De top 10 van de mooiste boeken over vogels 2024 (vogelgidsen)
Vogels zijn niet meer weg te denken in onze natuur. Elk jaargetijden heeft zijn eigen vogels. In Nederland hebben we honderden soorten.
Dit komt mede doordat Nederland zes verschillende landschapstypen heeft: zandlandschap, zeekleilandschap, veenlandschap, duinlandschap, rivierlandschap en heuvellandschap. Door deze variatie aan natuur trekt Nederland veel diersoorten aan waaronder de vogels. .
Een aantal van de vogelsoort treffen wij regelmatig aan in de onze tuinen zoals de mussen, mezen, lijsters. Uiteraard komen we onderweg en in de natuur nog veel meer mooie soorten tegen.
Om meer informatie over de vogelsoorten en vogels te krijgen zijn boeken een goede informatie bron. Op deze pagina vind je de top 10 van de beste vogelboeken en vogelgidsen. Die worden aangeboden via een link van Bol.com. Een goed alternatief adres voor het kopen van je vogelboeken is Bookspot.nl
Zakgids Vogels van Nederland en Belgie
De ideale vogelgids voor wandelingen en vogelexcursies. Past in elke binnenzak en helpt je om alle algemene soorten broedvogels, zomer- en wintergasten en doortrekkers gemakkelijk te herkennen. De allereerste zakgids die exclusief over vogelherkenning in Nederland en Belgie gaat, zonder al te veel extra leesbagage.
Bevat compacte en overzichtelijke informatie over de belangrijkste uiterlijke kenmerken, gedrag, zang en habitat: ruim 300 inheemse vogelsoorten doeltreffend herkennen; slimme snelzoekers; veldkenmerken, vliegbeelden en verenkleedvariaties in kleur; verspreidingskaarten, trefkans per maand en kijktips; illustraties van Nederlandse biotopen; ruimte voor eigen waarnemingen; prettig formaat en gewicht.
Wat maakt vogels zo interessant
“Wat maakt vogels zo interessant’ beschrijft op een toegankelijke en boeiende manier de bijzondere leefwijze van vogels.
Hoe zijn vogels ontstaan? Hoe kan een vogel vliegen? Waarom zijn er zoveel soorten? Hoe komen ze aan al die mooie kleuren en waartoe dienen ze? Kunnen vogels ruiken? Welke vogels zingen en welke niet? En waarom zingen ze? Hebben vogels emoties en zelfbewustzijn? Hoe doen ze het? En hoe vaak? Het hoe, wat en waarom over vliegen, zintuigen, gedrag, zang, foerageren, leefgebieden, de vogeltrek en de voortplanting is wat vogels zo interessant maakt.
Dit boek geeft verrassende antwoorden op vragen die je altijd al wilde stellen. Zowel leken als doorgewinterde vogelaars zullen na het lezen van deze uitgave vogels met andere ogen bekijken.
Bestel hier het boek
Vogeltrek
Melissa Mayntz neemt je mee op verbluffende reizen in vogelvlucht.
Vogeltrek is een prachtig geïllustreerd natuurboek over de wonderlijkste, gevaarlijkste en grootste migraties van vogels. Ontdek onder andere het verhaal van keizerspinguïns, die massaal door gebieden trekken waar slechts weinig anderen kunnen overleven.
Volg ook de noordse stern, die in zijn leven een miljoen kilometer kan afleggen – bijna driemaal de afstand tussen de aarde en de maan. Vogeltrek combineert pakkend geschreven verhalen van vogelsoorten over de hele wereld met beeldschone illustraties. Een informatief en inspirerend boek dat je nieuwsgierigheid naar geheel nieuwe hoogten tilt.
ANWB Vogelgids van Europa
In de ANWB Vogelgids van Europa van Lars Svensson e.a.staan alle ruim 770 vogelsoorten die je op ons continent kunt tegenkomen. Kenmerkend is dat van elke soort alle gegevens over habitat, verspreidingsgebied, geluid en voorkomen overzichtelijk op één tekstpagina staan, tegenover de afbeeldingen.
Met een praktische opzet en meer dan 4000 gedetailleerde tekeningen in kleur is deze vogelgids de topper voor elke vogelliefhebber. Al jaren de meest verkochte veldgids in de Benelux.
Het heel grote vogelboek
Dit is een boek waarin oud en nieuw samenkomen. Alsof het 31 december is, middernacht. Het moment waarop het oude jaar met een knal tegen het nieuwe botst. Dat moment is dit boek, een vuurwerk van vogels dat ratelt, sist, kleppert, fluit, kraakt, krijst, knort en trompettert zodra je het openslaat
Het oude jaar bracht de prenten, het nieuwe jaar de verhalen. Waargebeurde verhalen over Mustapha de purperreiger, over zeearenden als vliegende deuren, over de wraak van de waterral. Over de kampioenste onder de zangvogels, de gemeenste onder de roofvogels, over zwanen die kunnen zingen met hun vleugels.
Dit is een boek dat tweehonderdvijftig jaar geleden is begonnen en waar nooit een einde aan zal komen. Iedere keer bij het openslaan zal er vuurwerk zijn, een feest van oud en nieuw in Het heel grote vogelboek.
Alle vogels van Europa
Deze gids, boordevol foto’s van hoge kwaliteit, is een aanwinst voor zowel beginnende als gevorderde vogelaars. Het boek is praktisch ingedeeld en gericht op herkenning in het veld. Per soort biedt Alle Vogels van Europa talrijke foto’s en een heldere soortbeschrijving, maar ook beknopte informatie over zang, habitat en verspreiding.
Extra handig: pijlen die aangeven op welke kenmerken je moet letten, en vergelijkende foto’s om sterk gelijkende soorten van elkaar te onderscheiden.
De meest complete vogelgids van Europa; Beschrijft alle 860 soorten in woord en beeld; Nadruk op onderscheidende kenmerken; Inclusief zeldzame dwaalgasten; Met goede detailfoto’s en verspreidingskaarten. De perfecte veldgids voor amateurs en gevorderden.
De zintuigen van vogels
Hoe zou het zijn om een zwaluw te zijn en met honderd kilometer per uur door de lucht te vliegen? Of een flamingo die de regen kan waarnemen
die kilometers verderop valt? En wat voelt een jan-van-gent die na de lange winter zijn partner terugziet?
De zintuigen van vogels geeft antwoord op deze en vele andere vragen, simpelweg door de zintuigen te beschrijven die vogels gebruiken om hun omgeving te interpreteren.
Zijn de zintuigen van vogels te vergelijken met die van mensen? Tim Birkhead, een van de grootste vogelkenners ter wereld, is ervan overtuigd
dat wat er omgaat in vogels altijd zwaar is onderschat. Door een nieuwe manier van kijken is het mogelijk veel meer van vogelgedrag te
weten te komen.
Mijn roofvogels
Al meer dan veertig jaar klimt Rob Bijlsma in boomtoppen om roofvogels te bestuderen. Hij begon daarmee in de late jaren zestig, tijdens het diepste dieptepunt voor roofvogels in een grondig vergiftigde wereld. Nu zijn ze alomtegenwoordig, zelfs tot in hartje stad.
Hoe valt dat te rijmen met de afname van belangrijke prooisoorten en met landschappelijke veranderingen van ongekende omvang? Rob Bijlsma ziet patronen en begrijpt wat er aan de hand is, op grond van geduldige observaties en metingen. Bij hem wordt roofvogel een individu dat dagelijks beslissingen neemt.
Mijn roofvogels is het verslag van een gepassioneerde zoektocht naar de leefwereld van roofvogels, geschraagd met terzijdes, langlopend onderzoek in binnen- en buitenland, jeugdige overmoed en ongevraagde meningen.
Wat zingt daar?
Nominatie shortlist Jan Wolkers Prijs 2020. Een prettige vogelgids voor iedereen vogels aan hun zang wil leren herkennen. Ideaal voor beginners! Veel mensen kennen de vogels wel aan hun verenkleed, maar hebben moeite om ze te herkennen aan hun geluid. Deze gids behandelt de zang van de meest algemene vogels van tuin en park. Daarbij volgen we de maanden van het jaar.
De geluiden van de vogels worden uitgelegd aan de hand van uitgebreide beschrijvingen, notenschrift, ezelsbruggetjes en interessante weetjes.
Een vereenvoudigde determinatiesleutel, een vogelzangkalender en overzichten van vogels per biotoop en vogelzang per etmaal completeren het geheel. Met prachtige tekeningen van Elwin van der Kolk.
Aanvullend kun je de app ‘BirdSounds Europe’ downloaden. Deze uitgebreide app biedt via de collectie ‘Wat zingt daar?’ gemakkelijk toegang tot de in het boek beschreven geluiden. ‘BirdSounds Europe’ is voor de iPhone verkrijgbaar via de appstore en voor Android-toestellen via de Play Store.
Ideaal om vanuit eigen huis de vogelgeluiden te leren kennen, maar ook voor cursussen vogelzang. In samenwerking met Vogelbescherming Nederland, SOVON en BirdSounds Europe.
vogels, zangvogels, vogelzang, vogelgeluiden, vogelgids, vogelgidsen.
De 101 mooiste vogelkijkgebieden van Nederland.
Met De 101 mooiste vogelkijkgebieden biedt Ger Meesters ons eindelijk een handig boekje met mooie vogelkijkplekken in Nederland. Wie er graag op uittrekt, vindt in deze gids gebieden met een grote kans om vogels te spotten. Dit kunnen natuurgebieden zijn, maar ook dijken, rivieroevers, plassen of parken, verspreid over heel Nederland.
Met kaartjes, suggesties voor fiets- en wandelroutes en beschrijvingen van de 101 vogels die onderweg te zien kunnen zijn. Voor de brede groep natuurliefhebbers die niet goed weten waar en wanneer ze het best kunnen vogelen.