De top 10 van de beste boeken van Toon Hermans 2024

Antoine Gerard Theodore (Toon) Hermans geboren in Sittard op 17 december 1916  en gestorven op 22 april 2000 in Nieuwegein. Toon Herman was één van de grootste theaterpersoonlijkheden van Nederland en Vlaanderen en wordt gezien als één van de grote drie van de Nederlandse Cabaret. (Samen met Wim Sonneveld en Wim Kan). 

Naast vele liedjes zijn ook de one-manshows van Toon Hermans uitgebracht op cd. Naast cd´s heeft Toon Hermans ook vele boeken uitgebracht met prachtige gedichten. De 10 beste en mooiste boeken van Toon Hermans heb ik voor je op een rij gezet.

Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig bestellen.

BoekenBoeken

Helemaal Toon

‘Op zondagmorgen neem ik weleens de tijd om wat te mediteren: wie ben ik?
Wat doe ik hier? Wat is leven?
Vaak kom ik tot dezelfde gedachte.
Wie leven wil, moet beginnen met erin te geloven.
Wat moet je met een leven waar je niet in gelooft?
Iedere morgen begint met het geloof in de komende dag, en met het gevoel dat je die dag hebt gekregen.
Hij wordt je geschonken door het leven, en het is goed hem bewust als een geschenk te beleven.’

Helemaal Toon is de ultieme bloemlezing uit het werk van Toon Hermans (1916-2000). Alle teksten, van Toon Hermans gedichten en liedjes tot dagboeken en conferences, werden zorgvuldig geselecteerd op basis van kwaliteit, populariteit en historische relevantie. Het resultaat is een kleurrijk levensverhaal in Toons eigen woorden en verzen.

In deze tweede, herziene uitgave werden enkele nooit eerder gepubliceerde teksten verwerkt uit zijn enorme archief.


Groot Versjesboek

‘Toon heeft me met z’n kleine versjes geleerd te genieten van iets dat zomaar gebeurt. Vogelvoetjes in de sneeuw. Een straal zonlicht op een verder grijze dag. Een ballon. Bloemen in het gras. Een zoen als je ‘m niet verwacht. Een glimlach van een vreemde. Chocolaatjes in een trommeltje. Allemaal van die kleine dingen die je zo onopgemerkt als wat kan laten, maar waar we als mensen eigenlijk voor leven.’
– Uit het woord vooraf van Lars van der Werf

De verzen van Toon Hermans behoren tot de culturele canon van de Lage Landen. Ook vandaag worden ze veel gelezen. In 1983 verzamelde Toon zelf al meer dan 450 versjes in het Groot Versjesboek, onderverdeeld in rubrieken met titels als ‘Mensen’, ‘Dieren’, ‘Natuur’ en ‘Tijdsbeeld’. Het werd zijn meest populaire bundel ooit.


Liggen In Het Gras

Op, zijn eigen, oorspronkelijke en begrijpelijke wijze speelt Toon Hermans met de taal om zijn visie op de wereld en het wereldje, op het geloof, de natuur en de mens, op leven en dood te geven. Geloof, hoop, liefde en humor zijn de thema’s in dit ‘ boek, dat een groot publiek zal aanspreken dat soms ontroerd, soms geamuseerd zal worden door de gedichten, of om met Toon Hermans te spreken, de versjes.

Na de 100 gedichten is een aantal beschouwingen opgenomen waarin Toon Hermans zich voor het eerst publiekelijk uitspreekt over het theater en het cabaret in Nederland. Zijn mening en visie op de toekomst zullen vele pennen in beweging brengen. Tenslotte telt het boek verscheidene verhalen en beschouwingen over o.a. koningin Juliana, Charlie Chaplin, de lach en de glimlach, het apeninstinct en de humor


Van de liefde wil ik zingen

Wat maakte Toon Hermans uniek? Waarom verkozen de lezers van De Telegraaf hem in 1999, een jaar voor zijn dood, tot ‘artiest van de eeuw’? Omdat hij hele generaties onbedaarlijk heeft doen lachen en diep ontroerd. Omdat hij het dagelijkse bestaan zo spits en vrolijk wist te relativeren, met pretentieloze grapjes, versjes en liedjes. Omdat hij zo dicht bij ons leek te staan, als een vriend van het huis.

Maar hoe populair Toon ook was als theaterman, het zouden wel eens zijn geschriften kunnen zijn die de komende generaties zullen onthouden en bewonderen. Vooral de verzen van Toon blijven mateloos populair. Het zal nog eeuwen duren voor die allemaal uit het gezichtsveld en de culturele canon van de Lage Landen verdwenen zullen zijn.


Liedjesboek

Teksten en partituren van de 100 mooiste liedjes van Toon De liedjes van Toon Hermans behoren tot zijn meest tijdloze repertoire. Van liefdesliedjes tot carnavalshits, ze blijven ontroeren of blij maken. En ze kunnen door jong en oud nog steeds met veel plezier worden gespeeld en gezongen.

Deze bundel bevat de teksten, de melodielijn en het akkoordenschema van de honderd mooiste liedjes van Toon, met klassiekers als Méditerranée, 24 rozen, Lente me, Altijd zal ik van je houden, Café Biljart, Mien waar is m’n feestneus… ‘Bij veel liedjes van Toon Hermans hoort het woord ’toevallig’. Zo schreef hij het beroemde Méditerranée toen hij een strakblauwe affiche zag hangen in het donkere treinstation van Antwerpen met daarop Me-di-terra-née… De letters kwamen tot leven en de melodie druppelde noot voor noot zijn hoofd binnen. Toen hij zijn orkestleider, die naast hem zat, de melodie voorzong, was het lied geboren en hij maakte het thuis in alle rust af.’ Maurice Hermans


Toon over Toon

Het beste van Toon Hermans. Toon over Toon is een eerbetoon. Het is een boek met cd met de beste nummers van Toon Hermans, zoals M terran Vierentwintig rozen en Wat ruist er door het struikgewas? Het boek, samengesteld door Lisa Wade, geeft uitleg bij de nummers op de cd en laat Toon zelf aan het woord. Toon tekent, dicht en schildert over de onderwerpen van zijn liedjes.

Hij vertelt verhalen over hoe de liedjes en conferences tot stand kwamen, maar ook persoonlijke verhalen uit zijn leven die direct met de nummers verbonden zijn. Samen met Toons clownerie en kleine wijsheden, zijn beeldende tekeningen en kleurrijke schilderijen ontstaat een uniek beeld van de grote artiest Toon Hermans en zijn door het publiek zo geliefde nummers.

Lisa Wade studeerde af op Toon Hermans aan de Universiteit van Amsterdam. Ze was medesamensteller van de cd-box en dvd-box Toon Hermans. Hierbij kreeg ze toegang tot alle publieke en persoonlijke archieven en vond zo nog nooit vertoond en ongekend materiaal.


In de stilte zal ik je opnieuw ontmoeten

Wat maakte Toon Hermans uniek? Waarom verkozen de lezers van De Telegraaf hem in 1999, een jaar voor zijn dood, tot ‘artiest van de eeuw’? Omdat hij hele generaties onbedaarlijk heeft doen lachen en diep ontroerd. Omdat hij het dagelijkse bestaan zo spits en vrolijk wist te relativeren, met pretentieloze grapjes, versjes en liedjes. Omdat hij zo dicht bij ons leek te staan, als een vriend van het huis.

Maar hoe populair Toon ook was als theaterman, het zouden wel eens zijn geschriften kunnen zijn die de komende generaties zullen onthouden en bewonderen. Vooral de verzen van Toon blijven mateloos populair. Het zal nog eeuwen duren voor die allemaal uit het gezichtsveld en de culturele canon van de Lage Landen verdwenen zullen zijn.


De nootmuskaatkolonel

Nooit gepubliceerde nonsensteksten en -tekeningen van Toon Hermans Een onverwachte parel van de koldergrootmeester, in de beste traditie van liedjes als Notte belle Margerinetta of de sketch van de poelifinario van de kroet.

In 2015 dook een persklaar, maar nooit gepubliceerd manuscript van Toon Hermans op. Gelukkig kan het nu – in het kader van het ‘Toon 100-jaar’ integraal worden uitgegeven: een heerlijke bundel vol kolderteksten, absurde poëzie en nonsensicale cartoons. Hermans neemt een heerlijk loopje met taal en werkelijkheid, met diep in zijn hart af en toe een ernstige noot. Als ik door de duinen fiets denk ik vaak; er is geen niets want ik zie in àlles iets als ik door de duinen fiets zie de wind, de zee, de zon zie de zin en zie de on.


De klank van de lach

Voor wie op zoek is naar een inspirerend vers voor een geboorte, een verjaardag, een bemoedigende wens, een troostende gedachte… Talen Chinees is geen Turks en Japans geen Javaans, Hebreeuws is geen Urks, Jordanees is geen Spaans, maar of je lacht in Manilla in het Zwitsers of Frans, in een krot of een villa de lach heeft een kans om het oog van de mensen te doen stralen op slag, want verder dan de taal reikt de klank van de lach.

Toon Hermans was de grootste theaterpersoonlijkheid die Nederland en Vlaanderen ooit hebben gekend, én een van de meest gelezen dichters. In 2016 herdenken we zijn 100ste geboortedag. Dit boek bevat een bundeling van zijn leukste verzen en taalgrapjes.


Nieuw gebedenboek

Ieder van ons kan, als het donkert in de wereld en alles is leeg en dor en de meest rampzalige dingen gebeuren, in zichzelf een lichtje proberen aan te steken, zichzelf voornemen met hoop in het hart te kijken naar de ellende die de mensheid teistert.
Dan komt er opheldering en de kracht die de toestand in de wereld wat draaglijker maakt.

God is geen koekjestrommel, schreef Toon Hermans. Als je bidt, zit dan niet te brabbelen. Liever dan voorgekauwde teksten op te dreunen, schreef Toon zijn eigen gebeden en spirituele teksten. Niet alleen voor gelovigen als hijzelf, maar voor alle mensen van goede wil die weleens twijfelen en verlichting zoeken.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten