De top 7 van de beste boeken van Nico Dijkshoorn 2024

Nico Dijkshoorn is een Nederlandse schrijver, dichter, columnist, muzikant, en televisiepersoonlijkheid. Hij staat bekend om zijn veelzijdige carrière en zijn scherpe, humoristische schrijfstijl. Hier is een korte biografie van Nico Dijkshoorn:

Vroege Leven: Nico Dijkshoorn werd geboren op 14 mei 1960 in IJmuiden, Nederland. Hij groeide op in een arbeidersgezin en ontwikkelde al op jonge leeftijd een passie voor muziek en literatuur.

Carrière: Dijkshoorn begon zijn carrière als muzikant en was betrokken bij verschillende muzikale projecten. Hij speelde bijvoorbeeld in de band “The Hank Five” en later in de band “Dijkshoorn & The Hank Five”. Naast zijn muzikale activiteiten, staat hij vooral bekend om zijn werk als columnist en schrijver.

Dijkshoorn brak door als columnist bij het programma “De Wereld Draait Door”, waar hij bekendstond om zijn humoristische en soms absurde kijk op het dagelijks leven. Hij schreef regelmatig columns voor diverse kranten en tijdschriften, waaronder de Volkskrant. Zijn stijl is vaak provocerend en satirisch.

Naast zijn werk als columnist en schrijver, heeft Dijkshoorn ook poëzie geschreven en enkele boeken gepubliceerd. Zijn werk is gevarieerd en behandelt onderwerpen als sport, muziek, en het alledaagse leven.

Mediaoptredens: Nico Dijkshoorn is ook bekend vanwege zijn optredens in verschillende televisieprogramma’s. Hij heeft deelgenomen aan talkshows en praatprogramma’s en staat bekend om zijn scherpe en humoristische commentaar.

Hoewel Dijkshoorn in Nederland vooral bekend is om zijn werk in de media, heeft hij ook buiten Nederland aandacht gekregen voor zijn schrijven en optredens.

De carrière van Nico Dijkshoorn is divers en omvat muziek, literatuur, en televisie. Hij blijft een opvallende persoonlijkheid in de Nederlandse culturele scene vanwege zijn unieke en vaak controversiële benadering van verschillende onderwerpen in zijn werk.

Op deze pagina vind je de 7 beste boeken van Nico Dijkshoorn. De boeken worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven van de boeken. Naast een boekomschrijving vind je ook een link van Bol.com.

Alles & niets

De bundel ‘Alles & niets’ – met stukken uit ‘de Volkskrant’, ‘Het Nieuwsblad’, ‘ARTIS’ en ‘Nieuwe Feiten (van de ‘BRT’) – is een vervolg op de succesvolle bundels ‘Dijkshoorn’, ‘Kleine dingen’ en ‘Huilen & lachen’ en staat weer vol met observaties die niemand anders dan Nico Dijkshoorn kan maken, maar die toch iedereen herkent. In ‘Alles & niets’ zien we de wereld door de ogen van iemand die het óók niet altijd meer weet maar die toch nooit opgeeft. Wanneer hij sigaretten gaat kopen voor zijn vriendin probeert hij de wonderlijke rituelen van de sigarenboer te begrijpen. Wanneer hij leest over jongeren die drie kwartier lang kunnen douchen, probeert hij dat zelf ook.


Nooit Ziek Geweest

Met mededogen en de kracht van een vuistslag beschrijft Dijkshoorn hoe de familie zich schikt naar de nukken van zijn vader.

Klaas zit in een verzorgingstehuis. Zijn zoon zit naast hem, zwijgend. De losgezongen zinnen van de vader roepen herinneringen op aan woeste verjaardagsfeesten van vroeger, aan vakanties met veel gelach en ruzie, aan een moeder die altijd volgde – en een vader die er ondanks zijn permanente aanwezigheid nooit echt was.

‘Wat heel bijzonder is, zuster, is dat ik nooit ziek ben geweest. Nooit. Nooit ziek geweest. Andere mensen om ons heen, vrienden, je hoort niet anders, maar ik vind dat waanzin.’


Huilen en lachen

Huilen en lachen is een rijke verzameling stukken van Nico Dijkshoorn – grappig, ongemakkelijk, vervreemdend, maar vaak ook doodgewoon en meestal ontroerend. Je leest in dit boek over een vakantie in Italië. Over het tv-programma Blik op de weg, over de vraag of God op een brommer rijdt of in een elektrische tandenborstel zit. Over vakantiehuisjes, eten, kuifapen, mango’s en zijn angst voor klaverjassen. Na Huilen en lachen kijk je nooit meer op dezelfde manier naar al dat gewoons om je heen.


Bijna op de radio

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Bijna-op-de-radio-alles-over-boeken-647x1024.jpg

In de jaren tachtig vierde de band Tire Pressure in zeer bescheiden kring succes. Van buurtcentrum Het Orakel tot café De Kudt in Weesp en een klein tourtje in Duitsland. Ze waren ooit zelfs bijna op de radio. Maar onderlinge spanningen namen toe en dromen raakten gefnuikt, zeker toen bleek dat manager Danny zijn beloftes niet kon waarmaken. Dertig jaar nadat de band met ruzie uit elkaar ging, worden ze door hem gebeld. Een van hun liedjes blijkt in een televisiecommercial te zitten. Of ze weer eens kunnen babbelen?


Ooit gelukkig

‘Mijn broers en ik kijken naar onze moeder. Nel. Ze zit in een bed. Naast haar, op een nachtkastje, beweegt een digitaal fotolijstje. Ze denkt na. Ze heeft ons net verteld dat gisteren de kapper langs is geweest.

Die vond dat ze nog heel mooi haar had. Zulk haar zag je niet veel meer. Hij vond het een genot om haar te knippen. Ze ziet er netjes uit, alsof ze ergens naar toe gaat. Maar Nel gaat al heel lang nergens meer naar toe. Ze zit op een gesloten afdeling van een verzorgingshuis in Aalsmeer.’

In Ooit gelukkig beschrijft Nico Dijkshoorn het leven van zijn moeder. Na haar dood realiseert hij zich dat hij eigenlijk niets van haar weet en gaat hij op zoek. Was ze verdrietig, en waarom heeft hij haar dat nooit gevraagd? Hoe ontmoette ze zijn vader? Met wie speelde ze op straat? Die zoektocht leidt naar Zwitserland, waar Nel kort na de oorlog enkele maanden zielsgelukkig was.

Een jaar na haar overlijden, kort na het uitstrooien van zijn moeders as, zakt Nico tijdens een theatervoorstelling in elkaar en begint daarna de zoektocht naar zijn eigen geschiedenis. Ooit gelukkig is het vervolg op Nooit ziek geweest. Samen vormen zij de familiekroniek van een Amsterdamse familie in Amstelveen.

OVER DE SCHRIJVER Nico Dijkshoorn (1960) is een multitalent. Hij schreef romans (o.m. De tranen van Kuif den Dolder, Nooit ziek geweest), toneelstukken en treedt als gitarist/zanger veel op met zijn band The Hank Five. Hij maakte theaterprogramma’s, solo, maar ook met Ronald Giphart, Leon Verdonschot en Herman Brusselmans, schreef een boek over kunst en is al tien jaar lang de huisdichter van DWDD. Hij schrijft wekelijks een columns in de Volkskrant, leverde bijdragen aan Draadstaal en Dit was het nieuws en leest maandelijks vijf audiocolumns voor op de Vlaamse Radio. Nico heeft 652.125 volgers op Twitter, vier vrienden, twee kinderen en Tanja.


De tranen van Kuif den Dolder

Nico Dijkshoorn gaat in ‘De tranen van Kuif den Dolder’ op zoek naar het geheim van Kuif den Dolder, de beste voetballer die Nederland nooit gekend heeft. Hij reist af naar Uffelte en spreekt met mensen die Kuif ooit gekend of gezien hebben, kleurrijke figuren als Kuitje Ruwiel, Zweep Dukels, Bokke Roet en de mysterieuze Anneke Veldkamp.


Dijkshoorn kijkt kunst

Een willekeurig museum. Bezoekers volgen de pijlen op de vloer en hebben een koptelefoon op hun hoofd. Een stem zegt: ‘De schedel staat voor vergankelijkheid’ of ‘Let ook op het engeltje in de linkerbovenhoek’. Dertig hoofden draaien tegelijk naar links. Dat wilde Nico Dijkshoorn ook wel eens: de blik sturen. Voor het Kröller-Müller Museum stelde hij een succesvolle audio-rondleiding samen. Hij schreef nieuwe teksten bij kunstwerken en sprak die zelf in. In dit boek gaat hij verder. Dijkshoorn kijkt kunst. En als je met hem hebt meegekeken, kijk je nooit meer hetzelfde.


Vergelijkbare berichten