De top 10 van de beste boeken voor studenten (studentenleven)
Voor velen was de studententijd de mooiste tijd van hun leven, maar het is ook een tijd waar in jij je ontwikkeld, zelfstandiger wordt, belangrijke keuzes maakt en vooral veel moet studeren. De boeken die ik voor deze pagina geselecteerd heb vertellen je meer over het studentenleven en de zaken die er bij komen kijken.
De boeken over het studentenleven zijn heel divers en daarom heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

Basiskookboek voor studenten

Eenvoudige recepten voor lekkere, gezonde en goedkope gerechten (zodat je ook zonder je moeder kunt overleven!)
Als student wil je natuurlijk het liefst zo weinig mogelijk tijd, energie en geld verspillen aan koken. Maar een volledig academiejaar overleven op diepvriespizza en worstjes uit blik is ook niet echt aan te raden. Daarom is dit kookboek precies wat jij nodig hebt! Je vindt hier alleen maar lekkere én eenvoudige gerechten waarvoor je geen winkelwagentje vol ingrediënten of dure kookspullen nodig hebt. Dus denk aan klassiekers als groentesoep, quiche, pasta carbonara, salade niçoise of een heerlijk exotisch wokpannetje. Bovendien leer je met dit boek ook een heleboel handige kookbasics, zoals:
– Hoe maak je een dressing?
– Hoe bereid je broccoli of aubergine?
– Hoe kies je kip of rundvlees in de winkel?
– Wat zijn de ingrediënten die je altijd in je voorraadkast moet hebben?
Resultaat: je eet gezond en lekker, je houdt nog genoeg geld over om op stap te gaan met je vrienden, en je moeder kan gerust zijn!
Stop examenstress

Tijdens examens heb je een gezonde dosis stress nodig om optimaal te presteren. Maar wat als die stress verlammend wordt en omslaat in faalangst?
David Dewulf ontwikkelde als eerste een mindfulnesstraining speciaal voor jongeren en weet als geen ander hoe hij de principes van mindfulness en compassie naar hun leefwereld kan vertalen. In deze praktische SOS-survivalgids bundelt hij enkele krachtige oefeningen die het zelfvertrouwen van leerlingen en studenten een boost geven, hun concentratie en zelfvertrouwen verhogen en faalangst verminderen. Bovendien toont hij ook hoe ze gericht en efficiënt kunnen ontspannen en hun nachtrust kunnen verbeteren.
Handboek voor de student

Voor het eerst op kamers? Dit zijn de Lifehacks voor de student!
Vol met lifehacks voor het ultieme studentenleven Je vierkante meters optimaal benutten, slim omgaan met je afval en tips om te blokken. Als je huur zo hoog is, hoe houd je dan nog geld over voor je boodschappen? En hoe kom je zo snel mogelijk van die verschrikkelijke kater af?! Slimme tips & tricks vind je in dit ‘Handboek voor de student’. Deze praktische gids is gevuld met tips voor het koken, schoonmaken, feesten, sporten, ontspannen én natuurlijk voor het studeren zelf! Aanbevolen leesmateriaal als je je ouderlijk huis gaat verlaten.
Het dispuut

Tristan Oleander, student wijsbegeerte uit de provincie, voelt zowel fascinatie als afkeer voor het dispuut van het Amsterdamsch Studenten Corps, waarvan zijn vader ook lid was. Toch denkt hij bij Multatuli geestverwanten te hebben gevonden.
Tijdens een groepsreis naar Indonesië lopen de vernederingspraktijken van zijn dispuutgenoten ernstig uit de hand. ‘Een onfortuinlijk incident’, luidt de officiële versie, maar Tristan denkt daar anders over. Jaren later, als hij het corps allang de rug toe heeft gekeerd, wordt Oleander steeds meer gekweld door rechtvaardigheidsgevoel en besluit hij zijn ex-dispuutgenoten alsnog ter verantwoording te roepen.
Het dispuut neemt de lezer mee naar een besloten en decadente wereld waar eigen wetten gelden. Een eigenzinnige, beklemmende maar ook sprankelende roman over groepsdwang, schuld en boete.
500 studentenmaaltijden

Een kookboek geschreven met de student in het achterhoofd: eenvoudige, betaalbare recepten waarmee je in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel zet. Het enige studentenkookboek dat je nodig hebt, met tientallen tips, basisingrediënten en -gerechten.
Survivalgids voor autistische studenten

Studeren is op zichzelf al lastig, maar wat nu als je autistisch bent? Als het onderwijs is ontworpen voor mensen die neurologisch heel anders in elkaar steken dan jij?
Dit boek is een praktische handleiding voor alle autistische studenten die hun studietijd willen overleven en ervaringen willen opdoen, resultaten willen halen en plezier willen hebben. Deze survivalgids is een compleet handboek van élk aspect van het studentzijn: van studeren, tot wonen, van communiceren tot gelukkig zijn.
‘Kinge Siljee heeft de magische superkracht om de ingewikkelde materie van het studeren en van het zijn van een wezentje in de wereld te vertalen naar termen die ik als autistische student begrijp. Alsof je ondertiteling hebt bij een Franse film, waardoor alles ineens heel gemakkelijk te volgen is. Héérlijk, aanrader.’ – Maarten (autistisch en inmiddels master of science)
‘Ik heb drie onafgemaakte studies op mijn naam staan. Steeds liep ik vast – of de oorzaak nu een overhaaste studiekeuze, of de overdaad aan groepsprojecten was. Voor mij komt dit boek dus te laat (geen zorgen, het is goed gekomen met me hoor!), maar ik denk dat Kinge Siljee vele anderen kan helpen wél hun opleiding met succes te doorlopen.’ – Bianca Toeps (webontwikkelaar, fotograaf en schrijver van bestseller ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’)
Lifehacks voor studenten

Dit boek zit vol met boordevol handig tips voor iedere student
Weet jij hoe je een gezonde maaltijd maakt? Of wat het academisch kwartiertje is? Of rondkomt van je studiebeurs? Als het antwoord ‘nee’ is op een van deze vragen, dan reikt dit boek jou – als (aankomende) student – de helpende hand! Boordevol nuttige adviezen en praktische vaardigheden, zodat jij straks alle kennis in huis hebt om de uitdagingen van het studentenleven te kunnen tackelen. Van kleine dingen als hoe maak je lasagne en geef je een geslaagde party, tot zaken als een kamer zoeken en efficiënter aantekeningen maken: deze handige gids biedt je alle tools en vaardigheden waarmee je je als een pro door de studentenwereld leert bewegen.
Studeren en kwaliteit van leven

Studenten hebben het niet makkelijk: studieschuld, prestatiedruk, sociale media, faalangst, stress. Hoe gaan studenten hiermee om? Hoe lukt het hen om toch te studeren? Wat helpt hen om zich succesvol te ontwikkelen?
In dit boek wordt op een verhalende manier het leven van een aantal studenten van De Haagse Hogeschool tot leven gebracht. Hun persoonlijke ontwikkeling komt aan bod, en de verschillen tussen studenten in hun leven, hun mogelijkheden en hun ambities worden duidelijk. Uit hun verhalen komt naar voren hoe het hen vergaat binnen en buiten het onderwijs. Hoe ze leren van hun ervaringen, hoe ze die gebruiken en ook dat het leven een zware wissel kan trekken. Het vertellen van hun verhaal geeft betekenis, voor henzelf en ook voor de lezer.
Het boek biedt naast de verhalen, handvatten door een format om gesprekken te voeren met studenten en informatie over wat er mogelijk is binnen het pedagogisch klimaat.
Op kamers

Wist jij dat je met wat water en azijn de magnetron zo schoon hebt? Of dat je met thee vetvlekken kunt verwijderen? Laat je huisgenoten versteld staan of geef ze heel subtiel een hint door ze dit boekje cadeau te doen. Het staat vol handige tips en weetjes die het leven van de uitwonende student een stuk aangenamer maken. Want wie heeft er nou zin in uren poetswerk na een avondje feesten – eh, studeren?
Beau´s handboek voor studenten

Studeren is op jezelf wonen, versieren, seksen, ouwehoeren, feesten, reizen, experimenteren en je talenten onderzoeken. Ontdekken wie je bent en wat je kunt en wat je wilt. Dat leer je niet uit een studieboek. Hoewel met Beau’s handboek voor studenten kom je een heel eind.
Er staan handige huis-tuin-en-keukentips in, zoals dat je in het openbaar geen vruchten moet eten en nooit verkeersregels moet overtreden als je dronken achter het stuur zit. Verder vind je antwoorden op alledaagse vragen als: hoe drink je vier bier in vier seconden zonder te morsen? En waarom is het verstandig om niet te douchen als je vreemd bent gegaan? Ook studietechnische onderwerpen komen aan bod, zoals imagobewaking op college en hoe je na je studie die baan tóch krijgt, terwijl je hem eigenlijk niet verdient.
Beau van Erven Dorens (1970) deed voor dit handboek zes jaar onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij stond er ingeschreven voor achtereenvolgens Nederlands, Geschiedenis en Politicologie.
