|

De 10 beste boeken over (chronische) pijn / pijnbestrijding 2024

Heb jij ook alle dagen pijn? Verlang jij ook wel eens naar een dag zonder pijn? Belemmerd of ontregeld pijn ook jouw dagelijkse leven? Dan ben je in ieder geval op de goede pagina terecht gekomen.

Als jij ook graag goede en betrouwbare informatie wilt ontvangen, dan raad ik je de onderstaande 10 boeken aan. Alle 10 boeken gaan over pijn. Pijn is een emotie wordt vaak gezegd en iedereen ervaart het anders, maar als je er dagelijks of regelmatig mee te maken hebt, kan het fijn zijn om er over te lezen en of de pijnbestrijding ook voor jou effect heeft.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl


Pijn & het brein – de rol van de hersenen bij ‘onverklaarde’chronische klachten

Leer er maar mee leven’ is de boodschap die niemand met chronische pijn wil horen. Eén op de tien mensen heeft langdurig ernstige pijn die veel beperkingen met zich meebrengt. Meestal vinden artsen geen afdoende verklaring op de plek waar de pijn wordt gevoeld.

Wie voelt dat er iets mis is in zijn of haar lichaam, wil begrijpen wat er aan de hand is. Dit boek geeft de broodnodige antwoorden. Wat is er wel degelijk veranderd in het lichaam van mensen met chronische pijn? En hoe ontstaat zo’n verandering? Het brein, als centrale regiekamer van ons lichaam, blijkt een grote rol te spelen. Zonder brein geen pijn.

‘Medisch onvoldoende verklaarde pijn’ kan worden verklaard. Alleen wordt vaak ten onrechte gedacht dat uitleg daarover te ingewikkeld is. Of de behandelaars kennen de uitleg zelf nog niet. Ook voor hen is dit boek nuttig: het biedt tools waarmee zij hun begeleiding kunnen verbeteren.

Naast wetenschappelijke verklaringen worden in dit boek twee zelfmanagementmethodes uitgebreid beschreven: succesvolle activiteitenopbouw bij chronische pijn en succesvolle opbouw van uitgeputte energiereserves.

Drs. Annemarieke Fleming (1974) is werkzaam als gezondheidszorgpsycholoog bij Reade in het cluster Pijn en Gedrag, waar zij patiënten met medisch onvoldoende verklaarde pijn behandelt. Dr. Joke Vollebregt (1954) is als stafarts revalidatie aan hetzelfde instituut verbonden. Ook zij heeft voornamelijk te maken met patiënten met onvoldoende begrepen lichamelijke klachten.


De pijn de baas

Heeft de medische wetenschap geen antwoord op uw pijn? Heb je in het alternatieve circuit ook geen soelaas gevonden? Voel je je verslagen door de pijn? Voel je je veroordeeld tot een leven van lijden, van inactiviteit, van doelloosheid, van woede en machteloosheid?


Vele honderden mensen met pijn hebben bewezen dat er een uitweg is uit de pijnproblematiek. Zij zijn op een andere, nieuwe manier met de pijn aan de slag gegaan. De pijn had hen vaak volledig in de greep, maar zij zijn teruggekomen en hebben uiteindelijk de pijn op de knieen gekregen. Zij zijn hun eigen therapeut geworden!


Het boek De Pijn de Baas helpt jouw je eigen therapeut te worden. Je kunt de invloed van de pijn terugdringen. Je hebt dan kennis nodig over pijn en over de manier waarmee pijn beïnvloedbaar is. Het is belangrijk te weten wat je daarvoor moet doen, maar vooral wat je daarvoor moet laten.


Het zal jou duidelijk worden waarom anderen jou wel kunnen steunen, maar jou niet kunnen helpen. Er is maar een persoon die voelt wat jij voelt, die de ervaring heeft die jij hebt en die jouw omstandigheden kent. Om een goed therapieplan te maken heb jij kennis en inzicht nodig in ‘pijn’principes. Deze staan in dit boek beschreven.


In de meeste revalidatiecentra en pijnpoli’s wordt met deze handleiding gewerkt. Ook buiten de revalidatie kan deze behandelingsmethode nuttig zijn voor eenieder die beroepshalve met de chronische pijnproblematiek te maken krijgt. Te denken valt aan:huisarts, verzekerings-geneeskundige, bedrijfsarts, arbeidsdeskundige, (bedrijfs-)maatschappelijk werker, fysiotherapeut, psycholoog en specialist (reumatoloog, anesthesioloog, orthopeed, gynaecoloog, oncoloog e.a.). Het onder deskundige begeleiding doornemen van deze behandelingsmethode blijkt een uitstekend therapeuticum te zijn, zeker als dit met meerdere patiënten tegelijkertijd kan gebeuren.


Via methodes van de gedragsgeneeskunde blijkt het mogelijk de pijn onder controle te krijgen.


Boom Hulpboek – Leven met pijn

Een op de vijf volwassenen in westerse landen heeft last van chronische pijn. Gewrichtsaandoeningen en nek- en rugklachten zijn de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Dit soort pijn brengt beperkingen met zich mee die de kwaliteit van leven aantasten. Onderzoek wijst uit dat psychische stoornissen en klachten veel vaker voorkomen bij mensen met pijn.

Het Boom Hulpboek Leven met pijn is een combinatie van psycho-educatie en oefeningen, gebaseerd op mindfulness en Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Deze combinatie wordt regelmatig gebruikt bij innovatieve behandelingen binnen revalidatiecentra voor mensen met chronische pijn. De mindfulness-oefeningen en de ACT-methode uit het succesvolle Boom Hulpboek Voluit leven zijn in dit Boom Hulpboek Leven met pijn toegespitst op mensen met pijnproblemen.

Over de auteur(s):
Martine Veehof en Karlein Schreurs zijn specialisten op het gebied van chronische pijn (en ACT), Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen hebben zich verdiept in ACT en mindfulness. Zij schreven eerder het Boom Hulpboek Voluit leven.


Lage Rugpijn Herstel Methode (e-book)

De Lage Rugpijn Herstel Methode (E-Book) brengt je stap voor stap naar een pijnvrije rug. In een duidelijk stappenplan ontdekken mensen hoe ze de baas kunnen worden over hun lage rugpijn. Zodat ze niet alleen herstellen, maar ook de terugkeer van rugpijn kunnen voorkomen. Ik ben 10 jaar werkzaam als Fysiotherapeut en Manueel Therapeut en heb op basis van mijn jarenlange werkervaring en bestudering van tientallen wetenschappelijk literatuur een methodiek ontwikkeld voor een optimaal herstel van lage rugpijn. Uit cijfers blijkt dat bijna iedereen (60-90%) wel eens last blijkt te hebben van rugpijn. Jij ook?! Veel mensen herstellen echter niet goed (65%) of zoals het kan. Mensen ontdekken eigenlijk wat de mensen doen die geen lage rugpijn hebben of die er wel goed van herstellen!

Hieronder lees je wat het boek je te bieden heeft.

  • Ontdek wat lage rugpijn precies is en vooral niet
  • Lees welke factoren kunnen zorgen voor jouw rugpijn
  • Hoe je het beste om kan gaan met de pijn
  • Minimaliseer de kans op herhaling van lage rugpijn
  • Welke oefeningen voor jouw het meest geschikt zijn
  • Voorkom chronische lage rugpijn
  • Wat je vooral NIET moet doen bij rugpijn
  • De meeste gemaakte fouten bij lage rugpijn
  • Geen onzinnige informatie maar wetenschappelijk
  • Praktisch toepasbaar met bijgeleverde Checklist

Weg van de pijn – De mind-body-connectie herstellen om onbegrepen pijnklachten op te lossen.

In ‘Weg van de pijn’ laat Saskia de Bruin zien dat wanneer je aan de slag gaat met jezelf en psychische pijn uit het verleden opruimt, genezing het gevolg kan zijn.

In “Weg van de pijn, de mind-body connectie herstellen om onbegrepen pijnklachten op te lossen’ laat Saskia de Bruin zien dat pijn vaak een verborgen agenda heeft. Ze ontdekte dat ons lichaam pijn en andere klachten kan gebruiken om ons te beschermen tegen emoties die we als bedreigend, onacceptabel of overweldigend ervaren. Bewustwording over hoe dit beschermingspatroon werkt is dan ook dé sleutel om je pijn en klachten te verlichten. Veel mensen lijden aan chronische en vaak onverklaarbare pijn. Velen gaan langs bij doktoren maar komen niet verder. Al snel volgt dan het alternatieve circuit. Wanneer beide niet blijken te werken eindigt de zoektocht vaak bij berusting.


In ‘Weg van de pijn, de mind-body connectie herstellen om onbegrepen pijnklachten op te lossen’ laat Saskia de Bruin zien dat wanneer je aan de slag gaat met jezelf en psychische pijn uit het verleden opruimt, genezing het gevolg kan zijn


De oplossing voor pijn (e-boek)

Mijn missie met dit boek…

Al meer dan 12 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Door de jaren heen heb ik vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen pijnvrij te krijgen.

Ik geloof dat iedereen pijnvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw pijnklachten (op uitzonderingen na natuurlijk)

Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie. Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van PIJN in Nederland.

Toen ik aan dit boek begon had ik niet verwacht dat het zo’n succes zou worden. In eerste instantie was het mijn idee om een simpel ebook te schrijven waarin wij onze filosofie op pijn zouden uitleggen. Uiteindelijk liep dit project door mijn enthousiasme behoorlijk uit de hand. Na jaren van aanpassingen ligt er nu een exemplaar met hierin voor mijn gevoel de beste strategieën en technieken om pijn te verminderen of verhelpen. Met gepaste trots durf ik te zeggen dat dit boek voor iedereen is die pijnvrij en op een gezonde manier wil leven.

Ik vindt dat iedereen met (chronische) pijn een pijnvrij leven verdient. Met uiteindelijk als doel dat je weer echt kunt genieten van de dingen die jouw gelukkig maken.

  • Waarom de meeste mensen niet van hun klachten af komen
  • Wat mijn/onze visie op pijn is en pas deze op jezelf toe
  • Veel tips & adviezen om jouw pijn te verminderen of zelfs helemaal weg te nemen
  • Hoe ook ‘chronische’ klachten in veel gevallen te behandelen zijn
  • Mijn persoonlijk verhaal hoe ik mezelf effectief behandel met onze visie (nog nooit eerder verteld)
  • Hoe je nu al problemen in de toekomst kunt voorkomen

Natuurlijke pijnstillers – verlicht je pijn met voeding en oefeningen

Gezondheid en pijnstilling met voeding, kruiden en natuurlijke middelen en technieken. Handig formaat en complete informatie over pijnbestrijding op verschillende manieren.


Begrijp je pijneen nieuwe behandelmethode voor medisch niet-verklaarbare lichaamspijnen.

Peter Heijligenberg specialiseerde zich als psychotherapeut in het behandelen van medisch niet-verklaarbare lichaamspijnen. Er zijn hem ongeveer 150 medisch niet-verklaarbare pijnplekken in het menselijk lichaam bekend. Door in zijn praktijk 115 van deze lichaamspijnen systematisch te onderzoeken slaagde de auteur er in te achterhalen door welk psychisch ‘gedrag’ deze pijnen ontstaan.

Op basis van deze kennis ontwikkelde hij een nieuwe behandelmethode. Begrijp je pijn is bedoeld voor mensen die vertrouwd zijn met de gedachte dat er fysieke pijnen zijn die een psychische achtergrond kunnen hebben en die last hebben van één van de onderzochte pijnen. Het boek is op een toegankelijke, heldere manier geschreven en bevat ontroerende en herkenbare persoonlijke verhalen.

Dit boek biedt nieuwe mogelijkheden om een deel van de mensen die last hebben van tot nu toe onverklaarde en onbehandelbare pijnen, alsnog te kunnen genezen. De psychische oorzaak van 115 medisch niet-verklaarbare lichaamspijnen in kaart gebracht en verklaard Omdat Peter Heijligenberg als managementtrainer in het bedrijfsleven merkte dat zijn hart steeds meer uitging naar de individuele therapeutische hulpverlening startte hij een eigen praktijk als psychotherapeut. Hij ontwikkelde in zijn praktijk een nieuwe, kortdurende behandelmethode om mensen met medisch niet-verklaarbare pijnen te helpen van hun pijn te genezen.


Wanneer je lichaam nee zegt

‘Wanneer je lichaam nee zegt’ van Gabor Maté is een wereldwijd bekend standaardwerk over de onlosmakelijke koppeling tussen lichaam en geest. Nu eindelijk in het Nederlands vertaald!

Gabor Maté houdt ons in ‘Wanneer je lichaam nee zegt’ (‘When the Body says No’) een confronterende spiegel voor, waardoor we gaan inzien dat verborgen stress desastreuze gevolgen voor onze gezondheid kan hebben. Wanneer we geen nee durven zeggen tegen onze door stress geregeerde manier van leven, zal ons lichaam dat uiteindelijk voor ons doen. We raken uitgeput en ontwikkelen onder andere hart- en vaatziekten, artritis, kanker en MS.

Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en aan de hand van vele voorbeelden en verhalen uit zijn eigen huisartsenpraktijk en zijn werk in de palliatieve en verslavingszorg, geeft Maté antwoord op vragen over de rol die de mind-bodyconnectie speelt in het ontwikkelen van lichamelijke en geestelijke ziektes. Hij geeft overtuigend bewijs voor deze link en laat bovenal zien dat wij allemaal de wijsheid bezitten om onszelf te helen: als het lichaam nee zegt …


Pijn, waarom? een gids voor mensen met pijn

en van Cranenburgh is neurowetenschapper. Hij studeerde geneeskunde in Amsterdam en werkte daarna vele jaren als wetenschappelijk onderzoeker (neurofysiologisch onderzoek en klinisch onderzoek bij CVA-patiënten). In 1987 richtte hij het Instituut voor toegepaste neurowetenschappen op (stichting ITON, Haarlem).

Sinds 2010 is het ITON een expertisecentrum dat valt onder de Faculteit der Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. In dit kader houdt hij zich intensief bezig met het overbruggen van de (te grote) kloof tussen wetenschap en praktijk, op het gebied van pijn, neurorevalidatie, sport en muziek.

Op deze gebieden publiceerde hij de boekenreeks “Toegepaste neurowetenschappen” (Neurowetenschappen, Neuropsychologie, Pijn en Neurorevalidatie, laatste editie 2009) en vele artikelen. Tevens is hij docent/spreker in talrijke opleidingen, cursussen en congressen.

Pijn is de meest voorkomende maar minst begrepen klacht. Mensen met chronische pijn worden vaak niet serieus genomen en krijgen vaak verkeerde of schadelijke behandelingen.

In dit boekje wordt uitgelegd hoe lichamelijke, neurologische, psychologische en sociale factoren in combinatie een rol kunnen spelen bij het ontstaan van chronische pijn, en hoe diezelfde factoren kunnen worden ingezet bij de aanpak van chronische pijn. Onze geneeskunde biedt vooral behandelingen met pillen, injecties of operaties. De resultaten bij chronische pijn zijn echter teleurstellend.

Nieuwe inzichten in de neurowetenschappen laten zien dat ons pijnsysteem flexibel is: het kan “op scherp” gezet worden wanneer dat nodig is (bijv. tijdens een genezingsproces), maar het kan ook worden afgeremd of uitgeschakeld (bijv. bij overlevingssituaties). Dit nieuwe gedachtegoed opent een veel breder repertoire van manieren om pijn aan te pakken. Een rode draad in het boekje is de overtuiging dat iemand met chronische pijn zoveel en zolang mogelijk zelf de regie moet houden.


Vergelijkbare berichten