|

De top 10 van de beste boeken over het land China 2024

China, misschien wel één van de meest fascineerde landen, het lijkt misschien wel een land dat ver van ons af ligt, zowel qua afstand als cultuur. Maar China is meer aanwezig in ons leven dan waar wij weet van hebben. Vele producten die wij in huis hebben en dagelijkse gebruiken worden geproduceerd in China.

Niet alleen is dit interessant, maar ook de geschiedenis de cultuur en vele tradities en gewoontes. Dat China een interessant onderwerp is blijkt ook wel van de vele televisie programma’s / documentaires over China, maar ook uit het grote aantal boeken die in de Nederlandse taal verkrijgbaar zijn. Ondanks dat alle boeken direct of indirect met China te maken hebben zijn ze heel divers. Van de rijke historie tot aan persoonlijke verhalen en nog veel meer.

Voor deze pagina heb ik de top 10 van beste en meest fascineerde boeken over China voor je op een rij gezet. De boeken worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik er ook een link van Bol.com aan toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie over het boek, de auteur, maar geeft ook de recensie en de waarderingen van de lezers weer. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

De nieuwe Keizer

ergeet Trump, vergeet Poetin. Geen enkele wereldleider heeft meer invloed op jouw toekomst dan China’s machtigste man sinds Mao, Xi Jinping. En wat weet je van hem? Dat dacht ik al. De nieuwe keizer onthult het verborgen verhaal van Xi’s leven. Het vertelt van zijn vaders strijd als prins in Mao’s revolutie tot Xi’s meedogenloze zuiveringen in de slangenkuil van de Communistische Partij.

Wat blijkt? Xi ís de Chinese macht. En die macht maakt zich op voor wereldheerschappij. Welke ideeën bepalen Xi’s beleid? Wie zijn de vertrouwelingen van de keizer, wie zijn vijanden? En wat betekent het voor onze welvaart en veiligheid dat Keizer Xi zijn invloed over de wereld razendsnel uitbreidt? Leven wij in zijn keizerrijk? Dit boek is geschreven voor iedereen die wil weten hoe het spel van de macht werkt en hoe zijn nieuwe meester het speelt.

Auteur Ties Dams laat je diep in de ogen kijken van de man die de komende eeuw bepaalt wat macht betekent. De nieuwe keizer is hét boek over Xi Jinping: nooit eerder werd het spannende verhaal van zijn leven zo compleet verteld.

Ties Dams (1993) is schrijver en strateeg. De Chinese staat bestudeert hij al sinds zijn studies tot filosoof, politicoloog en econoom in Utrecht, Londen en China. Aleph, zijn adviespraktijk, ontwikkelt strategie voor politiek en overheid. Hij is lid van de Nationale Denktank.


De nieuwe wereldorde

De Chinese wereldorde komt eraan. In oktober 2017 stippelde president Xi de route uit: als in 2049 de Volksrepubliek zijn honderdste verjaardag viert, moet zijn ‘Chinese droom’ zijn uitgekomen: China is dan de leider van de wereld. In een fascinerend betoog vol persoonlijke ervaringen betoogt Rob de Wijk dat dit gaat lukken.

Als China het mondiale machtsspel behendig speelt en koploper wordt van de nieuwe industriële revolutie van Internet of Things, nanotechnologie en Artificial Intelligence, zal het de wereldorde gaan bepalen. Geholpen door de financiële crisis van 2008, president Trumps protectionisme, de ontregelende politiek van Poetin, de strijd om de brexit en opkomend nationalisme in Europa wordt de eenentwintigste eeuw de eeuw van China.

Daardoor gaat de westerse wereldorde met zijn vrijmarkteconomie, internationaal recht, internationale instituties, democratie, mensenrechten en burgerlijke vrijheden op de schop. Hoe dit tij te keren, wordt het belangrijkste vraagstuk van onze tijd.

Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij houdt zich bezig met geopolitiek en internationale veiligheid. Hij publiceerde talloze boeken en artikelen, is een veelgevraagd commentator voor radio en tv, columnist voor Trouw en medepresentator van Boekestijn en De Wijk op BNR-radio.


Duizend dagen in China

De originele blik van een Chinakenner

Bettine Vriesekoop verblijft drie jaar lang in Peking als China-correspondent voor NRC Handelsblad. In dit boek vertelt ze hoe ze als beginnend journalist zelf haar weg vindt in het turbulente China en op zoek gaat naar de confrontaties tussen oud en nieuw, arm en rijk, meerderheid en minderheid, recht en onrecht. Terwijl haar hulp in de huishouding Wang thuis op haar zoon Tymo past, reist ze het hele land door.

Opvallend is dat Bettine zeer persoonlijk invulling geeft aan berichtgeving door nadrukkelijk ook de menselijke kant van ontwikkelingen te belichten. Zo is de lezer getuige van het eigen leerproces van Bettine en van de unieke ontmoetingen die zij heeft met Chinezen uit alle lagen van de bevolking.

“Goed gedocumenteerd, geschreven met een vlotte pen, een scherpe blik, en laverend tussen wanhoop en humor. Aan de hand van de schrijfster ontdek je het land zoals het werkelijk is. Ik kon het boek niet wegleggen, heb het in één ruk uitgelezen. Een eye-opener en een must.” – Dolores Thijs


Fabels over China

Steeds meer drukt China zijn stempel op de wereld. Machthebber Xi Jinping heeft zich ten doel gesteld China wereldleider te maken en is hard op weg die ambitie te verwezenlijken. Voor de Chinezen is dat niets nieuws: hun heerser zwaait sinds een paar duizend jaar de scepter over ‘alles onder de hemel’ en China vormt het centrum van de wereld.

Het wereldleiderschap is als een natuurwet: de oudste beschaving, de meeste inwoners en weldra de grootste economie.
Het Westen heeft lang gedacht dat het Chinese communisme niet te verenigen viel met de noodzakelijke modernisering. Ongetwijfeld omdat wij ons hardnekkig als de maat der dingen beschouwen.

In Fabels over China gaat Jan van der Putten diep in op de taaie misvattingen in het Westen over China. Kennis die hard nodig is om het uitdijende imperium tegemoet te treden.


Dochters van China

‘Een verbluffende kroniek vol oorlog en intrige. Met dit hoogtepunt in de literaire non-fictie voegt Jung Chang een nieuwe fonkelende ster aan het literaire firmament toe.’ HUMO

Drie zussen uit Shanghai vormden voor een belangrijk deel van de twintigste eeuw het middelpunt van de macht in China. Kleine Zus, May-ling, was mevrouw Chiang Kai-shek, first lady van het precommunistische nationalistische China en zelf ook zeer actief in de politiek.

Grote Zus, Ei-ling, was Chiangs officieuze belangrijkste adviseur. Ze zorgde ervoor dat zijzelf de rijkste vrouw van China werd en haar man de eerste minister onder Chiang. Rode Zus, Ching-ling, trouwde met Sun Yat-sen, oprichter van de Chinese republiek en later rechterhand van Mao.

Alle drie de zussen leefden in luxe en waren extreem geprivilegieerd, maar ze werden ook vaak bedreigd. Hun relatie onderling was emotioneel geladen en gespannen, vooral toen ze kozen voor tegengestelde politieke kampen. Ching-ling wijdde haar leven aan het communisme en stond daarmee lijnrecht tegenover de idealen van haar twee zussen.

Dochters van China is een epische drievoudige biografie die kleur geeft aan het leven van drie uitzonderlijke vrouwen die de geschiedenis van China in de twintigste eeuw mede hebben vormgegeven.


Een barbaar in China

Adriaan van Dis reist af naar China en omstreken. Hij volgt de zijderoute en maakt kennis met een land vol bureaucratische maatregelen en een volk dat vreemdelingen het liefst mijdt of misleidt.

In het najaar van 1986 reist Adriaan van Dis af naar China en aan – grenzende landen. Hij volgt de eeuwenoude zijderoute en maakt kennis met een land vol bureaucratische maatregelen en een volk dat vreemdelingen het liefst mijdt of misleidt. Toen ik het meisje van de Shanghai Noodle, een eethuis in de Amsterdamse Molensteeg, vroeg: ‘Hoe is China?’ zei zij: ‘Very big, China.’

Zij hielp mij bij het uitspreiden van de kaart op het bevlekte tafelpapier en ik werd even stil. Nog nooit had ik een land met zoveel vouwen en meridianen in mijn handen gehad. Met mijn eetstokje wees ik haar de tocht aan die ik van plan was te gaan maken. Vliegen naar Hongkong (zij lachte want daar is zij geboren) en dan naar Shanghai, Peking en Xian, beginpunt van een van de oudste handelswegen ter wereld, de zijderoute. ‘The Silk Road,’ zei ik, en zij nam de mouw van haar blouse tussen duim en wijsvinger. ‘Chinese silk,’ fluisterde zij.


China en de barbaren

Eeuwenlang was China de onbetwiste grootmacht van Oost-Azië. Andere volkeren werden gezien als barbaars. In de Eeuw van Vernedering (1839-1949) ging het land door een diep dal: het Westen en Japan degradeerden de oude natie tot een vazalstaat.

Inmiddels heeft het land zijn positie als economische mogendheid herwonnen, maar hoe gaan de communistische leiders hiermee om? China en de barbaren schetst de invloed van de geschiedenis op China’s zoektocht naar een nieuwe identiteit.

Deze geactualiseerde editie van China en de barbaren duidt de laatste geopolitieke ontwikkelingen, waaronder de strijd tussen Donald Trump en Xi Jinping om de dominantie in Oost-Azië.


MAO

Mao, het onbekende verhaal is de biografie van een man die niet werd gedreven door idealisme of ideologie, maar die ­intrigeerde, vergiftigde en chanteerde. Zijn doel was de overheersing van de wereld.

Jung Chang en Jon Halliday schetsen in Mao het karakter van deze politicus, tonen nieuwe, schokkende feiten over zijn politieke carrière en geven een zeer heldere kijk op de Chinese culturele en maatschappelijke geschiedenis. De mythe die Mao was, wordt doorgeprikt.

Het verteltalent van Jung Chang en de wetenschappelijke aanpak van beide auteurs maken van dit boek de compleetste en leesbaarste biografie van de man die het leven van miljoenen Chinezen diepgaand heeft beïnvloed en de wereldpolitiek dertig jaar lang in zijn ban hield.

Mao, het onbekende verhaal is een magistrale ­biografie die leest als een politieke thriller.


China

Een magistrale roman van de auteur van ‘New York’, ‘Parijs’ en ‘Rusland’, waarin opnieuw een heel land wordt bekeken door de lens van een aantal gewone families.

China, 1839. Het Westen hongert naar Chinese thee, maar heeft niet genoeg zilver om die te kopen. In plaats daarvan betalen handelaren met gesmokkelde opium, iets wat de Chinese keizer een doorn in het oog is. Het begin van de Opiumoorlogen van de negentiende eeuw, die alle mensen in China, van rijk tot arm, Chinees en westers, mannen en vrouwen, treffen.


In deze magistrale roman trekt Edward Rutherfurd, de auteur van epische romans als New York, Londen en Parijs, je mee in de levens van deze mensen. Hij schetst daarmee een blik op de eeuw die China vormde tot de wereldmacht die het vandaag is.


Kroongetuige

Een even moedig als adembenemend ooggetuigenverslag uit de grootste goelag in Xianjiang, China, van onze tijd, waarin inmiddels miljoenen Oeigoeren en Kazachen werden opgesloten.

‘De hele wereld moet weten wat er in de kampen gebeurt en wat de partij nog allemaal van plan is.’ In de Chinese provincie Xinjiang staan honderden gevangenissen en strafkampen. Ze zijn gebouwd om Oeigoeren en Kazachen op te sluiten en hen te beroven van hun identiteit en hun geloof. De omstandigheden zijn er onmenselijk: hersenspoeling, foltering, verkrachting en gedwongen inname van medicatie zijn aan de orde van de dag.

De etnisch Kazachse arts Sayragul Sauytbay groeide op in Xinjiang. Jarenlang stond ze aan het hoofd van verschillende kleuterscholen, totdat ze op een dag aan de beurt was en in een strafkamp verdween. Daar moest Sauytbay haar medegevangenen de Chinese taal, cultuur en politiek bijbrengen. Daarbij wist ze toegang te krijgen tot zeer geheime informatie. Na een jaar in de hel lukte het haar te ontsnappen en naar Kazachstan te vluchten. Uiteindelijk kreeg ze asiel in Zweden.

Haar leven is tot op de dag van vandaag in gevaar: zij wordt voortdurend bedreigd door de Chinese geheime dienst. Dat heeft haar er niet van weerhouden haar schokkende verhaal te doen. De kroongetuige is een even moedig als adembenemend ooggetuigenverslag uit de grootste goelag van onze tijd, waarin inmiddels miljoenen Oeigoeren en Kazachen werden opgesloten. Een waarschuwing voor de onheilspellende macht en ambities van China.


Vergelijkbare berichten