|

De top 10 van de beste boeken over samengestelde gezinnen 2024

Een scheiding heeft veel impact op het gezin, dit geldt ook zeker voor nieuwe samengestelde gezinnen. Zowel voor de volwassenen als voor de kinderen. Nieuwe samengestelde gezinnen kunnen zeer goed uitpakken en het leven meer glans geven, maar het kan ook een lijdensweg worden voor de kinderen.

Daarom is het goed om je in te lezen en goed voor te bereiden. Over samengestelde gezinnen zijn veel boeken geschreven voor zowel volwassenen, de jeugd als voor (jonge) kinderen. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 10 beste boeken over samengestelde gezinnen. De boeken hebben allemaal hetzelfde onderwerp maar zijn heel divers.

Om je een goed beeld te geven heb ik naast een uitgebreide beschrijving ook een link van Bol.com toegevoegd aan de beschrijving. De link geeft veel extra informatie over de auteur en het boek, zoals: de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig bestellen.

Sale: tot 70% korting op boeken, films en muziek

Je wist waar je aan begon!?

De rol van ouder is sowieso al niet gemakkelijk, maar als je als ‘nieuwe’ mama of papa in een gezin terecht komt dat niet het jouwe is, kom je nog vaker voor situaties en vragen te staan waar geen pasklaar antwoord voor is. Bovendien hangt er rond de problematiek van de samengestelde gezinnen nog steeds een taboe, waardoor veel stiefouders het gevoel krijgen dat ze alleen staan met hun gevoelens.

De uitspraak ‘je wist waar je aan begon’ heeft elke plusouder waarschijnlijk ooit al moeten aanhoren. En klopt hoegenaamd niet. Het werkboek ‘Je wist waar je aan begon!?’ wil stiefouders/plusouders leren om zichzelf in zeven stappen te coachen naar een nieuw evenwicht. Vanuit persoonlijke verhalen toont auteur

Anja Pairoux hoe iedere plusouder via eenvoudige denkoefeningen inzicht kan verschaffen in hun unieke situatie. Om op die manier harmonie te vinden in hun nieuwe gezin en de slaagkansen ervan aanzienlijk te verhogen. Anja Pairoux is zelf stiefmoeder van een zoontje en geeft professionele begeleiding als plusoudercoach.

Ze schreef dit boek op basis van haar eigen ervaringen en op basis van de verhalen uit haar praktijk.


Bijna alles wat je moet weten over nieuw samengestelde gezinnen

Laat één ding meteen duidelijk zijn: een plusgezin is geen kerngezin. Het heeft zijn eigen dynamiek, uitdagingen, wetmatigheden – en ook kansen. Culturen komen samen, opvoedmethodes worden verenigd, de communicatie loopt soms spaak, maar tegelijk bouwen jullie samen aan een eigen stek en een bijzondere toekomst.

Steeds meer kinderen groeien op in nieuw samengestelde gezinnen, met plusouders, plusbroers en pluszussen. Waar moet je op letten? Hoe smeed je nieuwe banden? Hoe praat je met je (plus)kinderen? Hoe voed je ze samen met je nieuwe partner op?

Dit boek maakt je snel wegwijs in de realiteit van nieuw samengestelde gezinnen en brengt je op ideeën.


Kickstart je samengestelde gezin!

De boekversie van het Kickstartprogramma voor samengestelde gezinnen. Leer elkaar snel en goed kennen op de belangrijke issues. Praktisch, helder en eerlijk. De beste start voor ieder nieuw gezin!

Het Kickstartprogramma helpt je elkaar op een snelle, heldere, no-nonsens manier te leren kennen. Het zorgt ervoor dat jullie heel duidelijk weten wat je aan elkaar hebt en wat je van elkaar verwacht. Met die informatie is het duidelijk welke stappen je moet zetten om tot een duurzaam en gelukkig geheel te komen. Je volgt het programma waar, wanneer en hoe je maar wilt. Geen moeizame en kostbare sessies bij een relatietherapeut of goedbedoelde adviezen van familie en vrienden die zelf geen samengesteld gezin hebben. Praktisch, eerlijk en direct toepasbaar.


