|

De 7 beste boeken over de Russische president Vladimir Poetin 2023

Tijdens het schrijven van deze blog is de oorlog nu tussen Rusland en Oekraïne een goede week bezig. De grote vraag is nog steeds waarom Rusland is begonnen met het aanvallen Oekraïne en misschien nog wel belangrijker wat het doel en drijfveer van Vladimir Poetin is de president van Vladimir Poetin.

Vele nieuwsbericht gaan over Poetin of hebben te maken met de oorlog die Rusland is begonnen. Maar ondanks de vele nieuwsberichten blijft de vraag wie is Vladimir Poetin? Om hier achter te komen kun je kiezen voor één van de velen boeken over de president van Rusland.

Op deze pagina vind je de 7 beste boeken over Vladimir Poetin. De boeken worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik een link van Bol.com. De link geeft veel informatie over de auteur en het boek, zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig bestellen.

Autumn 2- 728 x 90

De nieuwe tsaar

Steven Lee Myers volgde Vladimir Poetin van begin af aan op de voet als correspondent in Moskou voor The New York Times.

In deze schitterende biografie (de eerste complete in de westerse wereld) ontrafelt Myers op heldere en evenwichtige wijze hoe Poetin het grootste land op aarde al vijftien jaar lang in zijn greep weet te houden, door zijn even meedogenloze als briljante manipulatie van de media, door het verdelen van macht, rijkdom en invloed over een kleine groep hondstrouwe jeugdvrienden uit St. Petersburg, door het genadeloos uitschakelen van elke vorm van oppositie, door terug te grijpen op de ideologie van het tsarenrijk en door de Russisch-orthodoxe kerk opnieuw tot steunpilaar van de staat te bombarderen.

Poetin is in Rusland, ondanks alle massale protesten, mateloos populair, niet alleen onder bejaarden met nostalgie naar het communisme, maar juist ook onder jongeren. Na het bandeloze wildwestkapitalisme, de welig tierende misdaad en corruptie, de armoedeval en het internationale prestigeverlies die volgden op de ondergang van de Sovjet-Unie, wist Poetin in de ogen van veel Russen eindelijk orde op zaken te stellen.

De nieuwe tsaar is een biografische tour de force. Myers ziet Poetin als een onberekenbare dictator met achtervolgingswaan die zich nauwelijks nog openstelt voor objectief advies en steeds meer in een isolement raakt. Dat hij onder andere in Zwitserland een privévermogen van naar schatting veertig miljard dollar heeft ondergebracht is in Rusland even geheim als de rest van zijn privéleven, waarover slechts bij toeval iets doordringt in de openbaarheid.

De nieuwe tsaar leest als een spannende roman en is van groot belang voor iedereen die gefascineerd is door het verschijnsel Poetin en tevens voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van de wereld en de rol die het nieuwe brutale en agressieve Rusland daarin speelt.

Steven Lee Myers schrijft al zesentwintig jaar voor The New York Times, waarvan zeven jaar als correspondent in Moskou. Hij woont in Washington.

‘De nieuwe tsaar is een adembenemende, rijk gedetailleerde biografie die op allesomvattende, bijna shakespeareaanse wijze verklaart waarom Poetin zich gedraagt zoals hij dat doet.’ Robert D. Kaplan


We moeten het even over Poetin hebben

Wie is de echte Vladimir Poetin? Wat wil hij? En wat zal hij in de toekomst gaan doen?

Ondanks de miljoenen woorden die er al over Poetins Rusland zijn geschreven, lukt het het Westen nog altijd niet om een van ’s werelds machtigste politici, wiens invloed de wereld omspant en wiens macht reikt tot in de zenuwen van ons dagelijks leven, echt te begrijpen.
In dit compacte boek ontrafelt Mark Galeotti de man achter de mythe. Hij beschrijft de misvattingen die er over Poetin bestaan en legt uit hoe we zijn beslissingen kunnen duiden en zijn volgende stappen beter kunnen inschatten.

Van Poetins jonge jaren bij de KGB en zijn echte relatie met de Verenigde Staten tot aan zijn visie ten aanzien van Rusland (en de wereld), geeft Galeotti een ongeëvenaard inzicht in de man aan het stuur van de wereldpolitiek. Daarbij maakt hij gebruik van de nieuwste Russische bronnen, waarvan vele tot nu toe niet werden gepubliceerd.

Mark Galeotti (1965) is werkzaam aan het Institute of International Relations in Praag en verbonden aan het Nederlandse platform Raam op Rusland. Hij is de auteur van het veelgeprezen De Vory. De Russische supermaffia.


Poetin

Wie is Vladimir Poetin? Het Westen weet zich geen raad met de Russische president. Met de annexatie van de Krim schendt Poetin de internationale rechtsorde. `Hij is het contact met de werkelijkheid verloren, oordeelde de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Maar Vladimir Poetin, die in zijn jeugd in Leningrad bekendstond als een heetgebakerde straatvechter, hanteert een andere logica.

De voormalige kgb-agent beschouwt de ineenstorting van de Sovjet-Unie als `de grootste catastrofe van de twintigste eeuw. Hij wil Moskous invloed binnen de grenzen van het voormalige Sovjetrijk herstellen. Niet alleen de Krim, de hele Oekraïne speelt in die plannen een vitale rol. Hoe ver zal Poetin gaan? Komen ook de Baltische navo-lidstaten Estland, Letland en Litouwen in zijn plannen voor? In die landen leven honderdduizenden etnische Russen. Heeft het Westen de ontwikkelingen in Rusland verkeerd ingeschat? In de jaren negentig, na de ondergang van het communisme, leek Rusland zich te ontwikkelen tot een liberale democratie.

Maar miljoenen Russen vervielen tot armoede. Zij koesteren een grote afkeer van het Westen, dat Rusland in hun ogen op de knieën heeft gedwongen. Met de oprichting van een Euraziatische Unie zint Poetin op wraak voor het verlies van de Sovjet-Unie. Hij werkt bovendien aan een conservatief beschavingsoffensief. Het orthodox-christelijke, autocratische Rusland moet een alternatief vormen voor het liberale Westen, dat in Poetins ogen ten onder gaat aan decadentie en materialisme.

Historicus en journalist Wierd Duk, die lang als correspondent in Rusland werkte, beschrijft hoe de straatvechter uit Leningrad zich ontwikkelde tot de geslepen strateeg in het Kremlin: de Russische leider die de wereldorde bedreigt.


Vladimir Poetin Het koningsdrama

Boris Jeltsin maakte van Rusland een soort monarchie. Hij zette op de laatste dag van 1999 zijn kroon op het hoofd van Vladimir Poetin. De KGB-kolonel vervolmaakte de rol van gekozen monarch en autocraat. Hij plantte na acht jaar een kroon op het hoofd van Dmitri Medvedev en maakte hem daarom onderkoning. Zelf omkleedde Poetin zich met de hermelijnen mantel van de nationale leider. Macht in Rusland hangt al eeuwen aan een persoon. De hofhouding van de monarch verdeelt onderling de rijkdommen van Rusland. Wie in de hofhouding afwijkend gedrag vertoont ontmoet de ijzeren hand van de monarch en riskeert verbanning of opsluiting.

De oppositie krijgt wat speelruimte in de marge van de samenleving, maar moet niet proberen uit die speeltuin te ontsnappen. Het parlement, rechtbanken en de pers zijn konings dienaren. Het leven in Poetins monarchie heeft een hoog absurditeitsgehalte. Het straatvechtertje uit Leningrad is eerder een filmster uit een derderangs vechtfilm dan een nationale leider met koninklijke verfijning. Het spel om de persoonlijke macht prevaleert in het Kremlin. Ik ben er ooggetuige van en registreer het koningsdrama dat zich dagelijks voor mijn ogen afspeelt in verbazing.

Vladimir Poetin – Het koningsdrama werd vrijdagmiddag 28 oktober 2011 gepresenteerd in Nieuwspoort en overhandigd aan staatssecretaris Ben Knapen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de dag daarvoor was de eerste druk al op en verscheen de tweede een dag later nog voor de boekpresentatie.

Peter d’Hamecourt woont en werkt al 23 jaar in Rusland. Hij bediende vanuit Moskou jarenlang de Nederlandse publieke omroep (NOS, Nova, Een Vandaag en vele radioprogramma’s en de Belgische publieke omroep VRT. Voor Conserve is dit zijn zesde boek. Hij geldt in Nederland en België als de Ruslandexpert bij uitstek.


Poetin

Vladimir Poetin, die in maart 2012 voor de derde keer tot president van Rusland werd verkozen, is veruit de meest invloedrijke en mysterieuze politicus ter wereld.

Hoewel hij al lange tijd wereldwijd in de belangstelling staat, was een gedegen biografie van Poetin tot nog toe moeilijk te vinden. Poetin is een diepgaand, persoonlijk relaas over het leven van de president, waarvoor de auteurs zes jaar lang zorgvuldig onderzoek hebben verricht. Om informatie te verzamelen trok Chris Hutchins naar Rusland en praatte er met iedereen die Poetin heeft gekend vóór zijn snelle opmars in de politiek, van mensen die hem meemaakten als kind en tiener tot kennissen uit de tijd dat hij een jonge geheim agent was.

In dit boek hebben de auteurs er in de eerste plaats naar gestreefd om de biografie van de persoon Poetin te schrijven, en dan pas die van de politicus. Ze wilden de nadruk leggen op wat Vladimir Poetin aan het lachen en het huilen maakt, hoe zijn vrienden en familie hem zien, hoe rijk hij in werkelijkheid is en wat hij nu écht denkt van de oligarchen. Chris Hutchins en Alexander Korobko, beiden vooraanstaande journalisten, geven antwoord op deze en vele andere vragen en lichten een tip van de sluier van geheimhouding waarin Vladimir Poetin is gehuld.

Chris Hutchins is een befaamd journalist met jarenlange ervaring in de Britse media. Hij schreef voor gevestigde namen als Daily Express, Today en The Sunday Mirror. Hutchins publiceerde eerder al verhelderende biografieën van verschillende beroemdheden, onder wie de Britse koninklijke familie, de familie Onassis, de Russische oligarch Roman Abramovitsj en The Beatles.

Alexander Korobko is een Russische journalist en televisiemaker die momenteel in Londen woont en werkt. Korobko verliet Rusland in 1994 om als verslaggever te gaan werken in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen televisiezender, Russian Hour TV.

Vertaald naar het Nederlands door Els de Roon Hertoge en Annelies de Hertogh.


Het Rusland van Poetin

Een indringende kijk op het Rusland van Poetin en de Russische identiteit in een moderne wereld

Hoe kon Rusland na de politieke chaos en economische ondergang van eind jaren negentig weer herrijzen als een grote speler op het wereldtoneel? Vult Rusland het vacuüm dat is ontstaan vanwege de interne problemen van het Westen en de tweestrijd van de VS over hun rol als wereldleider? Of is Poetin simpelweg een briljante strateeg?

In Het Rusland van Poetin onderzoekt Angela Stent, expert op het gebied van internationale betrekkingen, het complexe verleden van Rusland en hoe dit Poetin en de Russische identiteit in de moderne wereld heeft beïnvloed. Hiervoor gaat ze dieper in op de belangrijkste banden die Rusland heeft met landen als de VS, China en Oekraïne en organisaties als de NAVO.

Ze schetst een gedetailleerd beeld van de positie die Russen zichzelf en hun land toebedelen in het tijdperk na de Koude Oorlog en biedt een verhelderend perspectief op de huidige Amerikaans-Russische verstandhouding, waarbij Poetin meer en meer de boventoon lijkt te gaan voeren. De auteur bekijkt het huidige globale politieke klimaat vanuit Russisch perspectief.

De focus ligt daarbij niet alleen op Poetin maar ook op het Russische individu en hoe de Russische identiteit zich manifesteert.


De mannen van Poetin

In De mannen van Poetin onthult onderzoeksjournalist en voormalig correspondent in Moskou Catherine Belton het verhaal over de machtsgreep van Vladimir Poetin en zijn KGB-trawanten. Mede aan de hand van exclusieve interviews met belangrijke insiders vertelt Belton hoe de mannen van Poetin een nieuwe club van oligarchen vormden, zich meedogenloos allerlei bedrijven toe-eigenden, de economie overnamen, miljarden overhevelden, de scheidslijnen tussen de politieke macht en de georganiseerde misdaad lieten vervagen, tegenstanders uitschakelden en vervolgens hun rijkdom en macht gebruikten om hun invloed in het Westen uit te breiden.

Beltons verhaal strekt zich uit van Moskou tot Londen en van Zwitserland tot het Amerika van Donald Trump. De mannen van Poetin is een aangrijpend en vooral angstaanjagend relaas over de teloorgang van de hoop op een nieuw Rusland, en de ernstige gevolgen daarvan voor zijn inwoners, en vooral voor de wereld.

Journalist en schrijver Catherine Belton was jarenlang correspondent in Moskou voor The Financial Times. Ze woont in Londen. De mannen van Poetin werd benoemd tot boek van het jaar door The Economist, The Financial Times, The New Statesman en The Telegraph. Op de publicatie volgden vijf rechtszaken door Russische oligarchen en Rosneft.


Autumn 2- 728 x 90

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *