De top 10 van beste boeken over de Vikingen / Noormannen 2024
De Vikingen / Noormannen waren Scandinavische bewoners van Zuid-Noorwegen, Denemarken en Zweden tussen 789 en 1100. Met Vikingen worden de zeevaarders bedoeld, bij Noormannen de gehele bevolking. In de genoemde landen zijn nog vele sporen van de Noormannen en de Vikingen terug te vinden. Een andere manier om meer over de Vikingen te weten te komen kan doormiddel van boeken.
Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 10 leukste boeken over de Vikingen en Noormannen. De boeken zijn ondanks hetzelfde thema zeer divers.
Om je een goed beeld te geven heb ik de boeken uitgebreid beschreven en is er een link van Bol.com aan de beschrijving toegevoegd. Deze link geeft extra informatie over de auteur en het boek zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.
De Vikingen
Het Vikingtijdperk wordt de periode tussen 750 en 1100 genoemd, waarin de Vikingen hun wereld vergrootten door te koloniseren, te plunderen en handel te drijven. Zij brachten daarmee ook nieuwe ideeën, technologieën, gebruiken en een ander geloof naar de gebieden en landen die zij ontdekten, van Noord-Amerika tot de Aziatische steppen.
Duizend jaar lang is hun geschiedenis verteld vanuit het standpunt van de volkeren die werden overheerst. Op basis van archeologische vondsten beschrijft Vikingenexpert Neil Price vanuit het perspectief van de Vikingen zelf hun unieke geschiedenis en cultuur. Zo wordt voor het eerst duidelijk hoe zij woonden, hoe ze in hun levensonderhoud voorzagen, wat hun rituelen waren en waarin ze geloofden. De Vikingen biedt een compleet en nieuw beeld van een volk dat de wereld veranderde.
50 dingen die je moet weten – De Vikingen
‘De Vikingen’ van Philip Parker is een nieuwe titel in de succesvolle ‘50 dingen die je moet weten’-serie. De Vikingen waren de meest gevreesde indringers van de middeleeuwen en stonden bekend om hun wrede overvallen, hun liefde voor schatten en hun woeste krijgers.
Driehonderd jaar lang joegen ze de wereld schrik aan, maar ze maakten ook prachtige kunst en vertelden geweldige verhalen. Vol met weetjes, landkaarten, infographic en foto’s biedt dit full-color boek een perfecte introductie op de Vikingen.
Jomsviking 1 – De Viking
De internationale Viking-sensatie uit Noorwegen.
Noorwegen, 993. Torsteins vader wordt wreed vermoord door de mannen van Olaf Tryggvason, en de twaalfjarige Torstein wordt meegenomen als slaaf. Als hij kan vluchten, gaat hij op zoek naar zijn oudere broer – en naar wraak. Torstein groeit op en wordt krijger en huurling van de legendarische Jomsvikings-broederschap. Al snel wordt hij betrokken bij de machtsstrijd tussen Olaf Tryggvason en de andere Scandinavische leiders.
Noorse goden
Gaiman verwerkt de losse Noorse mythen tot een doorlopend verhaal dat begint met het ontstaan van de legendarische negen werelden en duikt dan in de levens van goden, dwergen en reuzen. Zo moet Thor zich vermommen als vrouw – lastig, met een baard en onstilbare honger – om zijn gestolen hamer terug te krijgen.
Het bloed van Kvasir – de scherpzinnigste god van allen – wordt in honingwijn veranderd en geeft de drinkers ervan magische krachten. Het boek bereikt zijn piek aan het einde met het epische verhaal van Ragnarok: de ondergang van de goden en de geboorte van een nieuwe tijd en nieuwe mensen.
Vikingen
‘Vikingen’ van Luit van der Tuuk gaat over de Vikingen en Noormannen, die in de negende en de tiende eeuw in Nederland en België verbleven. Het boek kreeg vijf sterren in ‘NRC Handelsblad’.
‘Vikingen’ door Luit van der Tuuk is een standaardwerk over de Vikingen en Noormannen in België en Nederland. In de vroegste geschiedenis van onze landstreken spelen de Vikingen een belangrijke rol. Dit haast mythisch geworden volk uit het noorden had in de negende en tiende eeuw vele grafplaatsen en nederzettingen in Nederland en België.
‘Vikingen in de Lage Landen’ laat zien waar de Noormannen zich bevonden en welke sporen ze hebben nagelaten. Daarnaast gaat Luit van der Tuuk in op de cultuur, kunst en religie van de Vikingen. ‘Vikingen’ bevat meer dan 150 afbeeldingen en kaartjes om de geschiedenis tastbaar te maken.
Luit van der Tuuk is conservator van Museum Dorestad en beheerder van de website Gjallar, geheel gewijd aan de Noormannen. Hij is befaamd vanwege zijn publicaties over de eerste eeuwen van de geschiedenis. Zijn boek ‘De eerste Gouden Eeuw’ werd bekroond met de W.A. van Es-prijs.
Noormannen
‘Noormannen: de Vikingsaga 793-1241’ van John Haywood beschrijft de rijke cultuur van de Vikingen in de volle breedte. Dit indrukwekkende boek volgt de weg van de Vikingen vanaf hun Noorse godenwereld in de achtste eeuw tot hun plek in het christelijke Europa in de dertiende eeuw.
Het vertelt over de taal, de kunst en de technologie, de wetten en gebruiken en het belang van de Noorse mythologie. Haywood schrijft aantrekkelijk proza, waardoor het verhaal voor een breed publiek toegankelijk wordt. Hij beschrijft de aanvallen in het noorden van Europa, de moord op de skald en over verhalenverteller Snorri Sturluson op IJsland.
Haywood laat de saga’s herleven en vertelt over historische plaatsen in Amerika, Azië en Europa, met de Noormannen als ontdekkingsreizigers, veroveraars en kruisvaarders. Een uniek en bijzonder lezenswaardig werk.
Vikingen
‘Nooit eerder is zulke wreedheid in Brittannië gezien,’ weeklaagde Alcuinus, hofgeleerde van Karel de Grote, nadat Vikingen in 793 een verrassingsaanval. uitvoerden op de abdij van Lindisfarne, aan de noordoostkust van Engeland. In 810 verscheen een Deense vloot aan de Friese kust. Zo begonnen twee eeuwen van confrontaties met de Vikingen. De overheden stonden lange tijd machteloos.
De Vikingen maakten gebruik van de verbrokkeling van het Karolingische rijk: als plunderaars én als elkaar bestrijdende bondgenoten van Frankische vorsten. In tegenstelling tot Engeland kwam het in de Lage Landen niet tot permanente kolonisatie.
Eerst ging het om frequente, kortdurende roofexpedities. Later waren complete legers met ruiterafdelingen actief, opererend vanuit versterkte kampen. Tot het einde bleven de gevreesde langschepen het Vikingwapen bij uitstek, uiting van de maritieme superioriteit van de Vikingen. Vikingen belicht een zeer turbulente periode in de Europese en Nederlandse geschiedenis, met een blik die reikt van Byzantium tot Groenland en van de Scandinavische voorgeschiedenis tot de slotakkoorden van de Vikingcultuur in de late middeleeuwen.
De Lage Landen en naburig gebied staan centraal, met speciale aandacht voor het in elkaar grijpen van gebeurtenissen aan beide zijden van de Noordzee. De chronologische benadering in het boek wordt gecomplementeerd met thematische hoofdstukken over bijvoorbeeld de botsing van culturen, langschepen, strijdmethoden en Vikingschatten.
Noorse mythen
De goden van de Vikingen komen tot leven in deze meeslepende, magische mythen. Lees over Odin met zijn ene oog, Thor en zijn machtige hamer en Loki de roodharige, listige bedrieger. Margaretha van Andel weet de taal van Kevin Crossley-Holland, waar de listen doorheen sijpelen, de goden in bulderen en het bloed vanaf druipt, weergaloos in het Nederlands te vangen. En de duistere illustraties vol spanning en schaduwen van Jeffrey Alan Love slepen je mee in de vreemde wereld van oude magie, reuzen, dwergen en monsters. Huiver en geniet!
Kevin Crossley-Holland is een vermaard Brits vertaler, dichter en kinderboekenauteur. Eerder verscheen bij Lemniscaat zijn Arthur-trilogie. Jeffrey Alan Love is een veelbekroond illustrator en schrijver. Hij werd onder andere genomineerd voor de World Fantasy Award, en won een gouden medaille van de Society of Illustrators.
De vikingen
Dit boek laat de glorierijke wereld van de Vikingen zien. Landschapsfoto’s zorgen voor een authentieke sfeer in combinatie met de heldere afbeeldingen van kunstvoorbeelden. Goden, magie, offers en vele andere thema’s komen tot uitdrukking in iconen, patronen, motieven en symbolen waarbij hun historische en spirituele betekenis wordt uitgelegd.
Waar & Wanneer – De Vikingtijd
In het rijk geïllustreerde boek ‘De Vikingtijd’ beschrijft Luit van der Tuuk hoe Vikingen en Noormannen tussen 810 en 1009 onze kuststroken en de delta’s van de Schelde, de Maas en de Rijn teisterden.
In ‘De Vikingtijd’ vertelt topauteur Luit van der Tuuk over de tot de verbeelding sprekende Noormannen en Vikingen. Tussen de negende en elfde eeuw teisterden de Noormannen en Vikingen onze kusten en de delta’s van de Schelde, de Maas en de Rijn. Wie waren deze avontuurlijke zeevaarders? Wat kwamen zij doen in de Lage Landen? Aan de hand van talloze archeologische vondsten reconstrueert Luit van der Tuuk in ‘De Vikingtijd’ het leven en de leefwereld van de Vikingen. ’De Vikingtijd’ is een deel in de serie Waar & Wanneer en is rijk geïllustreerd met afbeeldingen, kaarten en een tijdlijn.