De top 10 van de beste boeken over Winston Churchill 2023
Winston Churchill was een Britse politicus en staatsman met een lange en veelbewogen carrière in de politiek. Hij werd in 1874 geboren in een beroemde adellijke familie en ging naar Sandhurst en diende in Zuid-Afrika voordat hij de politiek inging.
Churchill was minister van Handel en Marine voordat hij in 1940, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, premier werd. Hij had een reputatie als charismatisch en krachtig spreker, met een talent voor het inspireren en motiveren van mensen. Ondanks dat hij tijdens zijn carrière tweemaal van politieke partij veranderde, worden Churchills leiderschap en bijdragen aan de Britse samenleving en politiek nog steeds gevierd.
Churchill is misschien het meest bekend vanwege zijn leiderschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij verzamelde het Britse volk en speelde een cruciale rol in de geallieerde overwinning op nazi-Duitsland. Churchills toespraken, zoals de beroemde toespraak ‘We zullen vechten op de stranden’, hielpen het Britse volk te inspireren en te verenigen tijdens enkele van hun donkerste uren.
Zijn onwankelbare vastberadenheid en moed ondanks tegenspoed maakten hem tot een symbool van Britse kracht en veerkracht. Churchills leiderschap tijdens de oorlog leverde hem brede bewondering en respect op, zowel in Groot-Brittannië als over de hele wereld.
Na de oorlog bleef Churchill belangrijke bijdragen leveren aan de Britse samenleving en politiek. Van 1951 tot 1955 was hij opnieuw premier en speelde hij een belangrijke rol bij de vorming van de Raad van Europa en de Verenigde Naties.
Churchill was ook een productief schrijver en won in 1953 de Nobelprijs voor de Literatuur voor zijn historische en biografische werken. Ondanks zijn vele prestaties was Churchill niet zonder critici, vooral in zijn latere jaren. Zijn nalatenschap als leider en staatsman in oorlogstijd wordt echter nog steeds op grote schaal gevierd.
Churchills impact op de Britse geschiedenis en wereldgebeurtenissen kan niet genoeg worden benadrukt, en zijn bijdragen worden nog steeds bestudeerd en bewonderd door zowel historici als politicologen.
Meer over Winston Churchill lees je in de boeken op deze pagina. Om je een goed beeld te geven van de top 10 heb ik de boeken uitgebreid beschreven, naast een boekomschrijving vind je ook een link van Bol.com bij de beschrijving. De link geeft veel extra informatie over het boek.
Churchill
Andrew Roberts (1963) is een van de bekendste en productiefste historici van Engeland, die ook in Nederland diepe indruk maakte met zijn baanbrekende biografieën Napoleon de Grote, Churchill en George III. Het leven van de meest onbegrepen koning van Engeland.
‘Absoluut de beste eendelige biografie van Churchill ooit geschreven.’ The New York Times
‘Prachtboek. (…) Roberts laat op overtuigende wijze zien dat de mensen die Churchill aanvallen veelal hun bronnen niet kennen, zonder dat hij van zijn protagonist een held met sneeuwwit blazoen maakt.’ NRC Handelsblad •••••
´Hoewel Roberts’ biografie twaalfhonderd pagina’s telt, is het een weergaloze, gestroomlijnde vertelling. Hij balanceert perfect tussen politieke analyse en karakterschets. Ik las meer Churchill-biografieën dan goed voor me is, en geen enkele las ik met een groter plezier dan deze van Andrew Roberts.’ Joost de Vries, De Groene Amsterdammer
‘Roberts heeft van Churchill een man van vlees en bloed gemaakt. Iemand met heuse emoties.’ De Telegraaf.
‘Andrew Roberts vertelt Churchills verhaal met overtuigend veel beheersing en cachet. Hij schrijft elegant, met af en toe scherpe opmerkingen, en heeft zowel zijn bronnen als de enorme historiografie compleet onder controle. Voor een boek van ruim duizend pagina’s zijn er verrassend genoeg geen longueurs. (…) Dit is absoluut de beste eendelige biografie van Churchill ooit geschreven.’ The New York Times
‘Dit is de soort biografie die – dat kun je voelen – Churchill zelf gewild zou hebben. Kolossaal, energiek, zeer goed geïnformeerd, met de nodige kritische kanttekeningen maar ook sympathiek en, met vlagen, geweldig grappig.’ The Sunday Telegraph
De Churchill factor
Vijftig jaar na de dood van Winston Churchill gaat Boris Johnson op zoek naar de ‘Churchillfactor’. Hij ontrafelt de mythes en de misvattingen en beschrijft hem met een scherp gevoel voor humor.
Vijftig jaar na de dood van Winston Churchill gaat Boris Johnson op zoek naar de ‘Churchillfactor’. Hij ontrafelt de mythes en de misvattingen en beschrijft hem met gedrevenheid en een scherp gevoel voor humor: een man vol tegenstellingen, met een aanstekelijke bravoure, adembenemend welbespraakt, groots strategisch inzicht en een intense menselijkheid.’Fantastisch!’ Matthijs van Nieuwkerk’Superieure schrijfstijl en creatieve vondsten.’ de Volkskrant
Winston Churchill, vader van Europa
Na de Tweede Wereldoorlog wist Winston Churchill één ding zeker: Europese eenwording zou de enige manier zijn om een vredig en veilig Europa te creëren. Nadat hij in juli 1945 de verkiezingen meedogenloos verloor, reisde Churchill het continent rond met zijn pleidooi over de noodzaak van een ‘Verenigde Staten van Europa’.
