|

De top 10 van de beste boeken over vrouwenvoetbal 2024

Het vrouwenvoetbal is de laatste jaren sterk ontwikkeld en populair geworden het Europees Kampioenschap van de Oranje Leeuwinnen in 2017 en de 2 tweede plaatst tijdens het WK in 2019 heeft hier bij mee gedragen. Maar ook het aantal meiden dat voetballen in clubverband is fors toegenomen.

Het vrouwenvoetbal komt ook steeds meer in het nieuws en is vaker zichtbaar op de televisie. ESPN zend wedstrijden van de Nederlandse Eredivisie uit, in praatprogramma´s en voorbeschouwingen zijn oud spelers aan het woord en deskundige. Maar ook over vrouwenvoetbal wordt veel meer geschreven.

Dit zie je ook terug in het aantal boeken. Voor deze pagina ben ik mij gaan verdiepen in de boeken over vrouwenvoetbal en heb ik de 10 leukste en beste boeken die te maken hebben met het vrouwenvoetbal en de oranje leeuwinnen voor je op een rij gezet.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

Lieke

LIEKE is de volledig herziene editie over het leven van voetbalster Lieke Martens. Boordevol foto’s, verhalen en anekdotes

In deze volledig geactualiseerde editie van haar boek vertelt Lieke Martens over het WK voetbal in 2019, haar teenblessure en de weg naar de Olympische Spelen in Tokio. In 2017 won ze met het Nederlands elftal het EK en ze werd de beste speelster van het toernooi, van Europa én van de wereld. LIEKE deelt in het boek voor het eerst haar verhaal.

Van haar eerste doelpunten bij de F-pupillen in Nieuw Bergen tot haar mooiste acties bij FC Barcelona en ontmoetingen met supersterren als Messi, Neymar en Ronaldo. Met medewerking van onder anderen Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk, Kika van Es, Anouk Hoogendijk, Sarina Wiegman en Patrick Kluivert.


Vrouwenvoetbal vanop de eerste rij

Jill Delsaux fotografeert sinds een decennium het vrouwenvoetbal. Ze vat het spel letterlijk in een mooi beeld: van tweede provinciale over de BeNE League en de Super League tot het Europees Kampioenschap 2017 in Nederland of op de Wereldbeker 2019 in Frankrijk. Jill Delsaux stond overal op de eerste rij om de prachtigste foto’s te schieten. Voetbal is de snelst groeiende sport bij vrouwen en daarvan is Jill Delsaux de eerste bevoorrechte getuige.

Het boek Vrouwenvoetbal vanop de eerste rij toont alle emoties van de sport, zowel bij wereldvedetten als bij amateurvoetbalsters. Met haar boek wil Jill ook de gelijke rechten van vrouwen in de sport ondersteunen. Ze zegt daarover: ‘Vrouwenvoetbal zit in de lift, maar die lift gaat voor mij nog niet hoog genoeg.

Daarom dat ik mijn archieven bundelde om deze publicatie tot stand te brengen. Omdat vrouwenvoetbal ook aandacht en respect verdient.’ Dit boek is een fotografische wandeling sinds 2011 langs de vrouwen-voetbalvelden, met getuigenissen van een aantal topspeelsters.


De Oranje leeuwinnen

De Oranje Leeuwinnen van Annemarie Postma is verplichte kost voor alle voetbalmeiden van Nederland.

Maak kennis met de Oranje Leeuwinnen. Een uniek portret van deze generatie voetbalsters

Deze zomer kleurt het land oranje. In juli 2017 begint het EK voetbal voor vrouwen en Nederland is het gastland. Voetbal is de snelst groeiende sport onder meisjes en vrouwen, maar wie zitten er eigenlijk in de selectie van de Oranje Leeuwinnen, ons nationale team?

Postma laat ons kennismaken met de speelsters van het Nederlands elftal en volgt ze tijdens de voorbereiding op dit toernooi, zowel bij Oranje als bij hun profclubs in Nederland, Engeland, Duitsland en Noorwegen. Ze fileert de clichés die er over vrouwenvoetbal bestaan en portretteert de speelsters als voetballer en als vrouw, van keepster Sari van Veenendaal tot spits en superster Vivianne Miedema.

De Oranje Leeuwinnen is verplichte kost, zeker voor alle voetbalmeiden van Nederland.

De pers over Annemarie Postma: – ‘Annemarie Postma is de best ingevoerde journalist van het Nederlandse vrouwenvoetbal. En ze kan nog schrijven ook.’ – Henk Spaan

Annemarie Postma (Amsterdam, 1985) is het gezicht van Voetbal International voor het vrouwenvoetbal. Ze volgt het Nederlands vrouwenelftal al geruime tijd voor Het Parool, daarnaast publiceerde ze verhalen in Hard gras en de Volkskrant. Ze voetbalt bij DVVA en is trainer/coach van de Meiden Onder 17 van SV De Meer.


Samen sterk

Met de winst van het EK zette het Nederlands vrouwenelftal in één klap het vrouwenvoetbal op de kaart. In ‘Samen sterk’ reconstrueert Annemarie Postma het succes van de Oranje Leeuwinnen.

Met ‘Samen sterk’ schreef journaliste Annemarie Postma een reconstructie van het eerste grote succes van de Oranje Leeuwinnen: het winnen van het EK in de zomer van 2017. Daarnaast doet ze verslag van de voorbereiding op het WK deze zomer in Frankrijk – dit keer met Oranje in de favorietenrol.

Na de winst van de Europese titel zette het Nederlands vrouwenelftal in één klap het voetbal voor vrouwen, toch al de snelst groeiende sport in Nederland, op de kaart. Profvoetballer worden en een goal maken in een EK-finale was nu definitief ook een meisjesdroom. En terwijl er vooraf weinig mensen warmliepen voor het toernooi in eigen land, werd de finale in Enschede door 4,1 miljoen mensen bekeken – een record.

Hoewel het succes voor velen als een verrassing kwam, waren speelsters en staf al een jaar lang bezig met een minutieuze voorbereiding. Journaliste Annemarie Postma zag menige training, zat bij alle wedstrijden in het stadion en hing na afloop rond in de mixed zone.


Voetbalavonturen met Jackie Groenen

Dit is een boek voor iedereen die van meidenvoetbal houdt! Je maakt kennis met Jackie Groenen. Zij is een Oranje Leeuwin! Dat betekent dat ze in het Nederlandse Elftal speelt. Jackie vertelt je hoe haar dat gelukt is en ze deelt haar coolste foto’s met jou! In dit boek vind je ook drie spannende voetbalverhalen waarin Jackie de hoofdrol heeft. Wil je na het lezen van dit boek nog meer weten over Jackie? Volg haar dan op social media. Hoe? Dat vertelt Jackie je natuurlijk zelf in dit boek vol voetbalavonturen!


Meisjesdromen

Van EK-debuut tot WK-finale in tien jaar

‘De vrouw die nooit schiet, de vrouw die vond dat ze beter moest leren schieten, ja die vrouw, die schoot woensdag. Zomaar. Een laag schot van Jackie Groenen, van even buiten het strafschopgebied, diagonaal, bracht Nederland woensdag in de finale van het WK voor vrouwen’.
Met deze alinea beschreef Willem Vissers in de Volkskrant de entree van de vrouwenploeg in de finale van het WK tegen de Verenigde Staten. De finale, ongelooflijk.

De term droom viel. Meisjes dromen zeker zoveel als jongens, ook over voetbal. Hoe vaak Lieke Martens, Jackie Groenen, Vivianne Miedema en al die anderen niet vertelden over hun dromen als kind, toen ze mijmerden over een leven als voetbalprof.

Maar voetbalprofs waren mannen. De posters van voetballers op de kamers van meisjesdromers waren van mannen: Robin van Persie, Wesley Sneijder, Arjen Robben. Vivianne Miedema huilde toen Nederland in 2010 de finale van het WK verloor van Spanje. Daar zat ze dan met haar verdriet, met haar shirt van idool Robin van Persie.

Maar zie: opeens ging het snel. Ook vrouwen kregen de kans om genoeg geld te verdienen met voetbal. Ze konden leven als prof. Niet met een miljoenensalaris, doch bovenmodaal. En op 7 juli 2019 stonden Vivianne Miedema en alle andere meisjesdromers zelf in de finale van het WK, in Lyon, tegen de Verenigde Staten. Na afloop huilde Miedema, omdat ze de finale had verloren.

‘Meisjesdromen, van EK-debuut tot WK-finale in tien jaar’, is een verslag over de opkomst van het vrouwenvoetbal vanaf de eerste plaatsing voor een eindtoernooi tot de finale van Lyon , tien jaar later. Gedocumenteerd met columns, verslagen, interviews en reportages uit de Volkskrant van Willem Vissers, die in die tien jaar alle WK’s en EK’s bezocht. Met een voorwoord van pionier Vera Pauw.


