De top 7 van de beste boeken van Anjet Daanje 2024

Anjet Daanje is een Nederlandse schrijfster die bekend staat om haar omvangrijke romans met klassieke allure. Daanje is geboren in 1965 en groeide op in een christelijk gezin in Nederland. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze een passie voor schrijven ontwikkelde. Na het afronden van haar studie werkte ze enkele jaren als journalist en redacteur voordat ze zich fulltime aan het schrijven wijdde.

Daanje’s literaire carrière omspant meer dan twee decennia en omvat romans, scenario’s en essays. Haar werk werd bekroond met talrijke nominaties en onderscheidingen, waaronder de prestigieuze Libris Literatuurprijs in 2023 voor haar roman “Het lied van de ooievaars en dromedaris”.

Naast haar literaire prestaties heeft Daanje ook scenario’s geschreven voor de Nederlandse televisie. Haar eigenzinnige oeuvre wordt geroemd om zijn overweldigende kracht en vraagt ​​van de lezers volledige concentratie en inzet.

Daanjes schrijven kenmerkt zich door filosofische thema’s, inspirerende en diepgaande literatuur en klassieke stijlen met een moderne twist. Ze staat bekend om haar uitgebreide gebruik van beelden en haar vermogen om complexe personages en instellingen te creëren.

Maar welke boeken van Anjet Daanjes zijn nu de moeite waard om te lezen en mag je eigenlijk niet overslaan? Om je hier antwoord op te geven heb ik de 7 beste boeken van Anjet Daanje voor je op een rij gezet. Naast een boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft extra informatie over het boek, via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Het lied van ooievaar en dromedaris

Het lied van ooievaar en dromedaris Eliza May Drayden, het hoofdpersonage van Het lied van ooievaar en dromedaris, is al dood als de roman in het jaar 1847 in het Yorkshire dorpje Bridge Fowling begint. Ieder volgend hoofdstuk schuift ten opzichte van het voorgaande een stukje op in de tijd, totdat het verhaal in het elfde hoofdstuk in onze huidige tijd is aangeland.

De roman vertelt dan ook niet over Eliza May Draydens leven, maar over haar roerige leven na de dood. De lezer leert Eliza May kennen via de levens van anderen, en via biografieën en verhandelingen over haar, want zij was de schrijfster van een uitzonderlijke roman, die tijdens haar leven werd verguisd, maar die in de loop van 170 jaar door steeds meer lezers als een meesterwerk wordt gezien. Over haar leven is bitter weinig bekend, de omstandigheden waaronder ze stierf zijn een mysterie, en naast haar roman is de enige tekst die ze heeft nagelaten een aantekenboekje met daarin geheimzinnige tekeningen, gedichten en tabellen.

Anjet Daanje liet zich voor haar roman inspireren door het leven en werk van de negentiende-eeuwse schrijfster Emily Brontë. Het lied van ooievaar en dromedaris borduurt voort op de ingenieuze verhaalstructuur van de roman Wuthering Heights. Waar Wuthering Heights twee vertellers heeft en het verhaal twee generaties en twee keer achttien jaar omspant, heeft Het lied van ooievaar en dromedaris elf vertellers die de lezer meenemen in een verhaal dat zich over drie eeuwen uitstrekt.


De herinnerde soldaat

‘Verreweg de beste roman van de afgelopen jaren’ (NRC Handelsblad) Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt vlak achter de Belgische frontlinie een soldaat gevonden. Hij is niet gewond, maar weet niet wie hij is. Men brengt hem naar een gesticht voor krankzinnigen.

Vier jaar na de oorlog zet de directeur van dat gesticht een advertentie in de krant, in de hoop op die manier familie te vinden. Dan blijkt dat zijn naam Amand Coppens is, en dat hij een vrouw, Julienne, heeft en twee kinderen. Julienne heeft acht jaar op hem gewacht en wanhopig naar hem gezocht en neemt hem, tegen het advies van de artsen in, diezelfde dag nog mee naar huis. Hij herinnert zich haar niet, en ook het huis waarin hij met haar blijkt te wonen, herkent hij niet. Het is een vreemde, ongemakkelijke situatie, ook voor haar.

Hij blijkt een fotostudio te hebben, waar hij nu in uniform voor een geschilderd slagvelddecor met oorlogsweduwen op de foto gaat. Zijn vrouw vertelt hem over hun verleden en hij probeert de man te worden die hij ooit was, die zij in hem ziet, en zo worden ze opnieuw verliefd, veel verliefder dan ze ooit waren toen ze jaren geleden met elkaar trouwden. Naarmate hij zich meer op zijn gemak voelt in zijn nieuwe leven krijgt hij vaker nachtmerries over zijn tijd in de loopgraven.

Hij heeft, zoals veel soldaten in de Eerste Wereldoorlog, afschuwelijke dingen gedaan. Het ergste vindt hij nog wel dat hij, als hij afgaat op zijn nachtmerries, van die gruwelijkheden heeft genoten; dat kan hij zichzelf niet vergeven. De herinnerde soldaat is een roman over het begrip ‘identiteit’. Amand heeft geen echte identiteit omdat hij geen herinneringen van voor 1918 heeft. Hij moet zich in de wereld zien te redden zonder het houvast van het verleden.

Anjet Daanje beschrijft het verhaal vanuit het perspectief van Amand, waarbij als in een gedachtestroom de gebeurtenissen, herinneringen en nachtmerries in elkaar overvloeien. Dat geeft deze roman een geheel eigen, sensitieve stijl. Het is een Nederlandse roman van Europese allure.


