|

De top 10 van de beste boeken over (natuur)rampen 2024

Helaas komen er steeds meer (natuur)rampen voor op onze wereld. Naast de Corona, kun je de watersnoodramp in 1953 zien als één van de grote rampen in ons land. Buiten onze land grenzen zijn de ,aanslagen van 11 september 2001 , de Tsunami van 2004 rampen die iedereen nog wel weet.

Op deze pagina vind je boeken die gaan over de verschillende rampen die afgelopen jaren hebben plaats gevonden. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.

De 10 beste boeken over Natuurrampen en de crisis!

De definitie van ramp heb ik eens opgezocht er zijn vele definities, maar de meeste treffende vond ik “onverwachte gebeurtenis met vreselijke gevolgen“. Met deze definitie zijn er opeens veel meer rampen en wordt de keuze van de top 10 opeens erg moeilijk. Want wat voor de 1 misschien een logische zaak is, is voor jou en mij misschien wel een onverwachte gebeurtenis en ook te omschrijven als ramp.

De crisis heeft als definitie “zware noodsituatie” ook dit maakt de keuze erg groot. Dit heeft als effect dat de top 10 bijzonder is en misschien ook wel een beetje verrassend.

Naast het boek en titel is er een beschrijving toegevoegd en een link van Bol.com. Als je op de link klikt vind je nog meer informatie over het boek, de auteur en een recensie van de lezers. Uiteraard kun je ook het boek bestellen bij Bol.com en vaak ook nog tegen een leuke aanbiedingsprijs.


Verlaten straten – De wereldwijde schoonheid van de leegte

Unieke foto’s in een unieke tijd

Het is de droom van iedere toerist: foto’s maken van beroemde bouwwerken, pittoreske pleinen of sfeervolle steegjes zonder dat er mensen te zien zijn. Maar door het almaar toenemende massatoerisme is dat tegenwoordig vrijwel onmogelijk. De Spaanse Trappen in Rome, de Karelsbrug in Praag, het Rode Plein in Moskou, de Taj Mahal in Agra of de Sagrada Família in Barcelona – van vroeg tot laat staan er vrijwel altijd mensen hinderlijk in de weg. In het voorjaar van 2020 was het, vanwege het zich wereldwijd verspreidende coronavirus, ineens wel mogelijk om overal lege pleinen, onbemensde gebouwen en verlaten straten te fotograferen. Het kon, maar het mocht niet. Een reisverbod maakte dat voor de gewone toerist onmogelijk. Beroepsfotografen grepen hun kans en deden wat iedereen graag wil. Hun markantste foto’s van onwezenlijk verlaten straten, stegen, pleinen en gebouwen zijn hier bijeengebracht. Om nu te genieten van de schoonheid ervan. En om te mijmeren over een tijd waarin reizen weer mogelijk zal zijn en al dit fraais met eigen ogen aanschouwd kan worden.

  • Een indringende tijdschets van de wereld ten tijde van corona
  • Met ook speciale aandacht voor Nederland en Vlaanderen

De ramp.

In De ramp gaat Kees Slager in op de oorzaken en de gevolgen van de tragedie die zich in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 afspeelde: Nederland werd door een van de grootste natuurrampen uit zijn geschiedenis getroffen. Een springvloed zette Zeeland, een deel van Noord-Brabant en Zuid-Holland onder water. 1836 mensen en tienduizenden dieren verdronken, 4500 huizen en gebouwen werden verwoest en 200.000 hectare grond kwam onder water te staan. Slager deed voor De ramp uitvoerig onderzoek in archieven en sprak hij met ruim 250 ooggetuigen. Zo is een aangrijpend en onthullend verslag ontstaan van wat er zich in die noodlottige dagen in de winter van 1953 van uur tot uur en van plaats tot plaats heeft afgespeeld. ‘Een indrukwekkend oral history-boek.’ – DE VOLKSKRANT ‘Slager schetst een dramatisch beeld van de ramp, de onmacht van de lokale autoriteiten, en de vernietigende kracht van het water.’ – NRC HANDELSBLAD.


Nacht in Tsjernobyl – Geschiedenis van de grootste nucleaire ramp ooit.

Nacht in Tsjernobyl van Adam Higginbotham is het definitieve verhaal van de grootste kernramp ooit, geschiedenis die leest als sciencefiction.

In de vroege morgen van 26 april 1986 ontploft een van vier reactoren van de kerncentrale in Tsjernobyl. Duizenden mensen sterven; miljoenen in Oost-Europa en ver daarbuiten worden blootgesteld aan gevaarlijke radioactieve straling. De ramp betekende een keerpunt in het denken over nucleaire energie, luidde indirect ook de ondergang van de Sovjet-Unie in en markeerde daarmee het einde van de Koude Oorlog. Op basis van nieuw archiefmateriaal en interviews met getuigen reconstrueert Adam Higginbotham de ramp in Tsjernobyl. Hij roept een verdwenen wereld op van geheim agenten, slecht toegeruste technici en helden die zich opofferen voor de Sovjet-Unie.

Nacht in Tsjernobyl beschrijft de definitieve ondergang van een wereldrijk, maar ook de levens van zovelen wier bestaan in die nacht in 1986 werd verwoest. Adam Higginbotham (1968) is journalist en schrijver. Hij was als redacteur verbonden aan Face en The Sunday Telegraph. Hij publiceert regelmatig in onder meer The New Yorker, The New York Times en Wired.


De busramp in Sierre – 1 pil, 28 doden.

Niemand had ooit zoiets gezien: een bus die zo perfect frontaal tegen een muur knalt.’ – Alain Rittiner, ambulancier

‘Hiervoor was de precisie van een goudsmid nodig.’ – Olivier Elsig, procureur

‘Niemand wilde ons geloven. En toen deed de copiloot van Germanwings het opnieuw.’ – Olga, mama van Eline

De busramp in Sierre was geen ongeval. De frontale crash was een zo bedoelde handeling van een chauffeur die gevangen zat in een destructieve relatie en zijn demonen bevocht met paroxetine. Wereldwijd zijn honderden zaken gedocumenteerd van mensen die door gebruik van dit antidepressivum de waanzinnigste dingen doen.
Deze reconstructie kwam tot stand op basis van het volledige Zwitserse gerechtelijke dossier en aanvullend onderzoek.


Na de Bataclan – De zoon van de ene vader pleegde de aanslag, de dochter van de ander kwam om het leven.

Na de Bataclan is het inspirerende en hoopgevende verhaal van Georges Salines en Azdyne Amimour, die allebei hun kind verloren tijdens de aanslag op de Bataclan van 13 november 2015.

Het boek Na de Bataclan is het inspirerende en hoopgevende verhaal van Georges Salines en Azdyne Amimour, die op 13 november 2015 allebei hun kind verloren tijdens de aanslag in de Parijse concertzaal. Salines is de vader van Lola, een jonge uitgever van kinderboeken en liefhebber van stevige rockmuziek. Amimour is de vader van Samy, een seculier opgevoede maar geradicaliseerde jongen, die het vuur opende op de concertgangers.

Hoewel de werelden van beide vaders mijlenver van elkaar af staan, gingen ze met elkaar in gesprek en ontwikkelden ze een bijzondere vriendschap. Met hun boek willen beide vaders laten zien dat het zelfs onder de verschrikkelijkste omstandigheden mogelijk is toenadering te zoeken tot de ander en mededogen te tonen. ‘We hebben samen vooruitgang geboekt en we moeten deze weg blijven volgen. Voor onze kinderen. En voor het leven.’

‘Dit onverwachte gesprek met een moslim, tolerant en toch vader van een jihadist, was voor mij een bijzondere kans om te laten zien dat het mogelijk is om met elkaar in dialoog te gaan.’ – Georges Salines

‘We hebben onze eigen levensdraden en die van onze kinderen met elkaar verweven. Deze gruwelijke gebeurtenis mag zich nooit meer herhalen.’ – Azdyne Amimour

‘Wat deze twee vaders laten zien is groots.’ – Ferry Zandvliet, overlevende van de aanslag in de Bataclan

‘Er zijn meer boeken verschenen over wat er die avond gebeurde, maar geen is zo bijzonder als dit.’ – Romana Abels, Trouw


Corona – crisis in beeld

In 2020 werd de wereld getroffen door een pandemie. Alleen al in ons land werd bij het verschijnen van dit boek het aantal dodelijke slachtoffers boven de tienduizend geschat. De impact van het coronavirus is enorm door de onbekendheid met het virus, de overbelasting van de zorg en de maatschappelijke en economische gevolgen van de intelligente lockdown.

Het is onder deze omstandigheden dat fotograaf Arie Kievit zijn werk doet. Als ooggetuige documenteert hij de crisis op dagelijkse basis. Hoe dicht hij erop zit blijkt uit zijn eigen verhaal: “Op een van die kamers lag een man waarvan ik dacht: dit gaat niet lang meer duren. Hij was erg oud, hij lag aan een zuurstofslangetje. Drie verpleegkundigen waren bezig hem beter in bed te leggen. Heel leuke, drukke meiden helemaal in pak die met zo’n oude man praten en hem verzorgen. Ik vond dat een indrukwekkend beeld. Zij zorgen ervoor dat die man niet helemaal eenzaam naar het einde gaat.” Dit document toont de crisis door de ogen van de foto­graaf.

Geplaatst in chronologische volgorde vertellen zijn foto’s het hele verhaal: van het ogenschijnlijk onschuldige begin met carnaval in Brabant tot de harde werkelijkheid van de tweede golf op de IC. Aangevuld met getuigenissen van betrokkenen geven de foto’s een menselijke gezicht aan de crisis. Het boek is ook een ode aan de mensen die het meest direct met het virus in aanraking kwamen: slachtoffers en hun geliefden, maar vooral ook de hulpverleners. Een deel van de opbrengst wordt daarom door de makers gedoneerd aan het Rode Kruis.

Over de fotograaf: Arie Kievit (1965) is fotojournalist. Zijn werk verschijnt bijna dagelijks in Nederlandse media, is veelvuldig onderscheiden en wordt regelmatig geëxposeerd. Hij is meervoudig winnaar bij De Zilveren Camera. Arie is een van de weinige fotojournalisten in ons land die achter de schermen bij de coronabestrijding kon komen. Dat kreeg hij voor elkaar omdat hij veel fotografeert voor het Rode Kruis, waarvoor hij regelmatig naar rampgebieden gaat. Maar waar de ramp normaal ver weg is, was die nu in eigen land. Hij werd vaak geconfronteerd met hulpeloze slachtoffers. Mensen die niet zelf in staat waren om te beslissen, heeft hij voor de buitenwereld onherkenbaar op de foto gezet.


Woede – Nederlandse editie van ‘Rage’ over Donald Trump.

Een ongekende tour de force over Trumps presidentschap door Pulitzerprijswinnaar Bob Woodward.

In aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2020 schetst Woodward een intiem en verontrustend portret van Trump. Op basis van exclusieve interviews met de Amerikaanse president en 25 nooit eerder vertoonde brieven tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaat hij verder waar hij gebleven was in zijn vorige bestseller Angst. Woodward kijkt naar Trumps belangrijkste beslissingen tijdens crisisjaar 2020 en toont aan hoe zijn beleid geworteld is in de instincten, gewoonten en stijl die hij ontwikkelde tijdens zijn eerste drie jaar als president van de Verenigde Staten.

Woodward put uit honderden uren aan interviews met getuigen uit de eerste hand, evenals aantekeningen, e-mails, dagboeken, agenda’s en vertrouwelijke documenten van ingewijden. Daarnaast geven de exclusieve gesprekken die Woodward voerde met Trump zelf een ongekende kijk in de fascinerende persoonlijkheid van Amerika’s 45e president. Daarmee toont hij het fundament van Trumps presidentschap, zijn onrust, tegenstrijdigheden en risico’s. Het is een essentieel boek voor iedereen die op zoek is naar een nauwkeurig beeld van de turbulente jaren onder Trump.

Beluister nu ook de Zoeken naar Boeken-podcast over Woede.

‘Vernietigend … In tegenstelling tot de meeste Trump-tapes, vertelt Woodward ons daadwerkelijk iets nieuws over de president, in plaats van alleen maar te bevestigen wat we al denken te weten.’ – The New York Times

‘Woede is misschien wel Bob Woodwards belangrijkste boek sinds All the President’s Men.’ – CNN

‘Het boek vertoont een bijzondere gelijkenis met de beroemde interviews tussen David Frost en Richard Nixon, de president die Woodward en Carl Bernstein bijna een halve eeuw geleden met hun berichtgeving over Watergate ten val brachten.’ – The Guardian


De dag die ik niet vergeten kan – tsunami Thailand 26 december 2004.

Het persoonlijke, aangrijpende relaas van een jonge Nederlandse vrouw die de tsunami overleefde.

Dominique van den Berg: ‘In dit boek neem ik je mee op reis naar Thailand. Op 26 december 2004 was ik daar met zes vrienden op het eiland Ko Phi Phi. Terwijl we lagen te slapen reisden de golven over de zee om vervolgens om 10.37 uur bij ons aan land te komen. Dat was de tsunami.
Ik ga je vertellen hoe mijn liefde voor Thailand is ontstaan en waarom ik daar was op die fatale dag. Ik ga mijn ervaringen en gevoelens die ik beleefde op 26 december met je delen. Hoewel het nu tien jaar geleden is, hoef ik alleen maar mijn ogen te sluiten en dan sta ik daar weer, net alsof het gisteren was. Ik heb deze gebeurtenis gelukkig kunnen verwerken en leid mijn leven zoals ik dat zou willen. 26 december 2004 is de dag die ik niet vergeten kan, maar ook de dag die ik niet wil vergeten. Het is een deel van mijn leven dat me gevormd heeft tot de persoon die ik nu ben.’


De Waarheid Achter De Vuurwerkramp – alle feiten en nieuwe onthullingen rondom een van de grootste doofpotaffaires aller tijden

Nieuwe onthullingen met betrekking tot grootscheepse illegale handel in vuurwerk. De overheid heeft geen lering getrokken uit ‘Enschede’ – een herhaling van zo’n ramp is allerminst ondenkbaar.

Enschede, 13 mei 2000: de vuurwerkfabriek SE Fireworks ontploft. Meer dan twintig mensen komen om, bijna duizend mensen raken gewond en een hele woonwijk wordt weggevaagd. Een ramp van ongekende omvang.

Simon Vuyk kreeg ruim een jaar na dato de beschikking over het complete, originele politiedossier. Tot zijn stomme verbazing stuitte hij op diverse verdachte sporen die overduidelijk in de richting van concrete personen wezen, maar die om duistere redenen niet of nauwelijks bleken te zijn onderzocht door politie en justitie. In De waarheid achter de vuurwerkramp legt hij deze onbegrijpelijke blunders bloot en brengt hij een ontluisterende doofpotcultuur aan het licht.

De criminoloog Vuyk (1960) is al twintig jaar actief in de misdaadjournalistiek. Hij was als eindredacteur betrokken bij televisieprogramma’s als TROS Crime Time en Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Sinds 2002 publiceert hij onthullende reportages in tijdschriften als Revu en Koud bloed en daarnaast schreef hij verschillende boeken. Bij uitgeverij De Fontein zullen vanaf deze zomer regelmatig nieuwe titels van zijn hand of onder zijn redactie verschijnen. Deze kenmerken zich stuk voor stuk door een gedegen journalistieke aanpak.

Onafhankelijk. Objectief. Onthullend.


1666 – De ramp van Vlieland en Terschelling

De ramp van Vlieland en Terschelling

Iedereen kent de befaamde Tocht naar Chatham van Michiel de Ruyter.

Waarom deed de Nederlandse vloot die aanval? Dat weet niemand. Maar in 1667 wist iedereen het. Het was een vergelding voor de laffe aanval van de Britten op de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling, en op de daar gelegen handelsvloot in 1666.

150-170 schepen gingen verloren, en de Nederlanden verloren meer geld en goed dan in de hele Tweede Engelse Oorlog bij elkaar.
In “1666: de ramp van Vlieland en Terschelling” vergaren Anne Doedens en Jan Houter een onvoorstelbare hoeveelheid gegevens over deze grote ramp voor het Waddengebied en de hele Republiek. Engeland juichte en beroemde Engelse dichters schreven spotdichten. Maar in Nederland is deze ramp grotendeels vergeten.

Niet langer. Na lezing van dit boek weet u alles wat er over te weten valt.


Vergelijkbare berichten