Boekrecensie: De Ira in Limburg – Paul van Gageldonk 2023
Het boek: De Ira in Limburg – Reconstructie van een waargebeurd verhaal is geschreven door Paul van Gageldonk. Het boek gaat over de terroristische aanslag van 27 mei 1990 in Roermond door IRA commando.
Op deze pagina lees je meer over het boek, een recensie van het boek, maar ook meer over de auteur van De IRA in Limburg.
Boekomschrijving

Op zondag 27 mei 1990 werd Roermond opgeschrikt door een terroristische aanslag. Een IRA-commando zag vier Australische toeristen aan voor Britse militairen. Twee van hen vonden de dood. Ze werden op de Markt in Roermond getroffen door kogels uit een kalasjnikov-machinegeweer. Het genadeschot kregen ze, op rituele wijze, met een meegebrachte Ruger.357, het dienstwapen van de Britse militairen en van de RUC, de Noord-Ierse politie.
De IRA claimde de aanslag en maakte excuses voor de ‘fout’ die de commandogroep had gemaakt. De aanslag in Roermond verraste de Nederlandse autoriteiten en wekte beroering in de hele wereld. De consternatie werd alleen nog maar groter toen de vier opgepakte verdachten werden vrijgesproken, ondanks een berg aan bewijsmateriaal dat een ongekend groot onderzoeksteam in een jaar tijd had verzameld.
Eenendertig jaar later laat de aanslag in Roermond nog altijd veel mensen niet onberoerd. Er blijven nog veel vragen over.
- Waarom zijn de verdachten niet veroordeeld?
- Wat zat daarachter?
- Had de aanslag voorkomen kunnen worden?
In dit boek wordt, samen met een groot aantal betrokkenen, een zeer uitvoerige reconstructie gemaakt van de gebeurtenissen op 27 mei 1990 en wat daaraan voorafging, in zowel Nederland als Noord-Ierland. Ooggetuigen, politiemensen, rechters, officieren van justitie, advocaten, terrorismedeskundigen en ex-IRA-leden vertellen uitgebreid over wat hen overkwam en geven antwoord op nog openstaande vragen.
Boek specificatie
- Titel: De Ira in Limburg
- Auteur: Paul van Gageldonk
- Bindwijze: Paperback
- Aantal Pagina’s: 292 pagina’s
- Druk: Eerste druk
- Verschijningsdatum: December 2021
- EAN / ISBN: 9789085961147
De Auteur Paul van Gageldonk
Paul van Gageldonk is geboren in Enschede in 1952. Tegenwoordig is Paul medewerker bij het dagblad De Limburger en schrijft hij regelmatig boeken. Paul is ook redacteur geweest van het dagblad De Limburger. Paul heeft gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam.
Hieronder vind je de boeken die Paul van Gageldonk heeft geschreven naast het boek De Ira in Limburg.
Geen woorden maar daden
Wie de Feyenoord-hooligans zijn, wat ze doen en waarom, beschreef Paul van Gageldonk in Hand in hand uit 1996. Een inside-story van een auteur die twee seizoenen lang met deze beruchte voetbalfans optrok.
In Geen woorden maar daden schetst Van Gageldonk de toenemende rivaliteit tussen de hooligans van Ajax en Feyenoord. Eerst waren er de verbale dreigementen en de ludieke acties. Toen volgde de confrontatie tussen hooligans op de snelweg, het A10-incident. Dit gevecht markeerde de introductie van de GSM als hooliganwapen; de veldslag op afspraak werd een nieuw begrip. Het dieptepunt in de wedloop tussen Ajax– en Feyenoord-hooligans was de dood van Ajaxsupporter Carlo Picornie, in een weiland te Beverwijk.
Eurohooligans
Nog nooit stond een landenkampioenschap voetbal zo in het teken van de angst. Euro 2000 moest een voetbal feest worden, maar er dreigde een invasie van hooligans. Draconische veiligheidsmaatregelen moesten het toernooi redden. Was de vrees voor massale rellen terecht?
Paul van Gageldonk bezocht voorafgaand aan Euro 2000 hooligans in Engeland, België, Duitsland en Nederland, ging met ze op pad en sprak uitvoerig met hen over het hooliganisme in hun land, de vijandschappen en de vriendschappen en de verwachtingen voor Euro 2000.
In het eerste deel van het boek stelt hij de hoofdrolspelers voor: de hooligans van de Miliwall Bushwackers, de Bruges Casual Firm, de Antwerp Casual Crew, BFC Dynamo Berlin en de oude en nieuwe garde van de Haagse hooligans: de North Side en de HJK, oftewel de Haagse jongeren Kern.
Het tweede deel van het boek speelt zich af tijdens Euro 2000. De schrijver volgde de hoofdrolspelers op hun duistere paden. Hij was getuige van de gevechten tussen Engelsen en Duitsers in Charleroi; in Brussel trok hij op met een groepje extreem-rechtse hooligans, dat de confrontatie zocht met jonge migranten.
Uiteindelijk viel de schade mee: de hooligans werkten nauwelijks samen en Engeland en Duitsland werden snel naar huis gestuurd. Maar wél werd duidelijk dat het hooliganisme nog steeds springlevend is en bij de nationale competities opnieuw voor grote krantenkoppen kan zorgen.
Hand In Hand
Ze zijn tussen de 15 en 35 jaar, werkend en werkloos, blank en zwart, onbezonnen en intelligent, kleine criminelen en keurige huisvaders. Paul van Gageldonk kreeg als eerste journalist toegang tot de wereld van de Feyenoord-hooligans en trok twee seizoenen intensief met ze op: tijdens de wedstrijden, bij hen thuis, op houseparty’s en in de gevangenis.
Met het gedetailleerde beeld dat hij weet te schetsen van een maatschappelijke groepering die voor buitenstaanders altijd volstrekt ontoegankelijk is geweest, heeft Van Gageldonk een journalistiek knappe prestatie neergezet. – Algemeen Dagblad
Bij De Buren – Ollander in België
De Randstad is dichtgeslibd en het leven is er jachtig. Paul van Gageldonken zijn vrouw gaan verlangen naar een Limburgse villa te midden van het bronsgroen eikenhout. Helaas: honderden Hollandse pensionado’s zijn hun al voor geweest; huizen heten er niet langer huizen, maar worden ‘projecten’ genoemd, met verkoopprijzen die de randstedelijke woekerprijzen evenaren.
Tot op een dag hun blik valt op een aanbieding van over de grens: een villa met sauna plus ‘dompelbad’, een inpandige garage, inclusief rustieke oude bomen en een elegante vijverpartij… Van Gageldonk is verkocht: hij wordt Nederbelg, vestigt zich in een dorp in een vreemde uithoek van België waar een mengelmoes van Duits, Frans, Limburgs en Nederlands wordt gesproken. Bij de buren is het verslag van zijn inburgeringscursus en tevens een hilarisch portret van onze geliefde zuiderburen.
We leren wat er allemaal bij komt kijken als je je auto naar België wilt uitvoeren, waarom België het best verlichte wegennet ter wereld heeft (dat zelfs vanaf de maan zichtbaar is!) en waarom je naar de overheid nooit een aangetekend stuk moet zenden. Bij de buren is een kritische lofzang op België, het land van de schone stoepjes en de lelijkste architectuur, van de ergste ambtenaren en de beste doktoren, een land waar niemand elkaar verstaat, maar waar onder het genot van een van de 450 streekbieren alle plooien worden platgestreken.
De redders van het Avondland
Sinds de tweede Wereldoorlog is Duitsland niet zo in de ban van een rechts-populistische partij geweest als nu. Van een kleine ‘professorenpartij’, die protesteerde tegen de voor Duitsland onvoordelige deelname aan de Eurozone, groeide de Alternative für Deutschland (AfD) als gevolg van de vluchtelingenproblematiek uit tot een beweging die bij de Bondsdagverkiezingen dit najaar de kiesdrempel met gemak lijkt te gaan halen.
Paul van Gageldonk dompelde zich onder in de wereld van een groeiende groep Duitsers die zich grote zorgen maakt over de toekomst van hun land, over de globalisering en, vooral, over de groter wordende groep migranten, volgens hen een bedreiging voor de Duitse Leitkultur. Acht maanden lang volgde hij AfD-leden uit Aken. Zoals de immigrant, die om zijn AfD-lidmaatschap werd ontslagen. De ex-Oost-Duitser, die in het Westen niet het beloofde paradijs vond. En de verzekeringsman, die uit de partij werd gezet vanwege zijn contacten met extreemrechtse personen.
De redders van het Avondland verhaalt over de plaatselijke Stammtisch van de partij, de veldslagen met antifascisten, het cordon sanitaire in de gemeenteraad, extreemrechtse nipsters en het ‘zwijgkartel’ van politiek en media. Over een bezoek aan het extreme Oost-Duitsland en de antisemitische uitlatingen van partijcoryfee Björn Höcke.
Het boek bevat een openhartig interview met Frauke Petry, door fans de Audrey Hepburn van rechts genoemd, door tegenstanders Adolfina. Wat de AfD betekent voor Duitsland wordt verteld door Henriette Reker, burgemeester van Keulen en slachtoffer van een aanslag door een migrant. De betekenis voor Nederland wordt toegelicht door Geert Wilders.
Ruger.357
Op 27 mei 1990 vond op de Markt in Roermond een aanslag plaats. De daders waren leden van de Irish Republican Army (IRA). De slachtoffers twee onschuldige Australische toeristen.
In het boek Ruger.357, de IRA in Limburg, maakt Paul van Gageldonk, redacteur bij de Limburgse dagbladen, een reconstructie van de aanslag, van alles wat daaraan vooraf ging en van het geruchtmakende proces.
Waarom werd studente Ingrid H. niet gedagvaard? Zouden de daders anno 2015 wel veroordeeld worden? En had de aanslag voorkomen worden? Onder meer ex-medewerkers van het onderzoeksteam en ex-IRA-strijders doen een boekje open.
Boek Recensie: De Ira in Limburg

Paul Gageldonk schreef al eerder een boek over de terroristische aanslag van de Irish Republican Army (IRA). Bij deze aanslag kwamen 2 onschuldige Australische Toeristen om het leven.
In het boek De Ira in Limburg heeft Paul van Gageldonk een reconstructie gemaakt van het waargebeurde verhaal. Het verhaal vertelt je ruim 30 jaar na dato meer over de daders, en waarom deze nog niet zijn veroordeeld. Meer over de IRA en of deze aanslag ooit had voorkomen kunnen worden.
Paul heeft een gedegen onderzoek gegaan waar hij al jaren mee bezig is heeft hier voor vele betrokken gesproken en dit heeft geleid tot een uitvoerige reconstructie. In het boek komen ooggetuigen, politiemensen, rechters, officieren en meerdere deskundigen aan het woorden.
De verhalen gaan niet alleen over de aanlag van 27 mei 1990 maar ook over wat er alle voorafging in Nederland maar ook in Noord-Ierland.
Het boek is zeer geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in de IRA, de aanslag in Roermond en er meer over wil weten. Het boek bied veel nieuwe informatie en geeft een goed beeld van de gebeurtenissen van de dag zelf maar er ook omheen en geeft veel antwoord op vragen!