De blinde fotograaf

Voor Goof bestaat de wereld pas echt als hij haar door het oog van zijn camera ziet. Wanneer de jonge fotograaf op gruwelijke wijze wordt mishandeld en zijn gezichtsvermogen voorgoed verliest, lijkt zijn leven dan ook zinloos. Het incident heeft niet alleen een verwoestend effect op het leven van Goof, maar ook op dat van zijn vriendin Noortje.

De studente wiskunde is vastbesloten achter de identiteit van de dader te komen – iets waarvoor Goof zich merkwaardig genoeg niet lijkt te interesseren. Al snel krijgt Noortje spijt van haar nieuwsgierigheid, want door het grillige karakter van de gebeurtenissen wordt zij gedwongen haar wereldbeeld aan te passen.

De blinde fotograaf is een spannende roman waarin goed en kwaad niet langer eenduidig te benoemen zijn. Door de beeldende schrijfstijl wordt het ongewone vanzelfsprekend en het gebruikelijke opmerkelijk.


Dijende gronden

Anjet Daanjes roman ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ en de bijbehorende dichtbundel ‘Dijende gronden’ komen beide voort uit een jarenlange studie van het leven en werk van de negentiende-eeuwse schrijfster Emily Brontë en haar zusters, Charlotte en Anne. Emily Brontë werd beroemd door haar roman ‘Wuthering Heights’, maar ze schreef ook bijna tweehonderd gedichten, die net als haar roman, opmerkelijk modern waren voor hun tijd. Voor ‘Dijende gronden’ koos Anjet Daanje Emily Brontës mooiste gedichten uit.

Ze vertaalde ze in het Nederlands, en liet zich er daarnaast door inspireren tot het schrijven van eigen gedichten. In haar gedichten hield Emily Brontë zich vooral bezig met de verbeelding en de dood, thema’s waartussen zij een nauw verband zag. Anderhalve eeuw later ontkom je bij het lezen van haar gedichten er niet aan ze op haar eigen vroegtijdige dood te betrekken. Dertig jaar oud was ze nog maar toen ze stierf aan tbc, een jaar na de publicatie van haar enige roman.

In ‘Dijende gronden’ zijn daarom ook twee gedichten opgenomen van Charlotte, die ze enkele dagen na Emily’s begrafenis schreef, in een poging haar grote verdriet te verwoorden. De bundel eindigt met een gedichtencyclus van Anjet Daanje rond de dood van Emily Brontë, afwisselend gezien vanuit het perspectief van Emily en dat van Charlotte.


Gezel in marmer

Marin Slingerland is beeldhouwster, zij maakt de gipsmodellen voor de sculpturen waarmee zij inmiddels een gevierd en beroemd kunstenares is geworden. Nan Geerings is steenhouwster, zij doet het zware, fysieke werk door Marins ontwerpen in steen uit te hakken. Het kunstminnend publiek heeft geen weet van deze werkverdeling, en is ervan overtuigd dat Marin Slingerland haar beelden helemaal zelf maakt. Zij krijgt alle waardering voor de beelden en voor het vakmanschap waarmee ze zijn gehouwen.

Nan houdt Marin al die jaren trouw de hand boven het hoofd, zonder ooit naar de erkenning te verlangen die haar toekomt, want voor haar is de kunst belangrijker dan de roem. Het lijkt de ideale samenwerking, totdat Nan ernstig teleurgesteld raakt in Marin, en voor een dilemma komt te staan.

Gezel in marmer is een beeldend geschreven, op ingehouden toon vertelde roman, over de gecompliceerde vriendschap tussen twee vrouwen, over commercie en roem die de kunst verdringen, en over de onmogelijkheid om illusies in stand te houden.


jl.

Het succes van De herinnerde soldaat heeft vele lezers nieuwsgierig gemaakt naar eerder werk van Anjet Daanje. Ook jl. kenmerkt zich door de emotionele wisselwerking tussen twee hoofdpersonages, het prachtige taalgebruik van Daanje en de goed doordachte achtergronden. In dit geval gaat het om een jongen en een meisje die als overburen opgroeien en hun hele leven contact houden, tot hun geschiedenis een dramatische wending neemt. Alle hoofdstukken spelen zich af op belangrijke data in de recente wereldgeschiedenis. Zoals: de eerste man op de maan, de treinkaping bij Wijster*, de moord op John Lennon, de val van de Muur, 9/11, de moord op Pim Fortuyn en de val van Lehman Brothers. Hoe zijn de ‘grote’ en de ‘kleine’ geschiedenis met elkaar verweven? Wie bepaalt wat we moeten onthouden? Wat is de functie van het vertellen? Lees het in deze boeiende en beeldend geschreven roman.


Veelvuldig en alleen

Daan ligt al zeven jaar in bed, maar hij is niet ziek. Hij heeft zich vrijwillig in zijn kamer teruggetrokken. Hij kijkt televisie, luistert muziek, leest en elke dag komen er vrienden op bezoek om hem over hun leven te vertellen. In hun overzichtelijke verhalen is de wereld mooi, begrijpelijk, flexibel, en vooral veilig ver weg. Hoewel Daan doet voorkomen alsof hij alleen uit intellectuele overwegingen in bed blijft, is er een reden van grotere betekenis. Door een op het eerste gezicht onbelangrijke beslissing van hem, is er zeven jaar geleden iets vreselijks gebeurd, en nu is hij bang voor de consequenties die zijn daden kunnen hebben.

Aan de hand van zijn eigen herinneringen probeert hij de aanleiding en de gevolgen van die fatale beslissing te achterhalen. Maar hoe meer zijn bezoekers hem vertellen, en hoe dieper hij in zijn geheugen graaft, des te ongrijpbaarder de waarheid wordt. Tot de geschiedenis zich lijkt te herhalen. Veelvuldig en alleen is een meeslepende roman over de dubbelzinnige waarheid, de onbetrouwbaarheid van herinneringen, en schuld in haar vele grillige gedaanten.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten