De top 6 van de beste boeken van de schrijver Kader Abdolah 2025

De schrijver achter het pseudoniem Kader Abdolah is Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani. Kader Abdolah is niet de enige pseudoniem, die de Perzisch-Nederlandse schrijver gebruikt, hij heeft ook geschreven onder de naam “Mirza” dit betekent in het Perzisch: kroniekschrijver.

Op deze pagina vertel ik meer over Kader Abdolah, zoals zijn achtergrond over zijn verschillende boeken en nog veel meer dit kun je lezen in de korte biografie. Naast de korte biografie vertel ik ook meer over de 5 beste boeken en het nieuwe boek: “Op zoek naar Ramona


De korte biografe van Kader Adbolah

Kader Adbolah is geboren onder de naam Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani  op 12 november 1954 in Arak. Arak ligt in de streek Farahani in het land Iran. Dit is een streek waar de Islam streng nagevolgd wordt.

De vader van Kader Abdolah was een doofstomme tapijtrestaurateur met een verstandelijke beperking. Dit maakt de jeugd van Kader niet makkelijker. Kader had al snel een droom om ooit zijn betovergrootvader Qhaem Megham Ferahni na te volgen en ook schrijver te worden. Vanaf zijn twaalfde verdiepte hij zich in de westerse literatuur en de westerse samenleving.

in 1977 studeerde Kader af in natuurkunde aan de Universiteit van Teheran en sloot zich aan bij een linkse politieke partij. Deze linkse politieke partij toonde verzet tegen het bewind van de sjah en later tegen dat van de ayatollahs. In 1980 schreef hij voor een illegaal blad en publiceerde in 1980 2 verhalenbundels onder de naam Kader Abdolah. Deze naam koos hij as eerbetoon aan zijn 2 vrienden en partijleden die geëxecuteerd zijn door de overheid. Kader Abdolah zijn 2 samengevoegde voornamen.

In 1985 moest Kader Iran uit vluchten, op uitnodiging van de Verenigde Naties kwam hij als politieke vluchteling naar Nederland. In 1988 belande hij in een asielzoekerscentrum in Apeldoorn en kreeg vervolgens een huis toegewezen in Zwolle.

Kader leert met behulp van onder andere de kinderboeken van Annie M.G. Schmids en de Nederlandstalige poëzie de Nederlandse taal. Ondanks de worsteling met de Nederlandse taal begon hij in het Nederlands te schrijven. In 1993 debuteerde Kadel met de verhalenbundel “De Adelaars“. Dit boek werd gelijk bekroond met de debutantenprijs Het Gouden Ezelsoor.

Van 1996 tot 2011 schreef Kader wekelijks een column in de Volkskrant onder het pseudoniem “Mirza”. In 2011 schreef Kader Adbolah het boekenweekgeschenk “De Kraai“.

In totaal heeft Kader Adbolah meer dan 20 boeken uitgebracht zowel boeken met verhalen, columns als romans. Deze boeken hebben diverse nominaties gekregen maar ook prijzen gewonnen. Waaronder de Gouden Ezelsoor, Ako Literatuurprijs en de E. du Perronprijs. In 2000 werd Kader benoemd tot Ridder in Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn inzet op het gebied van literatuur, Internationale samenwerking en vrede.

Bron: Wikipedia

De 6 beste boeken van Kader Adbolah

Nu je in korte een kijkje in het leven van Kader Adbolah hebt gekregen is het tijd voor een aantal boeken van hem. Hieronder vind je de 5 beste boeken die Kader Adbolah heeft geschreven de boeken worden uitgebreid beschreven. Bij gevoegd aan de beschrijving is een link van Bol.com die meer informatie geeft over het boek.

Opzoek naar Ramona.

Pieter Rademaker is een succesvolle Amsterdamse schilder die zijn dochter Ramona in liefde en vrijheid heeft opgevoed. Dat weerhoudt Ramona er echter niet van om ervandoor te gaan met een Marokkaanse man van dubieuze komaf. Als zij op een dag van de aardbodem verdwenen lijkt, weet Pieter dat hij maar één ding kan doen: op zoek gaan naar Ramona.

Zijn zoektocht brengt hem in contact met een ander Amsterdam, een ander Nederland dan dat hij kende. Hij raakt verzeild in soennitische moskeeën, op de Wallen en komt in contact met drugshandelaren. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij een Afrikaanse illegaal die hem de andere kanten van het leven laat zien en een jonge Turkse vrouw die andere deuren van de liefde voor hem opent.

Pieter Rademaker zit nog half in de wereld van Van Gogh en Rembrandt als hij erachter komt dat de huidige realiteit van zijn stad zijn verbeelding overstijgt. Door zijn zoektocht naar Ramona wordt Pieter geconfronteerd met zichzelf en tot zijn eigen schrik realiseert hij zich dat hij eigenlijk niet naar Ramona zoekt, maar naar nieuwe ideeën voor zijn schilderijen. Hij wil de schilder van zijn tijd zijn.

Hij wil de nieuwe realiteit die hij heeft ontdekt op zijn doeken krijgen. Op zoek naar Ramona is een zoektocht naar onszelf; een authentieke, urgente en hoogstpersoonlijke roman van een schrijver die zijn literaire sporen heeft verdiend met zijn unieke beschrijvingen van verschillende werelden.

Deze nieuwe roman van Kader Abdolah is een pleidooi voor de kracht en de schoonheid van een veranderend Nederland.


Het huis van de moskee

Als er een radicale stroming onder de ayatollahs ontstaat en Khomeini in Parijs een omwenteling voorbereidt, komt de Iraanse samenleving zoals Aga Djan die kent onder druk te staan. Vrienden worden vijanden. Liefde wordt haat. Zelfs Aga Djan kan het tij niet keren.


Spijkerschrift

Aga Akbar, de doofstomme vader van Ismaiel, heeft een dagboek geschreven in een zelfontworpen spijkerschrift. Na zijn dood wordt het boek bij zijn naar Nederland gevluchte zoon bezorgd. Ismaiel probeert het leesbaar te maken, net zoals hij zijn vader vroeger verstaanbaar moest maken.


1001 nacht – Een hervertelling

Misschien is het wel de beroemdste vertelling ter wereld: de door zijn vrouw bedrogen koning Sjahriar slaapt elke avond met een nieuwe maagd en laat haar de volgende ochtend doden, totdat de slimme Sheherazade hem een verhaal vertelt dat zo spannend is dat hij wil weten hoe het verdergaat. Zo blijft zij hem verhalen vertellen, 1001 nachten lang.

1001 nacht speelt al vanaf zijn jeugd een belangrijke rol in het leven van Kader Abdolah. De vertellingen zijn verhalen van de betovering van het woord. Een betovering die Kader Abdolah, wiens boeken in meer dan twintig talen vertaald zijn, als geen ander kent. Speciaal voor de lezers van de Lage Landen vertaalde en bewerkte hij 1001 nacht.

Hij heeft het boek bovendien voorzien van uitgebreide inleidingen en commentaar, zodat het ook te lezen is als zijn eigen literaire poëtica.


Salam Europa!

Sjeed Djamal, docent oriëntalistiek aan de Universiteit van Amsterdam, woont al lange tijd in Nederland. Op een dag krijgt hij een reisboek in handen van een Perzische sjah, die in de negentiende eeuw door Europa reisde. Sjeed Djamal vindt het fascinerend. Nieuwsgierig besluit hij om deze reis zelf te maken, met een afstand van anderhalve eeuw.

Samen met zijn student Iris wijdt hij zich aan de geschriften van de sjah en zijn medereizigers. Hij ziet hoe de sjah dwars door Europa reist, en zelfs door België en Nederland. Op die manier volgt hij de reusachtige karavaan van de sjah die steeds dieper het continent in trekt. Gaandeweg dringt de geschiedenis, maar ook het heden van Europa, steeds dieper tot Sjeed en zijn assistente door.

Salam Europa!, de nieuwe, grote roman van Kader Abdolah, is een boek over nieuwsgierigheid en belangstelling voor de ander. Het is een overrompelende roman, over de schoonheid en de betekenis van het over de grenzen kijken, waarin realiteit en verbeelding door elkaar lopen. Tegelijk is dit boek een vertelling over het heden, waarin Kader Abdolah de gebeurtenissen van nu, rondom de immigratie en de terreur, op een onvergelijkbare manier in zijn verhaal verweeft, wat het een hoogst actuele roman maakt.

Het resultaat: een schitterende oosterse vertelling over Europa.


Papegaai vloog over de IJssel

In een paar oer-Hollandse protestantse dorpen langs de rivier de IJssel komen voor het eerst vreemdelingen wonen. Ze beginnen aan een nieuw bestaan in een nieuw land. Het duurt niet lang totdat de rivier, de IJsselbrug en de pont deel uitmaken van hun identiteit. Papegaai vloog over de IJssel, de nieuwe roman van Kader Abdolah, vindt plaats in en rond de stad Zwolle en vooral in Zalk, Wilsum, ’s Heerenbroek en Veecaten, in een landschap dat honderden jaren hetzelfde is gebleven.

De kou is niet uitnodigend, de fabuleuze luchten zijn dat wel. De nieuwkomers, even vreemd voor elkaar als voor het land waar ze nu wonen, beseffen dat ze hun reis moeten voortzetten, langs het water, naar de IJsselbrug, naar de stad, voor een nieuw bestaan. Zullen ze daar een thuis vinden?

Nederland is in de afgelopen vijfentwintig jaar onmiskenbaar veranderd. Kranten schreven erover, televisiecamera’s liepen, discussies erover verhuisden van de redacties naar de huiskamers en terug. Het is hoog tijd voor een meerstemmige roman, die de essentie van deze veranderingen verbeeldt.

Papegaai vloog over de IJssel is een vertelling waarin de schrijver ons binnen de huizen van die mensen meeneemt om hun levensloop te laten zien. Kader Abdolah kwam een kwarteeuw geleden als vreemdeling naar Nederland, maar wist zich algauw omhelsd door zijn nieuwe landgenoten. Het kan niet anders dan dat hij in deze roman al zijn persoonlijke ervaringen heeft gebruikt. Hij vertelt ons vreemde verhalen die nu al lang onze Hollandse vertellingen zijn geworden.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten