De top 7 van de beste kookboeken van Janny van der Heijden 2025
Jane van der Heijden, geboren op 3 september 1954 in Haarlem, Noord-Holland, Nederland, is een bekende televisiepersoonlijkheid en schrijfster. Ze begon haar carrière als schrijver en was hoofdredacteur van het kooktijdschrift Tip Culinair. Ze is echter vooral bekend vanwege haar rol als rechter in het populaire Nederlandse tv-programma Heel Holland Bakt, dat ze samen met Robèrt van Beckhoven en André van Duin presenteert. Haar passie voor koken en bakken, evenals haar innemende en warme persoonlijkheid, hebben haar tot een geliefde figuur in Nederland gemaakt.
Gedurende haar hele carrière heeft Jane van der Heijden een belangrijke bijdrage geleverd aan de culinaire wereld. Ze heeft verschillende boeken geschreven, waaronder het populaire kookboek “Koken met Janny”. Daarnaast is ze betrokken geweest bij verschillende initiatieven om gezond en duurzaam eten te promoten, met name onder ouderen. Haar passie voor koken en haar toewijding aan het promoten van gezond eten hebben haar tot een inspiratie voor velen gemaakt.
Op deze pagina lees je welke boeken naast Koken met Janny echte aanraders zijn. De boeken worden uitgebreid beschreven, naast een boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. Deze link geeft veel extra informatie over de boeken van Janny van der Heijden.

Smaakpalet van de Lage Landen

Regelmatig wordt gezegd dat wij in Nederland geen eetcultuur kennen. Niets is minder waar, stelt Janny van der Heijden in Smaakpalet van de Lage Landen. In de zeventiende eeuw bestond deze wel degelijk, pronkte men met producten van eigen bodem of die men van ver haalde en hingen er trots afbeeldingen van gestapelde kazen of oesters aan de muur. Wat valt er allemaal te ontdekken over de groente, vis of het brood dat op de vele stillevens en marktscènes werd afgebeeld. Hoe heeft onze smaak zich gevormd?
Werd er echt bier bij het ontbijt en zelfs door kinderen gedronken, wat haalde men waar vandaan en hoe zat het met de verschillende manieren van Sinterklaas vieren, maar ook: wat was het grote verschil tussen arm en rijk aan tafel? Aan de hand van talloze schilderijen en prenten legt Janny de verborgen geheimen van onze eetcultuur bloot, anekdotisch en leesbaar, en maakt ze een sprong naar het nu met fotografie en megarealistische schilderijen. Wat is er verdwenen of denken wij opnieuw uitgevonden te hebben?
Na het lezen van dit boek zal niemand meer langs een stilleven of keukenscène lopen zonder er een extra blik op te werpen.
Koken met Janny

Koken met Janny is het kookboek van Janny van der Heijden, het jurylid van Heel Holland bakt. Janny helpt vanaf nu ook jou in de keuken! Met ruim 200 recepten voor elke dag en elke kok. Soms snel of simpel voor drukke dagen, soms feestelijk of uitgebreid. Altijd lekker, en makkelijker dan je denkt. Koken met Janny is hét basisboek voor elke kok. Leer het van de allerleukste
La Douce Paris

Dit boek is een ontdekkingstocht door culinair Parijs, een ontdekkingstocht voor al je zintuigen langs de allerbeste bakkers, patissiers en chocolatiers. Wandel samen met Janny van der Heijden door negen Parijse wijken met elk een totaal eigen geur, smaak en identiteit: van ultra-chic Frans en honingzoet Arabisch tot hyper verfijnd Japans of traditioneel Jiddisch. Maar of je nu van klassiek of innovatief houdt, van zoet of hartig, van brood of chocolade, voor iedereen blijft Parijs het culinaire centrum van de wereld en lopend en proevend zul je de stad nóg beter leren kennen en zul je nóg meer van Parijs gaan houden.
Zinneprikkels

Soms lijkt alles te kloppen. De omgeving, het uitzicht, de sfeer, de bediening van het restaurant en daar bovenop als bekroning de niet te evenaren kwaliteit van de keuken.
In Zinnenprikkels onthult auteur Janny van de Heijden de diepste geheimen van de Bokkedoorns: het leven voor en achter de schermen, van bij de eerste ochtendlijke schoonmaak tot het vertrek van de laatste gasten. Voor deze gelegenheid maakte Lucas Rive een selectie van zijn meest favoriete gerechten, alle op uitmuntende wijze in beeld gebracht door culinair topfotograaf Bart van Leuven.
Slim koken

Een goede voorbereiding is het halve werk! Gezond koken is enorm belangrijk, maar waar let je op als je verantwoord wilt koken? En hoe zorg je dat je in drukke tijden zo efficiënt mogelijk te werk gaat?
Janny van der Heijden deelt haar persoonlijke tips en slimme recepten zodat je in een handomdraai de meest fijne en bewuste gerechten voor elke maaltijd van de dag kunt bereiden. Geniet van avocadomousse met gepocheerd ei als ontbijt, mangosalade met chiligarnalen als lunch of een limoenrisotto met gebakken snoekbaars.
Slim koken betekent dat je alles mag eten wat je lekker vindt, zolang je maar gebalanceerd eet en je de hoeveelheden in de gaten houdt.
Ovengerechten

Gevuld met 50 feilloze recepten zit dit kookboek vol met heerlijke ovendieeën: maaltijdschotels, hartige gerechten en zoete gerechten.
Janny van der Heijden geeft haar eigen goed maakbare, maar toch speciale recepten voor uit de oven. Laat je verleiden tot het bakken van een Bretonse frambozentaart, een filo-paddenstoelentaart of een verrassende fish pie met prei en aardappel.
Door de heldere uitleg en originele tips van Janny is dit een ideaal ovenboek voor zowel de beginnende als de meer ervaren kok. Succes gegarandeerd!
Pasta di Janny

‘De lekkerste verse pasta maak je zelf’, aldus Janny van der Heijden. En dus kan een kookboek van deze veelgeprezen culinaire alleskunner over dit onderwerp niet uitblijven.
In ‘Pasta di Janny’ kom je alles te weten over het maken en bereiden van pasta; van de basis tot het eindproduct. Ontdek het verschil tussen de soorten bloem, vorm deeg met behulp van een pastamachine en leer de verschillende vormen kennen aan de hand van het pasta-ABC. Janny geeft de gouden regels voor het koken van pasta en het maken van de lekkerste sauzen.
De recepten in dit boek variëren van lange pasta tot gevulde pasta en van pasta uit de oven tot zoete pasta. Perfectioneer je pastagerechten en ontdek hoe eenvoudig en lekker het is om zelf pasta te maken.
