De top 7 van de beste en leukste boeken over Volendam 2024

Welkom boekenliefhebbers en avonturiers van de literaire zee! Vandaag nemen we jullie mee op een meeslepende reis door de charmante steegjes en eeuwenoude tradities van Volendam, niet via de geplaveide straten, maar door de pagina’s van de beste boeken die dit schilderachtige vissersdorp tot leven brengen.

Om je een goed beeld te geven van de boeken over Volendam heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Enclave Volendam

Volendam, roemrucht vissersdorp aan het IJsselmeer. Landelijk bekend van de palingsound, de cafébrand en het cokegebruik, in het buitenland gezien als hét symbool van Holland. Maar hoe typisch Hollands is Volendam eigenlijk? Waar liggen de wortels van het toerisme? Waar komt de palingsound vandaan? Waarom is het drugsgebruik er zo groot? En wat is volendammisering?

Boudewijn Smid dompelde zich een jaar lang onder in Volendam om te zien hoe het er echt aan toegaat. Hij bezocht de kerken, de kroegen en de kermis, hij ging mee palingvissen en naar het voetbal. Maar bovenal sprak hij veel Volendammers. Smid neemt ons mee op een fascinerende reis door het kleurrijke heden en verleden van een dorp dat bij nadere beschouwing verre van typisch Hollands is. Met Enclave Volendam vertelt hij het grote verhaal van het kleine dorp.


De ontdekking van Holland – Het internationale kunstenaarshotel Spaander Volendam

Rond 1900 was Volendam een bruisende, internationale kunstenaarskolonie. Meesterverteller Jan Brokken wekt deze buitengewone en onderbelichte episode uit de Nederlandse (kunst)geschiedenis tot leven.

Achter de eenvoudige witte vitrages van het Volendamse Hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaander, de levendige avonden en de ateliers op de begane grond bleken vanaf 1881 een magneet voor grote getalen kunstenaars.

Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam: ruim 1400 schilders, onder wie zo’n 200 vrouwen. Wat ze aan de Zuiderzee ontdekten waren de typisch Hollandse luchten en het destijds al beroemde Hollandse licht, maar ook verdraagzaamheid en openheid. Toch bleef Spaander als kunstenaarskolonie relatief onbekend – en dat is een kolfje naar de hand van Jan Brokken. Zoals hij stelt in De ontdekking van Holland : je weet altijd te weinig over je eigen land. Opnieuw wekt hij een fascinerende onderbelichte geschiedenis tot leven.


Volendam, 10 jaar later

Tijdens de oudejaarsnacht van 2000 woedde een korte maar hevige brand in bar De Hemel aan de Volendamse dijk. Veertien jongeren kwamen om het leven ten gevolge van de Nieuwjaarsbrand en tientallen jongeren zijn door ernstige brandwonden voor het leven getekend. Hoe verging het hen sinds 01-01-01?

Nu, tien jaar later, kijkt auteur Eddy Veerman achterom en vooruit. Hij sprak onder meer met overlevenden en nabestaanden over zichtbare en onzichtbare littekens. Over hun verregaande veerkracht. Met ouders die verder moesten na het verlies van hun kind. En met jongeren die relaties en kinderen kregen en zo hun leven kleur geven.


Palingsound

Een bijzonder boekje vol wetenswaardigheden over de unieke sound uit Volendam ? de complete geschiedenis vanaf het begin, van The Cats tot BZN en Jan Smit. 100 jaar rijke muziekgeschiedenis aan de hand van interviews met bekende en minder bekende artiesten. De muziek van zon en Zuiderzee vastgelegd in afbeeldingen van trofeeën, instrumenten en platenhoezen, en in een grote hoeveelheid foto’s uit de privé-albums van de artiesten. Met een chronologie van de Palingsound en de stambomen van de verschillende bands.


De schilders van Volendam

Wanneer we aan Volendam denken, denken we aan muziek en aan toerisme. De klederdracht van Volendam staat inmiddels symbool voor Nederland. Dat alles is te danken aan de kunstenaars – want Volendam was tot de Tweede Wereldoorlog een kunstenaarsdorp van formaat. Sinds de ‘ontdekking’ van Volendam in 1873 door Henry Havard (1838– 1921) kwamen er kunstenaars van over de hele wereld naar het vissersdorp.