De mijne zijn de liefste

Het is geweldig om verliefd te zijn, ook als blijkt dat je nieuwe liefde al kinderen heeft. Maar leven in een samengesteld gezin is ingewikkeld. Na een tijdje blijkt het minder soepel te lopen dan je had verwacht. Je gaat snappen waarom zoveel van deze relaties binnen enkele jaren stranden. Vertwijfeld vraag je je af waar je aan begonnen bent.

De auteurs kiezen voor de invalshoek van onzichtbare dynamieken die van invloed zijn op het stiefsysteem. Ze ontwikkelden de Stiefcirkel om deze dynamieken inzichtelijk te maken. Een boek voor stiefverzorgers en voor professionals.


Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin?

Een succes maken van een samengesteld gezin is een behoorlijke opgave. Dat blijkt wel uit deze cijfers: 60 procent gaat wéér uit elkaar. Tegenwoordig stellen ouders die gaan scheiden een ouderschapsplan op waarin afspraken gemaakt worden over de opvoeding en verzorging van de kinde¬ren.

Waarom zou je niet een soortgelijk plan maken als je een relatie begint (of hebt) met iemand die al kinderen heeft? Vaak zijn de relaties in een nieuw gezin ingewikkeld en spelen er verschillende lo¬yaliteiten (bijvoorbeeld t.o.v. je (ex-)partner, je biologische en stiefkinderen). Naast emotionele spanningen komen er ook praktische problemen om de hoek kijken: Hoe voeden we op? Wie corrigeert de kinderen? Hoe vieren we de verjaardagen? En hoe gaan we om met de ex-partner?

De schrijfsters van dit boek hebben daarom een Stiefouderschapsplan – kortweg Stiefplan – ontwikkeld. Aan de hand van 10 eenvoudige stappen breng je jouw sa¬mengestelde gezin in kaart en leg je afspraken en wensen voor jouw gezin vast. Met het Stiefplan vergroot je de kans dat jullie nieuwe gezin wel zal slagen!

Over de kenmerken en valkuilen van een samengesteld gezin lees je in deel 1 van dit boek. Aan de hand van herkenbare voorbeeldsituaties krijg je tips en adviezen voor een succesvol samengesteld gezin. In deel 2 vind je het Stiefplan met vragen die jou en je partner aan het denken zetten over jullie gezin en hoe je zaken (beter) wilt organiseren en regelen.


Samengestelde gezinnen

Het vormen van een stiefgezin is geen eenvoudige opgave. De vanzelfsprekende familieband die bestaat met eigen kinderen, ontstaat niet automatisch met de kinderen van een nieuwe partner. Alle betrokken partijen moeten wennen aan de nieuwe situatie: de ouder, de stiefouder, de ex en niet in de laatste plaats, de kinderen.

Iedere partij in een ‘patchwork-gezin’ heeft zo haar eigen ideeën over de vorming van een stiefgezin: het kind heeft misschien geen behoefte aan een extra opvoeder, de ex voelt zich bedreigd omdat een vreemde zich gaat bemoeien met zijn of haar kinderen, de stiefouder weet niet wat de beste aanpak is en de ouder schippert tussen verschillende partijen.

In Samengestelde gezinnen vertellen leden van stiefgezinnen hoe zij het samenleven ervaren, wat de knelpunten hierin zijn én wat er leuk is aan het samengesteld gezin


Mijn man heeft een kind

Persoonlijke verhalen en ervaringen van stiefmoeders worden in dit boek afgewisseld met achtergrondinformatie en handreikingen om dingen te door­denken en op een rijtje te zetten. Met aandacht voor de valkuilen voor stiefmoeders, de do’s en don’ts, de hindernissen, maar ook de mooie momenten in samengestelde gezinnen.

Veel tips en trucs van (ervarings-)deskundigen. De uitvoering, lay-out en de ruimte om aantekeningen te maken, maken dit tot een heel bijzonder boek om (jezelf) cadeau te doen.