Churchill lanceerde zijn Europese campagne tijdens zijn bezoek aan Zwitserland in september 1946. In 1947 stichtte hij de ‘United Europe Movement’, een invloedrijke Britse beweging die als doel had het idee van een verenigd Europa te populariseren. Onder druk van Churchill en zijn Europese Beweging werd in 1949 de allereerste politieke Europese institutie opgericht: de Raad van Europa.
In het eerste boek ooit geschreven over Churchill en Europa, gebruikt de jonge Oxford-historicus Felix Klos een schat aan niet eerder gepubliceerd materiaal om het fascinerende verhaal te vertellen van Churchills beslissende rol in de naoorlogse Europese eenwording. We volgen de Grand Old Man door de tuinen van Zwitserland, de gangen van Westminster, de paleizen van Den Haag, en de rokerige achterkamers van Straatsburg. We zien hem, duwend, trekkend, provocerend en overtuigend het politieke handwerk doen in dienst van wat hij hoopte dat zijn belangrijkste bijdrage aan de wereld zou worden: een permanente Pax Europaea.
Dit uiterst actuele boek is onmisbaar voor wie geïnteresseerd is in Churchill, de Europese Unie en de rol van Groot Brittannië in het Europese project. Keren de Britten in het komende referendum na zeventig jaar de Europese nalatenschap van de ‘Greatest Briton’ de rug toe?
In duistere tijden – Hoe Churchill de Britten van de afgrond redde
Een nieuwe, fascinerende blik op Churchill; begin 2018 verschijnt de bijbehorende film The Darkest Hour
Mei 1940: Groot-Brittannië is in oorlog. Winston Churchill is onverwacht premier geworden. De verschrikkingen van de Blitzkrieg leiden tot de val van de ene na de andere Europese democratie in rap tempo. Terwijl deze verschikking nadert, is Churchill al op zoek naar de woorden die de stemming van het volk kunnen weergeven nu de invasie van Groot-Brittannië nog maar enkele uren verwijderd lijkt te zijn.
In zijn grondig onderzochte en prachtig geschreven nieuwe boek, In duistere tijden, beschrijft Anthony McCarten deze fascinerende periode. Dit van-dag-tot-dag (en vaak van-uur-tot-uur) relaas van een van de meest cruciale momenten in de geschiedenis werpt een nieuwe blik op Churchill – een man geplaagd door onzekerheid en twijfels in deze onstuimige weken, maar die uiteindelijk uitgroeide tot de iconische, gevierde man zoals hij nu wordt herinnerd.
Clementine – een leven met Winston Churchill
dwarsligger 532 Sonia Purnell Clementine Clementine Churchill wist zich van verlegen meisje met een moeilijke jeugd op te werken tot een vrouw van de wereld. Samen met Winston, haar geniale – maar tegelijkertijd soms onmogelijke – man, was ze nauw betrokken bij beslissende momenten in de wereldgeschiedenis.
Sonia Purnell is biografe en politiek verslaggeefster. Ze schrijft columns voor The Sunday Times en The Observer en is een regelmatige gast in praatprogramma’s op tv. Haar boek Just Boris. A Tale of Blond Ambition was een gedurfd portret van de Londense burgemeester Boris Johnson. **** ‘Een prachtig boek over een ijzersterke vrouw, die veel meer was dan de innemende schaduw van de grootste Engelsman aller tijden.’ – AD **** ‘Churchill was nergens zonder zijn Clementine. Deze biografie is bijna een werk van barmhartigheid: ze brengt een vrouw voor het voetlicht die veel te weinig erkenning kreeg.’ – De Standaard der Letteren
Churchill
Sebastiaan Haffners boek Churchill is een met enorme toewijding geschreven biografische schets van een groot man in een beslissende tijdspanne voor Europa en de wereld. Haffner steekt in het boek zijn bewondering voor de oorlogspremier niet onder stoelen of banken. Churchills buitengewone levensloop en natuurlijk Churchills tomeloze energie maakt het lezen van dit even schitterende als scherpzinnige boek tot een intellectueel feest.
Churchill
Een halve eeuw geleden overleed een van de belangrijkste figuren van de twintigste eeuw: Winston Churchill (1874-1965). Als legendarische premier die als een van de eersten had gewezen op het gevaar dat Hitler-Duitsland vormde en die vervolgens Groot-Brittannië door de Tweede Wereldoorlog had geleid, leek hij te beschikken over een onaantastbare reputatie. De afgelopen decennia is er echter veel kritiek geleverd op Churchill. Vaak was die terecht, maar niet zelden schoten de critici door, waarbij ze onvoldoende rekening hielden met de betekenis van Churchill voor de geschiedenis.
In deze beknopte biografie schetst Geoffrey Best een overtuigend beeld van deze uitzonderlijke man, die eind negentiende eeuw in koloniale oorlogen vocht, tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijke rol speelde, decennialang een van de kleurrijkste en meest humoristische Britse politici was, en er in 1940 persoonlijk voor zorgde dat Engeland het bijltje er niet bij neergooide maar bleef doorvechten.
Best schetst zowel Churchills sterke kanten en vele talenten als zijn talrijke gebreken en blunders, zonder uit het oog te verliezen dat hij per saldo een groot man was.
Churchill en de Blitz
Op Winston Churchills eerste dag als premier valt Adolf Hitler Nederland en België binnen. Polen en Tsjechoslowakije hebben al gecapituleerd. In de twaalf maanden die volgen voert Hitler een meedogenloze strijd met een eindeloze reeks bommen, die meer dan 45.000 Britten zal doden. 1940 blijkt een cruciaal jaar, waarin de toekomst van het land én de uitkomst van de oorlog afhangen van de Engelse premier.
In Churchill en de Blitz beschrijft Erik Larson met behulp van dagboekfragmenten, archiefstukken en rapporten die tot voor kort geheim waren op beeldende wijze hoe Churchill het Engelse volk The Art of Being Fearless aanleerde. Het is een verhaal over politieke scherpzinnigheid, maar ook over het persoonlijke drama dat zich binnen de muren van de premierswoning afspeelde.
Larson schetst een treffend beeld door het dagelijkse leven van de Churchills uit te lichten: zijn vrouw Clementine, hun rebelse dochter Mary, hun zoon Randolph en zijn knappe maar ongelukkige vrouw Pamela en Pamela’s minnaar, een flamboyante Amerikaan. Churchill en de Blitz neemt de lezer mee terug naar een tijd van echt leiderschap, waarin Churchill dankzij zijn eloquentie, moed en doorzettingsvermogen zijn land en familie bijeen weet te houden.
Roosevelt versus Churchill
Roosevelt en Churchill Bevelhebbers in de oorlog, 1943 Roosevelt en Churchill – bevelhebbers in oorlog – beschrijft de spannende strijd die Franklin D, Roosevelt met Winston Churchill voerde om de geallieerde strategie te blijven volgen. Het is 1943.
Het jaar dat de kansen in de Tweede Wereldoorlog keren. Dat is te danken aan de Amerikaanse president Theodore Roosevelt. Hij breekt Winstons Churchill weerstand tegen D-Day en bepaalt zo de uitkomst van de Tweede Wereldoorlog. Roosevelt wist dat de geallieerden Sicilië in zouden moeten nemen om een grotere veldslag in Zuid-Europa te vermijden. Om zo ervaring op te doen en krachten te besparen om Frankrijk begin 1944 te kunnen binnenvallen.
Maar Churchill was bang voor de invasie in Normandië en bleef aandringen op vechten in Italië. Roosevelt en Churchill – bevelhebbers in oorlog – geeft een portret van Roosevelt in topvorm in een cruciale periode in de moderne Westerse geschiedenis. Roosevelt vs. Churchill volgt FDR van de Kaartenkamer in het Witte Huis naar zijn gezin thuis, van de slagvelden in Noord-Afrika tot de trainingskampen in de VS.
Nigel Hamilton schreef een meeslepend verslag van een cruciaal oorlogsjaar over de president die ervoor zorgde dat Churchill de oorlog niet verloor. Nigel Hamilton is vooral bekend door zijn baanbrekende boeken over J.F. Kennedy. Eerder verscheen van zijn hand het boek The Mantle of Command: FDR at War, 1941-1942, longlisted voor The National Book Award – volgens The New York Times ‘de fantastische memoires die Roosevelt niet geschreven heeft’. Roosevelt en Churchill is een uitgave in de biografieën reeks van Historisch Nieuwsblad.
Kanttekeningen bij Hitler en Churchill
Dertig jaar lang een obscure mislukkeling, vervolgens bijna onmiddellijk een lokale politieke grootheid en uiteindelijk de man om wie een tijdlang de hele wereldpolitiek draaide: Adolf Hitler.
Abominabele studieresultaten op kostschool verhinderden niet dat hij op zijn zesentwintigste voor het Lagerhuis werd gekozen. Uiteindelijk zou hij de hoogste politieke functie in Engeland bekleden onder de meest ongunstige omstandigheden: Sir Winston Churchill.
Kanttekeningen bij Hitler en Churchill geeft een fascinerende kijk op de twee grootste antagonisten uit deze eeuw: Adolf Hitler en Winston Churchill. De twee leiders zagen zichzelf indirect bevestigd in de ander, waarbij de verhoudingen zich duidelijk aftekenden. Sebastian Haffner analyseert in Kanttekeningen bij Hitler en Churchill deze verhoudingen haarscherp en trefzeker. ‘Deze twee mannen, die elkaar nooit gezien hebben, liepen zonder het te weten jarenlang op elkaar af en vochten vervolgens een dodelijk duel uit; in zekere zin hoorden ze bij elkaar en zullen ze in de geschiedenis altijd bij elkaar horen.’