Het grote voetbalboek voor meiden

Het grote voetbalboek voor meiden Het eerste complete voetbalhandboek voor meiden Vrouwenvoetbal is populairder dan ooit!

Het WK voetbal vrouwen vindt plaats in juni 2019 en in diezelfde periode verschijnt dit onmisbare handboek voor alle meiden die gek zijn op voetbal. In het boek komen allerlei onderwerpen aan bod, zoals de juiste kleding, spelposities, belangrijke termen en handige oefeningen.

Daarnaast volgen we in dagboekfragmenten een heel voetbalseizoen van het Amsterdamse Meisjes Onder 13-team. Die maken heel wat mee op en buiten het veld. Het boek is geschreven door hun trainer, de 25-jarige voetbalfanaat Lisa ten Raa, samen met auteur Karin Giphart.

Bekende vrouwelijke voetballers vullen het boek aan met tips en persoonlijke verhalen. De illustraties van Sam Loman zijn net als vrouwenvoetbal: stoer en toch echt voor meisjes!


Vrouwenvoetbal

Wat als de Europese voetbalbonden het vrouwenvoetbal tussen 1921 en 1971 niet verboden hadden? De sport floreerde tijdens de Eerste Wereldoorlog, sommige wedstrijden lokten tienduizenden toeschouwers, maar omdat de mannelijke leiders in het vrouwenvoetbal een bedreiging zagen voor het mannenvoetbal, werden de dames naar de marginaliteit verbannen.

Dit boek vertelt het (vaak frustrerende) parcours van het vrouwenvoetbal: van speelsters met schuilnamen over WK-matchen van amper tachtig minuten tot de geboorte van de Red Flames. Minstens even belangrijk is de inbreng van Tessa Wullaert, misschien wel de beste Belgische speelster in de geschiedenis.

Wullaert kan als kind al wedijveren met de jongens, maar wanneer haar jeugdcoach naar Cercle Brugge vertrekt en zijn beste spelers wil meenemen, valt Wullaert uit de boot omdat ‘er voor meisjes toch geen toekomst is’. De West-Vlaamse bewijst nadien het tegendeel, maakt van haar hobby haar beroep en groeit uit tot een inspiratiebron voor jongeren.

Tessa Wullaert (1993) is hét gezicht van het Belgische vrouwenvoetbal. Ze stond twee keer in de Champions Leaguefinale en pakte prijzen met Anderlecht, Standard, Wolfsburg en Manchester City. Als kapitein van de Red Flames en topschutster aller tijden bij de nationale ploeg won Tessa drie Gouden Schoenen. Met haar project GRLPWR wil Wullaert jonge meisjes aanmoedigen om te voetballen en hen helpen bij het verwezenlijken van hun voetbaldromen.

Pieter-Jan Calcoen (1992) schrijft voor Het Nieuwsblad over zowel RSC Anderlecht en de Rode Duivels als de Red Flames. De voetbaljournalist was in 2017 aanwezig op het EK voor dames in Nederland en overhandigde eerder dat jaar de eerste Gouden Schoen aan Tessa Wullaert.


Voetbalgekke meiden

Voetbal is het belangrijkste in het leven van Mila. Samen met haar beste vriendin Doenja, die keeper is, speelt ze in de E1 en school ziet ze vooral als de plek waar ze kan voetballen in de pauze.

Na school gaat Mila vaak naar haar opa. Hij is haar grootste fan en staat bij al haar wedstrijden langs de lijn. Hij heeft zelfs een tweedehands goal geregeld voor het trapveld bij hem om de hoek. Een plek waar Mila en Doenja eindeloos veel tijd doorbrengen. Maar als die plek door Henk en zijn vrienden wordt ontdekt, barst er een hevige strijd los…


Red Flames

Tessa, Janice, Tine, Justine, Laura, Marie… Dat zijn de namen van enkele Red Flames, de speelsters van onze nationale vrouwenvoetbalploeg.

In dit officiële boek maak je kennis met de vedettes van de ploeg en leer je hen beter kennen: hun eerste stappen op het voetbalveld, de vreugde te debuteren in de nationale ploeg in weliswaar niet altijd optimale omstandigheden, de moed die ze opbrengen om een voetbalcarrière en een baan te combineren… Met bovendien een terugblik in beelden op hun strafste sportieve prestaties en een portret van coach Ives Serneels.

Klaar voor de aftrap?
Come on, Belgium!


Vergelijkbare berichten