Volendam zag er exotisch uit met zijn groene huisjes aan de dijk, een haven vol vissersschuiten met roodbruine zeilen, hurkende mannen met bontmutsen en meisjes met witte kanten mutsjes op hun hoofd. 1.800 kunstenaars uit de hele wereld bezochten het dorp. Volendam werd het grootste kunstenaarsdorp van Europa. Middelpunt van het kunstenaarsdorp werd vanaf 1881 Hotel Spaander. Leendert en Aaltje Spaander en hun 7 mooie dochters wisten hun hotel goed te verkopen. Zo gingen ze in klederdracht naar openingen van tentoonstellingen onder meer in London. Ze stuurden gericht ansichtkaarten van hun hotel en van het pittoreske Volendam naar kunstacademies over de hele wereld.

Leendert liet een schilderij maken door Carl Windels (1869–1954) met de tekst ‘Artist Kom Binne’ – duidelijker kon niet. Leendert Spaander (1855–1955) wilde graag een werkje aan de muur in ruil voor logies. Dat was het begin van de internationale schilderijencollectie van Hotel Spaander. De schilderijen en tekeningen sieren ook vandaag de dag nog de wanden in de oude herberg, de lounge en de gangen van het hotel. In 2021 bestaat Hotel Spaander 140 jaar.


Nieuwe handen – mijn verhaal over de nieuwjaarsbrand in Volendam

De vijftienjarige Gerie is een van de feestvierende jongeren die op nieuwjaarsnacht 2001 in het Volendamse café ´t Hemeltje overvallen worden door een afschuwelijke brand. Van de ene op de andere dag wordt ze van een verliefde tiener vol toekomstplannen een brandwondenslachtoffer.
In dit aangrijpende maar toch nuchtere verhaal schrijft Gerie over haar herstel in het ziekenhuis, de moeilijke tijd daarna en het meeleven van familie en vrienden.

Een persoonlijk verslag over het verwerken van een ramp en het standhouden als individu. Speciaal voor deze nieuwe uitgave van Nieuwe handen beschrijft Gerie onder meer hoe ze tien jaar na de ramp voor het eerst weer voet in ´t Hemeltje zet, en hoe het tegenwoordig met haarzelf, haar familie en haar vrienden gaat.

Gerie Smit (1985) overleefde de brand in Volendam die op nieuwjaarsnacht 2001 aan veertien jongeren het leven kostte. Grote delen van haar lichaam raakten ernstig verbrand. Gerie studeerde Redactie en mediaproductie aan de Hogeschool van Amsterdam en is redacteur bij RTV Noord-Holland.


Volendam, kunstenaarsdorp aan de Zuiderzee N-E

Het vissersdorp Volendam, met zijn kleurrijke klederdracht, met mannen die gehurkt aan de haven plachten te zitten, met groen getopte huisjes, groeit dankzij Leender en Aaltje Spaander uit tot een van de grootste kunstenaarsdorpen van Europa.

Het door Leendert en Aaltje Spaander gerunde Hotel Spaander zorgt er dankzij Leenderts vooruitziende blik en marketingkwaliteiten voor dat het in 1881 van Pieter Steur gekochte bruine café binnen de kortste keren uitgroeit tot een levendig kunstenaarshotel, waar binnen- en buitenlandse kunstenaars graag verblijven.

Met het door Carl Windels in 1896 gemaakte schilderij Artist kom binne boven de voordeur worden ze direct aangesproken, maar ook hun zeven dochters zorgen voor de nodige aantrekkingskracht. Ze staan veelvuldig model en gaan in klederdracht zelfs mee naar een opening van Nico Jungmanns tentoonstelling in London. Drie van hen trouwen met een kunstenaar. Zo krijgen Leendert en Aaltje de kunstenaars Augustin Hanicotte, Georg Hering en Wilm Wouters als schoonzonen.

Achter Hotel Spaander worden twee atelierwoningen gebouwd waarin de kunstenaars ongestoord kunnen werken. Leendert zorgt ook voor modellen in klederdracht. Om het hotel bij nog meer kunstenaars onder de aandacht te brengen stuurt hij ansichtkaarten van het hotel en van Volendam naar alle toonaangevende kunstacademies in Europa. Zo komen er steeds meer kunstenaars naar Hotel Spaander en naar Volendam en groeit het dorp uit tot hét symbool van Nederland.

Volendam. Kunstenaarsdorp aan de Zuiderzee toont aan de hand van schilderijen, tekeningen, foto’s en documenten de kunstgeschiedenis van een spraakmakend dorp.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten