De top 7 van de beste boeken van Marcel van Roosmalen 2024

Marcel van Roosmalen is zonder twijfel een van de meest spraakmakende schrijvers en columnisten van Nederland. Met zijn scherpe observaties, humor en een kritische blik op de Nederlandse samenleving weet hij lezers keer op keer te boeien. De boeken van Marcel van Roosmalen hebben zich een vaste plek verworven in de Nederlandse literatuur.

Als je op zoek bent naar eerlijkheid, een vleugje sarcasme en een inkijkje in de alledaagse absurditeiten van het leven, dan ben je bij Marcel van Roosmalen aan het juiste adres. In deze blog neem ik je mee op een literaire reis door zijn beste boeken, waarbij we stilstaan bij wat ze zo bijzonder maakt en waarom ze niet mogen ontbreken op jouw leeslijst.

Naast een boekomschrijving vind je ook een link van Bol.com. De link geeft veel extra informatie over het boek van Marcel van Roosmalen, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Totaal

Ik heb het achter elkaar en met tranen in mijn ogen gelezen. Zo grappig en zo goed geschreven.’ Radio 1 Nieuwsweekend, Onno Blom

De allerbeste reportages van Marcel van Roosmalen

Journalist, schrijver en columnist Marcel van Roosmalen gold lang als een geheimtip voor iedereen met een goed gevoel voor humor, maar inmiddels horen zijn columns voor NRC tot de best gelezen van de krant, is hij een van de spraakmakendste Druktemakers bij De Nieuws BV op Radio 1 en maakt hij met Gijs Groenteman de uiterst populaire podcast Weer een dag én het alom bejubelde televisieprogramma Media Inside.

Niemand weet zo genadeloos het menselijk tekort weer te geven als Marcel van Roosmalen in zijn reportages. Of hij nu op pad is met de Pimmels (de volgelingen van Pim Fortuyn), op campagne is met de Oranjes, de winterpresentatie van de EO bezoekt of verslag doet vanaf het hondenpoepsymposium onder het systeemplafond van het NBC Congrescentrum in Nieuwegein: niets of niemand wordt ontzien, ook hijzelf niet.

Totaal bevat zijn beste reportages van de afgelopen twintig jaar: een must-have die garant staat voor uren leesplezier.

In de pers

‘Bijna elke zin die Van Roosmalen schrijft is raak. Elke droge zin is een mengeling van irritatie, opstandigheid en berusting, en ook kregelig mededogen.’ **** de Volkskrant

‘Soms is het alsof Marcel de kloof dicht tussen verslaggeverij en moderne poëzie. In drie zinnen meer zeggen dan waar menig collega een bladzijde voor nodig heeft, dat is het. Literaire journalistiek.’ **** NRC Handelsblad


Totaal 2

‘De pen als wapen: feilloze precisie.’ **** De Limburger

De allerbeste mini-reportages van Marcel van Roosmalen

Het zal niemand zijn ontgaan dat Marcel van Roosmalen met de uitgave van Totaal het genre van de reportage definitief op de kaart heeft gezet. Maar nog meer lezers zullen hem kennen van zijn columns in NRC, die tot de meest gelezen stukken van de krant behoren. Daarnaast laat hij wekelijks van zich horen als Druktemaker bij De Nieuws BV op NPO Radio 1, en in Studio Voetbal had hij een vaste rubriek, ‘Korte Corner’, waarin hij vertelde wat hem opviel aan het voetbalnieuws. Ook was hij columnist tijdens De Oranjezomer, de zomerse variant van Veronica Inside.

Totaal 2 bevat de beste columns van Marcel van Roosmalen, waarbij de radio- en televisiecolumns via een QR-code in het boek te zien en te beluisteren zijn. Ongeacht het medium of het onderwerp wordt elk stuk van zijn hand gekenmerkt door dat typische gevoel voor understatement dat Van Roosmalen eigen is. Tegendraads, met oog voor het kleine en bizarre, vaak actueel, soms snoeihard en uitgesproken, dan weer persoonlijk en ontroerend.


Nederland onder het systeemplafond

Marcel van Roosmalen brengt het ‘Nederland onder het systeemplafond’ in beeld. Een onderzoek naar ons land op haar saaist, knulligst, en efficiëntst.

In ‘Nederland onder het systeemplafond’ brengt Marcel van Roosmalen samen met Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg Nederland onder het systeemplafond in beeld. Een systeemplafond is een ophangsysteem dat onder een reeds bestaand plafond wordt gehangen. De ruimte tussen die plafonds is ideaal voor het wegstoppen van elektriciteit, verwarming, ventilatie, riolering, maar ook voor op de werkvloer minder gewenste zaken als sigaretten of (soft)- drugs. Het systeemplafond is Nederland in een notendop: saai, efficiënt en handig om dingen in te verbergen. Iedereen zit eronder, of je dat nou wilt of niet.


Mijn legendarische moeder overleeft alles

Marcel van Roosmalen over zijn dementerende moeder in het verpleegtehuis ten tijde van de coronapandemie – ontroerend eerlijk, droogkomisch en actueel

Wanneer de moeder van Marcel van Roosmalen na een val niet terug kan keren naar het ouderlijk huis, en onderdak vindt in een verpleegtehuis in Velp, lijkt een rustige periode voor haar en haar kinderen aan te breken. Totdat in maart 2020 de coronapandemie om zich heen grijpt. Het verpleegtehuis wordt ontruimd vanwege de vele positief geteste bewoners en moeder Van Roosmalen wordt getransporteerd naar de bossen bij Groesbeek. Het gevolg is dat ze niet meer weet waar ze is en wie ze is. Ze mag ook geen bezoek ontvangen, er is alleen nog ruimte voor een ‘zwaaimoment’ met familieleden. Al heeft ze geen idee meer wie er staan te zwaaien. En dat is nog maar het begin.

In Mijn legendarische moeder overleeft alles beschrijft Marcel van Roosmalen hoe zijn moeder tegen elke verwachting in de coronatijd doorstaat. Rauw, onthutsend, eerlijk en geestig.

In de pers:

Het zijn de kleine dingen die het doen

‘Bijna elke zin die Van Roosmalen schrijft is raak. Elke droge zin is een mengeling van irritatie, opstandigheid en berusting, en ook kregelig mededogen.’ **** de Volkskrant

‘Een genadeloos, maar ook eerlijk portret van moeder en zoon.’ Boek van de dag, Holland Media Combinatie

Je moet opschrijven dat hier niets gebeurt

‘Soms is het alsof Marcel de kloof dicht tussen verslaggeverij en moderne poëzie. In drie zinnen meer zeggen dan waar menig collega een bladzijde voor nodig heeft, dat is het. Literaire journalistiek.’ **** NRC Handelsblad

‘Je moet opschrijven dat hier niets gebeurt bevat zijn beste reportages en dat is niets te veel gezegd. Messcherpe selecties van wat iemand zegt in treffende monologen of splijtende dialogen.’ **** De Limburger


Op Pad Met Pim

‘Dankzij Pim Fortuyns verbluffende optreden is de huidige verkiezingsstrijd nu al de spannendste uit de na-oorlogse geschiedenis. In februari kwam hij de Nederlandse politiek binnenstormen en overal waar hij verscheen, zorgde hij voor spektakel’.
Steeds was journalist Marcel van Roosmalen van HP/ De Tijd erbij. Zijn wekelijkse reportages, die door De Volkskrant zijn geprezen als ‘verfrissend’, zijn nu ook gebundeld onder de titel Op pad met Pim.

In een directe, onopgeschmukte stijl doet Van Roosmalen verslag van de opkomst van het fenomeen Fortuyn, van zijn val als lijsttrekker van Leefbaar Nederland, van zijn wederopstanding als lijsttrekker van de Lijst Fortuyn en van zijn verkiezingsoverwinning in Rotterdam. Ook als Pim drie taarten in zijn gezicht krijgt, is Van Roosmalen erbij, en merkt hij op dat er niet alleen slagroom, maar ook poep, pis en kots in het gebak is verwerkt. ‘In de zaal hangt nu een naar geurtje’, noteert de verslaggever.


Het is nooit leuk als je tegen een boom rijdt

Het is nooit leuk als je tegen een boom rijdt bevat de beste reportages van de tegendraadse journalist Marcel van Roosmalen. Droogkomisch schrijft hij over allerlei lullige zaken in doorsnee-Nederland. Hij doet onder andere mee aan een cursus veiligheid, brengt een bezoek aan Center Parcs en neemt een kijkje achter de schermen van een sportprogramma.

Zijn bijna nukkige en lamlendige manier van interviewen en rondhangen op de plekken waar het allemaal net niet gebeurt, maken zijn stukken hilarisch en geven de lezer inzicht in het Nederland van vandaag.


Als het maar niet op ons lijkt

De twee beste en grappigste columnisten van Nederland in één boek

Het kind van journalisten Eva Hoeke en Marcel van Roosmalen arriveerde na een woeste nacht in een kraamkamer van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam. Twee uur later zaten ze met zijn drieën in een taxi van TCA. Het rook er naar dennennaalden en de chauffeur zei dat ze hem zeker weten nooit zouden vergeten als hij juist nu tegen een boom zou rijden.

Met het kind kwam een nieuwe wereld het huis binnen: een optocht van ervaringsdeskundigen, babyfluisteraars, draagzakken, lawaaispeelgoed, goedbedoelde raad van moeders en schoonmoeders, en autostoeltjes zonder gebruiksaanwijzing. De humor had zich goed verstopt, maar was als verstekeling toch meegekomen.

Al na een paar dagen werd één ding duidelijk: beide ouders hadden de impact van een kind krijgen totaal onderschat. Als het maar niet op ons lijkt is het eerlijke en geestige verslag van een eerste jaar ouderschap.

De pers over de boeken van Marcel van Roosmalen

‘Van Roosmalen is een meester van de ingetogen humor.’ de Volkskrant

‘Niet misschien, maar gewoon de beste columnist van Nederland.’ Nico Dijkshoorn

‘Marcel van Roosmalen kan zo schrijven dat ik een diepgevoelde fascinatie krijg voor Vitesse, Limburgse dorpen en human resourcemanagers.’ Aaf Brandt Corstius

De pers over de stad, de kroeg en de man van Eva Hoeke

‘Mooie en geestige columns. Mooi cadeau.’ Marie-Claire


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten