Boekrecensie: Aan de randen van de dag – Femke van der laan.

Femke Van der Laan de echtgenoot van de overleden Ederhard van der Laan, Burgermeester van Amsterdam. Femke schreef wekelijks een column voor het parool en artikelen voor andere kranten / media. Aan de randen van de dag is het 2de boek van Femke van der Laan.

Op deze pagina lees je meer over het boek ¨Aan de randen van de dag¨ en een korte biografie van Femke van der laan.

Boekbeschrijving: Aan de randen van de dag

Openhartig verslag over de liefde tussen Femke en Eberhard van der Laan: over geluk en ruzie, geboorte en dood.

Een unieke kijk achter de schermen in het huwelijk van iemand met een publieke topfunctie: niet eerder werd ‘het gezin van’ zo van binnenuit beschreven.

Femke en Eberhard ontmoeten elkaar tijdens het werk op zijn advocatenkantoor. Ze worden verliefd, trekken van huis naar huis door de stad, tot ze een vaste plek vinden. Ze trouwen en krijgen kinderen. Zij werkt als tekstschrijver, hij wordt minister, daarna burgemeester. Ze zien elkaar aan de randen van de dag. Femke van der Laan schrijft openhartig en ontroerend over hun grote liefde en hun worsteling met de tijd.

Aan de randen van de dag is een boek dat je laat lachen (zij is geestig, hij is charmant), dat ontroert (het verloop van zijn ziekte is ongelooflijk beklemmend), dat laat zien hoe het is om met een burgemeester getrouwd te zijn (bij vlagen behoorlijk eenzaam), maar bovenal is het een ontwapenend en zeer openhartig boek over hoe een huwelijk werkt, over royaal zijn, over wat liefde eigenlijk is.

Boek specificatie:

  • Titel: De randen van de dag
  • Auteur: Femke van der Laan
  • Uitgever: Nieuw Amsterdam
  • Bindwijze: Hardcover
  • Aantal Pagina´s: 272 pagina´s
  • Druk: Eerste druk
  • EAN/ ISBN: 9789046824054

Auteur:

Femke van der Laan meisjes naam Graas is geboren in 1978. Sinds 2008 werkt Femke als journalist, schrijfster en columnist. Naast wekelijkse column in het Parool schreef ze ook voor andere media.

In 2017 overleed haar man Eberhard van der Laan die op dat moment burgemeester van Amsterdam was. Ze hadden 17 jaar lang een relatie. Twee jaar na het overlijden van Eberhard verscheen Femke´s boek ¨Stad vol ballonnen¨.

De stad vol ballonnen is een bundeling van haar columns over haar leven in de stad na de dood van haar echtgenoot Eberhard van der Laan.

Femke van der Laan was spreker bij de TEDx en gaf een college over ¨Rouw¨ bij de DWDD Summerschool. Ook is Femke lid van de Raad van Toezicht van IDFA en bestuursvoorzitter van Stichting Eenzame Uitvaart.

Het boek: Stad vol ballonnen.

Al die herinneringen die zo aanwezig zijn dat ze wel zichtbaar moeten zijn. Als een grote ballon die met een touwtje aan mijn pols vastzit. Eentje die ik overal mee naartoe sleep. De stad is vol ballonnen. Met touwtjes vastgemaakt aan polsen.

Femke van der Laan schreef een jaar lang wekelijks in Het Parool over haar leven in de stad na de dood van haar echtgenoot Eberhard, de burgemeester van Amsterdam. Haar columns werden talloze keren gelezen en gedeeld. Stad vol ballonnen is een liefdevolle en ontroerende schets van rouw in het dagelijks leven.

Boekrecensie:

Voordat ik een korte boekrecensie geef over het boek lees je eerst een aantal recensies en reviews die in de media zijn verschenen over het boek ¨De randen van de dag¨

Een indringend verslag van hun liefde’ NRC Handelsblad

‘Wondermooi opgeschreven, ontroerde mij verschrikkelijk.’ Matthijs van Nieuwkerk


De titel van boek geeft goed weer wanneer Femke en Eberhard in de latere jaren elkaar nog zagen. Dit was zeker het geval vanaf 2008 toen Eberhard van der Laan, Ella vogelaar opvolgde als minister van Wonen, Wijken en Integratie. Eberhard kwam laat thuis en moest dan nog stukken doornemen voor de volgende dag.

In het boek wordt de liefde besproken tussen Femke en Eberhard, maar ook de knelpunten en obstakels die ze onderweg tegen komen. In het boek is duidelijk de liefde voelbaar, hoeveel zij van elkaar gehouden hebben. Maar het boek laat je ook zien dat Femke een zeer sterke vrouw is en zich goed door alles heen heeft geworsteld.

Het boek is een goed vervolg op het boek: Stad vol ballonnen. Dat een verzameling van columns was die ze heeft geschreven. Het vroeger boek voelde je heel erg goed, en dat geldt ook zeker voor de randen van de dag.

Een groot deel van het boek gaat over de ziekte van Eberhard van der Laan, de lezer wordt regelmatig geraakt, vooral als je zelf ook in zo´n situatie zit of gezeten hebt.

Een goed geschreven boek die de liefde tussen Eberhard en Femke laat zien in een ontroerend verhaal die je in 1 ruk uit wil lezen.

De cover van het boek vind ik persoonlijk erg sprekend en mooi, omdat het een zeer persoonlijk verhaal is vind ik jammer dat er geen foto´s van de liefde in het boek geplaatst zijn. Een paar foto´s had ik voldoende gevonden.

Vergelijkbare berichten