De top 5 van de beste boeken van Herman Koch 2024

Veel mensen zullen Herman Koch kennen van Jiskefet. Jiskefet was humoristische, absurdistisch-satirische van 1990 tot 2005. Voordat de eerste aflevering van Jiskefet op de tv kwam schreef Herman Koch al boeken.

Herman Koch schreef meer dan 20 boeken, één van zijn boeken (verhalenbundel) Hansaplast voor een opstandige, schreef Herman onder de pseudoniem Menno Voorhof. Op deze pagina lees je een korte levensloop van Herman Koch maar ook de boekvolgorde van al zijn boeken.

De 5 beste boeken van Herman Koch worden uitgebreid beschreven en zijn voorzien van een korte recensie.

Sale: tot 70% korting op boeken, films en muziek

Korte biografie van Herman Koch

Herman Huibert Koch is geboren in Arnhem op 5 september 1953. toen Herman 2 jaar was verhuisde zijn ouders naar Amsterdam-Zuid. In de jaren 80 maakte Herman sketches en parodieën voor het radioprogramma Borát. In 1985 bracht Herman de verhalenbundel  De voorbijganger uit. De Romandebuut volgde in 1989 Red ons, Maria Montanelli.

Na de roman Red ons volgde er nog diverse romans en verhalenbundels. Het bekendste boek van Herman Koch is ¨Het Diner¨, inspiratie voor dit boek haalde Herman uit de moord op de dakloze vrouw Maria Del Rosario Endrinal Petet in Barcelona. Dit boek won in 2009 de NS Publieksprijs en werd in 2013 een bestseller in de Verenigde Staten. ¨Het Diner¨ is ook drie keer verfilmd.

Het boek ¨Makkelijk Leven¨ uit 2017 was een boekenweekgeschenk en werd verspreid tijdens de boekenweek. Het laatste uitgebrachte boek van Herman is ¨Een film met Sophia¨

In 1999 schreef Herman Koch het script voor: Wings of Fame.

Herman Koch is naast schrijver van boeken voornamelijk romans met een ironisch-realistische schrijfstijl ook, acteur, columnist, televisie- en radiomaker. (Bron: Wikipedia)


De Bibliografie van Herman Koch

Herman Koch heeft diverse boeken geschreven hieronder volgt een lijst met de uitgebracht boeken op volgorde van verschijning. Naast de titel van het boek het jaartal van verschijning en eventuele aanvullende informatie over het boek.


De 5 beste boeken + recensie van Herman Koch

Nu je een meer weet over Herman Koch en weet welke boeken hij heeft geschreven is het tijd voor de 5 beste boeken van Herman Koch. De boeken worden uitgebreid beschreven en er is een kort recensie toegevoegd om je een goed beeld te geven van het boek.

Het Diner

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, vakantieplannen. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.

De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Wat de situatie nog ingewikkelder maakt is dat de vader van Rick de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

Recensie: Het Diner

Hoewel het boek een serieus onderwerp heeft is het boek geschreven met veel humor. Naast humor is het boek ook spannend en wordt het stap voor stap goed opgebouwd. Terwijl het verhaal vordert krijg je steeds meer weten over wat er gebeurt is. Hoewel het boek veel verschillende recensies heeft van heel slecht tot de publieksprijs verdiend het zeker een plaats in de top van van beste boeken van Herman Koch. Voor mij persoonlijk is dit ook één van Kochs beste boeken.


Odessa Star

Een zwarte jeep Cherokee, een nieuwe vriendenkring, – daarvan droomt Fred Moorman, de hoofdpersoon van Odessa Star. Ooit rende zijn zoontje hem enthousiast tegemoet wanneer hij thuiskwam. Nu begint het joch al te zuchten vóór hij is uitgesproken, en mijmert zijn vrouw over haar leven na zijn dood. Bovendien hangt er een onuitroeibare, dierlijke stank in zijn huis en laat de benedenbuurvrouw haar mottige hond uit in de beneden tuin. Zijn leven is tot stilstand gekomen.

Dan loopt hij in de bioscoop Max G. tegen het lijf, een oude vriend over wie op school al het gerucht ging dat hij handelde in verdovende middelen. Max imponeert achteloos, met zijn kameraad Richard H., zijn langbenige Sylvia, zijn Oekraïense vriendin en zijn zilverkleurige cabriolet. Fred is er getuige van hoe deze mannen de zaken naar hun hand zetten en ziet zijn kansen.

Odessa Star is een niet geheel ongevaarlijke flirt met een wereld waarin intimidatie, macht en geweld de boventoon voeren.

Recensie Odessa Star:

Net zoals veel van de boeken van Herman heeft het boek veel humor. Het boe leest makkelijk wel mede door de humor en de spanning, en de wil om meer te weten te komen. Het verhaal is onvoorspelbaar soms wel tegen het randje van ongeloofwaardig.


Red ons, Maria Montanelli

Het zogenaamd moderne en liberale Montanelli-lyceum, waar kinderen ‘ontzettend creatief’ moeten zijn en leraren het veel te goed bedoelen staat centraal in deze angstaanjagend herkenbare roman.

Wanneer een zwakbegaafde jongen voor de ogen van de verteller verdrinkt wordt hij van school verwijderd. Zijn hierop volgende aanklacht tegen een omgeving waarin geld de maatstaf van alle dingen is geworden is tragisch, omdat hij ondanks zijn kritiek toch duidelijk een product blijft van het door hem zo gehate milieu.

Recensie: Red ons, Maria Montanelli

De debuut roman heeft in mijn ogen te weinig waardering gekregen, een prachtig boek dat spannend en vooral ontroerend is. een droevig verhaal over een jongen die in een trieste omgeving leeft zowel het moeilijk heeft op school als thuis.

Vrij Nederland schreef het volgende over het boek: ‘Het leukste boek sinds tijden. In Amerika zou dit boek een wereldseller zijn geworden als The Catcher in the Rye.’

Finse dagen

Een lange, onhandige jongen van negentien die ervoor kiest om op een zeer afgelegen plek op het land en in de bossen te gaan werken. Het klinkt wellicht romantisch, maar dat was het niet. Zijn moeder was kort ervoor overleden en Herman ging erheen om weg te zijn van zijn vader en diens nieuwe vriendin, en om uit te stellen wat hij eigenlijk allang wist.

Veertig jaar later is Koch terug in Finland en stuit hij op een dichtbundel die expliciet verwijst naar zijn eerdere verblijf. Niet langer kan hij deze periode afdoen met een grap. Hij neemt zijn eigen geschiedenis onder de loep, onderzoekt hoe herinneringen werken en hoe hij dit verhaal kan vertellen zonder de werkelijkheid te besmeuren.

Finse dagen van Herman Koch is een indringende roman over rouw, volwassen worden en over wat je woorden moet geven en wat beter verzwegen kan blijven.

Recensie: Finse dagen

Het boek is goed ontvangen door de media, de lezers zijn over het algemeen heel wisselend. Het boek heeft leuke boeiende stukken, maar de opbouw is niet zo feilloos als bij de andere boeken. Ondanks dit verdiend het boek een plaats in de top 5. Het verhaal over de jeugd en het leven van de puber is interessant.

De greppel

Als Robert Walter, geliefd burgemeester van Amsterdam, op een nieuwjaarsreceptie zijn vrouw lachend haar hoofd in haar nek ziet gooien tijdens een onderonsje met een van zijn wethouders, vermoedt hij meteen het ergste. Het ziet er toch duidelijk naar uit dat Sylvia, met wie hij al jaren gelukkig getrouwd is, vreemdgaat.

Niet veel later staat zijn vierennegentigjarige vader op de stoep van het stadhuis; hij wil Robert dringend spreken. Hij en zijn vrouw willen samen uit het leven stappen. Ze willen hun zoon niet opschepen met hun aftakeling, dus waarom het leven niet op het juiste moment beëindigen?

De greppel laat zien hoe een ogenschijnlijk stabiele man in korte tijd steeds verder verstrikt dreigt te raken in zijn eigen angsten en vermoedens. Of ziet Robert Walter de dingen juist voor het eerst echt helder?

Recensie: Greppel

Een leuk en origineel verhaal met humor. Verhaal lijn is zeer interessant maar ik kan me voorstellen dat veel lezers met vragen blijven zitten. Sommige verhaal lijnen hadden iets uitgebreider gekund ondanks dat ze heel verrassend zijn. Zoals bij de meeste boeken van Herman Koch is de media erg enthousiast over het boek en de lezers zeer wisselend.

Het Parool schreef: Herman Koch laat prachtig zien hoe je dingen kunt zien die er misschien helemaal niet zijn. De greppel is een ode aan de verbeelding


Sale: tot 70% korting op boeken, films en muziek

Vergelijkbare berichten