwikkelde ‘Ongewoon Goed Vergaderen’, een slimme vergadermethode waarmee de collectieve denkkracht in vergaderingen optimaal wordt benut.

We vergaderen wat af – bijna een kwart van onze werktijd en 10 procent van ons budget gaat op aan vergaderingen. En we zijn nog slechte vergaderaars ook: we bereiden ons niet voor, komen te laat of helemaal niet opdagen, doen nauwelijks onze mond open en schuiven beslissingen voor ons uit. Zo zijn vergaderingen inderdaad zonde van de tijd. Maar het kan echt anders. Door de groep klein te houden, de verantwoordelijkheden te verdelen en de agenda vooraf doelgericht te ontwerpen kom je tot betere oplossingen en besluiten.

lBovendien wordt vergaderen weer leuk en zinvol en verdwijnt het gevoel dat de vergadering je juist van je werk houdt.


Een vergadering voorzitten. De kunstgrepen

Vergaderen maakt integraal deel uit van onze overlegcultuur. Toch ergeren we ons vaak aan vergaderingen, omdat ze te lang duren, alle kanten opgaan, niet tot de essentie komen, zonder duidelijke conclusies eindigen,…

De oorzaak is meestal het feit dat ze niet goed worden geleid. Als de voorzitter weet hoe je een vergadering goed moet voorzitten, verdwijnt de ergernis als sneeuw voor de zon. Bovendien krijg je ook minder vergaderingen, want een goede voorzitter vergadert enkel als dat nodig is. Deze leidraad doorloopt alle stappen van de vergadering. Telkens wordt aangegeven welke knepen van het vak de voorzitter het best onder de knie krijgt om een uitstekend voorzitter te worden en daardoor vele vergaderaars het leven aangenamer te maken.

Een vergadering voorzitten is veel meer dan gewoon van voren zitten. Tegelijk is het ook geen rocket science. Een goed voorzitter is goud waard, met dit boek bereikt hij het hoogste schavot.

Over de auteur Vincent Mertens studeerde taal- en letterkunde, communicatiewetenschappen en rechtsgeleerdheid aan de KU Leuven en de Vrije Universiteit Brussel. University College Leuven Limburg is zijn werkplek. Al 35 jaar zit hij vergaderingen voor in de welzijnswereld, het verenigingsleven, het onderwijs, de politiek, … Hij is, zoals dat heet, gepokt en gemazeld in de discipline van het voorzitten.


Vergadertechnieken

De pocket ‘Vergadertechnieken – Vergaderen is (geen) kinderspel’ geeft een overzicht van alle do’s en don’ts. Zowel de voorbereiding van de vergadering (met aandacht voor de doelstellingen en tips voor het opstellen van een vergaderplan), het verloop ervan (met items als modereren, een- en tweerichtingscommunicatie, onderhandelen, omgaan met conflicten, cultuurverschillen, …) en de opvolging (met o.a. systemen voor verslaggeving) komen aan bod.

Verder is er aandacht voor alternatieve vergadermethoden zoals bv. buzz-groepen, reactieteam en de tweekolommenmethode, maar ook ‘digitaal vergaderen’ met de voor- en nadelen van deze vergadertechniek. Burgerparticipatie of het vergaderen met burgers, krijgt ook de nodige aandacht. Een apart hoofdstuk is gewijd aan observeren en evalueren van enerzijds de inhoud van de vergadering en anderzijds de moderator en de deelnemers.


Vergaderen is dodelijk

Maak vergaderen weer productief en zinvol

‘Ik kom niet aan werken toe vandaag, ik vergader alleen nog maar.’ Hoe vaak hoor je dat niet – of zeg je het zelf? Vergaderingen horen bij ons werk, maar ze lijken niet veel op te leveren. Sterker nog, ze gelden als regelrechte energy drains. Dat komt doordat we op de verkeerde manier vergaderen, volgens Patrick Lencioni.

In dit boek laat hij aan de hand van een levendige, herkenbare parabel (met een nabespreking) zien hoe je effectiever en vooral productiever kunt vergaderen. Zo kun je de vinger aan de pols houden én je medewerkers oppeppen voor een volgende ronde.


Coöperatief vergaderen

Woont u graag vergaderingen bij? Leert u op de vergadering uw collega’s beter kennen en gaat u ze meer waarderen? Zorgt het gesprek ervoor dat iedereen zijn werk beter gaat doen? Kunt u tijdens de vergadering meewerken aan besluiten? Brengt u in vergaderingen alles wat u weet over effectief communiceren, leren en samenwerken in de praktijk? Als u op minstens een van deze vragen ‘nee’ hebt geantwoord, is dit boek echt iets voor u. U heeft dan het gevoel dat er méér uit vergaderingen te halen valt.

Als deelnemer wilt u het idee hebben dat jullie samen iets wezenlijks aan het doen zijn. Als leider van de vergadering wilt u dat uw mensen zich echt betrokken voelen bij de gespreksonderwerpen. Het kan beter Vergaderen kan beter, door echt samen te vergaderen: coöperatief te vergaderen.

Dat betekent:

  • Geen eenrichtingsverkeer
  • Zoveel mogelijk mensen gelijktijdig actief
  • Efficiënte onderlinge communicatie.

Betekent dit dat u voor iedere vergadering uren voorbereidingstijd kwijt bent? Nee! Uiteraard moet u even bedenken hoe u het gaat aanpakken. Maar als u na het lezen van dit boek de diverse mogelijkheden in uw hoofd heeft, vergt dat weinig extra tijd. Dan zult u merken dat u vergaderingen naar een hoger niveau kunt tillen!


Iets voor de rondvraag?

Maakt elke vergadering leuk en effectief. – Vergaderen kan effectief en leuk zijn – Geschreven door ervaren trainer Duidelijk communiceren Natasja Loomans maakt overtuigend duidelijk dat vergaderingen effectief en leuk kunnen zijn.

Dat vereist wel een duidelijk doel, een positieve instelling van alle vergaderaars, voldoende communicatieve vaardigheden en een slim gebruik van de hulpmiddelen. En een voorzitter die duidelijk onderscheid maakt tussen inhoud, proces en procedure, en die de communicatieve vaardigheden bezit om de vergadering optimaal te laten verlopen. Vaardigheden als aanmoedigen en afkappen, overtuigen en besluiten nemen, omgaan met passiviteit en manipulaties komen dan ook uitgebreid aan bod. Inhoudsopgave Iets voor de rondvraag?

  • Deel 1: Theorie vergaderen en besluitvorming
  • Deel 2: De praktijk van het vergaderen Pauze: Pauzegedrag
  • Deel 3: Lastige vergaderingen
  • Deel 4: Speciale vergaderingen
  • Bijlage 1A: Werkvormen met de denkhoeden van De Bono
  • Bijlage 1B: Hand-out denkhoeden De Bono
  • Bijlage 2: Werkvormen om besluitvormingsprocessen te bespoedigen
  • Bijlage 3: Werkvormen om de creativiteit te bevorderen
  • Bijlage 4: Werkvormen voor het vinden van oplossingen voor problemen

Vergaderverkalking

Je zit elke week weleens gefrustreerd een of meerdere vergaderingen uit. Je hoort de deelnemers langs elkaar heen praten. De vergadering loopt uit, je ziet mensen verveeld op hun notitieblok krabbelen. Je hebt het gevoel dat je die tijd een stuk nuttiger had kunnen besteden. Let op! Dit zijn symptomen
van vergaderverkalking: de aandoening die ervoor zorgt dat vergaderingen trage, taaie en ineffectieve bijeenkomsten worden.
Dit boek bevat daarom 21 medicijnen voor jou en je team om vergaderverkalking aan te pakken.


Vergaderen? Niet doen!

Nooit meer zinloos wil vergaderen? Krijg met dit boek alle argumenten op een rijtje.

Vergaderen? Niet doen! van Ellen de Bruin verklaart de oorlog aan saaie, vervelende en zinloze vergaderingen. Die moeten verdwijnen. Om dat duidelijk te maken zocht en vond Ellen de Bruin wetenschappelijk onderzoek dat het idee dat vergaderen nut heeft grondig ondermijnt. Vergaderen brengt het slechtste in mensen naar boven. Sommige mensen doen hun mond niet open, anderen zijn niet meer tot zwijgen te brengen. Die blijven maar laaghangend fruit zoeken, targets uitrollen en punten op de horizon plaatsen.

En er wordt nooit iets besloten, want daar is iedereen uiteindelijk te uitgeput voor. Of het was allemaal toch al van tevoren bekokstoofd. Vergaderen? Niet doen! bevat ook interviews met ervaringsdeskundigen: taalexpert Paulien Cornelisse, hoogleraar organisatiepsychologie Aukje Nauta, kunsthistoricus Henk van Os, socioloog Paul Schnabel en de makers van Fokke & Sukke, RGvT, die elke dag vergaderen. Hoe houden ze het vol?


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten