|

De top 10 van de beste boeken over Autisme 2024

Uit een onderzoek in 2020 zegt 2,1% van ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar dat hun kind autisme of een daaraan verwante stoornis heeft. Dit zou betekenen dat het gaat om ongeveer 31.000 kinderen van 4 tot 12 jaar. Bij jongen komt het volgens het onderzoek drie keer zo vaak voor dan bij meisjes. De meest voorkomende vormen zijn autisme spectrum stoornis, syndroom van asperger en PDD-NOS.

Het kan erg lastig zijn als gezin, maar ook als je man, vrouw, kinderen, of één van je ouders autisme heeft of een aanverwante stoornis, uiteraard kun je zelf ook een autisme stoornis hebben. Het is zowel voor jezelf als voor anderen goed zijn om informatie en kennis te verzamelen, zodat je ook beter kunt reageren en om kunt gaan met de situaties.

Boeken kunnen je hierbij helpen. Dat autisme veel voorkomend en een belangrijk onderwerp is geworden kun je wel terug zien aan het aantal boeken die geschreven zijn over Autisme. De boeken zijn heel divers van fictie tot informatief, maar ook boeken hoe je een goede relatie op kunt bouwen met autisme en boeken die geschreven zijn door mensen met autisme om je een andere kijk op deze stoornis te geven. Kortom het aanbod is erg groot.

Om te zorgen dat je de goede boeken te lezen krijgt heb ik voor deze pagina de 10 beste boeken geselecteerd met het onderwerp autisme.Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Autisme: dat is toch dat je supersnel kunt uitrekenen dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou… nee. Bianca Toeps legt je in dit boek haarfijn uit wat het wél betekent als je autisme hebt.
Dat doet ze bijvoorbeeld door te kijken wat de wetenschap zegt over autisme (en waarom sommige theorieën de prullenbak in kunnen), maar ook door haar eigen verhaal te vertellen, en andere mensen met autisme te interviewen. Bianca beschrijft op een frisse en luchtige manier de verschillende situaties waar je als autist tegenaan loopt in het dagelijks leven. Daarnaast geeft ze niet-autistische mensen tips: wat je doet als iemand je liever niet aankijkt, waarom je soms beter kunt mailen en vooral waarom het helemaal geen compliment is als je zegt “maar je ziet er helemaal niet autistisch uit!’


Anders gaat ook – Hoe ik functioneer met autisme en ADHD

In ‘Anders gaat ook’ spreekt Elise Cordaro, een jonge vrouw met autisme en ADHD, over hoe ze omgaat met haar diagnoses, voor de lezers van Bianca Toeps’ ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’.

Elise Cordaro ontdekte pas op haar 27ste dat ze autisme en ADHD heeft. Aanvankelijk wuifden psychologen haar vraag om hulp weg. Ze zag er immers perfect normaal uit, had twee masterdiploma’s op zak en woonde al een tijdje alleen.

Ze bleek een meester in camouflage. Door de jaren heen ontwikkelde ze strategieën voor de meest alledaagse dingen die voor anderen zo vanzelfsprekend zijn: studeren, werken, boodschappen doen, het huishouden, smalltalk…

De diagnoses kwamen als een opluchting. Eindelijk had ze een verklaring waarom alles zoveel moeite kost en besefte ze dat ze het nog niet zo slecht deed.

In dit boek spreekt Elise openhartig over hoe ze omgaat met haar dubbele diagnose. Ze gunt ons een blik in haar belevingswereld en steekt lotgenoten een hart onder de riem met concrete tips, mind hacks en inspiratie om beter te functioneren met autisme en ADHD.


Meer rust en minder stress bij autisme

Mannen en vrouwen met autisme worstelen dagelijks met stress. Ze weten vaak niet waar ze stress aan kunnen herkennen, wat de oorzaken van stress zijn en wat ze kunnen doen om meer rust te ervaren.

Meer rust en minder stress bij autisme biedt een praktisch stappenplan. In zeven stappen leer je waar stress vandaan komt, hoe je stress-signalen kunt herkennen en wat je zélf kunt doen om beter met stress om te gaan.

Daarnaast worden je volop ideeën en mogelijkheden geboden om meer rust te creëren in je dagelijkse leven. Aan de hand van de praktische oefeningen en opdrachten, kun je bovendien zelf aan de slag om datgene wat je gelezen hebt meteen in de praktijk toe te passen.

Met meer rust kun je:

  • Beter omgaan met je partner, familie, vrienden en collega’s
  • Beter focussen, waardoor je meer in minder tijd kunt doen
  • Meer grip op je leven krijgen, in plaats van chaos, onrust en onzekerheid
  • Je krachtiger en zekerder voelen omdat je weet wat je kunt doen bij overprikkeling

Bij dit boek hoort een online werkboek met uitprintbare werkbladen van de opdrachten en nog meer tips en ideeën. Het online werkboek is exclusief verkrijgbaar voor lezers via www.rustbijautisme.nl.


Lifehacks voor meiden met autisme – Handige tips voor dagelijkse problemen

In de periode van 8 tot 18 jaar kan het leven behoorlijk ingewikkeld zijn. Als meisje met autisme kun je je handen vol hebben aan alle uitdagingen van het dagelijks leven. Lifehacks voor meiden met autisme is een eigentijds en vlot geschreven boek voor meisjes en meiden met autisme.

Het geeft informatie, tips en soms eenvoudige oefeningen voor allerlei thema’s waar deze meisjes in hun (dagelijks) leven tegenaan kunnen lopen: samenwerken, huiswerk maken, roddelen, keuzestress, overprikkeling, ingewikkelde gevoelens, puberteit, kleding, make-up, verliefdheid en seksualiteit. Het boek bestaat uit ruim veertig korte hoofdstukken over afgebakende onderwerpen.

Ze beginnen steeds met het verhaal van een basisschoolmeisje en een middelbareschoolmeisje met autisme. Daarna volgen informatie en weetjes, worden er tips gegeven voor de meisjes zelf, maar ook voor hun vriendinnen, ouders en leerkrachten.

Dit zijn de zogenaamde ‘lifehacks’ die het leven wat makkelijker maken. Ook hulpverleners kunnen dit boek goed gebruiken om meisjes inzicht en handvatten te geven hoe om te gaan met hun autisme in specifieke situaties. En het helpt bestaande opvattingen over autisme bij meisjes te verhelderen en waar nodig te nuanceren.

De auteurs van dit boek zijn ervaringsdeskundigen met autisme en/of behandelaren van meisjes met autisme. De redactie wordt gevormd door drie bestuursleden van het Female Autism Network of The Netherlands (FANN), allen werkzaam als psycholoog in het autismeveld.


Autismespectrumstoornissen bij volwassenen

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor volwassenen met een autismespectrumstoornis (ASS). Tot ongeveer tien jaar geleden werd ASS vooral bij kinderen herkend en gediagnosticeerd. Dat ASS ook voor kon komen bij volwassenen of dat kinderen met ASS volwassen worden, daar werd vreemd genoeg niet aan gedacht.

Inmiddels is duidelijk geworden dat de symptomen veranderen naarmate men volwassen wordt. En hoewel ASS zeker ook positieve kwaliteiten met zich meebrengt – zoals een goed oog voor detail, doorzettingsvermogen, oprechtheid, gevoel voor humor, betrouwbaarheid en consequentheid – blijven er helaas ook veel beperkingen.

In Autismespectrumstoornissen bij volwassenen beschrijft Annelies Spek wat we op dit moment weten over ASS. In het eerste deel staat ze stil bij de oorzaken en de rol van erfelijkheid en omgevingsfactoren daarin. Ook gaat ze in op de bijzonderheden in de informatieverwerking van mensen met ASS.

In het tweede deel komen de gedragskenmerken aan bod zoals deze beschreven worden in de DSM-5. In het derde deel gaat Annelies Spek in op een aantal belangrijke thema’s, zoals het diagnostisch proces, seksualiteit en verschillen tussen mannen en vrouwen met ASS.

Het boek sluit af met een hoofdstuk over hoe autisme zich ontwikkelt over de verschillende levensfasen.

Door de heldere stijl, praktische tips en adviezen is dit boek zowel geschikt voor volwassenen met ASS zelf, als voor betrokkenen, zoals familieleden en werkgevers. Daarnaast kan het boek gebruikt worden door hulpverleners om kennis te nemen van de laatste ontwikkelingen, of als aanvulling bij het geven van psycho-educatie.


De gids over autisme bij kids – 80 praktische tips

Aan kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum (ASS) zie je meestal niets. Toch functioneren deze kinderen door hun autisme wel degelijk anders dan andere kinderen.
Deze gids laat ouders, opa’s en oma’s, leerkrachten, mensen in de gezondheidszorg, etc.

In 80 korte tips kennismaken met de leefwereld van kinderen met autisme.

Door inzicht in die leefwereld en een aangepaste begeleiding, kan de omgeving ervoor zorgen dat deze kinderen -met al hun prachtige eigenschappen- volledig tot bloei komen.


Waarom ik soms op en neer spring

Unieke autobiografie van een dertienjarige autistische jongen – met een inleiding van David Mitchell, die zelf een autistische zoon heeft.

Waarom fladderen autistische kinderen met hun handen voor hun ogen? Of gaan ze door het lint als ze een foutje maken? Het is vaak lastig om het gedrag en de belevingswereld van een autist te begrijpen. Naoki Higashida lijdt aan een zware vorm ervan, waardoor hij nauwelijks in staat is om te communiceren. Dankzij een betrokken onderwijzer die vindingrijk met hem aan de slag ging om karakters, woorden en zinnen te leren via een alfabetraster, slaagde Naoki erin om, mede door zijn doorzettingsvermogen, woorden te kunnen spellen.

In Waarom ik soms op en neer spring geeft hij antwoord op de vragen die velen zich bij autisme stellen. Naoki bewijst dat ook mensen met autisme over fantasie, humor en empathie beschikken en maakt op een indringende en ontroerende wijze duidelijk hoe belangrijk geduld en begrip zijn.

De pers over Waarom ik soms op en neer spring

‘Zijn verslag van een leven dat vaak en heftig op zijn kop staat, ontroert door de zorgvuldigheid waarmee hij dit tumult onder woorden probeert te brengen.’ de Volkskrant

‘Een van de meest bijzondere boeken die ik ooit heb gelezen. Ontroerend en een eyeopener.’ Jon Stewart, The Daily Show

‘Amazing times a million.’ Whoopi Goldberg


Om wie je bent

Aaltje vertelt op inspirerende wijze hoe zij de verschillende werelden waarin zij leeft combineert. Als vrouw van Jaap van Zweden, moeder van 4 kinderen en voorvechter voor de erkenning van autisme.

Aaltje van Zweden schreef met Om wie je bent een indringend boek over haar eigen geschiedenis en over die van haar zoon Benjamin, die autisme heeft. In november 2016 ontving Van Zweden de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs voor haar grote inzet voor autisten. Als achttienjarige student ontmoet Aaltje een jongen in een Amsterdamse discotheek. Hij nodigt haar samen met haar vriendin uit voor een avondje in het Concertgebouw. Tot haar verbazing ziet ze Jaap van Zweden als jongste concertmeester de trap af lopen, viool onder de arm.

De vonk slaat over en nog geen jaar later treden ze in het huwelijk. De carrière van haar man neemt een grote vlucht, en samen met hun twee jonge kinderen genieten ze volop van een afwisselend leven. Bij haar derde zwangerschap vermoedt Aaltje echter dat er iets mis is, maar pas maanden na de geboorte van hun zoon Benjamin wordt autisme bij hem vastgesteld.

Herinneringen over haar onveilige jeugd met een aan alcohol verslaafde vader komen weer naar boven. Door die confrontatie vindt ze de kracht om de problemen rond haar jongste zoon het hoofd te bieden. En juist Benjamin is degene die haar leert het leven te accepteren zoals het is. In haar boek vertelt Aaltje van Zweden op even ontroerende als inspirerende wijze hoe zij de verschillende werelden waarin zij leeft weet te combineren.

Als vrouw van een van ’s werelds bekendste dirigenten, moeder van vier kinderen en voorvechter voor de erkenning van autisme.


Geef me de 5 – een praktisch houvast bij de opvoeding en begeleiding van kinderen met autisme

Het boek “Geef me de 5″is geschreven naar ouders en opvoeders toe. Een kind met autisme op voeden en begeleiden, HOE doe je dat? Daar gaat dit boek over. Het is geschreven vanuit de behoefte aan duidelijkheid en voorspelbaarheid die het kind met autisme nodig heeft.

Het kind vraagt als het ware van ons: “Geef me de 5”. Of anders gezegd: WAT is mijn taak, HOE voer ik hem ui, WAAR vindt het plaats, WANNEER moet ik het doen en WIE is erbij betrokken? Al lezende leert men deze wijze van handelen te hanteren, doordat er uitleg wordt gegeven over wat de gevolgen van de stoornis voor het kind kunnen zijn.

Daardoor ontstaat er langzaam bij de lezer het inzicht. Dit noemt de schrijfster: “de auti-bril opzetten”Door deze auti-bril op te zetten kun je eigenlijk pas zien HOE het kind denkt zodat je, als ouder/begeleider, daarbij op een passende wijze kunt aansluiten.

De schrijfster Colette de Bruin-Wanrooy, is werkzaam als trainer en ambulant begeleider in gezinnen waar sprake is van kinderen met autisme die al dan niet een verstandelijke handicap hebben. Zij is moeder van 5 autistische pleegkinderen en mede opgevoed door een vader met het Syndroom van Asperger.

De schrijfster neemt haar lezer mee in haar praktische manier van werken, die natuurlijk naar de eigen situatie vertaald kan worden.


Help, ik ben een autist – Ik was het al voordat ik het wist.

Dit boek vertelt het verhaal van Pascal die pas na een lang traject van hulpverlening de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) kreeg.

Basisschoolvrijwilliger Pascal van IJzendoorn kampeerde met groep 8 ergens op een camping in het Noord-Hollands landschap. ’s Avonds bij het kampvuur werd de dag nabesproken toen een collega begon over de buren; een basisschool voor kinderen met autisme. Zij was nogal verbaasd dat je aan de buitenkant niet kon zien dat deze kinderen autistisch waren.

Het voelde voor Pascal als een prikkel die hij niet kon negeren en hij vertelde zijn collega’s voor het eerst dat ook hij autistisch is. Ze hadden dat nooit achter hem gezocht. En waarom zouden ze ook, aangezien hij net zoals iedereen zijn leven leeft.

Dit boek vertelt het verhaal van Pascal van IJzendoorn die pas na een lang traject van hulpverlening de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) kreeg. Op dat moment vielen alle puzzelstukjes voor hem op de juiste plek en snapte hij waarom hij tijdens zijn leven tot dusver zoveel moeilijkheden moest overwinnen.

Hij liep als kind, puber, scholier, werkende volwassene en partner steeds tegen problemen aan. Een enkele arts of psychloog kom hem soms een stukje helpen, maar het groter geheel werd nooit ontdekt. Totdat hij de juiste diagnose (autismespectrumstoornis) kreeg en vanaf toen de juiste begeleiding kon krijgen. Sindsdien heeft Pascal zijn leven goed op de rit gekregen. Om anderen (lotgenoten met ASS of hun directe omgeving) te helpen schreef hij dit boek, dat al snel een bestseller in het genre werd.


Vergelijkbare berichten