Jij, ik, hij, zij en al de kinderen

In elk nieuw gezin is er bagage. Minstens een van de partners heeft kinderen. Dus heeft minstens een van de partners een relatiebreuk achter de rug. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Want wie een geschiedenis heeft, schrijft het heden met meer kleur. Frisse kleuren in het beste geval. Maar ook grijs en zwart behoren tot het palet.

Je wereld is even een doolhof en er is geen kaart die aangeeft welke weg je moet volgen. Ieder verhaal is anders.”Naar schatting één op de tien kinderen leeft in een samengesteld gezin. Dat is niet altijd vanzelfsprekend.

Partners, ex-partners, kinderen en stiefkinderen met verschillende belangen, emoties en loyaliteiten zoeken samen naar een balans.Journaliste Tine Maenhout ging op basis van haar eigen ervaringen praten met ervaringsdeskundigen en experts over wat het betekent om in een samengesteld gezin op te groeien. Het resultaat is een herkenbare zoektocht naar handvaten om een nieuw gezin vorm te geven.

Want hoe kan iedereen – ouders, kinderen, grootouders – zijn plek vinden in het nieuwe gezin? Is de maatschappij al voldoende afgestemd op veranderende gezinsvormen? Zijn samengestelde gezinnen zo nieuw dat we nog niet goed weten hoe we ermee moeten omgaan? En waarom is het soms zo leuk, soms zo vreemd en soms zo moeilijk om een nieuw gezin op te bouwen?’

Dit boek is in alle opzichten goed geschreven en relevant. Het is het enige in zijn genre dat zo bevattelijk en soms pijnlijk herkenbaar hoop en houvast kan bieden voor zo veel mensen.


Praktische gids voor een nieuw samengesteld gezin

Nieuw samengestelde gezinnen zijn tegenwoordig zo ingeburgerd dat het lijkt alsof ze niet bijzonder meer zijn! In films en reclamespots zie je misschien wel dat er af en toe ruzie gemaakt wordt, maar uiteindelijk schuift iedereen gezellig aan tafel, de kinderen spelen in de tuin, de hond blaft vrolijk en alles is weer goed!

Eén ding staat vast: in het echte leven is het niet altijd zo eenvoudig! Stiefvaders, stiefmoeders, vaders en moeders krijgen allemaal te maken met andere, verschillende problemen. Hoe bereid je je kinderen voor op de nieuwe situatie? Hoe vindt iedereen zijn plekje in het nieuwe gezin? Welke rechten heb je als stiefouder? Wat als jullie samen nog een baby willen?

Heb je besloten om je in het avontuur te storten of zit je er al middenin, dan vind je in dit boek uitleg over hoe een en ander in zijn werk gaat, antwoorden op de vragen die je ongetwijfeld hebt en tips om moeilijkheden te overwinnen (die zullen er echt wel zijn), valkuilen te vermijden en van je nieuw samengesteld gezin gewoon een ‘normaal’ gezin te maken!


Stiefmanagement

Stiefmanagement is geschreven voor de ouder en de stiefouder die samen leidinggeven aan het samengestelde gezin. Daarbij wordt gekeken naar het hele systeem van ouder, stiefouder, kind en indien aanwezig de ouder/ex-partner. De rollen van de deelnemers worden besproken met daarbij de do’s en don’ts. Daarnaast is er aandacht voor communicatie en vaardigheden die in het stiefgezin relevant zijn.

Alles in het belang van de kinderen, zodat zij kunnen opgroeien in een liefdevolle en stabiele omgeving, en verder in het belang van alle deelnemers in het stiefgezin. Het boek wil ook een steuntje in de rug zijn voor alle liefdevolle stiefouders die zich met hart en ziel inzetten in het stiefgezin en in de relatie met de kinderen.

Marike Smilde is al vele jaren stiefmoeder. Een rol die zij met liefde, inzet en plezier vervult. Zij begeleidt ouders en stiefouders bij het creëren van een stabiel en liefdevol stiefgezin. Daarnaast is zij sinds negen jaar vanuit haar eigen bedrijf werkzaam als managementcoach en interim-manager in juridische organisaties.


Sale: tot 70% korting op boeken, films en muziek

Vergelijkbare berichten